Jeg har invitert mine fire nærmeste kolleger (voksne og sikkert sultne menn) på middag neste uke, og må finne på noe å lage. Ikke julemat. Jeg vil ha rødvin, så ett eller annet med rødt kjøtt (eventuelt en god, kraftig kyllinggryte) er nok tingen. Tror jeg har reinkjøtt i fryseren, så viltgryte er absolutt en mulighet. Jeg har noen timer før de kommer, men ikke en hel dag (men kan selvsagt gjøre noe dagen før).
Noen forslag? :) Har tenkt på en solid sjokoladekake til dessert, men tar ellers gjerne mot forslag til dessert også.
Hvis du har en hel reinstek i fryseren så kan du lage surstek. Da legger du den i surmelk i dag og steker den samme dag. (Dette er den ultimate julematen for noen få av oss, men helt sikkert ikke for det store flertallet av befolkningen.)
Jeg ville servert noe veldig klassisk, nemlig biffsnadder, bernaise og pommes fristes. Bare at det skal være skikkelige saker.
Beregn 250 g ytrefilet pr. pers. Stek hele ytrefileten med pepper i massevis, la den hvile. Salt den mens den hviler.
Skjær opp mandelpoteter med skall i smale båter og friter eller stek i ovnen med olje, hvitløk og krydder.
Lag bernaise (rett før servering) av to eggeplommer i en skål over vannbad finhakket sjalottløk, biter av smør som piskes inn, ha i litt estragoneddik og mer og mer smør til den blir luftig og fin. Ha i salt, pepper og estragon.
Når sausen er klar, setter du den til side, skjærer opp ytrefileten i tynne skiver og svisser skivene lett i panna. Ellers kan fileten være litt for rå. Se det an om det trengs. Dander potetene og biffsnadderet på fat, og server med saus og evt grønnsaker.
Andebryst eller en Stange landkylling er nydelig til rødvin.
Og en endive og parmesan form ved siden av(endive bladene surres lett i smør i panna, og legges lagvis med revet parmesan i en ildfast form, setter i ovnen i en 20 minutters tid så osten smelter og brunes litt på toppen). Med nydelige små poteter. Det er snadder det!
Jeg kommer alltid trekkende med den gulasjen jeg... :sparke: Lett å lage, kjekt å gjøre ferdig dagen før og bare varme opp igjen, og nyyyydelig til rødvin. Pluss at gutta bare kan gafle innpå uten å sjekke om det er igjen noe til de andre, fordi du selvsagt lager så mye at dere har til middag i mange dager etterpå.
Hva med coq au vin (med kylling)? Da bruker du den samme vinen både i gryte og glass. Har ingen oppskrift på hånden, men det har sikkert www.aperitif.no
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.