Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva serverer du til sommergjester?

#1

Galathea sa for siden:

Vi har ikke hytte, men bor på landet, har god plass, fine tur- og friluftsmuligheter i nærheten, så hjemme er et fint feriested. Også for familie og venner, så det blir en del besøk og overnattingsgjester i løpet av en sommer. Koselig, men det er ikke bare ferie å være vertinne og trylle fram servering som helst ikke skal være for dyrt eller krevende å lage i stand. Matlaging er ikke min favoritt-feriesyssel.... Har i år kjøpt inn litt større kvanta frosne reker som ligger klar i fryseren, det er enkelt. Vi griller en del, men det blir ofte mer styrete enn å lage mat inne, da uteplassen ikke ligger i direkte tilknytning til kjøkkenet.

Hva får deres sommergjester når de kommer på besøk som går over flere dager evt stikker innom fordi de tilfeldigvis er på gjennomreise? Har dere tips til god og enkel sommermat; lunsj, middag, dessert som jeg kan ha på lur og bare trylle fram på bordet når gjestene ankommer, ofte langveisfarende og med tomme mager og grinete unger..?


#2

My sa for siden:

Gjester som kommer uanmeldt/på kort varsel får vafler. Alltid. :nemlig: Vi har alltid rørt jordbærsyltetøy i fryseren (jordbærdyrkere i familien) og som regel rømme i kjøleskapet siden vi har taco ca en gang i uka, og jeg har svart belte i vaffelrøre. Melder de sin ankomst slik at vi har tid til å løpe på butikken før de kommer, så havner det gjerne en boks med is på bordet også.

Hos oss er det praktisk med grilling da, så det blir en del av det. Så har jeg oppskrift på en veldig god foccacia som bruker å gjøre lykke, ved siden av en eller annen god suppe. Tomat- eller blomkålsuppe er det jeg lager mest, siden jeg har det "i fingrene" uten å måtte lete fram oppskrift, og jeg som regel har ingrediensene i skapet.

Mannen lager gjerne pizza, da en rekke pizzaer av italiensk type, med ulikt fyll. Han koker av og til en stor gryte med veldig god pizzasaus fra bunnen av, som han fryser ned i porsjonspakker, så det har vi som regel også i fryseren. Trenger bare mozarella og basilikum (som vi har i hagen om sommeren).

Grinete unger blir som regel lykkelige av pølser, og lykkelige unger = lykkelige foreldre. Det enkleste er ofte det beste.


#3

Filifjonka sa for siden:

Nybakte rundstykker og en god salat?



#5

Myria sa for siden:

Vafler er sikker vinner her også. Hvis man har halvstekte pizzabunner og ferdig saus i fryseren er også pizza kjapt å få på bordet om man vil ha et skikkelig måltid. Vi har alltid masse ost i hus og alltid et eller annet av topping vi kan ha på. Hva med spekemat? Det har jo lang holdbarhet og kan ligge og vente på gjestene. Tilbehøret kan bli det dere måtte ha tilgjengelig.


#6

Malama sa for siden:

Vi er motsatt, og er de som ER gjester i dagesvis...

Hjemme er det evt bare svigermor som besøker oss om sommeren og da får hun hva enn vi griller. (vi griller stort sett så lenge det ikke regner)

Men vi tilbringer er par uker på å pendle mellom svigermor og svigerfar. De fleste middagene hos svigermor. Der handler vi støtt og stadig og lager mat, vi kommer jo fem inn i en husholdning som normalt er 1 (og gjerne er der 1-2 andre en god del av tiden, kanskje enda flere i år

Svigermor griller ikke mer enn en i løpet avvørt opphold (dvs, mannen min gjør det) men det hender vi pusher det ved å kjøpe inn grillmat og lage den, oftest jobber hun deler av tiden vi er der. Ikke så mye det i år.

Men det jeg skal frem til. Gjester som blir der i flere dager bør bidra i kosten, både å handle og å lage.
. Gjester som slenger innom en time kan fint få vafler ja, det er godt.


#7

Elisabet sa for siden:

Taco er veldig greit å servere til mange og også pitabrød, så fyller folk det de vil ha oppi.

Om du vet at dere skal ha gjester til middag/brunch i litt tid, så hiv store poteter på et lag grovt havsalt i ovnen på 200 grader i 1 1/2-2 timer (kommer litt ann på hvor store potetene er. Så har vi ved siden av rømme, stekt sopp, kryddersmør, vanlig smør, mais, bacon/skinke/kylling ettersom hva som passer. Og revet ost. Veldig greit med sånn mat vi setter ferdig på benken, så forsyner folk seg selv og setter seg ved bordet.

Pastasalat og halvstekte rundstykker er jo godt også. Sett i gang gjestene med å lage salaten når du har handlet inn.


#8

Syrinx sa for siden:

Pai. Kjøp rull ut-deig og fyll med det du synes er godt.

Jeg hadde lett kjørt på med wienerpølser og lompe til slikt besøk.

Brød og pålegg.

Tomatsuppe med egg og makaroni er fint som varmlunsj.


#9

Galathea sa for siden:

Takk for mange fine tips, nå ser jeg lysere på ferien:)


#10

pippo sa for siden:

Jeg synes det greit å ha billige pitabrød liggende (ev i fryseren), noen bokser pizzasaus (ev hjemmelaget), Creme fraîchep og revet ost, skinke, påleggsrester, grønnsaker etc. Da kan man lage pitapizzaer på null komma niks.


#11

Charlie sa for siden:

Etter mitt syn kan man ikke forvente full oppdekning når man selv tar initiativ til å stikke innom, og dersom det er noe dere har endel av, tenker jeg det er bra at du er litt bevisst på det, på forhånd. Slike besøk skal jo være hyggelige også for dere, det synes sikkert gjestene deres, også. De vet jo ikke om (alle) de andre som også kommer.

Noen har noe fast de varter opp med. Det er veldig greit for alle, fordi da vet alle hva man kan forvente. Jeg synes vafler høres ut som en fin ting. Lett å ha på lur, lett å lage og alle kan bidra. Kan man også lage på terrassen el.l., og hver kan bare presse sin egen vaffel, eller man kan ha en haug brødskiver og litt ost (evt skinke) og lage ostesmørbrød.

Det med forventninger er noe jeg generelt er glad i er avklart. Det er dumt å komme ferdig spist når noen har strevd, og det er dumt å tro at man får mat når man ikke gjør det. Jeg tenker det er fint å si noe om det når noen ringer. «Hyggelig, ja, vi er hjemme. Da lager vi vafler på terrassen når dere kommer».

Det er også lov å avklare at det ikke blir servering. «Vi har ikke noe ekstra, men dere er velkomne på kaffe. Vi kan også varme grillen om dere vil ta med noen pølser».

Så er det også sånn at når noen først har fått oppdekning, kan de fort legge det inn i ferieplanene. «Så drar vi innom Bente og Mads og får middag før vi drar videre». Hvis dere ikke tenkte akkurat det også på sikt, er det en fin og ærlig sak å si nettopp at «flott, da får dere vafler når dere kommer».

Bor man på en feriedestinasjon er man populær i ferier. For noen kan det være strevsomt i arbeid, og også en økonomisk belastning. Vet noen som kom med et hjertesukk om de som kom med to kurver jordbær og en rødvin, og slo seg til for en uke eller to. Hvert år. Jeg vet også familier som sikter seg inn på «gratis ferie».

Som gjest synes jeg det er en bra ting om vertskapet også er tydelige - det kan gjøres på en hyggelig og diskret måte - og jeg synes en god gjest bidrar både med innsats og med mat/ bidrag til mat. Man kan dele på å stå for måltider, handle inn, vaske rommene man har brukt før man drar. Dersom dere har mange gjester og/ eller de blir en stund, er det etter mitt syn viktig at ikke hele ansvaret ligger på vertskapet. Det skal være hyggelig for alle.


#12

Galathea sa for siden:

Ja, folk er forskjellige her, heldigvis bidrar de fleste av gjestene våre både med hjelp og innkjøp. Mens andre igjen sitter pal og venter på at bordet skal bli dekket... For meg er det summen av alt som sliter litt, at man bruker en god slump av feriepengene på å handle mat (flere av de aktuelle komme med 3 unger, vi har 3 selv, så da blir det middag, drikke og dessert for 10 da, mange ganger ila sommeren), at man jobber og styrer, og at det binder opp tid, man kan liksom ikke reise en svipptur på stranda uten å planlegge og pakke for alle, og også (introvert som jeg er) at det er noen der hele tida som man må snakke med og smile til. Mens de dyrebare feriedagene tikker av sted. Jaja.
Men vafler er oftest det det går i altså (dobbelt vaffeljern av høy kvalitet er en av mine beste investeringer!), men føler av og til på at jeg skulle disket opp med middag/grillmat..


#13

Nenne sa for siden:

Spekemat, salat, potetsalat, eggerøre og ferske rundstykker er utmerket sommermat. Lite jobb og alle finner noe de liker.


#14

Lavender sa for siden:

Kjøtt eller laks som kan grilles. Trines matblogg for enkel potetsalat og brokkolisalat som likes av alle. Salat med quinoa, grillost og granatepler om det skulle komme noen som ikke skal ha kjøtt, fisk, laktose eller gluten.

Men helt uten forvarsel hadde det blitt lite og dårlig med mat. Men har 5 dagligvarebutikker innen en km.


#15

Millen sa for siden:

Det Charlie sa.


#16

liefje sa for siden:

Vi får så sjeldent besøk (alltid planlagt, aldri spontant) at når vi får gjester, blir det festmat og -drikke fra de kommer inn døren til de reiser igjen. Jeg pleier å begynne å planlegge menyen når jeg hører at folk skal komme, så det går så smooth som mulig og slik at jeg får mest mulig tid til å være med gjestene. Må vel legges til at vi er i overkant glade i både bordpynting og matlaging. Jeg er forresten i den gruppen som ikke liker gjester som skal hjelpe til (med noen få unntak). Jeg vil heller være på kjøkkenet alene, evt. med mannen. Når vi har gjester som ikke skal bo her, lager jeg til så mye som mulig før de kommer.

Hadde noen kommet spontant, hadde det blitt tapasgreier og vin. Eller spekemat. Eller vi hadde bestilt sushi. Men det skjer jo som sagt ikke.


#17

Galathea sa for siden:

Fasiten ble sammenhengende 16 døgn med overnattingsgjester, første besøk i 11 dager, andre pulje i 5 dager. Begge familiene med tre barn, og begge er slekt, noe som fører til at vårt hjem blir "basen" som gjør at andre slektninger kommer på hit på besøk for å treffe feriegjestene. Blir mange til bords (14-16 pers flere ganger), og diverse annen oppvartning, klær, sko, shampo og solkrem må lånes, sår må renses og plastres, krangler som må mekles, unger og voksne spør om ting i ett kjør. Ganske mye for- og etterarbeid også, rydding, vask av sengetøy etc.

I tillegg et par vennefamilier som kom på dagsbesøk til hhv middag og lunsj. Jadda. Neste sommer må jeg legg en plan for å redusere omfanget noe. Koselig med gjester altså, ungene har hatt tidenes sommer, mens ferie er det ikke for meg...


#18

Millen sa for siden:

Oi. Det hørtes slitsomt og dyrt ut for dere. Tror du/dere mø sette foten ned ellers tror jeg de vil fortsette med å ta seg til rette.


#19

Malama sa for siden:

Jeg får stadig dårlig samvitighet for at vi var 10 dager hos svigermor i år igjen, men da HAR jeg forsøkt å begrense det så mye jeg klarer og HUN vil ikke la oss dra, selv om jeg vel egentlig vet at hun blir sliten, så sier hun jo tvert motsatt til oss.

Vel, det støtter meg i alle fall i at neste år skal vi prøve å begrense det enda et par dager.
(og altså, mannen handlet inn middag til de aller fleste dagene vi var der, kjøpte melk og havregryn og annet, shampo og solkrem har vi med oss, plaster også, men et par plaster ble vel likevel brukt av bestemor sine og bestemor kos og meging ble det også noe av ja. Og sengtøy ja.

Får ikke lov til noe annet av svigermor, men altså, vi KAN ytterligere begrense oppholdet så langt i klarer. Under en uke kommer vi nok ikke, men ned ot det i alle fall (vi HAR vært oppe i 2+ altså, og det året hun ikke forsto hvorfor vi skulle hjem når jeg var i permisjon og mannen arbeidsledig og vi nærmet oss tre.... )

Så at dette ikke er god ferie for deg, det skjønner jeg godt. Vi har vært hotell-gjennomtrekk et eneste år, med folk som kom og dro i et kjør, men ellers er et ikke naturlig at folk kommer til oss sånn an mass. Svigemor kommer vanligvis, men ikke i år, kanskje i høst, sikekrt før jul i alle fall. Det gpår nesten opp i opp da, for hun kommer ei lita uke før jul, og vi er ei god uke på sommeren, og begge er på hennes ønske egentlig :) (ikke for det, vi og ungene vil jo ogsåtrefes selvsagt)


#20

millact sa for siden:

Du trenger definitivt ferie etter det!


#21

Anda sa for siden:

Ikke bare redusere omfanget, men bedrive litt forventningsavklaring på forhånd også. Sett krav - sett ned foten.

Jeg har ikke familie som driver med sånt overhode, men de vennefamiliene vi f. eks. er på ferie med (typ hverandres hytte), så er vi enige om at en familie tar med middag til lørdag, den andre til fredagen, alle tar med noe til felles frokoster, hytteeier står for sengetøy men gjester tar med egne håndklær. F.eks.

Jeg hadde tørna fullstendig med det opplegget der, og ligget i fosterstilling på dag 4 av den første pulja.


#22

Myria sa for siden:

Slike besøk blir mye lettere hvis man fordeler arbeidet litt. Det innebærer ofte en del kjøkkentjeneste for vertskapet (og kanskje særlig kvinnen i forholdet?) og det er helt lov å spørre gjester om de kan lage noen av måltidene i løpet av tiden de er der. Det kan jo ikke være slik at gjester bor hos dere så lenge og forventer at det skal være som et hotell hvor de får alt servert og ordnet uten å løfte en finger selv.


#23

Galathea sa for siden:

De som var hos oss I 11 dager var ikke på "helpensjon" altså, vi har en tom leilighet så de lagde en del mat sjøl etterhvert De kom med fly og syns det er lettvint å reise med kun håndbagasje. Lettvint for dem. Jeg låner gjerne bort litt solkrem og plaster altså, men da må jeg jo reise meg og hente det da, når jeg for en gangs skyld har satt meg nedpå. Og når jeg har henta plaster så må jeg gå en ny tur og hente pyrisept, for sår, uansett hvor små de er, må jo renses! Den nest siste dagen var det bare såvidt jeg klarte å holde maska, da svoger, som kom hit med sine 3 barn, for å treffe svigerinne m fam som var på besøk hos oss, spurte meg om hver eneste ting han pakka ned i bagen da han skulle hjem: er dette vår badebukse, svømmebriller osv ( ungene hadde bada). :lalala:
Godt å få blåst ut litt! Neste år blir det definitivt en forventningsavklaring.


#24

Fintdethei! sa for siden:

3 uker på all inclusive til neste år!!


#25

Musemus sa for siden:

Galathea - du er virkelig en heltinne. Jeg hadde klikka i vinkel. :runforhills:


#26

Sissel sa for siden:

Me and you both! Det hadde virkelig ikke vært aktuelt her.


#27

Nenne sa for siden:

Herlighet! Jeg også. Det er jo helt vilt med så mye besøk.


#28

liefje sa for siden:

Jeg hadde klikket!!! Jeg elsker å ha gjester og å lage til, men i så lang tid og så mange hadde vært fullstendig uaktuelt. Fisk og gjester blir dårlig etter tre dager!!


#29

Filifjonka sa for siden:

Jøss. Hvis en er på ferie med en ungeflokk i 11 dager så kan en vel igrunnen kjøpe seg en solkrem og andre nødvendige ting for å bruke opp på stedet, om en absolutt vil reise med bare håndbagasje. Forventningsavklaring på plass før neste sommer ja. :gal:


#30

Elisabet sa for siden:

Høres deilig ut.

Jeg som ble litt frustrert av våre feriegjester trenger ikke å klage når jeg ser hvordan Galathea har hatt det.

Vi har hatt 2 voksne og 2 barn i helpensjon nesten 2 uker i ferien. Barn på 2 1/2 år og 5 måneder. Kjenner jeg er ferdig med småbarn. :knegg: De sov noen dager andre steder, men var mest hos oss i de 3 ukene de var her. Ikke kunne de si fra når de kommer, så ene dagen de dukket opp på ettermiddagen hadde jeg planlagt familiebursdag med min familie. Når de så 8 kg reker til tining så dro de et annet sted og sov den natta. :humre: De hadde vært avgårde i 4-5 dager og ikke gir beskjed om når de kommer tilbake så kan de skylde seg selv. Jeg er så lei av å planlegge etter andre, så måtte bare slutte med det. Ta ting litt som det kommer.

Jeg jobbet på dagtid ene uka de var der, og det var veldig deilig egentlig. Men ble jo litt handling, middagsstyr og rydding, så var ikke å slappa av i sola når en kom hjem da. Og ikke minst hvor mye dusjhåndkler det går når vi er mange i hus. Mine unger sov ikke hos oss når vi hadde besøk og de dusjet ikke der, men det var da 5 stykker som vanligvis ikke bor i huset, og jeg orker ikke våte håndkler overalt, og mange tar nytt hver gang uansett. Så jeg bare satte på en hånklevask hver kveld for å bli kvitt alt som lå rundt. Fjernet det gjerne med en gang så det lå i kjelleren. Badet blir så fuktig og rått når det skal tørke 7 store håndkler der når det ikke er plass. Også skulle de jo på stranda, også var det vannski. Så ikke uvanlig at hver person hadde minst 2 hånkler om dagen siden de da dusjet når de kom hjem.

Ikke ville de ha med seg bagasje på flyet heller, så vi måtte hente og fikse både barneseter og vogn de lånte fra venner. Og de måtte hentes og kjøres til flyplassen siden de hadde kjøpt billige billetter til en flyplass 2 timer unna og ikke til den som er 10 minutter unna. Hadde gladelig betalt de 2000 ekstra for at vi hadde sluppet og organisert alt av kjøring og bilseter. Og ikke minst all den tiden det tar for andre tenker de ikke på. De hadde jo tenkt å ta toget egentlig, men det er jo også dyrt for dem og det gikk jo ikke nå på sommeren. Og de kunne jo ikke ta buss for tog, for da fikk de ikke barnesete til minste. Betal heller litt mer for billetten da og kom dit du skal med en gang. :mumle:


#31

Lyppa sa for siden:

Neste sommer kan dere vurdere å ha bortleid leilighet, i hvertfall store deler av tiden :D


#32

Frk_Fryd sa for siden:

For en jobb! Og all ære til dere!
Men er dette folk i nær famile?! Jeg kan på et vis skjønne servicen dersom det er barn og barnebarn som kommer på besøk, men hvis jeg hadde dratt med meg familien for å besøke f.eks et søsken eller en vennefamilie, så hadde jeg prøvd å være minst mulig belastning! Iallfall spurt på forhånd hvordan vertene ønsket det.


#33

Galathea sa for siden:

De langtidsboende er hhv min bror og mannens søster, med familier. Jeg tenker også at det er litt forskjell om det er barn og barnebarn man oppvarter, el søsken/nevøer/nieser. Og så bør det være en balanse. Mannens søster har invitert oss på hytta mange ganger og vært raus og spandabel, så da koster det mindre å varte opp, men min egen bror er ikke like serviceinnstilt, sist vi var over hos dem var det minimalt med servering. Så legger meg på et annet nivå heretter, tror dealen blir at de får bo her og bruke bil, hage og alt som hører til, men kosten må de holde sjøl.

Vi har tatt over familiegården, og det er mange slektninger som har ferieminner herfra, som de ønsker å videreføre til sine. Jeg har også noen søskenbarn som er glad i stedet og som kommer på sommerbesøk. Det er veldig hyggelig, men et blir mye folk etterhvert når alle har partnere og 2-3 unger og seniorene også gjerne slenger seg med. Puh


#34

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg har selv overtatt familiegården, så det punktet kan jeg forstå. Heldigvis bor familien min såpass nært at dagsbesøk rekker. :nikker:

Lurt å legge seg på et annet nivå ja, du skal jo også ha ferie! Og så håper jeg virkelig alle besøkende skjønner hvor heldige de er som får komme til dere!


#35

Matilda sa for siden:

Imponert over både servicenivået voksne folk forventer på ferie hos slekt, og over deg som har holdt ut. :tilber: Dette minner meg veldig om tråden som utarta seg til å bli Knertens utmerkede julaftenfest, så nå regner jeg med FP-folket tar jula hos Knerten og sommerferien hos deg heretter, Galathea? :glis:


#36

Luftslottet sa for siden:

At du holdt ut! Sånn kan dere ikke ha det hvert år, nei. :klem:

Jeg blir helt månebedotten over at noen med barn finner på å reise med bare håndbagasje. :hehehe: Her må nok broren din realitetsorienteres noe, ja.


#37

Elisabet sa for siden:

Ikke overrasket. Vår familie/venner tenker på samme måten. Jeg bestiller bestandig koffert, og når vi er på tur med noen så er det bestandig noen som må ha noe i kofferten min. Fordi de bare har håndbagasje. :gal: Feriebesøket vårt kjøpte ny koffert når de var her nede så de hadde med ekstra koffert hjem, så de måtte i alle fall kjøpe litt underveis. :knegg:


#38

Malama sa for siden:

Bare håndbagasje.... Særlig lite aktuelt, gitt.

Vi reiser med bil. Stappfull smax (stappfull er jo fordi vi har med er stort telt, sovepose og liggeunderlag til alle fem, grill, kjøleboks, bord, et par stoler, og et par kasser med camping - stuff (en med ledninger og utstyr som går på strøm, og en med "kjøkkengreier")

Så uten alt dette hadde vi hatt god plass i bilen, men ikke så lite! (og vi har med solkrem og plaster, ha, fullt reiseapotek)

Jeg synes VI er invaderende på ferie. Men i forhold er vi jo ganske beskjedne, fakrisk.

Realitetsorienteting og begrensning er nok lurt, ja


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.