Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Korona-pass

#1

Floksa sa for siden:

Er det rom for nok en korona tråd :knegg:
I appen Helsenorge har jeg en funksjon som leter Koronapass.
Der står de siste testresultatene og den vaksinen jeg har fått.
Men jeg ser at dette med koronapass vekker sterke følelser. Det er urettfeigt, det er diskriminering, de er vaksinetvanng osv.
men jeg kan ikke skjønne annet enn at fordelene vil oppveie ulempene i stort monn?
Hva tenker FK. Er vaskinepass tvangsvaksinering eller redningen for en vaklende økonomi?


#2

Pøblis sa for siden:

Jeg synes rettferdighetsprinsippet er fullstendig misforstått. Vi trenger å få samfunnet i gang igjen, og derfor synes jeg det er opp for alle at vi kan åpne for folk etterhvert som de er ferdigvaksinert.

Det er akkurat hva næringslivet og kulturlivet trenger nå.

Og de som blir sure hvis noen med koronapasset i orden drar på tur, kan ta seg en bolle. INgenting blir bedre av at vi fortsetter isolering og nedstening bare fordi noen synes det er urettfeigt.


#3

Toffskij sa for siden:

For å si det sånn, hvis jeg ikke får lov til å utenlandspendle uten karantene når jeg er fullvaksinert pga. et eller annet misforstått rettferdighetsprinsipp, blir jeg fullstendig rasende. Og det synes jeg alle andre som evt. blir hindret i å vende tilbake til en normal arbeidshverdag av samme grunn, også burde bli.


#4

frukt sa for siden:

Jeg må ærlig innrømme at jeg ville synes det var kjipt om jeg som er langt bak i køen, og sannsynligvis må vente lenge på vaksine, ikke fikk samme muligheter som de vaksinerte. Men jeg synes allikevel ikke at alle skal ha det like kjipt, og jeg klarer fint å leve med det.

Nå bor jeg jo i et område der det hele tiden har vært lite smitte, og livet har ikke vært veldig annerledes, så jeg har hatt det bedre enn mange andre.


#5

millact sa for siden:

Jeg synes det er ok. Det vil bety at mange kan reise og gjøre ting lenge før jeg, men det lever jeg greit med.


#6

Pøblis sa for siden:

Jepp. :ja:

Hos oss går den fullvaksinerte avgangseleven glipp av prøvespill i utlandet på grunn av de nåværende karantenereglene. Bra at hun uansett skulle søke om forsinket studiestart på grunn av folkehøyskoleopphold.)


#7

Timar sa for siden:

Altså: hvis man skal snakke om rettferdighet, så kan jeg jo også påstå at det er urettferdig at noen har underliggende sykdommer som gjør at de er mer utsatt hvis de blir smittet og dermed måtte prioriteres foran friske meg i vaksinekøen?

Så lenge folk har fått vaksinen sin på ærlig vis, enten det er prioritert plass i køen eller har kjøpt J&J sin så syns jeg det er helt greit at de får begynne å leve igjen.


#8

Neket sa for siden:

Jeg er for. Jo fortere vi kan åpne opp, jo bedre. Og jeg får nok ikke vaksine før om lenge.

De som hyler om rettferdighet kan ta seg en bolle. Er det noe mer rettferdig at jeg har sittet på hjemmekontor med trygg jobb i hele korona, mens andre har mistet livsverket sitt eller vært permittert og tapt masse inntekt?


#9

Lavender sa for siden:

Vaksinen er gratis i Norge, selv min amerikanske svigerinne har fått. Og om det nå tar noen uker ekstra før alle er vaksinert, så får det så være. Jeg synes ordningen er rettferdig og rimelig.


#10

Blondie sa for siden:

Pandemi er jo litt urettferdig i sin natur, egentlig. :knegg: Jeg mener så absolutt at fordelene med å kunne gjenåpne samfunnet langt trumfer prinsippet om at alle bør stille likt. Det er jo en illusjon uansett.

(jeg har like lite tro på snarlig vaksine som på snarlig lottogevinst for egen del akkurat nå, men jeg er veldig glad for at ungdommene blir prioritert).


#11

Millen sa for siden:

Jeg er for. Det er viktig at verden normaliseres igjen for flere bransjer som har lidd hardt dette året.
Ellers, er livet urettferdig for de som trekker rettferdighetskortet frem.


#12

liefje sa for siden:

Jeg er så absolutt for et korona-pass. Det vil inkludere både vaksinestatus, om man har hatt korona og testresultater. De som skriker om urettferdighet kan bare ta seg en bolle. Dette kan gi lettelser for alle slik at samfunnet kan åpnes igjen, folk kan få tilbake jobbene sine og reiseliv kan komme i gang. Det er synd at man har kalt det et vaksinepass, for det inkluderer mye mer enn bare vaksinen. Jeg får det ikke noe verre av at andre får det bedre så jeg er en stor tilhenger.


#13

liefje sa for siden:

I tillegg vil jeg faktisk innrømme at jeg synes det hadde føltes tryggere å vite at dersom jeg skulle på en konsert eller spise innendørs på en restaurant, hadde det føltes tryggere å vite at bare vaksinerte/testede/de som hadde hatt korona, satt rundt meg, men ser såklart at slik innenlands bruk kan være noe som blir mer omdiskutert. I Danmark må man for eksempel kunne vise et slikt pass for å få gå til frisøren. Det har vi ikke tenkt å innføre her i landet, noe som vel er bra, men for innenlands større arrangementer etc. er jeg i alle fall helt for.

Jeg forutsetter da såklart at det er god testkapasitet slik at også ikke-vaksinerte kan få passet i orden hvis de vil være til stede et sted. Hvis ikke, blir det urettferdig (dog bare en liten stund frem til alle er vaksinerte).


#14

annemede sa for siden:

Jeg er redd for at ved neste pandemi vil det bli større kamp ved prioritering av vaksinerekkefølgen dersom et koronapass nå skal gi forskjellsbehandling innad i landet. Ved utenlandsreising har det jo vært anbefalt vaksinering allerede til flere land, så det ser jeg ikke på som noe stort issue.


#15

Billa sa for siden:

Jeg tenker at jeg ikke har behov for at ikke andre kan reise og gjøre morsomme ting, SELVOM jeg ikke kan. Pandemihåndtering og verdensøkonomi kan ikke ta hensyn til Kåre og Linda fra Halden som ikke har fått, eller ikke VIL ta vaksine - selv om det nok er veldig norsk å forvente noe annet. Jeg ønsker vaksinepass velkommen i aller høyeste grad.


#16

Elise sa for siden:

Noe av det jeg har messet mest om til ungene opp gjennom er at livet ER urettferdig, og at det må vi lære oss å akseptere i mange tilfeller (men ikke alltid, selvsagt). Jeg har en følelse av at ikke alle tenker sånn.


#17

Billa sa for siden:

Dette, men også at det ikke ER urettferdig at ikke alt er 100 % likt hele tiden. Jeg bruker ofte den kjente tegningen som viser behov for høyde på krakken for å se over et gjerde, som eksempel. Hvis alle står i nøyaktig samme høyde, er det flere som ikke rekker over for å se. Noen trenger mer, andre trenger mindre for å ha samme muligheter.


#18

Kaija sa for siden:

Jeg skjønner behovet for å åpne opp, og for egen del er jeg ikke opptatt av rettferdig og urettferdig her. Jeg lever et fredelig, lite liv uten de store utskeielsene uansett. Men jeg vil jo helst ha det trygt nok der jeg må interagere med andre, og sånn sett frykter jeg konsekvensene av at folk som ikke får vaksine på en stund finner seg mer tilgjengelige måter å få lettelser fra koronatiltaka. I Grenland forteller kommuneleger om foreldre til smitta ungdommer, som er blitt såpass alvorlig covidsyke at de er innlagt. -Ikke at akkurat disse ungdommene har kjøpt seg smitte. Det har jeg ikke noe grunnlag for å påstå. Men om frihet er lettilgjengelig, og ventingen ellers blir for lang for utålmodige egoister, kan det bli stygt for oss som må stå uvaksinerte, uten munnbind og plexiglass i den økte smitten som følger med.


#19

Carrera sa for siden:

Jeg er absolutt for vaksinepass på steder og arrangement hvor man vet at smitte raskt kan spre seg. Kjenner selv på at jeg kommer til å være skeptisk til å skulle gå ut for å spise feks, når alt blir åpnet, uten at det er en form for sikkerhet. Jeg er da fullvaksinert.

Leser mange uttalelser på face om hvor utettferdig et slikt pass vil være, og at det er tvangsvaksinering de nå driver med etc. Det får de nå bare mene, tenker jeg. Det er fortsatt frivillig å ta den, og et personlig valg man må ta, hvor da også dette passet må være med i vurderingen.

Det jeg er litt spent på, det er hvordan de løser dette for de som faktisk ikke kan ta den, av feks medisinske årsaker.


#20

Darth sa for siden:

Jeg kjenner at det er utrolig kjipt å se frem mot en sommer der jeg må være her, mens andre kan reise. At jeg synes det er kjipt, betyr ikke at jeg ikke unner andre å reise, jeg bare synes det er kjipt å sitte igjen.

På et mer profesjonelt nivå, altså som ser ut over mine egne behov, så skjønner jeg at det er viktig å få hjulene i gang. Jeg synes likevel at de med koronapass kan huske på alle som som ikke har fått vaksiner enda, og som har levd under strenge restriksjoner hovedsakelig for at de som nå er vaksinerte ikke skal bli alvorlig syke. De fleste ungdommene ville helt fint kunnet takle en koronasykdom. Det er med andre ord ingen grunn til å hovere over folk som synes koronapass kjennes litt urettferdig ut for egen del. Vi begynner vel alle å bli litt lei, og det er greit å gi hverandre litt slack.


#21

Milfrid sa for siden:

Amen!


#22

Martis sa for siden:

Jeg tror det er et nødvendig onde en stund, til vi har fått opp flokkimmunitet i Norge og Europa. Og det blir helt ulogisk om de som er immune skal ha de samme restriksjonene som vi som fortsatt ikke er beskyttet. Og at vi andre kan teste oss inn på arrangementer etc.

Dette er jo ny vaksineteknologi, så mulig alle (som vil) kan ta de? Ved andre vaksiner så er det jo alltid noen som ikke kan ta de pga andre tilstander, allergi etc og da er de likevel beskyttet pga flokkimmunitet.


#23

Fersken sa for siden:

Det jeg lurer på er om man må være fullvaksinert for å kunne bruke koronapasset?
Koronapasset som er i Helsenorge-appen er ikke det samme som koronasertifikatet som EU holder på å bli enige om (foreløpig).

Leste en artikkel i Aftenbladet i dag som omhandlet dette, står sikkert på trykk i de andre Schibsted-eide aviser.
Leste en


#24

amo sa for siden:

Dette, og det må være lov å synes det er kjipt å komme lengre og lengre bak i vaksinekøen....


#25

Anne C sa for siden:

Jeg synes jeg kan få furte litt på kammerset hvis jeg ikke får vaksine før etter sommerferien, når jeg har hatt fler nærkontakter på en måned enn andre kanskje har hatt siden starten av pandemien.

Ut over det har jeg ikke tenkt så mye på det passet.


#26

Nextlife sa for siden:

Veldig mange unge blir skikkelig syk av covid, spesielt av de som er smittet med mutantvirus.
Foreløpige undersøkelser viser også at mer enn halvparten av de under 30 år som har vært syke får Long Covid, med ulike ikke spesielt hyggelige ettervirkninger.

Med tanke på hvordan dette viruset rammer både økonomi og folk tenker jeg at man skal applaudere hvert et menneske som kan få tilbake til jobb, kommet seg på konsert og alt annet som er noenlunde normalt, men også ha forståelse for at det er veldig kjipt å være den som må sitte på gjerdet ennå ei stund.


#27

Molly sa for siden:

Dette!


#28

Billa sa for siden:

Jeg leser svarene i tråden som at det er forståelse for fortvilelsen over å ikke få vaksine så snart som man ønsker, men at det ikke er like stor forståelse for ønsket om at alle i fellesskap skal "holdes tilbake" fra reiser og kultur frem til alle som vil er vaksinert.

Utgangpunktet for tråden var koronapass, ikke om det var en generell forståelse for at det er i overkant tøft å stå i restriksjoner og utrygghet. Ironisk nok ble jeg sendt i nærkontaktkarantene for å gjøre jobben min, PÅ TROSS av gode smittevernrutiner og tilgjengelighet både på desinfeksjon, pleksiglass og munnbind - og kjente godt på utryggheten over å kunne ha spredd smitte til mange jeg er glad i. Ingen god følelse.


#29

Fløyel sa for siden:

Jeg ønsker korona pass hjertelig velkommen.


#30

liefje sa for siden:

De kan ta en test. Passet viser ikke bare vaksine, men også testresultater og evt. gjennomgått sykdom.


#31

Blondie sa for siden:

Nemlig! Det er urimeligheten i at alle må leve med strenge restriksjoner fordi noen må det, som de fleste reagerer på. På individnivå oppleves det selvsagt urettferdig hvis en av en eller annen grunn ikke er i prioritert gruppe, men for samfunnet er det jo det eneste riktige å få åpnet opp mest mulig. Jeg tror ikke egentlig det er så stor uenighet om det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.