Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Likestilling blant unge gutter og jenter i 2021

#1

Hyacinth sa for siden:

Min sønn (17) er veldig opptatt av blant annet likestilling, og han er svært aktiv politisk og kanskje spesielt i denne saken. Det er jo bra. Men i dag fortalte han meg noe som mildt sagt fikk meg til å stusse. Han sier at hvis en gutt og ei jente er ute sammen, for eksempel på kafé e.l., så er det en uuttalt forventning om at gutten skal betale. Og da mener han ikke hvis det er han som inviterer, men at det er en generell holding/forventning om at gutten betaler uansett. Fra begge parter. Hvis han ikke tilbyr seg å betale, så blir det ansett som frekt. Jeg prøvde å si at han da er ute med feil jenter, men han sier at hvis jenta sier hun kan betale selv, så tror gutten at hun spiller «hard to get» og at det altså er forventet at han betaler.

Må legge til at det meste ikke er egenerfart, men at han påstår at det er sånn «overalt» og i «alle aldersgrupper» (hva han nå enn legger i det, da), «alle vet at det er sånn».

Jeg trodde faktisk ikke dette var en issue i 2021, det må jeg bare innrømme.

Hva er deres erfaringer?


#2

Polyanna sa for siden:

Jeg tror dette er en amerikanisering. For Skandinavia har jo vært litt kjent for det motsatte, at her kan det godt hende man splitter regningen, også på date.


#3

Milfrid sa for siden:

Jeg kan bare snakke for egen del, men jeg betaler alltid for meg selv på dates. Met et hederlig unntak, og da hadde jeg tenkt å dele, selv om det var en sinnsykt dyr regning. Men så bestilte daten ekstra vin til 2500 kr, og jeg tenkte skitt la gå. :knegg:

Men jeg kan ikke forstå det er sånn? Det er jo er godt skritt tilbake til steinalderen. Betale for seg selv eller splitting er jeg vant med. Alt man ikke trodde man måtte snakke med ungene om - tror jammen jeg skal høre!


#4

Tjorven sa for siden:

Det var min tanke også. Dette hadde jeg ikke tenkt på, men både datter (16) og sønn (13) skal få beskjed om at man deler på regninga.

(13-åringen lever overhodet ikke i den verden ennå, men det er greit å starte tidlig.)


#5

mkj sa for siden:

Nå har ikke min vært mye «på date», men internt blant venner er de gode på å kreve vipps av hverandre. Jeg har også alltid vært en som tar en runde i baren evt betaler for meg selv.


#6

Lhi-My sa for siden:

Jeg har tre tenåringer (16-19) og akkurat nå har vi besøk av to venninner av eldste. De er 20-22 år ca. Jeg spurte de hvordan de gjør dette og alle fem svarte at noe annet enn å dele likt er helt uaktuelt. De to eldste sa at som regel betalte en og den andre Vippset til vedkommende. En av de sa at når hun og kjæresten (de har visst vært sammen i 2 år) er ute sammen, betaler de halvparten hver. Av og til hvis en av de er blakk, betaler den andre, men det betraktes som at man skylder den andre penger og betales tilbake/kreves inn via Vipps. Det høres ut til å være helt utenkelig at gutten alltid skal betale. Forlokkende økonomisk sett, men «jeg er da et selvstendig menneske og kan betale for meg selv», sier de. Det frister visst heller ikke å føle at man skylder en date penger eller noe annet. Det mener de er både tryggest og best for begge parter.


#7

Hyacinth sa for siden:

Det var da oppløftende å lese, iallfall. Takk!


#8

Hyacinth sa for siden:

Guttungen min er virkelig ikke mye ute, altså, så det kan godt hende dette bare er noe han tror. (I tilfelle er det ikke første gangen…)


#9

Luftslottet sa for siden:

Jøss! Ungene mine er ikke i den alderen ennå, men dette var sært.

Jeg husker at det var litt sånn da jeg sist var på date for en 15 års tid siden, jeg utelukket et par kandidater på at de taklet det dårlig da jeg smalt til og spanderte. Vil man ha en føyelig femtitallskvinne, vil man ikke ha meg. :hehehe:


#10

Elise sa for siden:

Min 16-åring sier ar det er helt utenkelig å forvente at gutten betaler, men at man kan betale annenhver gang hvis man er ute flere ganger, eller halvparten eller for seg selv.


#11

Ellisiv sa for siden:

Jeg sjekket med mine to prakteksemplarer på 17 og 19. de ble litt sånn…….»Hæææ? Vi betaler selvsagt for oss selv!»

Som forventet i grunnen. Vi har ikke oppdratt dem til å forvente påspandering av gutter. Hrmf.


#12

Hyacinth sa for siden:

Hm. Mistenker da at dette er noe han har hørt. Skulle ikke forundre meg.


#13

amylin sa for siden:

Datter på 19 sa det er vanlig å splitte regninga. Vipps om en betaler hele.


#14

Hyacinth sa for siden:

Jeg har også ei datter på 19. Men hun er helt uaktuell å spørre. :knegg:


#15

Stompa sa for siden:

Jeg har to nesten-20-åringer + jobber i vgs, og dette har jeg aldri hørt om.


#16

Milfrid sa for siden:

16-åringen min sa «hæh, jeg betaler for meg!» og forstod overhode ikke hva jeg snakket om. Eldstemann har vært i forhold siden hun var 17, så hun har null snøring.

Men nå har i alle fall min pode fått beskjed om at selv om det er ok å spandere på damer av og til så bør det gå begge veier eller så deler man likt/betaler for seg selv. Dagens lekse i likestilling. Som jeg trodde jeg aldri skulle ta. :knegg:


#17

Teofelia sa for siden:

Jeg spurte 19-åringen. Hun kjente seg ikke igjen i det hele tatt, og sa at hun ikke kjente norn som ikke syns det var naturlig å dele regninga.


#18

Filifjonka sa for siden:

Har 19-åring som sier han ikke har opplevd dette.


#19

Fløyel sa for siden:

De splitter kommer det unisont fra jenta på 22 og gutten på 19. Kan hende en betaler og den andre vippser.


#20

Polyanna sa for siden:

Dette er jo typisk sånt som kan oppstå i et lite miljø også, og bare der.


#21

Hyacinth sa for siden:

Tviler absolutt ikke. Og det er begrenset hvor mye guttungen min spiser ute, kan man si. Kanskje det er et inntrykk han har fått. Uansett ble jeg heldigvis beroliget av svarene deres.


#22

Polyanna sa for siden:

Vet ikke hvordan din er, men min, på den alderen, var veldig sånn at hvis noen, hvem som helst, sa et eller annet, så tok han det ALLTID for god fisk. :gal:


#23

Hyacinth sa for siden:

Joda, han er akkurat sånn. :knegg:


#24

Isolde sa for siden:

Jeg har alltid betalt for alt selv. Første date, 10 date. Nå etter mange måneder sammen så tar han innimellom regninga. Men det gjør jeg også. Han sent 20åra, jeg tidlig 30åra. Så vi er ikke helt dinosaurer. Jeg er litt dinosaur på dating etter å ha vært gift/samboer siden tenårene. Men det har liksom aldri vært en diskusjon mellom oss. Han tilbudte seg ikke å betale og jeg forventet det aldri.


#25

nolo sa for siden:

Sønn 23 sier at han forventer deling på date. "Skal liksom eg betala heila gildet" (Vinskvetten)



#27

zinatara sa for siden:

Jenta mi var opptatt av å få vipps fordi det gjør det enklere å dele på regningen når hun er ute og f.eks. spiser pizza med venner, både jenter og gutter. Så har ikke inntrykk av at dette er en sannhet her.


#28

Nenne sa for siden:

Jeg spurte de toeldste, 22 og 19, og de var enige om at regninga deles. Et hederlig unntak fra regelen kan være at noen eksplisitt inviterer, men det skjer så og si aldri.


#29

apan sa for siden:

Storebror henger mye rundt med begge kjønn, og de pleier alltid dele på det de kjøper. Det er mye vippsing. Nå vet jeg ikke om du mener type date, det er jo mest venner han henger med da, men jeg har aldri hørt noe om at det er forventet at gutten betaler.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.