Jeg trenger middagstips. Ikke til hva jeg skal lage, selv om dere gjerne må tipse om det også. Men til hva jeg skal handle. Dvs, hva mannen skal handle. Vi greier å lage gode og sunne middager, men råvarene ligner hverandre fra uke til uke. Det er nok delvis derfor han alltid kommer hjem med det samme på ukeshandelen, og fordi jeg uhyre sjelden handler, så jeg vet ikke nødvendigvis om hvilke produkter som finnes. Men nå er jeg litt lei av de samme tingene.
Typisk ukeshandel består av fersk laks, frossen torsk, ofte en pakke Fish’n crisp (Findus?), karbonadedeig, kyllingfilet og vegetarburgere fra Hoff/Liv Laga. Sistnevnte er forresten veldig gode, men det andre har vært standard i evigheter og jeg skulle gjerne variert litt.
Tips meg gjerne om gode produkter eller råvarer. Det gjør ingenting om det litt halvfabrikat, for eksempel ferdige kjøttboller etc.
Han handler på Meny, Kiwi og Obs. Har også en stor Mega i nærheten.
Kiwi har gode ferdige kjøttboller som skal stekes, spanske og italienske. Bruker sammen med god italiensk tomatsaus. Kjøper bokser fra Motti eller noe sånt, Kiwi.
Lam i biter?
Scampi i ingefær med wokgrønnsaker. Eldorado sine ferdigposer er greie. Har oppi rød chilli og kokosmelk.
Fiskeburgere fra laksefilet er fort gjort å lage og er aller best, men som et alternativ er steinbittkakene som vi kjøper på Rema også veldig gode. Har dere en Rema også i nærheten?
Jeg vet ikke hva dere bruker som tilbehør, men risotto er veldg grei avveksling, enten alene som vegetarrett med sopp for eksempel, men også som tilbehør.
Vi bruker ofte svinefilet, magert kjøtt og ganske rimelig. Det var ikke på lista di.
Fersk pasta synes jeg er mye bedre enn tørr, og en vegetarlasagne med ferske pastaplater, spinat m.m. er en super avveksling synes jeg. Ikke slankekost akkurat, men veldig godt!
Var det noe sånt du hadde tenkt deg? Eller er jeg helt på jordet nå?
Jeg glemte faktisk å skrive fiskekaker/fiskeburgere på lista. Det har vi hver uke. Vi pleier å grille dem, de får så god skorpe, og det går veldig kjapt. Vi kjøper sånne fra Lofoten, 86%, eller noe. Det finnes mange typer, og vi glemmer alltid hvilke det er vi liker best og minst. :lol:
Svin, ja.. Jeg blir liksom aldri helt fortrolig med den grisen… Synes ofte det blir tørt, seigt eller hardt. Og så smaker det ofte nokså svin, liksom. :knegg: Men jeg liker røkte sommerkoteletter, da.
Vi kjøper som oftest kjøtt/fisk/vegetarprodukter 2 ganger i uken, en gang til hverdagene og en gang til helgen. Kjøper egentlig ikke så veldig ulikt dere, men varierer i det uendelige likevel fordi jeg alltid googler etter oppskrifter. Kjøper da grønnsaker til de ulike måltidene samme dag på den lokale grønnsakssjappa for å tilpasse til oppskriftene og for å få helt ferske grønnsaker. Hvis det blir for mye arbeid å kjøpe inn på den måten, kan man såklart google oppskrifter før man handler. Eller kjøpe inn et godt utvalg av div. grønnsaker også google f.eks. "oppskrift kyllingfilet/brokkoli/sukkererter" (hva man har) og variere på den måten.
Vi har Rema i nærheten, ja. Jeg foretrekker Rema når jeg en sjelden gang handler. Av en eller annen grunn jeg kkke forstår, liker ikke mannen Rema og handler aldri der…
Nenne, du spurte om tilbehør. Det varierer, men vi bruker enormt mye rødkål for tiden. Har en eller annen variant av rødkålsalat hver eneste dag. Jeg bruker det jeg har, enten det er feta, syltede grønnsaker, frukt, noe krønsj, for eksempel ristede mandler etc. Lett å variere, raskt å lage og veldig sunt.
Ellers går det veldig mye i grillet søtpotet, paprika og asparges. Det er mine favoritter på grillen, og vi griller mye. Avocado også.
Hverdagslam syns jeg er godt, både bitene og kotelettene. Vi har gjerne koskos til og en gresk salat. Ellers kjøper vi ofter kyllinglårfilet enn bryst og bruker i diverse taco eller annen type varianter med lefser. Fisk er ungene sære på, men det går typisk i torsk, kveite og kaks her. Finnes noen gode torskeoppskrifter med choritzo og søtpotet både på matprat og kolonial som jeg ofte bruker, eller innbakt i spekeskinke etc. svinekjøtt er best langtidsstekt ellers er det så trått (syns jeg)
¼ potte gressløk
400-500 gram laksefilet
1 ts salt
½ ts pepper
Saft fra ½ sitron (dette er ganske mye, så smak til)
1-2 egg
1 ss solsikkeolje til steking + litt smør for smak
4 burgerbrød
Salat
Agurk
Rødløk
Klipp gressløken fint opp. Finhakk/stavmiks laksefileten og bland den med gressløk, salt, egg, pepper og sitronsaft. Kan også bruke matmølle.
Del deigen i fire og form fire, flate burgere. Stek i varm panne, ca. 2 min. på hver side. Server med salat i burgerbrød. Bruk gjerne aioli til.
Forslag til tilbehør – fiskeburgere
• Kokte poteter, råkost og yoghurtdressing (med dill og/eller hvitløk)
• Pasta, hvitsaus (pimpa opp med litt sitronsaft), salat
• I pitabrød med diverse grønnsaker, salsa og tzatsiki
• På brødskive med sylteagurk eller rødbeter. Liten salt til
• Med kålrabistappe, stekt bacon og smeltet smør
• I hamburgerbrød med salat, rødløk, tomater og dressing
• Med pommes frittes, salat og salsa/ketchup
Kjøp blomkål og poteter og lag aloo gobi! Vi bruker en variant fra Hverdagsmat av Ole Martin Alfsen. Der er det også mange gode kylling-, pasta- og fiskeretter. Pasta med røkelaks og fennikel, for eksempel.
Jeg pleier å se etter rå. Da tåler de bedre litt varmebehandling uten å bli tørre. Men noen ganger har de bare kokte, og da tar jeg dem i helt på slutten. Noen av de rå har forresten skall. Da tiner jeg og skreller før jeg bruker dem, om det da ikke er paella hvor det skal være litt "rustikt".
Jeg spiser lungemos hver uke, men det er det jo ikke alle som liker. Jeg kjøper ofte en hel høne og lager frikasse av den. Man kan lage mye annet også, men jeg blir aldri lei frikasse.
Av fisk lager jeg gjerne en tomatbasert gryte, ofte med litt bacon eller chorizo. Eller jeg lager en mer thaiinspirert wok med currypaste og kokosmelk. Ovnsbakt fisk med fløte og tomatsaus er også veldig godt. Plukkfisk er en annen favoritt, og fin restemat.
Ellers synes jeg at det å variere tilbehør og grønnsaker gjør maten mer spennende. Prøv en ny grønnsak eller tilberedningsmetode hver uke for eksempel.
Jeg er egentlig nokså god å variere, synes jeg. Men det blir ofte av de råvarene vi har i frysen/kjøleskapet.
(Samtidig er det jo en grunn til at det er dette som blir kjøpt. Vi prøver å spise lite rødt kjøtt og mye fisk og vegetar, og det bærer jo kjøleskapet preg av.)
Her har vi jo hele dyr i frysen. Ikke hele dyr da, men hele dyr delt i biter. Så vi bruker råvarer etter hva som finnes. En storfe gir typisk 80-85% kjøttdeig. Så vi spiser mye kjøttdeigbasert mat.
Resten er jo fileter med forskjellige egenskaper. Særlig suppe og grytekjøtt er jeg glad i. Kan varieres i det uendelige. Vi bruker også mye kjøttdeig av sau. Sheperdspie, kebab, etc.
kan også brukes til å lage deilige greske kjøttboller. Vi slakter også gris selv, og har ribbe betydelig oftere enn julaften (jeg ELSKER ribbe!!!!)
I år har jeg en del hele kotelett kammer jeg tenkte å prøve å helsteke.
Vi fikser litt selv, og har noe Røe og ørret i frysen, eller spiser fersk. Det er søndag og helligdags mat her. Annen fisk kjøper vi stort sett som datovare på butikken.
Så grytekjøtt, kotelettkam, ribbe, kjøttdeig av sau (ikke lam) er mine anbefalinger.
Rema har for tiden en side laks til typ 90 kr, den har vi kjøpt flere ganger. Finnes både naturell og med krydder-rub. Baker den etter anvisningen, og baker gjerne litt mye av gangen, det som ikke blir spist varmt, går i en boks i kjøleskapet og er protein til pai, salat eller andre ting for meg. Synes det er kjempegodt. Kald laks er også godt med litt aioli, pepperrotkrem osv. Spiser gjerne asian style med ris og dressing av rømme + sweet chili saus.
Remas frosne lapskausblanding har jeg veldig god erfaring med. De har vel to typer, men den billigste synes vi er best. Den koker seg veldig fint til lapskaus-konsistens uten tilsetning. Til protein bruker vi f.eks. pølser (vanlig kjøttpølse - men er veldig godt også med feks italiensk landpølse fra Grøstad gris/ Meny, eller små boller lagd av salsiccio). Meny har av og til bokser med avskjær/ skalker av spekemat, det er kjempegodt i lapskaus, eller bruk en spekepølsesnabb etter smak. Lam/ sau er også godt.
Barna her er veldig glad i mat som er ferdig tilberedt og som de bare kan «sleive opp» i en skål til et måltid eller en lunsjboks. Da er det gjerne brokkolisalat det går i. Vi lager en enkel hverdagsvariant med brokkoli, løk, rosiner og solsikkekjerner. Lagde med dressing før, nen nå like gjerne uten. Varierer den med å ha i f.eks. blomkål i tillegg. Lager også fruktsalat av og til, bare skjærer opp en haug frukt, gjerne vender i litt appelsinjuice (særlig frukt som lett blir brun - epler/ bananer) og har stående i kjøleskapet.
Fiskenuggets - fisk etter smak - gjerne sei, torsk. Skjæres i biter, vendes i mel og eggeblanding og til slutt i knust cornflakes, stekes i panne. Serveres med ris (eller chips) og dip av rømme+ sweet chilisaus. Framgangsmåte kan også brukes for kylling.
Ellers spiser vi en del indisk om dagen. Synes de sausene til Sarita er gode. Har akkurat nå en kjempegod dal linsegryte i hus, den er kjøpt ferdig med man kan bruke feks denne
Pai bruker vi året rundt, men også lettvint sommermat. Det som ikke blir spist til middag, blir fort en attraktiv kvelds eller lunsj. Hender vi lager en pai eller to bare for at man kan snoke på den i kjøleskapet istedetfor brødmat. Bruker like gjerne paideigen fra Eldorado som å lage selv. Varierer litt hva slags pai, men blir ofte spinatpai.
Rema1000 har frosne argentinske scampi som er fra ferskvann og derfor trolig ikke så mye miljøsvin. Selges i løsvekt.
Når det er tilbud på grillet kylling så spør boom å filoverføring å kjøperå og så skyller vi av krydderne og har låvåre egne (ofte bare pepper og masse hvitløk olje, 220 grader i 15 min og så 190 gradering 45 minutter)
Jeg har fått kjøpe hel ukrydret kylling fra bakrommet når jeg spør i ferskvaredisken på butikken. De har bare ferdigkrydra i diskene sine. Bruker å langtidssteke i leirgryte i ovnen.
La meg slå et slag for erter, bønner og linser! Kjøp tørkede eller hermetiske på innvandrerbutikker og lag indisk dahl, ertesuppe, hummus, chili og masse annet. Vegetarmat er jo toppers!
Enig. Jeg bruker det mye. Er ikke like flink til å bruke grønne linser/puylinser, for ungene setter lite pris på det. Men røde linser, kikerter og alle slags bønner brukes mye. Som regel erstatter jeg halve karbonadedeigen med det når jeg skal lage mat med karbonadedeig.
Jeg elsker «the stew»! Tror det er en eller annen Julie som har det på bloggen sin. Virkelig god.
Chili sin carne er jo kjempegodt. Restaurantkjeden Le Pain Quotidien har en kjempegod en, oppskriften lå på nett før, men finner den ikke lenger. Irriterende.
Jeg bruker mye persillerot i sesong, og knutekål. Og mainepe. Særlig mainepe er godt å steke i panne. Men persillerot altså, det er digg!!
Også finnes det mye fine beter utover høsten. Polkabeter er kule. Og rødbeter til suppe.
Kraft er da en av basisråvarene jeg alltid har. Jeg koker min egen, en prosess som tar tre dager :knegg: men man får kjøpt god kraft også vil jeg tro. Med en god kraft har du bade til utrolig mye digg mat!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.