Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vinduer på fjellhytta

#1

Wix sa for siden:

Vi har en maskinlaftet fjellhytte fra midt på 90tallet, med ubehandlede vinduer. Nå planlegger vi å male dem, men vi er uenige i hvilken farge.

Ute er hytta svartbeiset med røde detaljer (vinduer og dører). Inne er det ubehandlede laftede vegger. Stilen inni er ellers "nittitallshytte" med bondeblå/rød/grønne møbler foreløpig. Min mor eier hytta nå og er generelt redd for endringer og at ting skal bli for mørkt. Men om et par år planlegger vi å overta den og da vil vi gjøre den til vår, og få bort nittitallspreget.

Men før den tid bør vi kanskje gjøre noe med vinduene. Spørsmålet er om vi skal male vinduene hvite (som min mor helst vil), eller om vi skal male dem svarte (som jeg helst vil). Ser jo moderne fjellhyttestil nå har jo stort sett mørke vinduer. Jeg har også lyst til å male kjøkkenet, div tremøbler og innerdørene svarte (nå er de henholdsvis bonderødt/bondeblå). Men har min mor rett i at det er kun på moderne, store vinduer (type fra tak til gulv) de gjør det, og at det ikke blir fint på vår hytte med mange vinduer av vanlig størrelse?

Vinduene er forøvrig doble, med sprosser, så litt av en malejobb vi har foran oss, uansett hvilken farge det blir.


#2

Adrienne sa for siden:

Vi malte karmene hvite og jeg synes det gjorde hele hytta mye lysere. Det er mørkt nok på fjellhytter om man ikke skal gjøre det enda mørkere med maling.


#3

GeekyGirrrl sa for siden:

Stemmer for hvit jeg og. :knegg:

Jeg liker at det er lyst og lett rundt meg og følger ikke trender på slikt. #knirk


#4

Vianne Rocher sa for siden:

Svigermora mi hadde en laftet hytte av stilen du beskriver. Der malte vi karmer og kjøkkeninnredning hvitt og det ble mye finere. Jeg ser den stilen «alle» har på hyttene sine om dagen men synes egentlig ikke den gjør seg så veldig på fjellet, veldig her-og-nå-trendy er den også av den typen som brått føles utdater. Det er mørkt nok vinterhalvåret om man ikke skal ha brunbeisede vegger og sort kjølkeninnredning, men det er min mening :knegg:.


#5

veobra sa for siden:

Jeg stemmer også på hvitt. :sorry:

Vi hadde kjøkken med to store vinduer i trehvitt. Malte dem hvite og merket betydelig forskjell i et rom som fra før hadde masse lysinnslipp. Jeg tenker at mørkt på sprosser vil bli veldig mørkt.


#6

allium sa for siden:

Hvit er klassisk. Svart er moderne akkurat nå.


#7

Myria sa for siden:

Enig med de andre.


#8

millact sa for siden:

Hadde valgt hvitt.


#9

mkj sa for siden:

Jeg er også enig. Jeg tror at hvite vinduer alltid vil være OK, mens svarte firt vekk kan være en Ball-genser, en som alle skulle ha og i det man fikk det selv så var det blitt umoderne.

Møblene kan du got male sort synes jeg.


#10

Wix sa for siden:

Æsj… :knegg:


#11

Lyppa sa for siden:

Jeg synes det er finest med hvite vinduer :)


#12

liefje sa for siden:

Jeg er på laget ditt og synes svart er utrolig lekkert uavhengig av at det er moderne nå. Uten tvil!


#13

Niobe sa for siden:

Vi har kjøpt fjellhytte og pusser opp. Jeg har akkurat malt et framskap og det røde og grønne bondekjøkkenet Dempet sort. Jeg har også lurt på hva jeg skal gjøre med vinduskarmene, og vurderte Dempet sort der også. Det blir det ikke. Jeg ser at støv viser for godt, og lys gjør at ujevnheter viser veldig godt. Når der er sagt, så er jeg også i tvil om hvit. Hvitfarger som ville vært behagelige til resten av interiøret, vil se veldig gule ut når det er snø, snø og atter snø ute. Muligens grå? Veggene beises i Patinagrå.


#14

Miromurr sa for siden:

Jeg er ikke så glad i hvite karmer.


#15

Pøblis sa for siden:

Jeg tenker at "washed linen" eller "kalk" hadde blitt fint på vinduer til tømmervegger og kjøkken i dempet sort. De vil virke ganske lyse, men ikke hvite, og de vil passe fint til tømmeret.
Vi malte en diger peis på fjellhytta til foreldrene mine i "kalk". Den ble superlekker mot gamle tømmervegger og bredplanket furugulv. Jeg tipper det hadde funket supert på sprossene vinduer også.

Et alternativ til sortmalt innredning er den mørkegrå "diskret". den er lekker!


#16

Drømmedama sa for siden:

Jeg ville ikke valgt hvitt. Synes egentlig både hvitt og sort ser litt hardt og utdatert ut. Ville valgt en dempet grå farge.


#17

Wix sa for siden:

Takk for godt tips om washed linen/kalk! Det skal definitivt sjekkes ut! :)


#18

Galathea sa for siden:

Sitter på hytteaktig hjemmekontor i kårstua, som er bygd i 1978 og har gråbeisede vinduer. Det står fint til panelvegger og er praktisk og gjør ikke så mye ut av seg i den ene eller andre retningen.


#19

Charlie sa for siden:

Enig med mkj om Ball-genser. Dersom man ønsker at hytte skal være mest mulig kos (og at kos ikke omfatter oppussing og malingsarbeidpå hyttetur), ville jeg valgt maling som står seg over tid, og ikke noe som er trendy. Det vil fort utløse nytt malingsbehov når moten skifter. De fleste er såpass lite på hytta at vedlikehold allikevel tar nok av tiden man er der.


#20

millact sa for siden:

Gratulerer med hytte! Tenker grått må bli bra, ja.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.