Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når er det "lov" å pynte treet?

#1

Hyacinth sa for siden:

Synes du?

For å presisere: Når synes du det "passer seg" å pynte juletreet dersom en har lyst selv? Når er det helt latterlig med juletre, og når er det det ikke? (Jeg spør altså ikke om når du pynter treet ditt.)


#2

Mei sa for siden:

At noen vil ha juletre tidlig i desember er helt ok for meg. Da en kollega hadde juletreet pyntet i september var det litt sært - men siden det var styling til et interiørblad fikk det passere :knegg:


#3

Magica sa for siden:

Ute med lys fra 1.søndag i advent, evt. 1.desember alt etter som hva som kommer først.

Inne med pynt: fra bittelille julaften. :)


#4

Alfa sa for siden:

Eg las: Når er det lov å "pynte treet"? Etter å ha lest overskrifta slik vart det rett og slett veldig fornøyeleg å lese både hovudinnlegget og svara :rofl:


#5

Anne sa for siden:

Jeg syns hele desember er ok :)


#6

Skilpadda sa for siden:

Det er helt latterlig med juletre før desember, i alle fall. :D Men ellers så synes jeg egentlig det ser rart og ikke helt "passe" ut med juletre før lille julaften; for meg er juletre så veldig knyttet til selve julen og ikke til førjulstiden (og så synes jeg selvsagt det ser rarere ut jo tidligere det er; 5. desember er rarere enn 15., liksom). Vi setter det likevel sikkert opp 21. eller 22., siden vi reiser på juleferie den 23., så da får det heller bare være rart. :)


#7

Hyacinth sa for siden:

Så du ler deg ikke ihjel når du ser at noen har juletre 3. desember, for eksempel?

Jeg hadde nok ledd dersom jeg så et privat innendørs juletre i november, men jeg ler enda mer i februar. Selv kunne jeg ikke tenke meg å ha juletre etter 2.-3. januar, men jeg ler ikke av de som har det. Jeg vil gjerne pynte treet tidligst mulig, det er adventstiden som er koseligst, men jeg tør ikke helt før rundt 19. desember et sted. Jeg tør ikke helt enda, altså, men jeg har likevel litt lyst å gjøre det neste uke.. :sparke:


#8

Alfa sa for siden:

:grineler:


#9

Hyacinth sa for siden:

:haha:


#10

Skilpadda sa for siden:

Har du lyst, så er det da bare å gjøre det. :) For å parafrasere Teofelia i en annen diskusjon: juletre er jo egentlig en så ustyrtelig sær tradisjon at det gjør bare ganske liten forskjell akkurat hvordan og når man pynter det.

(Jeg synes også, tradisjonalist som jeg er, at julepynten kan bli til senest 20. dag jul, det vil si 13. januar. Men da mener jeg jo også at man ikke skal henge den opp før lillejulaften; tre uker med julepynt er rikelig.)


#11

Nabojenta sa for siden:

Juletreet skal inn i stuen og pyntes på kvelden lille julaften! :cool:


#12

Hyacinth sa for siden:

Jeg har lyst, men er redd naboene skal le.. :lettpåvirkelig-og-uten-ryggrad:


#13

Angelique sa for siden:

Absolutt helt enig!


#14

Chanett sa for siden:

Jeg er ikke naboen din, men jeg kommer til å le om du pynter det nå.


#15

Alfa sa for siden:

Eg kjem til å le neste gong eg ser nokon pynte treet uavhengig av når det er :flau:


#16

Misteri sa for siden:

Vi tar det den lillejulaften som regel. Nå er julaften på en mandag, så kanskje vi tar det to dager før. Kaster det ut til nyttår alikvel, så greit å ha det litt før kanskje. :)

Hva som er lov er opptil en selv, men litt opptil jul syns jeg det er greit å vente.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Jeg pynter treet midt i desember, for jeg HATER å ha julepynt oppe etter 2. juledag (pleier å la det stå til 1. januar, motvillig). Så for å kunne nyte det lengst mulig vil jeg ikke vente til lille julaften, det blir latterlig få dager å ha tre, stakkars vesla (og stakkars meg). Skal ta opp treet om halvannen uke, ca. Vi gleder oss!!

Hva andre mener driter jeg i, selvsagt. De som pynter treet lille julaften har det som regel stående til januar, det har ikke vi.


#18

Skilpadda sa for siden:

Mener du pynte treet eller "pynte treet" nå? :haha:


#19

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror jeg skal "pynte treet" i år, jeg. (Eller er det kanskje det man alltid gjør?)


#20

Alfa sa for siden:

Ja!


#21

Superior sa for siden:

Tidligst midt i desember med juletre.. Det ser fort glorete ut, og en blir så lei jula allerede da. Hvertfall jeg. Jeg synes treet kan kastes ut allerede i romjula. Men beholder det nådigst til over nyttårsaften.
Noen sier 13. dag jul skal treet bort, andre sier 13. januar. Alt i januar er egentlig for seint for min del..

Men jeg blir fort lei jula..


#22

Superior sa for siden:

Enig, men vi pynter det lillejulaften og vårt står ikke til januar.

Jeg gjemmer meg bak argumentet med allergi, men jeg dritt lei julepynt allerede i romjula.


#23

Alfa sa for siden:

Men å "pynte treet" høyrest unekteleg mest interessant ut
:ser føre meg glitter, flagg, julelys og... gulp..julekuler: :grineler:

:flau:

Eg skal skjerpe meg...


#24

Dixie Diner sa for siden:

Nettopp, derfor kan jeg ikke vente til lille julaften for da får jeg jo bare nyte 2-3 dager med juletre før jeg er drittlei, det blir jo bare teit.
Jeg ELSKER førjulstiden med all pynten og kosen, så jeg vil heller nyte treet midt i desember og utover, enn å ha det motvillig oppe lenger enn 2. juledag. :nemlig:


#25

Alfa sa for siden:

Eg klarer ikkje å slutte å le...

:sorry:


#26

Tammen sa for siden:

Helt enig!


#27

Skilpadda sa for siden:

Og alt dette snakket om å ikke ville ha det stående lenger enn til andre juledag, da.


#28

Chanett sa for siden:

Vi beholder vårt til 13. dag jul.


#29

Alfa sa for siden:

Ikkje sant? Og allergi er absolutt berre ein ny versjon av vondt i hovudet. :D


#30

Røverdatter sa for siden:

Alt før lillejulaften ser skikkelig teit ut. :nemlig:

For da pynter jeg treet, så det burde alle andre også gjøre. Det handler om tradisjon, ikke sant. :nemlig:

Tidligere hadde vi en nabo som pynta masse - og med masse så mener jeg virkelig rikelig både ute og inne. All pynten ble værende minst til påske, og av og til helt til 17 mai. Så fikk påskepynt eller eventuelt 17 mai-pynt (!) stå til godt over sommeren. Det så veldig rart ut med julenisse og blå-rød-grønn-lysslynge på terassen i april.


#31

Canisa sa for siden:

Jeg er vokst opp med juletrehogst bittelille julaften og pynting av treet på kvelden lillejulaften. For meg er det rart at noen ønsker å ha juletre lenge før jul siden juletreet er noe som hører julen til, og ikke førjulen/adventen. Hva andre gjør bryr jeg meg imidlertid fint lite om, og om andre ønsker å være rare så værsågod ...

(Om noen er interessert så pynter vi juletre på ettermiddagen lillejulaften, og lemper det ut 13. dags jul. :tradisjonsbærer TM:)


#32

Dixie Diner sa for siden:

:knegg:

Tradisjoner handler vel egentlig om hva man er vant til hjemmefra, for det står vel ingen steder at juletreet SKAL pyntes lille julaften? Gjør det? :hmm:


#33

Dixie Diner sa for siden:

Du er vant med det, andre er vant med andre tradisjoner, vet du. For meg er det rart at noen velger å vente så lenge som lille julaften men jeg skjønner jo de som har det stående til langt ut i januar. Det har faktisk ikke vi, dermed blir det dumt å bare ha tre i 2-3 stakkarslige dager? :)

Hele desember er forresten jul for meg. Jeg er ikke kristen så jeg tenker ikke avdent, jeg tenker førjulstid. Og herunder hører all pynten til, også juletreet. Det er førjulstiden som er jul for meg, ikke bare de 2-3 dagene etterpå (etter 2. desember er jeg jo drittlei).


#34

Røverdatter sa for siden:

Du som er så opptatt av jul burde da kunne reglene for juletrepynting. :rolleyes:


#35

Dixie Diner sa for siden:

Er det regler? Hvor står de? :eek:
Forøvrig er jeg ingen regelrytter, jeg gjør det jeg synes er koselig og det familien min er vant til. Jeg gidder ikke ha julepynt oppe til langt ut i januar motvillig bare fordi "alle andre gjør det", da koser jeg meg heller med den tiden JEG synes er best, nemlig tiden fra 1-26 desember.


#36

Røverdatter sa for siden:

Får du finne ut selv. :cool:


#37

Canisa sa for siden:

Jepp, og derfor synes jeg det er "rart" at andre gjør det annerledes - uten at det plager meg nevneverdig.;)

By the way, så er jeg veldig ukristelig!:nemlig:


#38

Chanett sa for siden:

Vi pyntet lille julaften før. Vår nye tradisjon er at treet pyntes bittelille julaften, og at alt er klart til lille julaften kveld. Da spiser vi god middag og drikker rødvin og bare nyter julefreden, vi voksne.


#39

Chanett sa for siden:

Fnis.


#40

Skilpadda sa for siden:

:haha: Unnskyld. :sparke: Det er Alfa sin skyld. :nemlig:

Ja, det skjønner jeg godt. :dakars:


#41

Røverdatter sa for siden:

:fnise:

Jeg tuller, altså Iset. Hvis du ikke skjønte det. Du er jo superbevisst på hva som passer deg og din familie, og har skapt din egen tradisjon. Det er da ingenting i veien for at du har jul fra 1. desember til 2. juledag.

Vi jobber fullt helt frem til lillejulaften, og jeg liker å nyte julen når den er kommet. Derfor pynter jeg ikke før lillejulaften, og nyter juletre og alt som hører med i hele romjulen når vi har fri og roer oss ned. Lillejulaften på kvelden er den fineste i hele året og har alltid vært det. Da kan vi sette oss ned og se frem til fridager og juleferie i et hus som er rent og ferdig pyntet. Første helgen i januar ryker alt ut, siden jeg ikke orker å ha alt hverdagsrot oppi julepynten. Juletre og julepynt hører sammen med fri og ro og familiehygge. For meg.

Ja, og er vi riktig heldig så blir det "trepynting" også.


#42

Maverick sa for siden:

:leser tråden med Alfabriller:

:grineler:


#43

Skremmern sa for siden:

Jepp.

Det beste er jo sånne juletre man har stående i kjelleren, sånne som er ferdigpyntet som man bare slår opp som en paraply og setter på plass.


#44

Hyacinth sa for siden:

:haha: Jeg dauer av denne tråden!

Men ok, jeg har bestemt meg for å vente med "trepynting" til en gang i uke 51.


#45

Skremmern sa for siden:

:rofl:


#46

torsk sa for siden:

Går disse "juletrærne" på batteri også, kanskje? [noparse]:prøver fortvilt å henge med i tråden:[/noparse]



#48

Kaz sa for siden:

:knegg:


#49

Mams sa for siden:

:rofl:

Et pyntet tre vil aldri bli det samme etter denne tråden.
Uanett hvor lenge det står..............


#50

Alfa sa for siden:

Eg er glad for at denne tråden kom etter den offisielle julegrantenninga. Eg ser føre meg Alfa fnisande mellom eit publikum som måper og fell ei tåre når den store, massive julegrana vert tent i påsyn av alle og akkompagnert av korpsmusikk :rørt:


#51

Alfa sa for siden:

No beveger du deg over på den klassiske plastikk- eller naturleg tre diskusjonen :nemlig:


#52

Maverick sa for siden:

:rofl:

Plastikktrær har jo mange gode egenskaper som naturlige trær ikke har, men det er jo mange som sier at det ikke er helt den samme sjarmen. Det må nemlig LUKTE tre. :nemlig:


#53

Benzo sa for siden:

Lillejulaften.


#54

Alfa sa for siden:

:sjokk:
Tre synest eg personleg vert litt i overkant mange på ein gong...


#55

goldnugget sa for siden:

Jeg liker at vi gjør det bittelille julaften. Vi er alltid borte lille julaften ellers ville vi nok gjort det da.

Etter noen år i USA hvor de hadde treet og alt på plass i slutten av november synes jeg den norske tradisjonen er bedre, men det er allerede hus i nabolaget her som har treet oppe og pyntet allerede!

Det er vel lov til å pynte når man vil:)


#56

Maz sa for siden:

Er jo litt trist å være lei allerede første søndag i advent....

Jeg synes romjulstiden er trivellig jeg, tror det ville blitt klaustrofobisk med jul om det skulle være full jul hele advent. Hele poenget for meg er å lede oppp til noe.


#57

nikki sa for siden:

Tar frem det meste av julepynten 1 desember,men pynter aldri treet før 21-22 desember.Avhengig hvor mye det er på jobb og hva jeg får tid til.Driver eget cateringfirma og det er rimelig crazy nå i desember.Før 20 desember syns jeg det ser dumt ut med treet pyntet,det er for tidlig.Syns jeg.
I år blir det 22 desember ,for lillejulaften skal vi feire guttungens 16 årsdag og da er det koselig å ha pyntet treet til alle kommer i selskapet.


#58

Dixie Diner sa for siden:

Oj, 2. juledag mente jeg jo. :flau:


#59

Dixie Diner sa for siden:

Pøsj, du er bare ute etter å ta meg. :snurt:

Ja jeg skjønner godt at de som jobber fullt og har det veldig hektisk frem mot julaften ikke helt ser den store gleden i å ta helt av før roen senker seg og man har fri. Det ser jeg virkelig, altså. Selv er jeg jo (om enn noe ufrivillig) hjemmekjerring, og hele desember er preget av ro og harmoni her, med masse stearinlys, julemusikk og kos hver dag. Jeg går rundt og gleder meg hele året til 1. desember, den dagen blir jeg 5 år igjen og det varer helt til 2. juledag. :humre:


#60

nikki sa for siden:

Kan bare signere hvert ord:dulte:


#61

Enhjørning sa for siden:

Vårt står klart nede i kjelleren med lysene fastmontert - bare til å sette pynt på... :glis:

Og jeg personlig synes det er for tidlig før den 20, i alle fall.

Selv pynter jeg den 23. desember og det får stå til 13. dag jul, altså 6. januar.


#62

Maz sa for siden:

Jeg sa jo ikke noe om juletreet vårt.

Jeg er vokst opp med pynting etter legging lille julaften og det var magisk. Men det er også jævlig slitsomt så vi har endret litt på det. I år kommer treet i hun den 22, og da settes det sansynligvis på fot da.

Pynter enten den kvelden eller den 23.

Hva andre gjør er strengt talt ikke min sak, men juletrær er i min verden ferskvare og å sette det opp tre uker før jul gir et stusselig tre på julaften.


#63

Fluke sa for siden:

Naboene våre snakket om å pynte det i dag, eventuelt i helga som kommer.

Jeg tror vi drøyer det til pittelille julaften.


#64

Dixie Diner sa for siden:

Vi bruker plast (mannen er allergisk + andre årsaker). Hadde vi hatt ekte tre måtte vi j ha ventet litt lenger med å sette det opp, sikkert. Eller nei, for jeg kaster det jo ut i romjulen uansett.


#65

Zip sa for siden:

Her er det fri og juleferie når treet er på plass så me pyntar det vesle juleeftan :).
Syns det hadde sett rart ut med juletre før desember.


#66

Michayla sa for siden:

Etter første desember synes jeg det er helt greit.
Mange som gjør det har jeg sett.

Koselig å ha treet under juleforberedelsene og ungene gleder seg til hva som skal komme under der.

Har alltid pyntet det lille julaften før, men vi har nå startet vår egen tradisjon og tar det 1 til 1.5 uke før. Treet forsvinner i løpet av første uka etter nyttår.

Men før 1 desember synes jeg at folk kan styre seg for egentlig, men værsågod...


#67

Dixie Diner sa for siden:

Ja, pakkene blir lagt under treet natt til julaften slik at vesla står opp til en gavehaug under treet samt en velfylt julestrømpe julaften morgen. Koselig. :)


#68

Avatar sa for siden:

Nå lo jeg godt, og hørte: "Hva er det, mamma?" fra sofaen her. :knegg:


#69

Nenne sa for siden:

Jeg synes pynting før 21-22. desember er alt for tidlig. Da tar man jo hele jula på forskudd.

Jeg får inntrykk av at flere og flere pynter veldig tidlig og så er de drittlei allerede i romjula og begynner å hive ut julepynt og tre og alt 1. januar.

Jeg synes pyntingen skal vente til like oppi jula. Mesteparten skal gjøres 23. desember og så skal man heller holde godt på jula og ikke rydde den vekk før man må, d.v.s. 20 dag jul.

Jeg vil mye heller ha tre uker med juletre og pynt fra 23. desember til 13. januar enn å ha masse julepynt i hele desember som hives ut sammen med champagnekorkene etter nyttårsfeiringen.


#70

Canisa sa for siden:

Jeg er helt enig med Nenne. Hvorfor kalle det julepynt når den lempes ut før ribbefettet har størknet? Nisser, engler og tre får pent vente til etter 20, desember. (Synes JEG da ...:sparke:)


#71

Nenne sa for siden:

Jeg ser jo nå at jeg bare kunne ha signert Skilpadda.


#72

Dixie Diner sa for siden:

Fordi noen av oss ser på hele desember som jul? Jeg kaller det førjulstid, ikke advent, og for meg innebærer førjulstiden både nisser, juletre, julelysestaker og annen pynt, gløgg, pepperkaker og alt som hører med. Etter 2. juledag er det ikke lenger jul for meg, da er det over og jeg bare gleder meg til sommeren. Jeg orker ikke å ha hele huset fullt av julepynt i januar, da er det ikke koselig lenger.


#73

Elisabet sa for siden:

Juletreet kommer inn stort sett 23. desember. I år vurderer jeg å pynte det lørdag 22. desember. Jeg er av typen som har jul i huset til langt uti januar. :D Hvorfor skal en stresse med å få ned all den koselige julepynten og lysene før en må, når en først har fått det opp? ;)


#74

Nenne sa for siden:

Du har egentlig bare flytta hele jula tre uker frem du, sånn at du er ferdig når vi andre begynner. Du mister på en måte romjulskosen da tenker jeg.


#75

Dixie Diner sa for siden:

"Vi andre"? Skulle tro jeg var den eneste som begynte med pyntingen før lille julaften. :knegg: Jeg ser sikkert bare syner når jeg går ute og ser alle julelysene og pynten hos andre.
Kan vi ikke bare være enige om at alle har SINE tradisjoner? Hvorfor skal jeg gjøre noe annet enn det jeg er vant med hjemmefra og trives med? Jeg liker førjulstiden, for meg begynner julen 1. desember og varer til 2. juledag, da er jeg likeglad med hele julen og ser bare frem til sol og sommer. Jeg lar som regel pynten stå til 1. januar for veslas skyld, men ikke lenger.


#76

Canisa sa for siden:

Det er jo derfor jeg blir så fasinert Iset; fordi jeg ikke kjenner noen som gjør som du.;) Jeg synes jo romjula med fred og ro, hyggelige besøk av familie og venner, late dager, god mat og kanskje en "romjulsfest" er "rosinen i pølsa" etter en hektisk førjulstid. Er det ikke trist å være lei jula 2. juledag når de aller fleste nyter jula for fullt?


#77

Dixie Diner sa for siden:

Jeg kjenner mange MANGE som gjør som meg, derfor synes jeg det er overraskende når jeg leser tråder som dette, for det virker jo som om det bare er jeg som pynter før 23. desember. Men når jeg er ute ser jeg jo at det er utrolig mange andre som gjør det (ser julelysene i vinduene til folk, og om jeg har innsyn i vinduene deres kan jeg ofte se både nisser og juletrær lenge før lille julaften).
Jeg synes ikke det er trist å være 5 år og hyper nesten hele desember nei, jeg synes det er koselig å være så glad i julen at jeg tar helt av fra og med 1. desember og gleder meg over hele julemåneden i stedet for å vente lengst mulig med alt. Men som sagt, dette er MINE og min families tradisjoner, andre har sine tradisjoner. Tradisjoner er ikke regler, det er hva man er vant til og liker. :)


#78

Canisa sa for siden:

Det har du selvfølgelig helt rett i!:)


#79

Michayla sa for siden:

3 juledag er jula over hos oss.
Da er det tilbake på jobben og hverdagen begynner å komme.
Men vi koser oss på ettermiddagene med spill, lek, aking etc. (hvis det er snø da)

2 nyttårsdag er definitivt jula over for oss.
Da er hverdagen der igjen og jula skal ut.

Nei, koser meg med jul i stuen i desember.
Har ikke pyntet med stjerne ennå jeg. Orker ikke tanken er for sliten til å starte med noe som helst.
Men vi har satt av lørdagen etter jeg har stått opp ved 15.00 tiden til pynting. Ungene har begynt å mase siden alle andre de kjenner har husene fulle av pynt.


#80

Dixie Diner sa for siden:

Ja! :snurt: Føler mine elskede tradisjoner blir litt angrepet her, men ingen av dere skal få ødelegge min barnslige juleglede, for tenk!

:knegg:


#81

Maz sa for siden:

Juleglede du liksom. Du liker jo bare førjulstiden du, og er lei i romjulen.

Det er dagene ette den 24 som er julen.


#82

Dixie Diner sa for siden:

Ikke for meg. Da er jo julen slutt. Æsj. Jeg har nedtelling MOT 24. desember jeg, og så er det bare et par dager med god mat og hygge etter det.


#83

Go\jenta sa for siden:

Jeg har allerede pyntet stua diskret med julepynt, men treet pleier vi å vente med til lille juleaften. Vi vil ha det som tradisjon at ungene er med og velger ut og pynter den kvelden. Om natten legger vi alle pakkene under treet, så det står klart til julaften.

I år skal vi derimot reise bort 23. desember, så derfor tar vi pyntinga 22. istedet.


#84

Mei sa for siden:

Jeg er litt som Iset - og nyter adventa nesten mer enn julen - i allefall like mye. Romjula er kos på en helt annen måte og jeg er ikke lei juletre og julepynt før 1.nyttårsdag. Da skal alt vekk!

Det er interessant å høre hvordan andre gjør ting og hvorfor de gjør som de gjør, men jeg synes man bør vokte seg for å rakke ned på- eller definere andres opplevelse av jul eller hva som er tradisjon, kos eller ikke kos.


#85

Dixie Diner sa for siden:

:nemlig:

Synes det er litt artig når folk kaller andre "tradisjonsbrytere" eller seg selv "tradisjonsryttere" osv, for juletradisjoner handler da ikke om regler, men om hva man er vant til? Selv følger jeg MINE og min families tradisjoner, så jeg er vel like tradisjonell som alle andre selv om jeg pynter treet midt i desember?


#86

Hyacinth sa for siden:

Jeg er nok på langt nær så julete som deg, men jeg forstår hva du mener. Jeg blir alltid litt vemodig 2. juledag. Da føler jeg at julen er over og at den gikk så fort. Det er kanskje derfor jeg nyter adventen ekstra mye. Kanskje det hjelper å vente med all kos og pynt til like før julaften? Jeg vet ikke om jeg tør prøve..


#87

Kaija sa for siden:

Det er jeg ganske så enig i. Selvfølgelig bør treet pyntes lillejulaften, men litt romslig kan jeg tillate meg å være.


#88

Pebbles sa for siden:

Enig!

Hva?? Hater du å ha juletre i romjula?
Det er det rareste jeg har hørt på... ja... et par dager ihvertfall.


#89

Pebbles sa for siden:

Helt enig i at alle må få ha egne tradisjoner , altså - men romjul ER nå engang det som er selveste julen.


#90

Dixie Diner sa for siden:

Hater og hater, jeg synes "julen" er over 2. juledag og da kan jeg godt ta ned all pynten, men lar det som regel stå oppe til 1. januar.

Er det? Så 24 er ikke jul? :hmm: Jaja, uansett så er førjulstiden det jeg liker best med hele julen/advent/whatever, og jeg følger de tradisjonene jeg er vant med hjemmefra og som jeg liker. Jeg synes rett og slett julen er over etter 2. juledag, da tenker jeg ikke jul lenger. Det er tiden NÅ som er "jul" for meg, og heldigvis er samfunnet også lagt opp slik at det er jul i hele desember (takket være handelsstanden og psyke folk som meg, som pynter fra 1. desember, fysj). :glis:


#91

Maz sa for siden:

Faktisk er det ikke det. Det er kvelden før det faktisk. Den 24 er ikke en helligdag heller. Det er kvelden som leder opp til høytiden.


#92

Kaija sa for siden:

Er det ikke slik at julen ringes inn klokka fem julekvelden? I så er det vel jul den 24., bare ikke hele dagen.


#93

Hannah sa for siden:

Jeg er vant til at treet pyntes om kvelden lillejulaften. Det var sånn vi hadde det hjemme hos mine foreldre.
Nå etter at jeg ble voksen og har fått egen familie, pleier vi å pynte det på ettermiddagen på lillejulaften, rett og slett fordi svigerfar har bursdag den dagen, og om kvelden er vi alltid i bursdag hos han.

I år blir nok treet pyntet den 21. her hos oss, da vi reiser vekk den 22. Det blir nok veldig rart, men vil tro at ungene syns det er stas med pyntet juletre hjemme hos oss også før vi reiser på ferie.

Jeg vurderer likevel å begynne med å pynte treet 22. desember heretter, fordi det ofte blir sånn stress å pynte det mellom middag, og bursdagsbesøk på lillejulaften.


#94

Frantzen sa for siden:

Jeg blir litt :sjokk: når folk pynter juletreet tidlig i desember
(les: før det er en uke til julaften). Selv er jeg ikke spesielt overbegeistret
for juletre (trær skal da vitterlig være på rot - ute!!), men det blir liksom
ikke helt jul uten heller. (Barna ville dessuten bli kjempelei seg om vi kuttet det ut.)
Jeg syns 22.-23. des er grei pynte-tre-dato.


#95

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det er rart med juletre før lille julaften. Det er en "selve julen-ting" for meg også. Jeg kan vel kanskje strekke meg til å synes at det ikke er kjemperart om noen pynter 21.-22. desember, hvis de skal reise bort på julaften og vil ha litt jul hjemme først eller noe.


#96

Dixie Diner sa for siden:

Ah, alt man lærer, hehe. Jeg synes bare det er litt trist når andres tradisjoner blir latterliggjort og sett på som teite. Det er mye jeg også synes er rart, men folks tradisjoner prøver jeg å være litt forsiktig med å uttale meg for kraftig om, spesielt overfor barn. Håper ingen sier til vesla at vi er "rare" og teite fordi vi pynter treet tidligere enn 23, for det er det både jeg og hun er vant med å gjøre og trives med. Ikke er det så uvanlig heller, iallfall ikke generell julepynting, det er jo noe ekstremt mange gjør fra og med 1. desember eller 1. søndag i advent. Den tradisjonen rokker jeg aldri på, for den er veldig koselig både for meg og hele familien. Så får heller folk kalle oss teite fordi vi liker førjulstiden best og vil nyte den lengst mulig. :)


#97

bina sa for siden:

Nei og nei. Her var det mye trist lesning. Om det ikke finnes regler for julefeiring, så burde noen snarest innføre det!

Åpner dere julegavene også i adventa så dere skal slippe å holde på med det på julaften? Og julemiddagen? I kveld, kanskje, så er det unnagjort det også? Er det et mål i seg selv å bli ferdig med jula fortest mulig så bør man kanskje vurdere å droppe hele julefeiringen.

Hva er argumentet for å spare julegavene til julaften, hvis man kan slenge opp juletreet nå?

Jeg mener at normalt sett skal ikke juletreet (i private hjem) opp før 23. desember. Men det kan være praktiske årsaker til at man tar det f.eks. helga før, hvis lille julaften er midt i uka eller noe. Altså noen dager før. F.eks. hvis man skal reise bort eller jobbe akkurat rundt lille julaften og julaften.

Jula er ikke nå. Det er akkurat like teit med juletre nå som med påskekyllinger i februar.

Så selv om det ikke er forbudt (noe det altså burde vært) med juletre midt i desember, så er det latterlig.


#98

Frantzen sa for siden:

Bina er veldig streng.


#99

Maz sa for siden:

Poenget er vel at du har tradisjoner som samstemmer mer med handelstandens oppatning av jul, og jeg tror nok folk vil stille spørsmål til datteren din om at dere har full jul i adventstiden. Det er ikke sikkert at folk mener det vondt men i forhold til det som har vært tradisjon her i landet i mange år er det å flytte julen tre uker frem i tid, litt anderledes.

Jeg elsker også advent/ førjulstid. Men for meg er det tiden før, som leder opp til jul som er poenget. Ventetid blir barna gjerne fortalt desember er, og det stresses gjerne at det ikke er venting på pakkene, men på mye mer enn det.

Jeg tror det er utopi og tro at barna ikke vil lure på at andre ikke venter og stille spørsmål ved det. Mulig delvis styrt av misunnelse.

Personlig så bryr jeg meg ikke så mye om hva andre gjør, men romjulen er for meg en veldig koselig tid som jeg ikke vil ha ødelagt.


#100

bina sa for siden:

Jepp. Jeg vurderer å bytte brukernavn til "Frøken tante Sofie". Hun er mitt store forbilde!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.