Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan jeg ta litt rhododendron fra fellesområdene?

#1

Hyacinth sa for siden:

:sparke:

Jeg burde kanskje laget en poll, men…

Altså. Jeg bor i et svært borettslag som strekker seg over et stort område med masse lavblokker, rekkehus og eneboliger. Det er mye marker, busker, trær og lekeplasser. Blant annet masse rhododendron. Ulike typer. Noen er avblomstret nå, andre står i knopp. Dette står ikke på privat grunn, men for eksempel i utkanten av marker, fotballbaner og mellom blokkene.

Mitt spørsmål er: Er det umoralsk og forkastelig av meg å ta meg meg noen kvister inn? De er så flotte i vase… Moren min, som ellers er en anstendig dame
( :knegg: ) mener de bare har godt av å bli beskåret…

Men jeg tør ikke helt. Hva tenker dere? «Herregud, kvinne, er du virkelig en så lavmåls tjuvradd, og tenk hvis alle gjorde som deg!» eller «Klart det, ingen merker det engang»

:sparke:


#2

Hyacinth sa for siden:

Mulig dette burde ligget på Lov og rett og ikke på Grønne fingre. :rofl:


#3

Blå sa for siden:

Ja. Jeg synes du kan ta. Så lenge du tar på en hensynsfull måte.


#4

Hyacinth sa for siden:

:)

Det var det jeg ville høre: :D

Men det er så flaut å bli fersket, liksom… og å gå hjem med buketten…


#5

Ine sa for siden:

Fordi du tenker det ikke er lov?


#6

Jålebeinet sa for siden:

Jeg trodde først at du skulle grave opp noen busker.... Å ta et par kvister med inn derimot er helt OK.


#7

amo sa for siden:

Det syns jeg du kan. �� Hadde du kjeftet på noen som plukket? :o


#8

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er jo litt frekt, synes jeg. Litt som å plukke blomster i parken.


#9

Carrera sa for siden:

Jeg hadde ikke gjort det. Jeg har så lett for å tenke at en om noen ser at noen har plukket, og så kommer det plutselig en haug med folk og plukker inn. Kan jeg, kan alle liksom.


#10

Hyacinth sa for siden:

Nei, men det kan hende jeg hadde tenkt mitt. Er litt usikker. Kanskje ikke her hvor vi bor, men iallfall i en park. Og så er jeg litt redd for at andre skal brøle «eier du ikke skamvett, den dårlige samvittigheten kommer til å følge deg i graven!» etter meg…


#11

Ine sa for siden:

Enig.


#12

amo sa for siden:

Hehe, i borretslaget jeg bodde hadde jeg nok plukket. Jeg ville tenkt at Blomstene er jo litt mine også. Jeg har plukket grønt til dekorasjoner i parken her, aldri tenkt at det ikke var ok, det er jo bare noen grener…;)
Mormor sa at avleggere skule man stjele, tenkte det gjalt en kvist med blomster også. :knegg:


#13

Fersken sa for siden:

Det er jo litt ditt også, som andelseier i borettslaget. Send en mail til styreleder og hør om det er greit. Spesielt om dere ikke har egen hage med egne busker.


#14

Hyacinth sa for siden:

Betaler jo husleie, ja, men plantene er jo ment å vokse ute til glede for alle. :knegg:

Tror ikke jeg sender mail akkurat. Føler det er litt overkill. Da er det muligens bedre å stjele… :lol:


#15

Hyacinth sa for siden:

Vi har forresten egen hage. Bor i enebolig. Skjønt hagen er verdens minste. Men vi har faktisk rhododendron. I krukke. Med nøyaktig 32 blomster. Den er så liten og skjør at jeg ikke kommer til å klippe av den.


#16

Trulte sa for siden:

Jeg ville tenkt det var skikkelig frekt om jeg bodde der, så det, og det ikke var avklart at dette var noe som alle kunne gjøre. Felles glede. Noe annet er hvis det var dugnad, og man skulle beskjære dem av en grunn. Men det gjør man vel ikke når de blomstrer?


#17

Hyacinth sa for siden:

Nei, sikkert ikke, men tror ikke at det gjør så mye for planten om man gjør det heller.

Anyway. Jeg har tatt en kvist… Følte meg som en tyv. Det kom en mann forbi mens jeg klippet, men han sa ikke noe. Vet ikke om jeg kommer til å gjøre det igjen.


#18

Chablis sa for siden:

Nei, det hadde jeg ikke gjort.


#19

Fløyel sa for siden:

Hvis området er så stort og antall mennesker er tilsvarende og alle tar en liten bukett hver, blir det like frodig og flott da?


#20

Hyacinth sa for siden:

Spør du meg?

Nei, selvsagt blir det ikke det. Det er jo derfor jeg føler at dette er et dilemma…


#21

Fløyel sa for siden:

Da hadde jeg ikke tatt blomster for å pynte i min egen stue.


#22

Hyacinth sa for siden:

Nei, det var akkurat det denne tråden handlet om, tenker jeg… Skal, skal ikke. Ville høre hva andre mente. Egentlig trodde jeg at alle ville si nei. For det er egentlig nei inni meg. Men i dag tok jeg jaggu en kvast likevel… :sparke:


#23

Elise sa for siden:

Det kunne jeg glatt gjort. Det er garantert ikke sånn at det vil kunne fremprovosere et ras av folk som tar så mye blomster at det ikke lenger er fint ute. :hehehe:

Litt ditt.

Og om noen tilfeldige personer Tenker Sitt... Gjør det noe? :vetikke:


#24

Hyacinth sa for siden:

Kanskje ikke, men jeg vil ikke ha kjeft. :knegg:

Og egentlig vil jeg heller ikke ha dårlig samvittighet…


#25

Polyanna sa for siden:

Nei, jeg syns ikke rhododendron er så glade i «tilfeldig» beskjæring. Tar ikke inn fra mine egne busker heller. Og tenker at da går det (om enn bare ørlite, så lenge du er bare en person, men «hvis alle gjorde det»..), ut over fellesskapet.


#26

Snippa sa for siden:

Jeg ville ikke tenkt tanken engang.


#27

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde ikke tenkt at det var innafor.


#28

Teofelia sa for siden:

Det hadde jeg ikke vurdert engang. Jeg tar ikke inn grener fra mine egne engang. Jeg har ikke inntrykk av at de trenger å beskjæres noe særlig.

For meg ville det være like uaktuelt som å plukke tulipaner fra fellesområdet.


#29

Hyacinth sa for siden:

Hvorfor tar dere ikke inn grener fra egne busker? De er nydelige i vase. Jeg får jevnlig rhododendron (og andre ting) fra mine foreldres flotte hage. :)


#30

Teflona sa for siden:

Nei. Tar ikke inn fra mine egne, heller, vil tro jeg nyser av dem. Ellers lever jeg ganske bra etter regelen «vil jeg dette skal bli en regel for alle?».


#31

liefje sa for siden:

Jeg har klippet av noen kvister med syriner i en park jeg bor ved. Jeg gjorde det ganske sent på kvelden for jeg følte meg som en tyv.


#32

Polyanna sa for siden:

Jeg tror vestlandsrhododendronene trives bedre og vokser mer uhemmet og vilt enn her østpå. Mine er fine, altså, men ikke sånn ellevilt, viltvoksende frodige som min mors. Så jeg gjetter at det kanskje er derfor foreldrene dine spanderer på seg å klippe litt av sine.


#33

C3PO sa for siden:

Jeg er for. Du sier at det er masse rhododendron, og jeg tenker at det er usannsynlig at folk flest begynner å ta av dem, så det er nok ingen fare.


#34

tink sa for siden:

Jeg ville lett ha tatt sjansen på å klippe av en blomst av en stor vestlandsrhododendron i i sameiet vårt. De blir store og uformelige, og trenger litt trim innimellom. Kunne ha tatt en blomst eller to med syrin også.

Jeg plukker ikke fra bed, eller spede busker. Rhododendron kan jo være både stor og bugnende og liten og spe. Men det er viktig å klippe med saks/tang, slik at man ikke skader busken.


#35

nokon sa for siden:

Eg bur i eit borettslag med 170 leiligheter og ville tenkt «Kan alle gjere dette? Nei, då gjer ikkje eg det heller» Eg ville ikkje sagt noko, men Tenkt Mitt om eg møtte ein nabo som var ute i eit slikt ærend.

Ja, rhododendron i vase er fint, men godt forhold til naboene er viktigare.


#36

m^2 sa for siden:

Hvis det ikke er noe alle kan gjøre (uten at det gjør skade/blir for mye), ville jeg ikke gjort det.


#37

Hyacinth sa for siden:

Vestlandsrhododendron, haha, kult ord! Det er kanskje et ord jeg må lære autocorrecten min. Men ja, jeg har utelukkende sett rhododendron som er digre busker, nærmest kratt, jeg trodde alle var sånn. Jeg har riktignok en pingle med med 32 blomster i en stor krukke på terrassen. Den trivdes ikke i bedet mitt, men den vokser fint i krukke. Den kommer nok likevel aldri til å bli stor.

Jeg er vant til at rhododendron er så svært av man kan leke gjemsel inni.


#38

Hyacinth sa for siden:

Nå kom jeg på at jeg for lenge siden tok litt syrin langs en vei. Det var mange trær der, og det tenkte jeg ikke på som galt engang. Men syrin har jeg ikke fått til inne. «Stilkene» er så treete og likevel tynne, det virker som de ikke tar opp vann i vase, de visner med en gang.


#39

Hyacinth sa for siden:

Jeg tenker nok at det er mer enn nok til alle som vil ha, men klart, hvis virkelig alle ville ha, så sliter nok til og med dette borettslaget. Tipper det bor flere tusen folk her (uten at det oppleves trangt, men området er som sagt stort.)


#40

GinaK sa for siden:

Utenfor jobben min er det et litt spesielt tre. Har sett at noen har brukket av grener på det. En sjelden gang kommer det folk innom for å spørre om de kan ta en gren. Ofte flere sammen. Vi sier nei. Er redd for at treet blir ribbet.
Tenk om "alle" skulle gjort det. Men det skjer ikke for de aller fleste gjør det ikke.
Du får bruke magefølelsen. :nemlig:


#41

zinatara sa for siden:

Så store blir ikke våre her jeg bor på nordvestlandet iallefall. Fikk helt sjokk når vi reiste til Kalvåg og rhododendronbuskene var gigantiske.


#42

Hyacinth sa for siden:

Hva slags tre er det?

Edit, det var til Gina.


#43

Hyacinth sa for siden:

Herremoses, jeg er visst enda mer tre-tyv enn jeg først trodde. Jeg har tatt rogn også, jeg. Et par kvister om høsten for å bruke i undervisningen.


#44

Polyanna sa for siden:

Det ror jeg nok går fint.

Men tror altså det er en ganske stor geografisk korrelasjon på svarene her. Når jeg ser for meg mammas rhododenronkratt, så blir jeg langt mer liberal enn når jeg ser for mine mer pyntelige busker.


#45

Teofelia sa for siden:

Jeg tror jeg ville svart litt annerledes hvis jeg hadde eid et rhododendron-tre. Mine busker er alle under meteren.

Om noen hadde plukket en diskret gren fra en rogn, hadde jeg ikke reagert i det hele tatt.


#46

Blå sa for siden:

Mitt svar er nok også preget av at jeg sitter i Bergen, omgitt av enorme rhododendroner.

I etablerte busker kan veldig mange forsyne seg pent med to til tre kvister (tatt med saks så man ikke ødelegger noe) før det i hele tatt synes og jeg mener fremdeles at det må være greit.



#48

Hyacinth sa for siden:

De som er i nabolaget mitt er ikke fullt så høye som på det siste der, det skal sies.


#49

Albertine sa for siden:

Her i området kan man flytte inn i busken og gjerne ha to rom og kjøkken, så her kan man sikkert snike seg til en blomst eller ti. Hvis det er en av en sånn størrelse, kjør på.


#50

meisje sa for siden:

Morsom tråd, jeg tenker at sånne frodige vestlands-rododendroner kan man lett plukke litt fra. Naboen vår plantet 2 rododendron planter for ca 5 år siden, vi syns de er blitt store nå, den er kanskje blitt 50 cm høy, og blitt rund i formen. Dette er ganskje forskjellig fra min barndoms rodendendroner som vi hadde hytte inni.


#51

liefje sa for siden:

De tynne kvistene visner raskt ja. Etter type 1/2 dag, mens de som er noe tykkere står i ca 3 dager.


#52

celebelen sa for siden:

Det skal hjelpe å skrape av litt av barken, da trekker de opp vannet bedre.


#53

Nenne sa for siden:

Mine to rhododendron er små busker som når meg til knærne og de blir ikke større. Hadde jeg tatt en kvist hadde jeg tatt 5% av busken liksom. Så her kan ingen ta i hvert fall.


#54

amo sa for siden:

Her er en av mine, og de er i denne størrelsen, så her er det bare å plukke med seg. :o


#55

Einhyrningur sa for siden:

Sånn har vi og. Klippa den masse i fjor, i år er den diger igjen.


#56

frukt sa for siden:

Jeg tar ikke blomster/kvister fra fellesområder. Men jeg har tatt kvister fra de viltvoksende rognene i nabolaget.

Jeg fikk forøvrig en gang betalt for blomster fra hagen. Hadde en fantastisk flott syrinhortensia i hagen i England, og en blomsterhandler som kom forbi betalte for å få ta blomster fra den. De var visst populære i brudebuketter.


#57

Fersken sa for siden:

Vi har en tre meter høy og 4 meter bred rhododendron som vokser i et bed rett ved innkjørselen til borettslaget. Den vokser ut over selve innkjørselen og blir jevnlig trimmet ut mot veien. Derfra hadde jeg glatt tatt et par blomster fra siden ut mot veien. Fra busken rett utenfor inngangen til blokka som er maks en meter høy og pjuskete, ikke i det hele tatt.


#58

Hyacinth sa for siden:

Jeg har også en fantastisk syrinhortensia i hagen, av typen vanille fraise. Jeg har ikke prøvd å ta inn grener av den, for de er helt treete, og jeg har derfor tenkt at det ikke går an. Men jeg skal jammen prøve.


#59

frukt sa for siden:

Det gikk greit med min, men den så ikke så fin ut med en gang for han tok ganske mye.


#60

Hyacinth sa for siden:

Jeg tenkte mer på om de vil trives i vasen eller visne som syriner.


#61

millact sa for siden:

Jeg gjør det ofte. De står et par dager.


#62

Frk_Fryd sa for siden:

Denne tråden har gjort at jeg nå ser Rhododenron overalt. Jeg kan konstatere at i min del av landet er disse gedigne, og man kan med fordel forsyne seg av dem. :nikker:


#63

-ea- sa for siden:

Eksotisk problemstilling. :knegg:


#64

Serena sa for siden:

Jeg hadde glatt tatt, uten problem og uten for redsel for tilbakemeldinger. I vårt borettslag har vi blant annet epletrær (som jeg beskjærer da jeg er nærmeste nabo) der jeg pleier å ta meg en liten sidekvist til 17. mai feiringen. Vi har stauder som flere av oss deler og plasserer i egne hager eller andre steder i borettslaget, og jeg har mange ganger tatt en rhododendron kvist eller to når de står i blomst. Det finnes ikke små rhododendron i Bergensområdet, de er altså så store at jeg skal gi premie til de som klarer å se hvor jeg tok noen blomster :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.