Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bunad på 17. mai i år?

#1

Selma sa for siden:

Det ligger vel an til alternative og litt mer begrensede 17. mai-planer for de fleste i år også. Stiller dere i bunad likevel?

Jeg har ikke bestemt meg for om bunaden skal finnes frem eller ikke. Det er jo stas å få brukt bunaden, men den er såpass trang at den egner seg bedre for å stå i enn å sitte henslengt hjemme i sofaen :knegg:


#2

Tjorven sa for siden:

Det tror jeg ikke at jeg gidder for å sitte hjemme i min egen stue. Den er flott, men det jo ikke et behagelig plagg.

(Og så frykter jeg at den ikke passer i år, for koronalivet har vokst på meg.)


#3

star sa for siden:

Nei, den skal få henge i skapet.
Vi skal ikke ut på noe. Orker ikke tilpasse den heller.


#4

Trixie sa for siden:

Jepp. Bunaden skal på.


#5

løve70 sa for siden:

Nope, den får henge i skapet. Tror bare vi skal være hjemme og i stallen...


#6

Pøblis sa for siden:

Ja. Skal ut og høre på russebarnet spille til flaggheising, og tar på bunaden. Skal ha brunsj for tillatt antall ungdommer etterpå, og bunaden er jo så praktisk når man driver å ordner slik. :knegg:


#7

Elise sa for siden:

Nei, på ingen måte. :humre:


#8

millact sa for siden:

Ja. Samme som i fjor.


#9

apan sa for siden:

Nei, det er det deiligste både i år og ifjor. Tar en helt vanlig kjole.


#10

Nenne sa for siden:

Nei, i år tror jeg ikke det blir noe. Jeg vet at den er trang og siden vi bare skal være hjemme med fire gjester som kommer for å spise god mat, så tror jeg det er bedre å ha på noe annet. Neste år derimot!


#11

Input sa for siden:

Ja! Vi skal være sammen med svigerfamilien, svigermor har organisert opplegg og alt. :knegg:


#12

Blondie sa for siden:

Nei, det blir det ikke i år. Den får henge i skapet til det kommer bedre tider. Vi har ingen å feire med og ungene vil ha minst mulig program.


#13

Gri sa for siden:

Jepp, den skal på ei lita stund når vi skal høyre på korpset iallefall. Eg er nettopp ferdig med bunadsskaut eg vil prøve, og bunaden til årets konfirmant var ferdig for eit par veker sidan, så den skal også i bruk.


#14

Snippa sa for siden:

16-åringene insisterer, men jeg gidder ikke.


#15

Lavender sa for siden:

Det blir bunad til flaggheisingen kl 08, så kjole til middagen etterpå.


#16

My sa for siden:

Ja, ser for meg at vi her i huset tar den på. Eldstejenta skal i alle fall ha på sin, hun er invitert på brunch hos ei venninne sammen med flere andre venninner fra klassen. De skal alle ha på seg bunader. Men jeg kommer ikke til å legge sjela mi i stryking og pussing av sko og sølv altså, og den kommer ikke til å være på hele dagen. Men litt bunadtid må vi ha, selv om vi bare skal være hjemme (rusler sikkert ut en liten tur, hvis været er fint). Gjorde det i fjor også.


#17

Malama sa for siden:

Jepp. På trass. Dessuten skal jeg gå bak et korps på en u-annonsert tur ned popup - spilling, i min rolle som korps - leder. Praksis "plukke opp noter og knytte skolisser" og jeg nekter å gå i uniform. Så jeg går i bunad.

Mamma sin. Min skal syes ut til å passe meg. Men det blir ikke før 17. Mai.


#18

Anne C sa for siden:

Nei det tror jeg ikke jeg gidder styre med.


#19

Lyppa sa for siden:

Nei her blir det ingen bunader i år. Ikke sikkert vi gidder å pynte oss engang.


#20

Fløyel sa for siden:

Nei. Fordi jeg har lagt på meg under koronaen og jeg gidder ikke sy den ut. Jeg håper vekten går tilbake når ting normaliserer seg.


#21

Molly sa for siden:

Ja, i år blir det bunad. Minstemann og jeg skal på 17. maifrokost hos kompisen hans. Gleder meg!


#22

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror det. Jeg hadde den i fjor, mest på trass. I år hadde jeg bestemt meg for å ikke å trasse, men så ble vi invitert på lunsj, pluss at poden, korpsmusikant, skal spille og vi skal se på sammen med en del andre. Det er i grunnen grunn nok til å finne den fram.


#23

Fintdethei! sa for siden:

Om det er OK vær, reiser vi til sentrum for å kjøpe is. Da ska jeg sprade i bunaden min. Mest fordi det er så deilig å ta den av etterpå.


#24

Addison sa for siden:

Ja, skal spille i år også, flaggseremoni som streames, og noe pop-up-spilling rundt i kommunen, samt med en liten gruppe fra et annet korps i nabokommunen. Bunaden må på! :nemlig:


#25

Polyanna sa for siden:

Ja, hvis den passer. Var i tvil i fjor, men datteren overtalte meg, og det var jeg i grunnen glad for.


#26

trøtt sa for siden:

Nei. Endelig får vi vært på hytta på 17.mai. Det er det mest positive hittil i koronatilværelsen. :hjerter:


#27

liefje sa for siden:

Jeg skal såklart ha på bunad og pynte hjemme og alt sånt. Jeg benytter enhver anledning til å feire at det ikke er en vanlig, kjedelig dag. Jeg skal til og med ta den på tidlig om morgenen når jeg skal servere koronavennlig russefrokost. Det må kanskje legges til at dette bare er det 5. året jeg har bunad og at den kun har vært brukt på 17. mai pluss to konfirmasjoner, så jeg føler den er ny enda og elsker å bruke den. Den passer også.


#28

Elisabet sa for siden:

Den skal nok ikke på, for jeg tror ikke den passer helt lenger. :sparke:


#29

Selma sa for siden:

Skjønner godt at det er ekstra stas med nesten ny bunad ja! Her er det mannen som har ny bunad og som dermed er ivrigst på at bunaden skal brukes


#30

Bloppy sa for siden:

Nei, det tror jeg ikke jeg orker. Den er for trang til det. :sparke: Jeg får den på med et nødskrik. Og poden skal kjøres rundt på diverse uanmeldte spillinger med korpset, så det blir en dag i bil. Så det blir nok noe enklere ja.


#31

My sa for siden:

Her er det fjorårskonfirmanten.


#32

Floksa sa for siden:

Nope. Den er for stor, og jeg rekker ikke sy den inn. Så i år blir det uniform.


#33

Señora sa for siden:

Nei, det blir bunad i to konfirmasjoner til høsten om ting normaliserer seg.


#34

millact sa for siden:

Her blir det i en til høsten. Det holder. Den er sikkert enda trangere i år enn ifjor:nemlig:


#35

Tjorven sa for siden:

Mannen min var visst ikke enig med meg. Han mener at vi skal ta på bunad, kjøre til byen-ish og gå en tur. Kjøpe is og pølse skulle vi visst også.

Han har sikkert et poeng. Jeg synes jo at 17. mai skal få være en festdag.


#36

Galathea sa for siden:

Nei, gikk av hælen på skoa da jeg var i konfirmasjon og har visst 'glemt' å kjøpe nye bunadssko. Planene er å kjøpe en ny kjole da, vi har invitert gjester, så vil pynte meg litt.


#37

Blå sa for siden:

Ja. Jeg vil feire og ha på bunad. :nemlig:

Jeg har invitert til en bitte liten frokost. Dersom anbefalingene i Bergen endrer seg så inviterer jeg noen til. Og da skal jeg ha pyntet stue og bunad og god mat.

Etterpå tar mannen og jeg oss en tur på fjellet. Uten bunad.


#38

Bean sa for siden:

Kanskje jeg tar på bunad 17.mai. Den har krympet i skapet så den er levert til Husfliden for litt retting av størrelse. Fikk beskjed i går at den er ferdig. Håper det blir tid til å hente den før helga.

Sambo har fått seg bunad i år som han gjerne vil vise frem så da får jeg vel også stille i bunad. Vi må tidlig opp for følge korpsbarnet på flaggheising også håper vi å se de spille litt senere på dagen.


#39

Unicorn sa for siden:

Hadde den passet hadde jeg brukt den.


#40

Madicken sa for siden:

Det blir et nei. Orker ikke trange, varme plagg i år.


#41

Matilda sa for siden:

Vi skal nok bare holde oss hjemme, så det blir en vanlig kjole. Bunaden er i trangeste laget, så den er ikke så velegna til sitting. :sukk:


#42

My sa for siden:

13-åringen er midt mellom to bunader nå, den hun såvidt greide å skvise seg inn i i fjor er alt for liten i år, mens den storesøster (og jeg) brukte på samme alder (siste to år før konfirmasjonsbunaden) er alt for stor. Hun er både spinklere og lavere enn storesøster, som var tidligere med fysisk utvikling og former. Så den må jeg fikse litt på hvis hun skal bruke den. Tror mye kan gjøres bare med å heise den opp på skuldrene og gjøre livet litt mindre skrådd ut oppover, forhåpentligvis slipper jeg å ta av skjørtet for å sy den inn i livet.


#43

IOA sa for siden:

I år blir det uten bunad, tror jeg. Hadde planer om korpsuniform, men det utgår visst også... Så da blir det vanlig tøy.


#44

Divine sa for siden:

Nei, har ingen planer om det. Vi tre i kjernefamilien skal gå en tur i skogen, tror jeg, men ellers bare være hjemme. Så da utgår bunad. Men jeg skal prøve å unngå kosebuksa og collegegenseren som jeg ellers bor i.


#45

Tjorven sa for siden:

Det ble ikke bunad. Det var ekstremt drittvær i Oslo, så vi gadd rett og slett ikke å dra ut. Og hjemme fikk det holde med vanlig kjole. :nemlig:


#46

millact sa for siden:

16-åringen brukte sin bunad; samme gjorde hennes tre venninner. Jeg tok på meg noe litt pyntet fra skapet. Det funket helt fint.


#47

tink sa for siden:

Det ble bunad på alle som har i familien vår. Den kom litt senere på enn vanlig, da vi fikk besøk av besteforeldre til servering kl. 13. Har lovet meg selv at jeg skal ta en sjekk på vekt og livvidde til jul, og om ting ikke har endret seg mye til da - så skal jeg sterkt vurdere å legge ut de nødvendige cm slik at den blir mer passe behagelig. Det er nok bedre for sømmer og stoff også at den ikke strekkes så hardt som i år. :flau:


#48

Stellebord sa for siden:

Droppet bunad siden den egentlig er for trang og siden vi i tillegg hadde så varmt vær at jeg kunne ha kjole og bare legger (for en gangs skyld).


#49

My sa for siden:

Denne fikk jeg trikset til så den satt som et skudd! Kjempefin var hun. :jupp: Og veldig fornøyd, hun elsker å ha på seg bunad. Så tok hun svarte snøreboots med solid traktorsåle i stedet for bunadsko, og var strålende fornøyd med sitt eget valg av fottøy også. :humre:

Fasiten her ble ellers bunad på alle som har, dvs alle unntatt guttungen (som hadde ny, svart bukse, og penskjorte med 17.mai-sløyfe på). Jentene var hos hver sine venninner på 17.mai-frokost, og der hadde alle venninnene hatt bunader i begge selskap. Jeg var såpass fornøyd med å faktisk få på meg min, :stolt: at jeg selvsagt måtte bruke den. Vi hadde besøk av svigerforeldrene mine, de må reise et stykke, så svigermor hadde ikke orket å ta med seg bunaden sin (svigerfar har ikke), så de hadde andre penklær. Men vi hadde også besøk av svogeren min og hans samboer, som bor her i byen, og de hadde bunader begge to, og den lille babyen deres hadde også en strikket bunad. Og mannen min kunne ikke være dårligere enn broren sin, så da tok han også på bunad, selv om han i utgangspunktet tenkte at han ikke orket.

Vi ruslet en tur på dagen, for å komme oss ut litt og se på båtkortesje på fjorden, og det var nydelig å se så mange andre som var ute og gikk, som hadde pyntet seg med bunader og andre festklær, og hadde med seg flagg, selv om det ikke var tradisjonelt arrangement. :hjerter: Veldig mange bunader å se på båtene også. Det var attpåtil litt korpsmusikk i parken når vi gikk forbi, så det ble godt med 17.mai-stemning likevel.


#50

Tjorven sa for siden:

Ja, dette var tanken vår også. Å pynte oss og få litt 17.mai-stemning ute blant folk. Men været i Oslo tillot ikke det på mandag. Det var skikkelig trøstesløst vær absolutt hele dagen.

(Så Oslo-folk kunne i går tillate seg å sukke over feststemningen i Bergen på nyhetene. Jeg tviler ikke et sekund på at det hadde vært noe annerledes her hvis været hadde vært like fantastisk.)


#51

Input sa for siden:

Vi var inne hele dagen, men bunaden var på likevel. Angret mot slutten av dagen, men det gjør jeg jo alltid. :knegg:


#52

Polyanna sa for siden:

Den kom på, selv om det ble en ganske sedat feiring, slik været ble. :sur:

(Men bergensk 17. mai-stemning tror jeg det er fysisk umulig å oppnå i Oslo, uansett, Tjorven. :knegg: Altså, jeg syns barnetog på Karl Johan er magisk, og det er vi som har det ekteste toget og slottet og alt :hjerter:, men jeg tror rett og slett ikke det finnes en by i Norge som er bedre på høytid og fest enn det de er i Bergen. :elsker: )


#53

amo sa for siden:

Jeg prøvde den 15. mai, sånn for sikkerhetsskyld. Intet behagelig plagg å ha på i år.....:knegg:


#54

My sa for siden:

Ja, vi hadde flott vær tidlig på dagen, så skyet det gradvis over etter hvert, mens temperaturen var fortsatt helt ok, så det var nydelig å gå ute. Fra ca kl 16 og utover regnet det, så til middagen grillet vi under tak, og vi spiste inne.

Det var nok ikke ute i gatene og parkene at det var størst problem med smittevern, selv om det var mye folk ute og gikk. Det er jo grenser for hvor naturlig det er å kline seg tett inntil fremmede mennesker, når det ikke er noe arrangement å se på. Da var det nok mer smittefare knyttet til private samlinger i hus, hager og på verandaer. Studentene som leier nabohuset hadde i alle fall en skikkelig sild-i-tønne-fest på sin veranda, den er maks 10 kvadrat stor (hvis jeg er raus), og på et tidspunkt telte jeg 14 stykker der ute. Klart, mange av dem bor jo sammen, men ikke alle (fordi det er bare gutter som leier der, og det var mange jenter i forsamlingen). I tillegg var det flere innendørs også. Og allsang. Og alkohol. God stemning da. Regner med det var flere tilsvarende selskap rundt omkring.


#55

Blånn sa for siden:

Den gikk ikke igjen, gitt.


#56

venla sa for siden:

Jeg og minste hadde på bunad. Eldste var hjemme i karantene så hun så ikke helt vitsen :knegg:

Min har blitt litt for stor siden sist, så får se om jeg gjør noe med den til neste år. Stakken henger i hekter fra vesten, så det gikk greit. Minste klemte seg inn i en seks-årsstørrelse, og den var litt i korteste laget. Men i år var vi bare ute i 1 time. Resten av tiden hjemme så det gjorde ikke så mye.


#57

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg hadde ikke på, og angret meg bittelitt. Vi hadde lokaltog for de minste klassene på skolen, og siden jeg er foreldrekontakt gikk jeg i toget. Så mange bunadskledde og feststemte folk langs togløypa (heter det det? :gruble: ) at jeg savnet bunaden min.

(Om jeg hadde fått den på meg er en annen sak. Føkkings koronakilo :mumle: )


#58

Bluen sa for siden:

Her er visst 14-åringen et skikkelig 17. mai-menneske, i grell kontrast til sin mor. Hun fikk lykkelig låne min bunad, som nå sitter som et skudd på henne. Jeg brukte en gammel slektsbunad som jeg har fått i hus for første gang siden 1996. Den er altfor stor til alle de 10 som har brukt den opp gjennom åra, men med diger skjorte under ble det ikke så synlig. Og så var det ganske behagelig uten noe som klemte. :sparke: Å bevege seg ut i sammenhengende pissregn uten et eneste arrangement i en nedstengt by utgikk helt og holdent. Har ikke sett makan siden 2015, da jeg selvsagt satt i arrangementskomiteen på skolen. :gal: Jeg er sjeleglad for at dagen er over, og for at vi er ferdige med barnetog fram til det evt. måtte komme barnebarn i hus. :knegg:


#59

Selma sa for siden:

Min ble hengende i skapet. Vond rygg og pinetrang bunad er ingen god kombinasjon :knegg: Egentlig burde jeg tvinge meg selv til å prøve bunaden en gang hver måned for å minne meg selv på at den er pinetrang og at noe bør skje :knegg:


#60

Bluen sa for siden:

:knegg: Anbefaler min løsning: å kjøpe nytt liv på Finn. :sparke:


#61

My sa for siden:

Hadde L ditt gamle liv, eller hadde hun det nye?

Når det først skulle bli slik vær så er det jo greit at det var et år hvor alle arrangement uansett er avlyst.


#62

Selma sa for siden:

Det er heldigvis mulig å sy ut min, men det sitter langt inne å innse at det må gjøres


#63

Bluen sa for siden:

Absolutt. Bare litt synd for det ene familiemedlemmet som visst elsker denne dagen. :sparke: Hun hadde mitt gamle liv, men det var faktisk like trangt til henne som til meg. :eek: Heldigvis kan det også sys ut, for dette livet (som svigermor brukte i sin konfirmasjon) ble i sin tid sydd inn til meg av en streng dame som syntes "ungdommen" var altfor slapp med løstsittende bunader. Da gjenstår det "bare" å finne en stakk på Finn.


#64

My sa for siden:

Ja, men også for dette familiemedlemmet er det vel bedre, når det først er slik drittvær, at det kom på årets ikke-17.mai hvor man ikke trenger å gå ut, og ikke til neste år, når hun jo skal gå i tog sammen med alle nykonfirmerte klassevenner med sine nye bunader og dresser. :hjerter: For da har jeg hørt det skal bli strålende. :nemlig:

Håper dere finner en stakk! :jupp: Upraktisk å ha en på deling. :knegg:


#65

Jålebeinet sa for siden:

Eldste bor i Bergen, og kunne melde at det var veldig varmt i går (og veldig mange mennesker ute). Han hadde på seg bunad for første gang, og ut i fra bildene vi fikk gjennom dagen var hele han et eneste stort glis.

Jeg tok på meg bunaden min på trass, satte meg til bords og der ble jeg sittende :knegg:


#66

millact sa for siden:

Ja, 17. mai i Bergen er faktisk ganske magisk! Jeg har opplevd det en gang, i like fint vær som i år, i 1994 da jeg gikk et år på NHH.


#67

apan sa for siden:

I Oslo brukte vi opp regnet for flere år fremover. Jeg hadde ulltøy og regntøy første del av dagen og en kjole etterpå før jeg gikk over til pysj. Ingen bunad.


#68

Fintdethei! sa for siden:

Jeg spaserte rundt i Bergen by (:hjerter:) i Hardangerbunaden min, og smilte om kapp med solen.


#69

Lavender sa for siden:

Det ble bunad til flaggheising kl 08. God i livet, trang over ryggen, men får lufta helt ned i lungene.


#70

My sa for siden:

Når jeg teller over tror jeg det er fem år totalt, siden 1987, da jeg fikk min første bunad (og hadde sluttet i korpset), at jeg ikke har hatt bunad på 17.mai:

1991 - 2.klasse på vgs - da var jeg så fyllesjuk at jeg ikke greide å komme meg ut av senga, før bestevenninna mi henta meg og tok meg med til fjells litt utpå ettermiddagen. Da hadde jeg turklær.

1992 - russ

1998 - feiret 17.mai i Oslo fordi jeg skulle reise på et to måneders feltopphold i fjerne strøk tidlig dagen etter, og tok derfor ikke med meg bunad.

2005 - gravid

2007 - gravid

Ellers har jeg hatt bunad alle år.


#71

Magica sa for siden:

Hadde bunaden på! Var ute og kjørte veteranbilen en tur. :hjerter:


#72

My sa for siden:

Så fine Magica! :hjerter:


#73

Magica sa for siden:

ja, vi hadde jo ganske mye fint vær også! :D


#74

Bluen sa for siden:

Flott bilde! Her er meg og frøkna - og lillebror i ny blådress fra Finn.


#75

Magica sa for siden:

Veldig staselige, Bluen!


#76

Bean sa for siden:

Jeg hadde bunad 17.mai. Ikke det mest praktiske plagget i plaskregn, men jeg hadde stor paraply. Vet hva jeg ønsker meg til bursdag eventuelt jul i år - ullsjal som kan brukes over bunad!


#77

Pesten sa for siden:

Minste fikk på sin. Første gang etter konfirmasjon. Jeg gadd ikke ta på min og mellomste stilte i russedress


#78

Addison sa for siden:

Jeg gikk med bunad, spilte utendørs i 3,5 time, bare avbrutt av litt bilkjøring mellom stedene. Bunadscape og fotsid regncape utenpå. Tror stakken trenger en runde omsorg fra noen som kan sånt, min mor, f.eks. :knegg: Er plissért med bittesmå folder, de har en tendens til å bli "slappe" etter regn og fukt. Andre runde spilling ble med vanlig spilleantrekk pluss regnfrakk utenpå, gitt!


#79

Pøblis sa for siden:

Så du mitt? Fra Dehn. Veldig fint, mykt og praktisk. :ja: dehndesign.com/produkt/daisy-sjal/


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.