Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Erfaring med parkslirekne?

#1

Appelsin sa for siden:

Jeg overtok en bolig med hage like før jul, og nå når våren kom var det jo spennende å se hva som ville bevege seg i hagen. Der fikk jeg det jeg kaller en dårlig overraskelse, da det popper opp 1-2 m lange skudd av parkslirekne, som er cirka det minst ønskede beistet av fremmedarter man kan ha i en hage.

Jeg skal nok klare å kutte dem ned etter hvert, og har begynt med noen drapsforsøk med kokende vann. Men dette blir fryktelig mye restavfall som enten fyller opp hele dunken min hver uke, eller blir dyrt å levere som spesialavfall. Tidligere eier har kuttet ned fjorårets skudd, så de har i hvert fall registrert monsteret..

Noen som har erfaring med denne planten?
Kan jeg klage på at selger ikke har fortalt meg om problemet? Er usikker på hvor mye det vil koste meg å kjempe mot veksten, sånn i penger.

Har sendt epost til kommunen, sånn at de er informert. Planten vokser også like utenfor tomten min (langs kommunal vei).


#2

Albertine sa for siden:

Huff, det der er noe svineri. Husker naboen slet noe voldsomt med det, og det var ikke nok med bare varmt vann. Her finner du litt mer info.


#3

Observatøren sa for siden:

Vi har bekjempet en stor koloni, og det har tatt tid.

Vi tok gravemaskin og håndplukking til hjelp, og mått gjøre hele jobben selv. Ingen anleggsgartnere eller andre ville røre prosjektet siden vi ikke ønsket å bruke glyfosfat.

Er det et bestemt område eller er det overalt? Vi lagde «soner», der vi angrep på ulik måte. Der det ikke var mulig å grave, for så å plukke ut alle røtter, sørget vi for å tyne planten mest mulig. Dvs å la den vokse opp, for så å dra den opp. Da slipper den roten, som så lager nye planter... men etter en stund var den svakere, og da kuttet vi stilken og helte eddik oppi. Praktisk med hule stilker.

Vi puttet avfallet i søppelsekker (doble) og lot det komposteres i dem. Eller brant plantedeler.

Er usikker på hvor mye erstatning det er å få for noe slikt.


#4

annemede sa for siden:

Jeg tror bir er ploktig å ta det i mot, om du har bil.


#5

Appelsin sa for siden:

Tusen takk for erfaringer, Observatøren!

Det er i en begrenset del av hagen, og jeg tror ikke det er så stor risiko for at det brer seg til andre deler (bratt vestlandsopplegg). Men det bedet som er rammet er stort og har tjuetalls flotte rhododendron, så det ville vært trist å grave bort hele skiten :sukk:



#7

Observatøren sa for siden:

Helt enig! Jeg hadde forsøkt med å holde det nede/i sjakk; du vil jo i alle fall ikke få noe annet ugress akkurat der så lenge slirekneen er der?

Det kan også være mulig å dekke det til (og la det være tildekket), men det er mer krevende når det er andre planter der du vil beholde. Og det krever at du gjør grundig utarmningsarbeid i forkant. Type luking hver 3-4uke i 1-2 sesonger, deretter tykk veiduk og bark/singel på toppen.


#8

tink sa for siden:

Har ikke erfaring med Parkslirekne spesielt, er bare glad for at jeg foreløpig ikke har oppdaget det i umiddelbar nærhet av egen hage. Men på BIR koster det kun 50,- kr å levere diverse avfall som er pakket i lukket personbil. Sist kjørte jeg med kassebilen på jobb, og betalte fortsatt kun 50,- for en levering. Dersom du har (eller tilgang til å låne) type stasjonsvogn eller liknende og kan legge ned seter så får man plass til noen sekker der.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.