Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan dere hjelpe meg med hvordan jeg kan velge alternativt garn?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg vil strikke genseren Serena fra Rauma. Oppskriften er med alpakka lin, men jeg liker ikke alpakka. Helst skulle jeg laget den i mohair eller noe sånt. Men jeg klarer ikke å finne ut av om jeg for eksempel kan bruke Raumas mohairgarn i stedet, med to tråder for eksempel. Eller om det er et annet garn som kan passe? Kan dere hjelpe meg? :hjelp:


#2

Anne C sa for siden:

Henger bare her for å lære å bytte ut garn.


#3

Nenne sa for siden:

Alle garn har info om strikkefasthet, anbefalt pinnestørrelse og lengden pågarnet. Mange av produsentene har også enoversikt over hvilke garn som kan brukes om hverandre, altså hvilke som kan erstattes og med hva.

I ditt tilfelle ville jeg ringt Rauma og spurt.



#5

Stompa sa for siden:

Jeg strikker med en tråd Dale pure lino og en tråd Dreamline Air fra DSA på pinne 5. Det gir omtrent den strikkefastheten du er ute etter, og nokså likt uttrykk (du må evt prøve deg fram med pinnestr, jeg strikker stramt). Garnmengde er vanskelig å hjelpe med, men jeg bruker 9-10 nøster Dale og 5-6 nøster Air til str XL.


#6

Stompa sa for siden:

Mohairgarnet du lenker til blir nok for tjukt.


#7

Stompa sa for siden:

Kidsilk Erle fra Dale har lik strikkefasthet.


#8

Stompa sa for siden:

Hvis du bytter, må du også regne ut meter. Gang antall løpemeter i originalgarnet med antall nøster. Da får du hvor mange meter garn du trenger. Så deler du disse metrene på løpemeter på det nye garnet og får ut hvor mange nøster du trenger. Rund opp, så klart.

OBS – dette funker bare hvis du bytter fra og til enkelt garnet, ikke hvis du blander to garntyper.


#9

Katinka sa for siden:

Har du prøvd appen Garnalternativer?


#10

Pepper Lemon sa for siden:

Den sjekket jeg ut nå, og koster 99 kr! Så det tror jeg ikke at jeg kan gjøre. :knegg:

Men hvis jeg skal sammenligne med å bruke tynnere tråd men to tråder samtidig, hvordan sammenlignet jeg da?


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Takk! :blomster:


#12

Pepper Lemon sa for siden:

Ok, så for å få det inn med teskje:
Oppskriften sier garn med 16 masker for 10 cm, pinne 4,5. Da kan jeg ta garn med 16 masker for 10 cm hvis du bruker pinne 5? Det blir ikke noe feil da, når pinnestørrelsen øker, så lenge 16 masker gir 10 cm?


#13

Katinka sa for siden:

Hvis man strikker mye vil jeg tro den er lønnsom i lengden.
Jeg bruker den mye.

På det stadiet går jeg til nærmeste garnbutikk. :jupp:



#15

Stompa sa for siden:

Så lenge strikkefastheten stemmer har det ikke noe å si med litt forskjell i pinnetykkelse. Det kan jo uansett hende du må justere den for at akkurat du skal få rett strikkefasthet. Jeg må alltid opp 1/2 til 1 pinnestr.

Hvis det er stor forskjell i pinnestr (f.eks 3 vs 5 for å få samme strikkefasthet), betyr det ofte at garnet har veldig ulikt uttrykk, og da funker det ikke alltid så godt å bytte.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.