Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor kjøpe bunad?

#1

trøtt sa for siden:

Finnes det noen seriøse butikker utenom husfliden hvor man kan kjøpe bunad?

De to jeg har kjøpt til nå var gjennom tips fra bekjente. Litt enklere når det er bunad som hører til området vi bor i.

Jeg ser etter brukt på finn også.

Det er blå nordlandsbunad jeg er ute etter.


#2

Lorien sa for siden:

Hvilken størrelse? Jeg har en kjempefin omtrent ubrukt en, størrelse 38/40...


#3

Teflona sa for siden:

Skal du selge, Lorien?


#4

Tjorven sa for siden:

Vi endte opp med å kjøpe en ny fra Norske Bunader (som ikke regnes som en seriøs butikk). Den ser helt lik ut som bunadene til tanter og kusiner selv om de har fått dem sydd lokalt. Det er for alle snakk om akkurat denne bunaden, altså blå nordlandsbunad.

Det kostet mindre enn mange av de vi fant på Finn.no, og var også helt ny og tilpasset akkurat vår datter. Prisen inkluderte også en omsying ettersom konfirmanten gikk fikk ekstremt mye større brystmål fra første måling i oktober til hun skulle bruke den første gang i april. Sånt skjer jo i den alderen, men vi betalte ikke noe for det.


#5

Lorien sa for siden:

Ja.


#6

trøtt sa for siden:

Ca 36 tror jeg. Går det greit å sy inn nordlandsbunaden? Hvis det går så er jeg interessert. :D
(Må bare høre med min mann hva han tenker om det, jeg har jo en bunad fra før. :sparke: )


#7

Lavender sa for siden:

Hvis ikke søker du bunadstilvirker og finner flere. Jeg skal til en privatperson på Gjøvik som jeg fant på Finn.no. Jeg kjenner bunaden jeg skal kjøpe, vi har to fra før i husholdningen,
og vet hvordan den skal se ut. Det er ikke alle som broderer pent. Yngste skal ha blå trønder om et par år, tenker jeg kjøper hos Flid på Hønefoss.


#8

Bobbelur sa for siden:

Dersom bunaden er sydd av en som er dyktig og kan det med bunader, så er det ikke noe problem å sy inn en nordlandsbunad. Ene venninna mi har som biinntekt å sy bunader, og å sy om, og selv om det er arbeidskrevende så er det ingen problem.


#9

Zulu sa for siden:

Dette lurer jeg også på. Her er det også blå nordlandsbunad som er aktuell til konfirmanten. Hun er ca 36/38. Jeg har funnet denne tilvirkeren, men jeg aner jo ikke hvordan jeg skal vurdere om det er bra: www.tryllenålen.no/nordlandsbunad/


#10

Input sa for siden:

Det var da ekstremt billig? Jeg hadde vært skeptisk på grunn av det. Bunadene på bildene de bruker for å presentere bunaden sitter jo også ganske feil på modellen, det er det som hadde gjort meg mest skeptisk.


#11

Zulu sa for siden:

Ja, det er jo mye billigere enn husfliden, men det er mange i det sjiktet der hvor prisen ligger på ca 20 000 uten sølv. Den Tjorven nevner for eksempel. Men de er kanskje useriøse alle sammen? Jeg vil jo gjerne ha en fin bunad, men den behøver ikke å fylle de absolutt strengeste krav til kvalitet heller. Den blå bunaden på bildene ser ikke ut til å være ferdig montert, men den ser ikke så veldig annerledes ut enn min gamle nordlandsbunad, synes jeg?


#12

Zulu sa for siden:

Og jeg kjøper gjerne en brukt også, men det har ikke vært så lett å finne en som kan passe i prøvbar avstand.


#13

Stompa sa for siden:

Enig, den var ikke pent montert. Hektene sitter helt feil.

Jeg har en blå nordlandsbunad som jeg vurderer å selge. Jeg kommer aldri til å komme inn i den. Den er vakkert brodert av bestevenninna til bestemor, og montert av en av de flinkeste bunadssyerskene her i området på 80-tallet. Man opererte ikke med størrelser da, men kan nok tilpasses både 36 og 40-42. :vetikke:


#14

Input sa for siden:

Broderiene ser riktige ut (for meg, som ikke har særlig mye kunnskap), men det er unektelig lite seriøst å presentere en umontert bunad når man skal selge bunader. Og modellen med det blonde håret har jo en ferdig montert bunad, og den sitter veldig feil på henne. De som Tjorven nevner ligger jo en godt stykke over disse i pris, gjør de ikke?

Jeg er absolutt ikke noe bunadspoliti og mener det er trist at man skal mene så himla mye om andres bunadsvalg. Så om andre mener det er godt nok, kjør på, men når du sier at du ikke vet hvordan du skal vurdere om bunadstilvirkeren er bra, så åpner du for råd (jeg ville f.eks. aldri kommentert noe etter at noen hadde kjøpt).


#15

trøtt sa for siden:

Jeg er veldig interessert i å kjøpe brukt, bunader blir sjeldent slitt, selv om min faktisk er det. Har fått fikset det verste og kjøpt ny skjorte, den er 54 år gammel så kanskje ikke så rart..


#16

trøtt sa for siden:

Det er derfor jeg spør her input, synes det er vanskelig å vurdere selv. Har hatt private til å brodere de to bunadene jeg har kjøpt og da har vi sett prosessen underveis. Vet bare ikke hvordan jeg skal få tak i noen som broderer nordlandsbunad her jeg bor.


#17

Zulu sa for siden:

Ja, vil gjerne ha råd. :jupp: Prisforskjellen på Norske Bunader (som Tjorven nevnte) og Tryllenålen er ca 1000 kr.

Jeg tror hun bunaden til hun blondinen hadde sittet bedre om hun hadde lukket igjen hektene. :knegg:


#18

Input sa for siden:

Næh, da hadde det vært enda tydeligere at livet er for trangt. Det skrår også for lite nedover nederst. Stakken er også for lang. Jeg trodde Norske Bunader lå litt høyere, men da er det jo ganske likt, ja.

Jeg kjøpte meg bunad før vi giftet oss i 2019, og det var svimlende mye penger. Min er sydd for hånd, alle delene da, og hun som produserer den er den eneste som gjør det. Så det var ikke så mye valg. Men vurderte andre bunader før jeg bestemte meg, og for min del var det litt sånn "skal jeg først bruke 20.000 kan jeg like greit spare noen måneder ekstra og bruke 35.000 for å få den sydd av noen som vet hva de driver med". Og jeg sparte i ganske mange år, begynte før sønnen min ble født i 2010, så det var liksom ikke easy peasy. Men det er klart det gikk betraktelig fortere da jeg fikk en annen voksen å dele alle andre utgifter med. :knegg:


#19

Unicorn sa for siden:

Jeg har en grønn nordlandsbunad som er for liten. Er det noen forskjell på grønn og blå, annet enn fargen? :gruble:


#20

Zulu sa for siden:

Alternativene for oss er nok enten å kjøpe brukt eller en nytilvirket rimeligere variant. Og prisene for disse to alternativene ligger omtrent på samme nivå. Vi kan være griseheldig med passform på brukt, selvsagt, men fordelen med de nytilvirkede er jo at den tilpasses kunden. Å handle i 35 000 kroners klassen er ikke aktuelt, dessverre.


#21

Zulu sa for siden:

Nei, det tror jeg ikke. Jeg har en grønn selv og flere i familien min har blå.


#22

Tjorven sa for siden:

Vi forsøkte også å kjøpe brukt først, men de vi så på kostet det samme som å få sydd en ny hos Norske Bunader. Og da kunne jeg like gjerne kjøpe en ny (hva om den brukte også var sydd av Norske Bunader?). Det koster jo litt, ganske mye egentlig, å få den sydd om.

Jeg mener at vi betalte ca 20 000 for ny bunad inkludert skjorte og sjal. Sølv kom i tillegg. Da ble den sydd på mål etter den som skulle bruke den.


#23

Zulu sa for siden:

Også kommer jo sølv og sko i tillegg.


#24

Tjorven sa for siden:

Det var akkurat det som var problemet her også. Vi kjente flere som kunne sy på mannens hjemsted, men å reise opp dit for å prøve flere ganger har også en betydelig kostnad.


#25

Input sa for siden:

Akkurat det skjønner jeg veldig godt, det er jo absurd mye penger. Da vil jeg bare si, som et siste tips, at gamle bunader som er laget av kyndige nesten alltid kan tilpasses og derfor er man sjelden avhengig av at passformen er perfekt når den kjøpes. At en nylaget bunad er tilpasset kunden hjelper jo lite hvis den er feil tilpasset og hvis det ikke er mulig å tilpasse den i ettertid når kroppen endrer fasong. (Jeg eier en nordlandsbunad som moren min brukte korrekt tilpasset både da hun var str 36 og da hun var str 44, bare som et mål på hvor mye en korrekt sydd bunad kan tilpasses.)


#26

Lavender sa for siden:

Jeg skal ha bunad til ei som er 180 cm, da utgår bruktmarkdet så langt.


#27

Zulu sa for siden:

Ja, det var dette som var planen min da jeg startet på bruktmarkedet. Jeg har selv en arvebunad som er blitt tilpasset til meg, og den har ikke blitt helt optimal fordi hun som hadde den før meg hadde en ganske annerledes figur (ikke bare størrelse), men den sitter nå ganske greit. Utfordringen min er at det blir to litt uforutsigbare risikofaktorer, det ene er at det er vanskelig for meg å vurdere om en bruktbunad lar seg tilpasse til det vi har behov for og det andre er hva det vil å koste å gjøre den tilpasningen.


#28

Lorien sa for siden:

Jeg har faktisk ikke peiling på hvor mye det er mulig å sy en nordlandsbunad ut/inn. Den ble sydd til meg da jeg var 14/15. Bunadsyersken insisterte på å sy den til å vokse i på lengden, enda jeg var ferdigvokst. Så nå i voksen alder er den både for lang og for trang 😂


#29

Lavender sa for siden:

Det er noen år siden Husfliden skulle ha 3000,- for å sy ut norlandsbunad. Men de hadde ikke tid og anbefalte å ta kontakt med en syerske de selv benyttet. Naboen fikk napp der og slapp unna med 1300,-.


#30

trøtt sa for siden:

Hun som monterte datteren min sin insisterte på at den skulle være trang så allerede første gang hun brukte den var den litt ubehagelig. :himle: vi ventet heldigvis med å montere jakken til hun var ca 20 år.

Hvor lang er bunaden din? Kan man gjøre noe med lengden?

Jeg skal høre med et familiemedlem nordpå om hun vet hvordan det er å justere bunaden.

Hvor mye skal du ha for den? (Hvis du vil selge da)


#31

Teflona sa for siden:

Her måles det hos Husfliden i byen og bunaden syes i Tromsø, siste tilpasninger gjøres her, tror jeg.


#32

Lorien sa for siden:

Jeg vet ikke nøyaktig hvor lang den er, men jeg er 1.67 og den er ca 4-5 cm for lang til meg, synes jeg. Jeg tenkte 20.000 med sølv og skjorte. Den kan nok legges opp noe, og sys både inn og ut, men om jeg skal ha nordlandsbunad igjen vil jeg ha grønn. Har en hallingbunad etter min farmor som er den bunaden jeg helst bruker og føler meg finest i.


#33

Charlie sa for siden:

Hva det koster å endre en bunad har mye å gjøre med hvordan det blir gjort. Noen bare åpner den i sida og syr en søm. En ordentlig tilpasning innebærer å ta fra hverandre alle delene, og tilpasse hver enkelt del. Det er en mye større jobb, og gir også et helt annet skreddersydd resultat. Da sitter den som slikket på, uten å bulke eller tyte her og der. Så kan man velge å bare sy den inn i sida. Men det er ikke nødvendigvis riktig å bare si at det er "billigere" hvis tjenesten man kjøper er helt annerledes. Det er også forskjell på målsøm( at du sender fra deg målene og de syr den opp uten prøvinger underveis) og skreddersøm, hvor man prøver og justerer underveis. Det er det mange som ikke tenker på og vet så mye om i 2021, men det synes for en som vet forskjellen. En jeg kjenner giftet seg i kinasydd målsømkjole (JJ House), og man så godt på bildene at hun ville hatt stor glede av å ta den med til skredder og fått den tilpasset ordentlig etter at den kom i posten. Bl.a. dårlig tilpasning ved bysten, så det spriket i sida.

Samme gjelder nypris for bunad, en som har lang erfaring og tradisjonsbakgrunn fra bunadtilvirkning (eller har fagbrev som bunadtilvirker) leverer et annet produkt enn om man kjøper en bunad lagd i Kina. For prisen er det også en faktor om det er noen som syr for hobby eller syr svart, og om man syr i næring, fører regnskap og betaler mva. Hører også at noen har vært uheldige med materialvalg, og at stoffet nupper og den slags. Det skal ikke skje med en husflid-bunad.

Den blå nordlandsbunaden kom til ved et uhell. Planen var at den (bare) skulle være grønn. Prototypen skulle bli vist på årsmøtet i Hålogaland Ungdomslag i 1928. De fikk ikke tak i det grønne stoffet, og prototypen ble derfor sydd på blått stoff for å vise modellen. Resten er historie. :ja:


#34

trøtt sa for siden:

Jeg er tre cm lavere. :knegg:
Jeg skal høre med henne og med gubben. 🙈

Jeg tar kontakt med deg på messenger når jeg har fått undersøkt litt.


#35

trøtt sa for siden:

Ja det har mye å si Charlie. Jeg vil ha det ordentlig gjort om jeg kjøper. Bunaden jeg har nå er ikke tilpasset meg, men min bestemor som var litt bedre utstyrt enn meg oventil. :knegg: Den passer fint i livet og lengden og har på de 54 årene aldri vært sydd inn eller ut.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.