Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Konspirasjonsteoretikere

#1

nolo sa for siden:

Kjenner du noen som har falt i konspirasjonsgryta? Hvordan forholder du deg i så fall til dem?

Jeg har to FB-venner som er fullstendig i konspirasjonenes vold, slik jeg oppfatter det. Jeg kjenner dem ikke personlig lenger, det er to som jeg gikk på skole med i forrige årtusen, så jeg vet ikke hvordan de har havnet på den galeien, men jeg leser med store øyne det de legger ut på FB. Det er fra Steigan, Document, Kiri og Are og mange sider jeg aldri har hørt om før.

En og annen gang, men sjeldnere og sjeldnere, har jeg pekt på selvmotsigelser eller direkte feil i innleggene deres, men det er ingenting som når inn, så nå følger jeg dem bare med en slags morbid fascinasjon, og tenker at jeg har godt av å være klar over at alle ikke er like oppegående som folka her på fp, eller som de jeg omgås med til vanlig.

Er det noen av dere som har prøvd å diskutere med folk som er innbitte vaksinemotstandere, eller som tror Trump kan gå på vannet? Det virker som om det blir flere og flere av dem, og jeg syns det er skummelt.


#2

millact sa for siden:

Ja. Innså raskt at det var flere temaer vi bare måtte unngå å snakke om.


#3

My sa for siden:

Heldigvis veldig få, bare to av mine FB-venner som jeg kommer på, men jeg har ikke nok kontakt med dem til å gidde å gå inn i noen diskusjon (en jeg gikk i klasse med på ungdomsskolen, som jeg ikke har snakket med siden vi sluttet der, og en jeg brukte å sitte barnevakt for da hen var liten, men heller ikke hatt kontakt med etter at hen ble voksen).

Det vil si jeg har hatt enkelte svar eller kommentarer til noen av innleggene, men det har vært mer av typen påpeke faktafeil, lenke til artikler som tilbakeviser påstander, faktasjekk o.l. Og bare til den ene av dem, den som er saklig og formulerer seg skremmende godt og overbevisende. Den andre skriver konsekvent på dialekt, og fyller på med usakligheter, der gidder jeg ikke å løfte en finger for å kommentere noe som helst, verken om korona, klima eller Donald Trump. :gal: Det er ikke verdt kaloriene.


#4

nolo sa for siden:

Ja, det er mer skremmende med dem som kan formulere seg, og som man i utgangspunktet skulle tro ikke ville falle for sånt sprøyt. Disse to jeg nevnte i første innlegg er langt forbi fornuft, men jeg kjenner også et par andre, som i hovedsak virker oppegående, men som heller til å mene at corona ikke er verre enn en vanlig influensa, og at hvis du tar store nok doser d-vitamin er du bedre rustet mot sykdom enn hvis du tar vaksine.


#5

Maverick sa for siden:

Jeg kjenner mange. Gleden av å ha en variert bekjentskapskrets. :knegg: Bekymrer meg mer for advokaten som oppmuntrer til munnbindbrenning enn hippiene som sverger til sølvvann og THC-olje.


#6

Strå sa for siden:

Jeg kjenner egentlig ikke noen jeg omgås eller har noe med å gjøre. Dvs. i så fall er jeg flink til å overse dem og late som de ikke finnes. Omgangskretsen min begrenser jeg til de jeg liker å ha kontakt med. En av kollegaene mine er på bærtur og snakket om Clinton sine babyer i murkjellern allerede høsten 2016. Det førte til at alle påstander hen kom med ble tatt i mot med en god porsjon salt. Heldigvis sluttet hen i fjor vår. For å flytte med partneren. Til USA. Jeg aner ikke om de faktisk kom inn.


#7

kamp sa for siden:

Jepp. To stk. en i USA og en i Norge.

Fascinerende å se fb innlegg


#8

liefje sa for siden:

En jeg kjente i studietiden har plutselig (type siste to uker) vært veldig aktiv på FB ifm. vaksinemotstand og ulike konspirasjoner i den forbindelse. Det virker helt sykt, som om det plutselig har klikket for vedkommende. Aner ikke om vedkommende har hatt sånne slags tanker tidligere, men vet at flere felles venner fra studietiden har reagert som meg. Ingen av oss tar diskusjonen, dvs. en venn av meg prøvde, men ble møtt med milevis med sitater etc. Det virker ikke som det er verdt å bruke tid på sånne meninger. De får bare være.


#9

Fersken sa for siden:

En god venn i forrige århundre har postet diverse konspi på FB. Det ble merkelig stille etter at hen selv fikk korona. Ganske dårlig uten å måtte på sykehus, men likevel det verste hen har opplevd. :knegg:

Har også et par-tre rasister som deler artikler fra Reset og HRS. De rapporterer jeg jevnlig inn til FB for hatefulle ytringer. Gidder ikke å gå inn i diskusjoner på nettet på fast basis, bare om jeg kan motbevise med tørre fakta. Å lenke til andre media enn de "godtatte" blir bare avvist med at MSM ikke er til å stole på og bare lurer oss. :gal:


#10

Pøblis sa for siden:

Jepp. Slektninger i USA og en jeg må ha kontakt med her til lands. Vedkommende her til lands er klassisk rasistisk, vaksinemotstander, heier på Trump og syntes at Gaarder - han som døde av covid på Hadeland var en fornuftig stemme verdt å høre på. :(


#11

zinatara sa for siden:

Ingen jeg direkte kjenner, men moren til ei jeg gikk på skole med har til tider utmerket seg med ekstreme uttalelser på nett. Hun har holdt på i flere år og var nokså spesiell når jeg vokste opp også. Jeg mistenker at det er noe psykisk involvert i det tilfellet.

Og så gikk jeg på folkehøgskole med ei som i ettertid har flyttet til utlandet og blitt vaksinemotstander. Men hun endte jeg opp med å fjerne fra facebook fordi jeg ikke klarte måten hun snakket om mennesker med autisme. Så aner ikke om hun er like ekstrem eller mer ekstrem nå.


#12

Charlie sa for siden:

Har ikke konspi-kontakter, «bare» noen mørkeblå med litt paranoia. Har periodevis gitt dem litt motbør på Facebook, etterspurt fakta eller påpekt selvmotsigelser o.l. Hvis de er ille over tid, må jeg ha litt pause i nyhetsstrømmen min, og slumrer dem 30 dager. Det er bittelitt nederlag fordi jeg gjør meg til en del av den ekkokammer-greia. :sukk: Må veie ekkokammer mot psykisk helse.


#13

Simone sa for siden:

Eg har ein nabo som er vaksinemotstander, men ho er ikkje konspirasjonsteoretiker. Syns ikkje dei to begrepa høyrer heilt heime i samme bås. Det kjem litt an på kvifor ein er vaksinemotstander.
I dette tilfellet er det fordi ho trur det kan vere skadelig, ikkje fordi ho trur CIA står bak eller noko sånt. Så ho skal ikkje ta Covid-vaksinen. Ho har nettopp gått gjennom cellegift-behandling, så ho burde nok ta den. Men det er frivillig, så det er ikkje så mykje andre kan gjere med det når ho ikkje vil. Med litt flaks blir ho beskytta av alle rundt som tar vaksinen.

Eg har ein kollega som muligens er i kategorien konspirasjonsteoretiker, men der meiner eg det er psykisk sjukdom inne i bildet. Litt sånn paranoia/forfølgelsesvanvidd. Ho forteller dei villaste historier om ting som har forsvunne og rare ting som skjer på PC'en der ho meiner at kanskje CIA eller KGB kan vere involvert. Og så meiner ho at ho har blitt forfulgt på gata i Lisboa fordi ho hadde amerikansk pass osv. I tillegg er ho veldig redd for wifi og mobilstråling, så alle må skru av mobil og wifi-router når ho er i nærheten. Litt slitsomt. Men akkurat på det området er til og med Gro Harlem Brundtland litt loco. Og eg kallar ikkje ho for konspirasjonsteoretiker!


#14

Primrose sa for siden:

Jeg har et par barndomsvenner som deler og kommenterer mye på facebook. Det var sånn jeg kom over det der yogastudio-innlegget om at kun uvaksinerte kunne komme på timer fordi vaksinerte kunne smitte andre med neseblod, menstrasjonsforstyrrelser og dødfødsler. Jeg kommenterer og diskuterer ikke, de har sin tro og den gjennomsyrer livet deres i så stor grad at jeg tror ikke noen andre kan nå inn til dem uansett. De har vel dessuten sine nettsider med likesinnede som gir de godt med tilbakemelding på at alt de tror er Det Rette.


#15

nolo sa for siden:

Primrose: ja, det blir som en religion som gjennomsyrer livene deres. :nemlig: Og siden det blir flere og flere av dem, så føles det håpløst at ingenting virker som om det går inn. :sukk:


#16

My sa for siden:

Ja, når jeg har kommentert (i den grad det har skjedd) har det egentlig ikke vært for å prøve å "omvende" den som har skrevet innlegget, det er mer et signal til folk der ute, om at ikke alle er enige i det som skrives. Da får jeg gjerne en haug med likes fra andre som ikke gidder å kommentere, men som likevel viser at de er enige i min kommentar.


#17

Myria sa for siden:

Ja, jeg kjenner et par stykker. Dette er mennesker jeg omgås så det er ikke bare å ignorere en og annen FB-post. Jeg unngår temaet så godt det lar seg gjøre, sier hm og smiler litt til det de har å si og velger å ikke komme med motargumenter eller involvere meg på noe vis. Det er ingenting jeg kan si som kommer til å omvende dem og en evt diskusjon ville bare skape dårlig stemning så det ser jeg ikke noe poeng i.


#18

Molly sa for siden:

Jeg har en i nær familie som er konspirasjonsteoretiker og vaksinemotstander. Vi er venner på FB også, men jeg "Følger" ikke så dermed slipper jeg å bli eksponert for at hen deler og kommenterer.
Forsøker så langt det er mulig å unngå samtaletemaer som gjør at man sporer inn på temaer som er relatert, men det er vanskelig når man har en nær relasjon. Det blir en del konfliktsituasjoner ut av det, særlig når hen involverer barna mine.


#19

Simone sa for siden:

Etter nettopp å ha hatt ein samtale med nevnte kollega på Teams kan eg oppdatere med at ho er vaksineskeptiker også. Det hadde eg ikkje trudd sidan ho er epidemiolog av yrke!


#20

millact sa for siden:

Akkurat slik, ja.:nikker:


#21

My sa for siden:

Jøss. :sjokk:

#22

GinaK sa for siden:

Har en som kommer på jobben her innimellom. Han mener at 11.september er et fake angrep og at amerikanske myndigheter lagde scenarioet.
Han mener også at Koronaepedemien er tøys og at man får en chip inplantert om man tar vaksinen.
Nå har han visstnok riktignok tatt vaksinen da sier han. Kona lagde visst så mye rabalder så han måtte.
Han er utrolig kverulerende på altmulig så jeg passer meg for å ikke havne i diskusjon alene med han. Sier minst mulig og går på do eller noe når han kommer. :cool:


#23

Nenne sa for siden:

Jeg har en tidligere klassekamerat som postet nå en sammenlikning mellom koronapass og reisepassene naziene utstedte. :rolleyes: Altså med digert bilde og greier.

Han har hatt veldig mye å melde det siste året om nedstengning og korona, men dette tar kaka!

Før det har han vært helt normal. Postet feriebilder og skrytebilder av ungene sine og sånn.


#24

nolo sa for siden:

Nenne: Det er det som er skremmende, - at folk som tilsynelatende har virket helt normale, plutselig viser seg å ha gufne meninger. Av og til er sosiale medier en forbannelse. En god kamerat av min avdøde bror har plutselig begynt å legge ut materiale som grenser til rasisme, og jeg blir bare lei meg. :(


#25

Pøblis sa for siden:

Jeg pleier å svare med venlige henvisninger til fakta. Jeg tenker at å la være å si noe, ikke er veien å gå.


#26

liefje sa for siden:

Jeg ser at flere venner poster kommentarer hos hun jeg kjenner hvor de spør om hva som har skjedd med henne, sier de må snakkes en dag etc. Det er virkelig helt hårreisende å se på utenfra at en helt normal dame plutselig blir en fanatiker.


#27

Neket sa for siden:

Jeg har en tidligere kollega som plutselig har blitt crazybananas vaksinemotstander/coronaskeptiker. :what:

Og så har faren til svigerinnen tatt helt av med brexit (gir seg ikke :knegg: ) og innvandrergreier i UK.

Jeg ignorerer begge. Ser at noen prøver å ta til motmæle, men ingenting går inn. Jeg orker ikke.


#28

nolo sa for siden:

Nei, jeg føler meg nesten medskyldig i å spre falsk informasjon når jeg ikke sier noe, men det føles som å stange hode i veggen, samtidig som man gir galskapen oppmerksomhet.


#29

Tjorven sa for siden:

Jeg blir dypt fascinert av folk som klarer å vri fakta på denne måten. Etter at Primrose skrev om nevnte yoga-studio i gruffetråden, så måtte jeg inn på siden dere og lese.

En av personene klarte å skrive at "FHI er faktisk ikke synske". :runforhills: Nei! Det er jo nettopp det som er så fantastisk med FHI. De baserer rådene sine på fakta, data og statistiske modeller. :nemlig:


#30

Myria sa for siden:

For mange er det viktigere å bevare et godt forhold enn å ha rett.


#31

Inagh sa for siden:

Jeg kjenner et menneske som er vaksinemotstander og som til stadighet legger ut hvordan demokratiet vårt nå står i fare for å bli oppløst og hva som verre er. 5G er også djevelens verk - minst!

Folk forsøker snakke vedkommende til fornuft innimellom, men det faller totalt på steingrunn. Jeg gidder ikke kommentere, og veksler mellom å tenke «gud bedre så,fascinerende at det går an å bli så gaga,» og å ha lyst til å blokkere fordi det vrir seg i meg hver gang jeg ser en post fra vedkommende.


#32

Pøblis sa for siden:

Det er ikke viktig for meg å ha rett. Det er viktig for meg at noen unge mennesker som lever midt oppe i dette, vet at andre meninger og oppfatninger eksisterer. Og noen andre unge mennesker som lever oppe i dette, synes det er veldig vanskelig å forholde seg til utbasuneringene i mange kanaler, og blir veldig, veldig glade for at noen kommer med andre meninger og faktaopplysninger.

Jeg håper ikke du mente meg (at det var viktig for meg å ha rett), men at du snakket mer generelt.


#33

Fløyel sa for siden:

De jeg har hatt som er ekstreme har jeg slettet og blokkert. Jeg hadde ett par som symptiserte med Sian, orker ikke forholde meg til dem. +Ei som er ekstremt tilhenger av Trump, bosatt i USA, jeg hadde kontakt med henne for 5-6 år siden når jeg var der, men etter at det tippet fullstendig over og hun begynte med ekstremt rasistiske utspill ble hun også fjernet.

Konsoirasjonsteoretikere som nekter å gå med munnbind, tror at pandemien er guds måte å vise verden sin vrede på. Jeg har faktisk ei som mener at Norge sperrer grensene nå for å hindre grensehandel til Sverige (hun er av de man leser om som krysser grensene igjennom skogen for å kjøpe billig røyk :gal: ) , har jeg fremdeles der. Altså sånne jeg anser som "tøysefolk". Men når det kommer til kjønn- og rasediskriminering, har jeg nulltoleranse for, så de fjernes.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.