Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Storm og sønn skal (kanskje) male rom

#1

Storm sa for siden:

Dette er litt flaut å innrømme, men jeg har aldri malt et rom. Har alltid betalt proffe for å gjøre det. Nå har sønn (16) og jeg en ide om å bytte soverom, og da har vi egentlig lyst på andre farger på veggene begge to.

Jeg hadde stor suksess med å poste en liknende tråd for en 8-10 år siden, da jeg lurte på om jeg ville klare å sette sammen IKEA-møbler selv, og med backingen, heiingen og rådene jeg fikk her gikk det jo helt strålende! Så der er jeg helt dreven nå.

Håper derfor jeg kan bruke denne tråden til alle de dumme spørsmålene mine. :sparke: Jeg satser på å spise elefanten en bit av gangen, så plan 1 er at vi gjør selve byttet av rom i løpet av den neste uka/halvannen. Så begynner malingen når barna er tilbake fra ferie med sin far litt uti juli.

På mitt nye rom er det nå en lysblå farge, og jeg har lyst på Jotun Lady Hule. Eller kanskje Jotun Lady Dusty Pink. På mitt nåværende rom er det Mørk Aubergine, litt usikker på hva han vil ha isteden, men kanskje noe lysere.

Noen gode råd i planleggingsfasen?


#2

celebelen sa for siden:

Jeg er ikke så god på fargeråd, men liker å male vegger.

Du får som regel kjøpt små bokser med fargeprøver, det er kjekt hvis du er usikker på fargen. Hvordan den blir på veggen kan være noe helt annet enn den ser ut på fargekartet.

Kjøp inn godt utstyr (rulle og brett som passer til malingstypen), og rikelig med maskeringstape til lister, vinduer osv. Som regel legger jeg bare aviser langs veggen for å dekke til gulvet og sette spannet på.


#3

Storm sa for siden:

Takk, dette er gode råd. Jeg trenger vel ulike størrelser på ruller også? For det er litt kriker og kroker på det ene rommet. Aviser er lurt ja, samme med fargeprøver!

En ting jeg lurer på, er hvordan ett strøk blir bare ett strøk, blir det ikke fort at man drar over samme område mer enn en gang? Og at det noen steder blir to drag over og andre fire? Blir det da ujevnt i fargedekningen?


#4

Stompa sa for siden:

Det er viktig å gjøre godt grunnarbeid. Det er det som tar tid, og det er kjedelig (selve malinga går fort og er artig), men det er verdt det. Her tenker jeg på maskering som nevnt over, men også vasking av veggene så alt av fett og smuss er borte. Kanskje også sparkling og pussing.

Hvis du sparkler, må du stryke med handa for å kjenne om det er glatt etter at du har pusset, du blir lurt hvis du bare ser om det ser glatt ut. Husk at alle ujevnheter vil vises også etter maling - tidvis enda bedre fordi det er så fint ellers og da legger man ekstra merke til sånt som ikke var så ille før man malte. :humre:


#5

Stompa sa for siden:

Jeg bruker pensel mot listene oppe og nede og i hjørnene, synes det er bedre enn liten rulle. Stor rulle til veggene.

Det blir ofte ujevnt etter første strøk nettopp fordi du drar over mer noen steder enn andre, men du drar jo ikke bare en gang noen steder. Du drar rullen fram og tilbake flere ganger til det ser passe jevnt ut. Men som sagt, når første strøk tørker ser det stort sett ujevnt ut. Dette blir bra etter andre strøk. Hvis du skal male over mørke vegger med lysere farge, må du noen ganger male tre strøk, men jeg har aldri opplevd det når jeg har malt mørkere over lyst.


#6

celebelen sa for siden:

Jeg bruker som regel pensel til småkroker og trange steder. Hvis du spør der du kjøper maling, hjelper de deg med å finne riktig utstyr.

Du ser som regel hvor du har malt, fordi våt maling har litt annet skinn enn tørr. Litt overlapp gjør ikke noe, det viktigste er at du får dekket alt.


#7

Timar sa for siden:

Jeg hadde heller aldri malt noe som helst annet enn innsiden av et klesskap (!) før jeg en ettermiddag troppet opp på maxbo og sa at jeg trengte alt for å få malt et soverom. Og rundt midnatt samme dag hadde jeg malt to strøk, inkludert en vegg i annen farge. :)

Veggene ble helt fine, men jeg var litt uvøren rundt lister og kontakter ser jeg i ettertid. Dog ikke verre enn at jeg lever fint med det 7 år senere. :knegg:

Den grå flekken i taket klarer jeg ikke å vedkjenne meg at det er jeg som har laget, men fornuften tilsier at det må være meg. Ulempen med å holde på med sånt når man er utslitt og har hastverk.


#8

Polyanna sa for siden:

Du kommer nok til å ville male lister også, og da må man fundere litt på hva man skal ta først. Det kan være lettest å ta veggene først, uten å maskere listene, så vente, maskere, og male listene etterpå.

Du vil ha SUPERMATT maling. Matt maling er mer tilgivende for ujevnheter i overflaten.

Du kjøper sparkel og sparkelspade og tar ujevnheter. Er det stor hull, så er det bedre med mange strøk sparkel, pusse mellom, enn å prøve å klatte alt på en gang. Eller, tøys og tull, jeg kommer innom deg med begge deler, ingen vits i å kjøpe det når du kan låne.

Du trenger bare en størrelse rulle, helst en god og bred en. Begynn med kriker og kroker med pensel, og så rulle. Rull over mens det du har tatt med pensel fortsatt er vått.

Ikke tenk at det ikke er så nøye med tildekking, for du skal være forsiktig. Du kommer til å søle. Det er lett å tråkke i en flekk og dra den med seg rundt i huset, har jeg hørt...


#9

Polyanna sa for siden:

Det gjør ikke noe om det er "for mange" strøk. Når det først er "nok", så blir det ikke noe annerledes med ett strøk til.

En annet tips: Malingsrestene heller du over på et lite glass, type syltetøyglass, skrur godt igjen, og skriver på malingstype og hvor den er brukt, på lokket. Så kjøper du en liten pensel på Nille, og bruker til småfiksing som det blir behov for med årene.


#10

Señora sa for siden:

Du har fått masse gode tips, så jeg bare :heia: på deg og er sikker på at dette her går helt flott!


#11

Toffskij sa for siden:

Jeg liker å ta kroker og kanter med bitteliten rulle, synes det er lettere å få det pent og jevnt da enn med pensel. (Muligens pga. min inkompetente penselføring.) Jeg kan også fortelle at jeg i hvert fall søler og spruter noe helt intenst hvis jeg bruker forlengerskaft på rullen, så det har jeg måttet slutte med. Masker og dekk ALT!


#12

Fersken sa for siden:

Mannen her tar AV listene før vi maler vegger. Og maler gjerne listene før de settes på plass.

Du kan jo gå for å male lister, både tak, vegger og vinduslister, i samme farge som vegg.


#13

Tjorven sa for siden:

Er det ikke sånt vi har 16-åringer til å gjøre? :knegg:

Snuppa og en venninne har "sommerjobb" med å male hytta vår innvendig i år. Jeg vet de kan, for de malte rommet til snuppa forrige påske. De googlet og fant ut av ting selv og skrev bare handleliste som jeg kjøpte inn etter. Det ble veldig bra.


#14

Selma sa for siden:

Jeg synes at aviser på gulvet blir bare søl, så jeg foretrekker å kjøpe en rull med malepapp. Ruller ut langs veggen og fester mot gulvet med maskeringstape


#15

Che sa for siden:

Til dekking av gulv, så er malepapp mye bedre enn maleplast. (Det sier seg kanskje selv for de fleste - men jeg har prøvd plast og avbefaler det, for å si det sånn)


#16

Kaija sa for siden:

Jeg har arvet en sånn fin rull med maleduk eller malefilt. Den er superpraktisk, synes jeg. Anbefales


#17

-ea- sa for siden:

Jeg har bare dekket golvet langs veggene som skal males. Bruker avfallsposer som det ligger haugevis av i boden i borettslaget. :sparke: Teiper dem fast i hverandre og i golvet her og der.
Forlengerskaft er genialt når man maler vegger - og ikke minst tak. Ta en titt opp, trenger det maling? Mal taket før veggene i så fall.


#18

celebelen sa for siden:

Godt tips - det er lurt å ta taket samtidig hvis det trengs. Jeg bruker forøvrig aldri forlengerskaft på vegg, foretrekker å stå på en krakk. Det er en ren smakssak.


#19

Stompa sa for siden:

Når det gjelder stikkontakter og lysbryter, anbefaler jeg å ta dem av før dere maler framfor å maskere. :jupp:



#21

Storm sa for siden:

Oi, her var det mange nyttige tips, tusen takk! Dere er helt gull altså! :hjerter:

Det er bare to år siden rommene ble malt, så derfor er planen å ikke ta listene eller tak, de ble tatt da. Og tror ikke det blir veldig behov for sparkling heller, for det er bare akkurat hengt opp et par bilder på det ene rommet.

Shit, skal jeg virkelig gå i gang med det her nå. Jeg føler dere har «got my back», så nå tror jeg kanskje jeg tør. Veldig oppløftende å høre Timar som også bare gøyv løs! :D


#22

Polyanna sa for siden:

Hvis veggene er pene og du ikke skal sparkle mye, så er ikke dette mye stress, altså. :heia:

Jeg tror videoen viser hvordan du tar av bryterne.


#23

Storm sa for siden:

Så gjennom hele, men så ikke det? Men han har kanskje flere videoer, skal se om jeg finner det.

Tjorven, jo, helt klart tenåringsarbeid! :knegg: Men han må jo læres opp da, så det blir pent. Så vi får gjøre det sammen første gangen.


#24

Stompa sa for siden:

Jeg har akkurat malt et rom og plagdes med lysbryteren, og jeg fant kjapt instrukser da jeg googlet. Det var veldig enkelt.


#25

Che sa for siden:

Maling er en utrolig effektiv måte å få veldig endring - det er helt klart overkommelig, altså! - veldig overkommelig! - Heier på dere :heia:


#26

Storm sa for siden:

Takk for heiing! Jeg kjenner trua kommer sigende gradvis!


#27

-ea- sa for siden:

Men mal før du flytter inn, lettest å male tomt rom. Dessuten bør du ikke legge deg i nymalt rom, så du må uansett sove et annet sted i leiligheta første natta.


#28

Katinka sa for siden:

Hva er best å vaske vegger med?


#29

Timar sa for siden:

Jeg er veldig mye bedre på å gjøre sånn på impuls enn planlagt. Skal jeg planlegge ting så virker de plutselig mye mer uoverkommelige og så bruker jeg masse krefter på å tenke på det som må gjøres. Just do it! :heia:


#30

meisje sa for siden:

Salmiakkvann er fettløsende og passer godt til sånn malingsvask. Ikke utenkelig at det finnes et dyrt spesialmiddel, som til utvendig husvask, men det er ikke nødvendig.


#31

-ea- sa for siden:

Jeg vaska ikke spesielt mye da jeg malte soverom sist. Lite brukt gjesterom/roterom. Vil vaske veldig grundigere hvis jeg skal male kjøkkenet.


#32

Elise sa for siden:

Jeg synes det er lettere å få det fint ved lister og karmer ved å IKKE bruke maskeringstape. Må bare være nøye og rolig. Jeg har aldri fått det fint med maskeringstape, malingen lurer seg innunder uansett hvilken type jeg bruker og hvor hardt jeg fester den. :vetikke:


#33

celebelen sa for siden:

Jeg synes det blir best hvis jeg får lirket maskeringstapen innunder kanten på lista og brettet den rundt. Gjør det samme på lysbrytere, i stedet for å demontere dem. Det er ikke alltid det lar seg gjøres, men som regel er det en liten glipe.


#34

Storm sa for siden:

Nå har jeg kjøpt maling og alt nødvendig utstyr. Kjøpte en sånn malefilt som Kaija nevner. Supermatt farge (Lady Pure Color). Nå er planen å rydde bort møbler og vaske vegger lørdag. Dekke til søndag og kanskje vi rekker første strøket? Og så siste strøket mandag. :neglebit:

Fargen er Hule (lady.inspirasjonsblogg.jotun.no/gode-farger-til-soverommet/). Lite rom, så det blir en liten hule, men liker mørke farger på soverommet.


#35

Polyanna sa for siden:

Dette blir så bra! Rop ut hvis du trenger moralsk støtte, eller finner ut at du mangler noe. Vi har diverse.


#36

Gaia sa for siden:

:heia: Det er egentlig veldig greit å male et rom, bare man er nøye med forarbeidet. :jupp: Jeg er ikke så god på pirkearbeid, så jeg er enig i at det er lurt å lirke maskeringstapen under lister, og ta av lysbrytere (om mulig).


#37

Polyanna sa for siden:

Jeg så et maletriks på tiltok, for å få der pent med maskeringen. Si du maskerer en hvit list. Masker listen. Mal skjøten mellom maskering og vegg hvit. Så maler du.


#38

Storm sa for siden:

Tusen takk! Det er faktisk ganske beroligende å vite, at det finnes kompetent hjelp i nærheten om det blir krise. Lakket neglene i går og det økte nervøsiteten for malingsprosjektet, for det er jo fanken ikke lett å male jevnt og pent.


#39

celebelen sa for siden:

Det er mye lettere å male en vegg enn å lakkere negler. :nemlig:


#40

Pelen sa for siden:

Dra penselen fra tak mot gulv og så fra gulv fra tak (eller motsatt) og når du fjerner penselen fra veggen så letter du sakte på den, mens du beveger den, så at det ikke blir en stripe etter penselen.


#41

Storm sa for siden:

Puh. Bra. :svett:

Ok, skjønner hva du mener, skal prøve på det.

Skal se litt flere YouTube-videoer om maling nå, tror jeg.


#42

Storm sa for siden:

Ok, da er første strøk malt. Det blir ikke verdensrekord i jevnt og fint malt liksom. :sparke: Men fargen er superfin, og jeg håper det med jevnheten blir bedre etter andre strøk …?


#43

Pelen sa for siden:

Det blir bedre etter andre strøk. :nikker:


#44

millact sa for siden:

Ja. Det blir noe helt annet når andre strøk er tatt.


#45

Storm sa for siden:

Godt å høre. Jeg tror kanskje selve malingen er ganske tilgivende, skrev ikke Polyanna noe om det lenger oppe her. Kjøpte pure color som er supermatt.


#46

Stompa sa for siden:

Det blir alltid skjoldete når første strøk tørker, uansett om det ser jevnt ut mens man holder på. Andre strøk er magisk.


#47

Storm sa for siden:

En venninne var innom mellom strøkene og hun mente det så ut akkurat sånn det skal etter første strøk. Nå er vi ferdige med andre strøk, og jeg er litt stressa igjen for at den våte malingen gjør at det ser skjoldete ut, men jeg prøver å «trust the process» og tro at når den nå tørker blir det bra.

Takk for minutt-for-minutt-støtten! :blomster: Nå skal jeg straks hente sushi til oss, og så krysser jeg fingrene for at det blir seende fint ut i morgen. :tvitvi:


#48

Storm sa for siden:

For å gi en siste status, så ble selve malingen bra, men vi hadde fått ganske mye maling på listene (tross teiping). Så vi brukte litt tid i går kveld på å vaske og skrape bort det, og flikke litt på malingen også. Så når jeg sjekker nå i morges, ser det jo HELT strøkent ut! :jippi: Så vi er ganske stolte av oss selv. :knegg:

Så da går vi i gang med rombyttet i ettermiddag, blir nok en IKEA-tur også.

Moralen av historien må være at kan vi, kan alle! :tøff:


#49

Tjorven sa for siden:

Så bra! Jeg har hatt trua på dere hele veien.


#50

Lyppa sa for siden:

Så bra, og nå kan dere det :D !


#51

Gaia sa for siden:

Gratulerer med nymalt rom! Det er så fint når man gjør noe for første gang, og så blir det bra!


#52

Polyanna sa for siden:

Veldig lurt å ta griset på listene med en gang, mens malingen er myk.

Godt jobbet!


#53

Storm sa for siden:

Takk! :kry: :D


#54

-ea- sa for siden:

Så bra, øvelse gjør mester, men når det gjelder maling trenger man ikke så mye øvelse, heldigvis.


#55

Pelen sa for siden:

Bra jobba, Storm!


#56

Timar sa for siden:

Denne tråden fortjener bilder! :nemlig:

Gratulerer med debuten, Storm! :blomst:


#57

Snippa sa for siden:

Du har fått mange gode tips, men jeg vil også være med :humre:
Jeg hadde ikke giddet å vaske veggene på soverom som er malt for få år siden. Bare mal i vei.
Ta av lister, brytere og stikkontakter. Det går faktisk fortere og greiere enn å maskere, og resultatet blir mye bedre.
Dette går helt fint :)


#58

Storm sa for siden:

Bildebevis på at rommet er malt! :kry:


#59

Storm sa for siden:

Argh, får ikke lastet opp bildet! :gruble:


#60

IOA sa for siden:

Jeg er like novise som du var, men inspirert av denne tråden har jeg sagt ja til maling av minstemanns rom! :heia:


#61

Storm sa for siden:

Kult! :D :heia:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.