Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å sy om et bunadsliv

#1

Bluen sa for siden:

Dere som kan sy: Hvor komplisert er det egentlig å sy om et liv av denne typen?

www.norskebunader.no/en/product/7946/2014/hedmarksbunad-1955

Jeg henger på Finn på utkikk etter et nytt liv til bunaden min, da det gamle både er utslitt (svigermors konfirmasjonsliv fra 1962) og begynner å bli i trangeste laget. Nå har jeg fått los på en vest som trolig er litt stor, både i bredde og lengde. Hun som eier den, er 7 cm høyere enn meg og antakelig litt "bredere" (tipper 38 kontra 36). Er dette en tilstrekkelig liten forskjell til at en proff skredder vil kunne redde det inn? Begynner å lure på om jeg har vært litt naiv her, som har tenkt at det er enklere (kjappere og billigere) å kjøpe brukt og få sydd om enn å få skreddersydd ny.


#2

Luftslottet sa for siden:

Bruk en bunadsyer, om du kan, men jeg vil tro at det å sy om en-to størrelser er helt innafor, særlig når det skal syes inn.

Bare pass på at de tar vare på ekstrastoffet inni, altså ikke klipper det av, sånn at man kan legge den ut igjen seinere, ved behov.


#3

Malama sa for siden:

Det vil jeg tro at en som kan å sy inn og ut bunader av den typen kan ordne.

Jeg skal se om manna kan gjøre noe med min, som dog er av en annen type, der er hele sydd sammen i en hel kjole (sunnmørsbunad), for å få den større i livet. eller, rett nok, selve bunaden er muligens ikke nødvendig å legge ut, men jeg har et løst forkle utenpå, som ikke knytes, men festes med en hempe, og der er det rett og slett ikke mer å gå på. Mamma er ikke bunadssyer, men hennes søster er, og mamma har lært en god del om å sy inn og ut av henne.


#4

Bluen sa for siden:

Ja, det skal jeg passe på. (Den vesten jeg har nå, kan nok også sys litt ut igjen, for den ble i sin tid tatt inn til meg - for borti 20 år siden. Nå er den uansett så slitt.)


#5

My sa for siden:

Jeg er bare sjokkert over at du ikke har Romeriksbunad. Den kommer jo i DIN farge!

:knegg:

Når livet er løst, og ikke sydd fast i stakken, som på mange andre bunader, så gjør det jo saken litt lettere. Og hvis det er snakk om bare en størrelse regner jeg med det går greit. I alle fall hvis du får det gjort av en bunadtilvirker eller skredder, eller noen som bare er veldig flink og erfaren med å sy.


#6

Bluen sa for siden:

Ja, den er nydelig, og jeg hadde definitivt valgt den om jeg skulle fått lagd meg bunad fra scratch. :knegg: Hedmarksbunaden har jeg arvet av svigerbestemor (stakken) og svigermor (konfirmasjonslivet) - men mitt liv er rødt. Nå skal husets konfirmant etter hvert få seg den samme.


#7

My sa for siden:

Hedmarksbunaden er veldig fin den også da. Flere i min familie har den.


#8

apan sa for siden:

Du vet jo at jeg har akkurat lik vest. Moren min har justert den for meg flere ganger. Nå er moren min ganske flink til å sy, men det skal altså ikke være noen heksekunst for en som kan det tror jeg. Det må tas inn i sidene (man må vel sprette opp sikkert, om det er for mye) og det må tas over skuldrene.


#9

Sol sa for siden:

Det er absolutt ingen heksekunst for noen som kan sy. Om den passer i lengden, så vil man nok kunne tilpasse ved å sprette opp vest og for i siden.


#10

Floksa sa for siden:

Jeg har sydd bunaden min (Follo) inn ca 10 str. Så en str går nok veldig fint.
Kosta 1200kr hos lokal skredder.


#11

Bluen sa for siden:

Tusen takk for alle innspill! Nå viste dette seg å være en overflødig (sy)tråd, for jeg har vært og prøvd livet - og så vidt vi kunne se passer det perfekt. :D Om noe tenker jeg kanskje skulderstroppene kan heises et par cm, men det er neppe nødvendig, det heller.


#12

My sa for siden:

Det er jo helt supert! Er det nye livet også rødt, eller er det blått som på bildet?


#13

Fløyel sa for siden:

Vi bor jo i nærheten av hverandre Bluen, så jeg kan godt se på den sammen med deg om du ønsker. Akkurat nå er jeg usikker på hvor mye mer jeg rekker av bunader før 17. mai. Men det er ingen heksekunst å sy om en bunad, så fremt det ikke skiller mange størrelser og mye broderier og spiler som må matche.

Men hvis den passer godt nok nå og du senere finner ut at den skulle være justert, så rop ut.

Mange må heise/senke skuldrene på vesten fra ung til voksen, brystpartiet endrer seg ofte hos kvinner ila årene.


#14

My sa for siden:

Jeg synes som regel det er mer kledelig når livet sitter litt høyt enn for lavt, så hvis den er en tanke lang ville jeg ha heiset den opp i skuldrene. Bare noen få cm opp kan være hele forandringen fra litt formløs til eventyrprinsesse (i fasongen altså). Og Hedmarksbunaden har skikkelig høy prinsessefaktor når den sitter som den skal. :elsker:


#15

apan sa for siden:

Det er ganske lett tror jeg, på denne altså.


#16

Bluen sa for siden:

Det er utrolig snilt av deg! Tror uansett ikke det trengs før 17. mai - mulig 14-åringen skal få låne den da, mens jeg evt. bruker en trysilbunad (som er altfor stor). Men hovedmålet er konfirmasjon 24. oktober.

Det nye livet er også rødt. Ulempen jeg har funnet til nå, er at festet til veska blir for smalt for den løsningen min veske har. Ellers kommer nok problemet til å havne over brystet, tenker jeg. Fasongen min egner seg ellers godt for dette figurnære livet, men jeg har lite pupper å skilte med, og det passer ofte dårlig i en bunad. Det gamle livet mitt har jeg valgt å sy i ekstra hemper for å lukke helt. Det er liksom ikke noe som flommer ut av en slik dirndl-aktig, åpen utringing uansett. :knegg:


#17

My sa for siden:

Men skal ikke egentlig livet snøres med en sølvlenke?


#18

Bluen sa for siden:

Hvis man koster på seg det - de fleste jeg har sett har et kraftig snøre i samme farge som livet. Og så er det hekter opp til brystet på alle jeg har sett.


#19

apan sa for siden:

Jeg har sølvlenke og hekter helt opp, men bruker bare noen av hektene.


#20

Fløyel sa for siden:

Å sy en veskehempe er veldig fort gjort, samme med hekter. Det er lenge til oktober, så bare rop ut om du trenger hjelp.

Jeg lagde en sølvlenke til mannens bunad. Sølv er utrolig gøy å jobbe med. Det tar bare litt tid å sage opp nok ringer. Det koster en brøkdel å lage det selv. Jeg brukte et mønster fra vikingtiden som heter Jens Pin. Hvis man vil ha litt å pusle med selv.


#21

Charlie sa for siden:

Late to the party... Når man skal sy inn en bunadvest mye, vil vel proffene ta den helt fra hverandre og tilpasse alle delene. Ikke bare sy den inn i siden. Det betyr at det er noe som koster litt (lfort like mye som sømmen for en ny vest). Resultatet kan da også bli mye bedre, når hele vesten er tilpasset bæreren, litt avhengig av vestens utgangspunkt, utforming og kroppsfasong. Det er stor forskjell på skreddersøm og konfeksjon, ifht hvordan plagget sitter (det er i grunnen stor forskjell på målsøm og skreddersøm, også. Selv om endel omtaler målsøm som skreddersøm). Lurt å tenke litt over, når man kjøper brukt bunad. Som jeg ellers heier på, å ta vare på kvalitetene i materialer og arbeid i søm og broderier er veldig fint. Flott at den passet perfekt!


#22

Malama sa for siden:

Den passer perfekt, men ikke over puppene? Mao, den sitter fint i livet da, men skulle vært smalere lenger oppe? Da passer den jo ikke perfekt? Det er jo mulig å sy inn der, uten å sy inn i livet?


#23

Bluen sa for siden:

Jeg har ikke sjekka ordentlig hvordan den sitter der, med snøring og riktig (panser-)BH. Skal gjøre det i dag. Erfaringsmessig er de fleste overdeler litt lange i livet til meg som er såpass kort, men det pleier å hjelpe mye bare å løfte stroppene litt.

Takk for kyndig innspill, Charlie. Aller best hadde det sikkert vært å få den helt proft tilpasset, men jeg tror ikke det er viktig nok for meg til at jeg betaler mange tusen for det. Den passer godt nok for bruk 1-2 ganger i året. Fikk svar fra Husfliden på Hamar dagen etter Finn-kjøpet - et helt nytt liv koster 15 000. :eek:

Fløyel: utrolig imponerende å lage sølvlenke! :applaus: Jeg ville nok ikke engang ha tenkt at det var mulig. Her blir det bomullssnor.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.