Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grilling i (lav)blokk - yay or nay?

Er det greit å ha kullgrill når man bor tett på (tett på som i sameie/blokk) andre?

  • Yay! :lykkelig:
    11 stemmer
  • Nay! :mad:
    37 stemmer
  • Hæ? Grilling? :sjokk:
    6 stemmer
#1

Høst sa for siden:

En bekjent A bor i andre etasje i en lavblokk/rekkehus med leilgheter i to-tre etasjer. En av naboene (B) i første etasje (og en leilighet til siden for A) har kjøpt seg kullgrill, og griller på plattingen utenfor egen leilighet. Ofte.

Røyk og grilllukt går inn i leiligehetene til samtlige av naboene, det oppleves røyklukt i klær som henger ute osv. Generell sjenanse. Tidligere har det (også hos denne nabo B) vært vanlig med gassgrill, som ikke har gitt tilsvarende røyk og lukt. Hos B er det også merker på skillevegg mellom B og nabo Cs plattinger av sort sot/brennmerke.

Er dette ok? Må man akseptere kullgrill i så tette sameier? De har ingen vedtekter i sameiet som regulerer dette, og det er usikkert om det er mulig å etablere nye vedtekter som tar opp dette. Hva kan man ellers gjøre?

Jeg bor selv på landet, med god plass mellom store eneboliger, og selv her kjenner vi jo lukten og røyken hvis naboene griller og vinden står vår vei, men det er jo ikke sjenerende på noen måte når det er så avdempet.


#2

Floksa sa for siden:

I min søsters sameie er bruk av kullgrill regulert i vedtektene. Det er forbudt.
Vil tro det må vedtektsfestet. Altså årsmøtesak.


#3

sindrome sa for siden:

Er naboene tilsnakkendes? Vil de ta det til seg dersom noen sier ifra at kullgrillingen er til betydelig sjenanse for de andre?


#4

Madicken sa for siden:

Jeg har også bekjente som bor i sameie der kullgrill er forbudt gjennom vedtekter.

Dersom noe sånt hadde plaget meg, og det ikke fantes vedtekter som styrte slik bruk, hadde jeg prøvd å ta det opp med dem på en fin måte.


#5

Myria sa for siden:

Da vi bodde i blokk var det ikke lov å grille med kullgrill, av de grunnene du skisserer. Det går jo an å snakke med den som griller, men så lenge det ikke står i vedtektene får man vel ikke gjort så mye om ikke vedkommende selv velger å ta hensyn.


#6

shute sa for siden:

Både kullgrill og frityrpanner bør kvalifisere for smertefull avstraffelse. Gjerne gapestokk.


#7

Tjorven sa for siden:

Jeg har bodd i diverse sameier, og bruk av forskjellige typer griller har alltid vært regulert i vedtektene. Gassgrill har alltid vært lov, mens bruk av kullgrill varierer.

Mitt forslag er at din venninne A spiller inn dette som sak til neste generalforsamling. Jeg tenker hun vil gjøre lurt i å ha tenkt gjennom om det skal gjelde grilling generelt eller bare bruk av kullgrill. Det vil trolig være enklere å få gjennomslag hvis hun bare begrenser bruk av kullgrill.


#8

IzziCreo sa for siden:

Det kan vedteksfestes eller tas inn i husordensreglene. Be vedkommende gå gjennom vedtektene for sameiet. Hvis ikke styret selv vil fremme dette, så kan en eller flere sameiere gå sammen om forslag på årets ordinære sameiemøte (sjekk frist). Man kan også samle underskrifter fra en viss prosent av sameierne og kreve ekstraordinært sameiemøte.

Tidligere har også brannvesenet hatt formeninger om dette minnes jeg. Google for å se hva som dukker opp.

Skade på bygningsmassen pga grilling er jo ikke greit, og må tas videre.

Svært mange borettslag og sameier har regulert grilling i sine vedtekter.


#9

Fintdethei! sa for siden:

Jeg ville sendt en henvendelse til styret. Det er godt mulig dette er regulert i vedtektene allerede.


#10

Einhyrningur sa for siden:

Jeg er vant til at kullgrill er forbud, mens gassgrill er tillat.


#11

Blondie sa for siden:

Jeg aner en viss forutinntatt holdning i hovedinnlegget. :knegg:

Jeg har bodd i lavblokk, da grillet jeg ikke med kull. Nå bor jeg i firemannsbolig og gjør det ofte. Hvis det plager naboene, håper jeg de har vett på å si fra.


#12

frukt sa for siden:

Der jeg bor er det tillatt mens hos moren min som bor 50 m unna er alle grilling forbudt.
Det er ingen som har klaget på røyk og lukt der jeg bor. Men utformingen av bygget, ventilasjon og den slags har sikkert noe å si.
Så yay fra meg så lenge det ikke er veldig sjenerende for naboer.


#13

frukt sa for siden:

Det er visst bare jeg som har stemt yay foreløpig. Men det er altså med forbehold som nevnt over.


#14

Magica sa for siden:

Ja, slik er det i vårt borettslag også.


#15

Input sa for siden:

Ugreit, men kanskje litt av greia med å bo i blokk når det ikke er forbudt?

Hos oss er kullgrill forbudt av sameiet, men vi har noen naboer som stadig plages av at naboene røyker på sin balkong. Hadde det vært oss hadde vi måttet flytte pga. min allergi.


#16

Pappalille sa for siden:

Med tanke på skade på bygningsmasse så tenker jeg at det pluss eventuell brannfare kan være grunn god nok til å "neye" en sånn ting.

Hva angår matlukt/grillukt og sånt er det nå engang slik at blokk er en sosial boform, på godt og vondt. Man kan ta opp ting, men ikke forvente stort.


#17

Nenne sa for siden:

Så lenge ikke vedtektene sier noe om det må det da være lov. Det går an å si fra at det er til sjenanse, men jeg ville heller tatt det opp med styret med tanke på å ev. få til en vedtektsendring.


#18

Tjorven sa for siden:

Og dette er jeg veldig enig med deg i. Hvis det ikke står noe i reglene, så må man kunne forutsette at det er lov. Og hvis det er til sjenanse, så får man si ifra. Som nabo skal man ikke trenge å vurdere hvilke vanlige hverdagsaktiviteter som kanskje er til sjenanse for andre hvis man ikke får beskjed.


#19

Kirsebær sa for siden:

Enig i dette.
Er det lov så er det lov.



#21

Galathea sa for siden:

her brant en lavblokk faktisk ned for 2 år siden pga grilling med kull, det var vind og glør hadde blåst inn på naboens terrasse. Mange familier ble husløse.


#22

annemede sa for siden:

Jeg ville nok tatt det opp med styret, og fokusert på brannfare.


#23

Fersken sa for siden:

Av grunner som skissert i HI og på grunn av brannfaren er det vedtektsfestet at det ikke er lov med kullgrill i borettslaget jeg bor i som består av lavblokker i 2 og 3 etasjer. Elektrisk grill og gassgrill er lov.


#24

Millen sa for siden:

Jeg er vant med kullgrill forbudt, elektrisk og gass er godkjent pga brannfare og sjenerende lukt for naboer.


#25

Pøblis sa for siden:

Hos min datter som bor i blokk, er kun elektrisk grill tillatt på private uteplasser (=balkonger). Men de har store fellesarealer ute hvor man kan grille hvis man gidder å dra med seg alt ut.


#26

Toffskij sa for siden:

Jeg synes gassgrill er greit, men ikke kullgrill. Jeg har bodd i et borettslag hvor bare elektrisk grill var lov, og bor nå i et sameie hvor gassgrill er lov, men kullgrill forbudt, og det passer meg bra. Hele strøket lukter grill mesteparten av sommeren, men så lenge det ikke er svart kullos, er det greit for meg.


#27

Malama sa for siden:

Hva enn som står i vedtektene, men kull bør gjerne være forbudt pga brannfaren, så ta det opp med styret om det ikke er det, ville jeg tenkt. (Lukt også, men det er nå et mer gnagbart argument å gå for at det sies sånn av brannverns-årsaker. Det er ikke subjektivt. Hva som er sjenerende lukt er subjektivt)


#28

Luftslottet sa for siden:

Uavhengig av det med lukt og bry, ville jeg vært rimelig opptatt av de svimerkene, om jeg var A. :skremt:


#29

Chablis sa for siden:

Enig. :jupp:


#30

nokon sa for siden:

I mi blokk er det heller ikkje lov med kull. Det står ofte i vedtektene til borettslaget/ Sameiet. Så første steg er kanskje å lese vedtektene og melde inn til styret dersom det står. Ev. melde sak til årsmøte (og begrunne med brannfare) dersom det ikkje står frå før.


#31

Sweetie sa for siden:

Jo, men balkong i 2. etasje og platting / terrasse i 1. etasje er ikke det samme, der kan det grilles uten at det er under tak, gjerne? Blir ikke det samme brannfare som å grille i egen hage?


#32

Karamell sa for siden:

Platting utenfor egen leilighet er jo noe annet enn på balkong? Ikke mer brannfarlig der enn at jeg hadde grillet på min platting i min tomannsbolig?

jeg tenker nesten det er greit, jeg. På bakkenivå, en av tingene man kan oppleve når man lever tett. Jeg slet med en nabo som røykte i en av naboleilighetene da jeg bodde i blokk. Soveromsvinduet mitt var ikke helt tett, så det luktet stadig inn.


#33

meisje sa for siden:

Jeg noterer at jeg ikke må kjøpe leilighet i et borettslag eller sameie som ikke har grilling på balkonger som forbudt i husordensreglene. Jeg syns jo at gassgrill også kan medføre endel røyk og røyklukt i gitte tilfeller, vi fikk grillosen inn i huset vårt for et par uker siden.


#34

Malama sa for siden:

Siden jeg er sterkt medskylding i at vi griller (på gass) ca hver eneste oppholdsdag fra nå til skolen er igang, så bør vel mange være glad for at jeg ikke har tenkt å bo i noe sameie da. Vi innledet grillsesongen for over ei uke siden og har hatt i alle fall 4 grillede middager, vi griller ikke pizza, vi hadde taco på fredag (det snødde) og var hos mine foreldre på søndag så da ble det ikke grilling. men i går og i dag, og trolig resten av uka også, det meldes sol!

Enebolig på landet er nok bra da.


#35

Galathea sa for siden:

..bortsett fra at i egen hage brenner man gjerne ned bare sin egen bolig, ikke andre sin i samme slengen. Det var det som skjedde i eksempelet jeg nevnte, de grillet på bakkeplan, men det var vind og glør fløy inn på andres balkong.


#36

liefje sa for siden:

Skulle til å løpe inn og si jaaaa, men jeg forutsatte at det ikke var kullgrill og brannfare det var snakk om. Vi bor i bygård og får ofte grillos fra naboene inn. Det er lukten av sommer og jeg elsker det. Men det er altså snakk om gassgrill.




#39

Høst sa for siden:

:lol:

Det ordnet seg for min bekjente forresten - grillfolkene solgte, og de håper nye eiere er mer tilsnakkende. Det skal sies at grillfolkene måtte male leveggen på verandaen før de solgte, siden den hadde sorte svimerker. :O Så jeg tror de øvrige var lettet for at de flyttet.


#40

-ea- sa for siden:

Tenker de øvrige bør tenke på vedtektsendring i tilfelle flere grillglade flytter inn.


#41

Charlie sa for siden:

I vårt sameie er det tillatt med gass og elektrisk grill, kun det, ikke kull eller åpen ild ellers. Avhengig av forholdene i blokka, - materialer, alder, brannverntiltak, hvor tett man bor tenker jeg det også kan være aktuelt å utelukke gassgrill, om man bor tett, om brannvernstandard tilsier det osv., eller om oppbevaring av alle gassflaskene til alle grillene ikke kan gjøres forsvarlig. Bor selv i enebolig, og vi har aldri hatt gassflasker /grill med ild oppi husveggen. Gassgrill har stått flere meter fra selve husveggen. Ville ikke vært komfortabel med gassgrill og oppbevaring av gass på en liten balkong inntil veggen min.

Men jeg ville tro brannvesenet kunne komme med en anbefaling til sameiet. Da har man også en troverdig og ekstern kilde, enten man er brannbekymret eller grillentusiast. Å ha noen fellesgriller på et fellesareal kan også være en mulighet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.