Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mange kvadratmeter stjeler en trapp?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Idiotspørsmål, jeg vet. Men jeg lurer altså på hvordan jeg kan sammenligne hvor mye plass jeg har i et hus over tre etasjer versus en leilighet på ett plan. Hvis jeg i dag bor på 140 kvm fordelt på tre plan, hvor stor leilighet bør jeg da ha for å ha tilsvarende boltreplass?


#2

Fersken sa for siden:

Det kommer an på planløsning og utformingen av trappen. Det kan gå bort mye boltreplass hvis planløsningen ikke passer dine behov.


#3

Pepper Lemon sa for siden:

Er det ingen rule of thumb her?


#4

millact sa for siden:

Jeg ville tenkt kvadratmeter er lik kvadratmeter, men det er sikkert feil.


#5

Plingo sa for siden:

Måle hvor stort areal trapprommet tar i hver etasjen.

For vår del så har vi lagringsplass under trappa i første etasje gangen.

Tror trappa er 90 eller 100 cm bredd og tipper at det er ca 3 meter rekkverk vi har i andre etasje, så for oss ville jeg sagt at vi mister 3m2 i andre etasje og kanskje 1m2 i første etasje (der det er for lavt å ha kommode under/samt en liten sving)


#6

Martis sa for siden:

Jeg ville ha tenkt at en trapp tar ca 4 kvm pr etasje. Så da kan du trekke fra 12 kvm på størrelsen. Så spiller romløsningen inn, det er mulig å greie seg med mindre om det er snart løst.


#7

Gaia sa for siden:

Du kan ikke bare se på hvor mye trappen «stjeler», du må også se på planløsningen generelt. Hvis det er en godt disponert leilighet, så trenger du færre kvadratmeter enn en som har mye gangareal. Jeg ville startet med å tenke hvilke funksjoner du trenger i en leilighet, og så regnet derfra. Holder det med tre soverom, eller vil du ha fire, for å kunne ga TV-stue/kontor/gjesterom. Er det greit med åpent stue/kjøkken-løsning, eller foretrekker du at det er mer adskilt. Trenger du ekstra soverom, hvis kjøkken og stue er separat. Holder det med ett bad? Er det viktig med balkong/uteplass og parkering?

Og, for å svare på spørsmålet ditt; trapp tilsvarer mellom 7,5 og 10 kvm i et hus, når trappen går over tre plan.


#8

millact sa for siden:

Ville sett på leiligheter jeg og planløsningen. En venninne av meg bor i leilighet i firemannsbolig. Hun har to etasjer og ca 106 kvadratmeter. Den virker større pga god planløsning.


#9

Storm sa for siden:

Aner ikke om det finnes en rule of thumb. Men jeg tenker jo du kan trekke fra en del mer enn akkurat de kvadratmeterne en trapp tar fordi en trapp vil i hver etasje «kreve» gangplass også. Så jeg vil gjette at du i hvert fall kan tenke at 140 kvm over tre plan er tilsvarende kanskje 110-ish i en leilighet? Selvfølgelig helt avhengig av om planløsningen er god eller ikke.


#10

Nextlife sa for siden:

Jeg ville regnet trapperommet ganger etasjer. I vårt hus stjeler trappen vel 4 kvadrat i 3 etasjer, altså 13-14 totalt.


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Tusen takk for innspill! :blomster:


#12

Nenne sa for siden:

Hos oss er det 5,25 m2 x 2, altså 10,5 m2. I tillegg kommer det til at det må være fri ferdsel, for å kalle det det, på toppen og i bunnen av trappa. Vår trapp er litt dumt laget med at det er fire trinn, repos, repos og så ni trinn. Den kunne sikkert vært litt mer kompakt med syv trinn i hver trapp og bare ett repos.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.