Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å velge bok

#1

Tjorven sa for siden:

I det siste har jeg lest ganske mye mer enn tidligere. Det begynte som et prosjekt for å lese på svensk, og jeg har bare lest svensk krim helt til nå. Men jeg innser at jeg liker best å lese fysiske bøker. Men når jeg våkner om natta, så trenger jeg kindle for ikke å vekke mannen min. Jeg aksepterer at jeg da heller får ha to prosjekter på gang samtidig. Det har jo funket fint de siste ukene.

Men jeg synes det er utrolig vanskelig å velge bok. Hva er ditt beste tips for å ikke bruke så lang tid på det?

Hvor henter du lesetips fra?


#2

Blondie sa for siden:

Jeg følger bokbloggere på Insta, lesetips på FB, nyutgivelser fra forlagene og tips fra biblioteket mitt ( :hjerter: ). Jeg leser både på papir og på biblioteks-appen.


#3

Timar sa for siden:

Jeg prøver også å få lest mer, for jeg elsker jo egentlig å lese! :love: Dumme, dumme skjermen som ødelegger konsentrasjonen min.

Siden jeg litt for lett distraheres av alt annet, så velger jeg bevisst bøker jeg tror fenger omtrent umiddelbart. Gjerne krim fra en forfatter jeg kjenner til. De siste bøkene jeg har lest, var de som sto utstilt på biblioteket da jeg var innom på "take away" før påske. Står det "hurtiglån" på dem, er de nesten garantert en page turner. Hvis jeg leser om bøker jeg får lyst til å lese, så bestiller jeg dem på biblioteket. Det kan jo ofte være lang ventetid, da.

Innimellom går jeg innom nærmeste bokhandel og ser om de har noen pocket-bøker jeg får lyst til å lese. Hvis jeg kjøper en fysisk bok så prøver jeg å komme i gang med lesingen så fort som mulig. Bøker som blir liggende ulest taper seg av en eller annen grunn..


#4

Pelle sa for siden:

Jeg plukker ofte med meg bøker som er anbefalt på biblioteket. Eller fra Twitter. Nå leser jeg Å føde et barn, som er svensk opprinnelig, hvis du vil ha et annet tips enn krim.

Normalt, så går jeg gjerne på bokhandel om jeg skal slå ihjel tid, har liste på tlf der jeg skriver ned.


#5

Shun sa for siden:

Jeg leser anmeldelser av bøker, abonnerer på bokbrevet til Siss Vik i NRK og The Guardian i UK.
Finner jeg en bok jeg liker pleier jeg å lese hele forfatterskapet til den aktuelle forfatteren.
Har venner og familie som leser og tipser gjensidiig.
Og jeg har en hylle med innkjøpte og uleste bøker jeg kan forsyne meg av etter innfallsmetoden.

Akkurat nå anbefaler jeg forfatterskapet til Jon Kalman Stefansson og Roy Jacobsen.


#6

Blondie sa for siden:

Det er forresten veldig nyttig å se på leselista her på forumet også. Jeg får mange tips derfra.


#7

GinaK sa for siden:

Ser tips via reklame og fbgrupper eller via andres tips. Googler boken og ser omtale og hva den handler om og bestiller på biblioteket, evt legger de på liste der. Kjøper ikke bøker.
Og gjør det samme som Blondie.


#8

Maverick sa for siden:

Jeg leser bøker etter tips fra mennesker som oppfyller disse kriteriene: De kjenner meg, og jeg har tiltro til smaken deres.

Og så leser jeg når jeg kjenner forfatteren, og hvis omtale i Bokmagasinet i Klassekampen (for eksempel) trigger nysgjerrigheten.

Men nutildags leser jeg ekstremt lite.


#9

IzziCreo sa for siden:

Goodreads og Amazon. Synes egentlig Amazon er ganske flinke til å foreslå utifra alle bøkene jeg har kjøpt tidligere. Får selvsagt litt inn fra left field når vi har familiebruker, men det er jeg som leser/kjøper mest så det er mer synd på de :knegg:
Brukte mer Goodreads før, og førte opp alle bøkene jeg leste.
Og så abbonerer jeg på daglig nyhetsbrev fra Bookbub og får gode tips derifra.

Leser forøvrig (nesten) utelukkende på Kindle.


#10

Røverdatter sa for siden:

Jeg er medlem av Bokklubben nye bøker og leser nyhetsbrevene. Også insta, her inne, anmeldelser, venner og bare ved å bruke masse tid i bokhandel. Jeg elsker å gå i bokhandel. Burde sagt bibliotek, men det er heller sjelden.

Jeg er også med i boksirkel. :hjerter:


#11

Tjorven sa for siden:

Jeg bor ca 50 meter fra et bibliotek, så fysiske bøker bør jeg låne der. Men til kindle kjøper jeg på ebok.no. Det er veldig deilig å kunne lese om natta uten å vekke mannen min.

Takk for tips.


#12

Tjorven sa for siden:

Men der står det jo bare hvilke bøker dere har lest, og ikke noe om hvorvidt de er bra eller ikke.


#13

nokon sa for siden:

Samme her. Følger aktivt med på utgivelser og les om bøker. For min del lærer eg kjapt kven eg tar i mot anbefalinger frå. Bokinsta er ein jungel, og som med alt anna i SoMe er det nokon som «eeeelsker» alle bøkene dei tar bilder av, andre som er meir kritiske og vurderende. Det same gjeld GoodReads og bokblogger. For meg er ei anbefaling av ei bok mykje meir verdt, når den er grundig og velbegrunna, og når den kjem frå ein som både liker og misliker bøker eg har likt/ mislikt, samanlikna med dei som bare «eeelsker» alt.


#14

Kirsebær sa for siden:

Jeg velger bøker ganske utelukkende ut i fra hvor godt tittelen på boka treffer meg. :knegg:
Jeg har lest mye bra. Og mye dårlig. Og jeg aner ikke hvem som har skrevet hva.

Vet ikke om jeg anbefaler den metoden, men det går forholdsvis raskt å plukke ut bøker i hvertfall. :jupp:


#15

Divine sa for siden:

Jeg (og flere andre også) skriver jo litt om hva vi synes om bøkene.


#16

rajraj sa for siden:

Jeg har alltid en liste på mobilen min med bøker jeg vil lese. Dette er fra anbefalinger fra folk rundt meg, anmeldelser i avis eller omtale andre steder. Jeg fyller på fortløpende, og kommer aldri til bunnen.

Andre tilnærminger jeg bruker er å finne flere bøker av samme forfatter, flere bøker fra samme land, flere bøker fra samme epoke. Jeg har også en greie med å lese Nobelpris-vinnerne. I hvert fall fra 1940-50 og oppover.


#17

Tjorven sa for siden:

Det var lurt. Jeg finner stadig bøker jeg har lyst til å lese, men når jeg faktisk skal velge bok, så har jeg glemt alt.


#18

Blå sa for siden:

Jeg har til min store glede oppdaget at jeg kan låne bøker fra biblioteket direkte til Ipaden. Så nå kan jeg gå inn og låne med en gang når jeg oppdager noe jeg har lyst på.

Og litt for ofte finner jeg frem kindlen og kjøper noe når jeg får en anbefaling. :flau: Der ligger allerede alt for mange bøker.

Dersom jeg leser fysiske bøker så finner jeg stort sett noe i bokhyllen. Der er det både masse jeg ikke har lest ennå, og masse jeg har lyst til å lese om igjen.


#19

Blondie sa for siden:

Det sjekker jeg opp selv, det er jo bare å søke opp tittelen og hva det handler om? Jeg liker det best. :knegg: (jeg synes ofte det blir mye synseføleri i bokanmeldelser. Jeg mener, det finnes jo folk som elsker bøker jeg hater).


#20

Blondie sa for siden:

Du må ha liste, ja. Jeg skriver ned i notater hver gang jeg ramler over en bok som kan virke interessant.


#21

Luftslottet sa for siden:

Jeg er blitt ekstremt sær og vanskelig, så jeg ender ofte opp med å høre bøker jeg har hørt før om igjen. :dåne: Anbefaler ikke den metoden.

Henger altså her for tips. Jeg strever egentlig mest med at jeg nesten utelukkende leser/hører biografier, faglitteratur eller morsomme bøker, så akkurat mine parametre er litt vanskeligere å finne anbefalinger på.


#22

IzziCreo sa for siden:

Jeg er sær og ønsker overhodet ingen spoilers før jeg leser. Slik er jeg når det gjelder filmer og serier også. Så minst mulig info altså :knegg: Så for meg handler det mer om sjanger, forfattere og tipsene jeg får utifra det. Blir jo litt bom innimellom, men bemerkelsesverdig lite synes jeg.


#23

Jålebeinet sa for siden:

Stort sett går jeg til søkesiden til Deichman, trykker * og ser hva som er nytt. Klikker det så til mitt nærmeste bibliotek (som jeg mistenker også er Tjorven sin). Ellers så leser jeg bokanmeldelser og noterer de som høres interessante ut i liste på mobilen.

Venninneflokken har en snapgruppe, der vi legger ut bilder av bøker vi har likt.


#24

Tjorven sa for siden:

Ja, jeg tilhører nok samme bibliotek som deg. Jeg synes ikke søkefunksjonaliteten på Deichman er så god. I tillegg er biblioteket veldig lite, men jeg har funnet ut at det er veldig enkelt å bestille bøker fra andre biblioteker og det kommer få dager senere. Men da må jeg jo skjønne hva jeg har lyst til å bestille. :nemlig:

I går var det sånn at uansett hvilken bok jeg så på, så dukket de samme 7 bøkene opp under "Andre som har lånt denne låner også ..." Men de 7 hadde jeg lest allerede.


#25

Retz sa for siden:

Med få unntak lytter jeg utelukkende til lydbøker, så mine leteaksjoner kan lett bli noe uoversiktlige. Jeg følger såvel bokbloggere som en del forlag, favorittforfattere og sjangergrupper på Facebook, og googler ofte anmeldelser hvis jeg finner noe som frister. Har en liste med bøker jeg vil lytte til, og i mitt tilfelle når de ev kommer i lydbokformat og hvilken strømmetjeneste. Har også plukket opp en del tips her på FP.


#26

nokon sa for siden:

Eg har begynt å lagre bøker eg surfer borti på liste på Deichman. Så samler eg opp og reserverer fleire på ein gong, i desse klikk-og-hent-tider.


#27

Strå sa for siden:

Sånn, akkurat sånn gjør jeg det. I tillegg til å forbanne Helten som abonnerer på Klassekampa hver dag. De har vanvittig mange boktips som frister meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.