I går kveld kom datteren min hjem med en paideig på rull (Eldorado?) som hun hadde fått i en bærepose fra Too good to go i en matbutikk. Den går ut på dato i dag.
Jeg lager uhyre sjelden pai. Jeg får det ikke til, den blir soggy og bløt i bunnen samme hvordan jeg steker paiskallet. Og fyllet/eggestanden blir ofte smakløs.
Jeg har dessuten uvanlig lite å fylle en pai med. Jeg har poteter, gulrøtter, søtpoteter og løk (gul og rød), og så har jeg paprika og purre. (I tillegg har jeg hvitløk, chili, ingefær, sitron, lime og salat. Samt agurk og tomat). Jeg har en halv pakke fetaost, vanlig norvegia og nokså mange egg. Bittelitt spekeskinke, men ikke mye.
Forslag til hva jeg skal gjøre med paideigen? Har tilgang til søndagsåpen butikk, men hadde vært greit å slippe.
Jeg har aldri tenkt på å ha poteter i pai. Men jeg er veldig glad i potet og spansk tortilla. Så det er en god ide! Kan du fortelle hvordan du gjør det?
Det er mannen min som lager nesten all middag, så jeg er litt usikker. :flau: Men vi bruker oftest potetrester fra middag dagen før, så de er ferdig kokte. Løken og purreløken er rå. Jeg tipper det blir godt om du ha litt chilli i også. Mindre eggestand enn man tror man trenger, for å unngå at alt bare blir flytende.
Pai er jo sånn man bare kan ha oppi alt man har egentlig.
Denne paien er veldig god. Den er laget med butterdeig, men det burde kunne fungere med vanlig paideig vil jeg tro. Jeg laget min egen variant av ostesausen, den må ikke være vegansk.
Tips til å unngå soggy paibunn er å sørge for at sidene på paideigen brettes over kantene på paiformen, slik at ingenting havner bak paibunnen. Og forsteke godt. Jeg syns de mest usunne paideigene er de som gir mest sprø og god bunn, dessverre. Kun smør, mel og litt vann. Bruker ofte en variant med cottage cheese fordi den er sunnere, den blir dessverre litt seig.
For å unngå soggy bunn, må du prøve å la være at paien blir høy, dvs Max 3 cm høy form. Hvis du bruker en form som er høyere bør du ikke fylle den opp. Lag også en eggestand med mindre væske, dvs mere egg og lite melk eller fløte.
Forslag til fyll
-purre, løk, poteter, soltørkede tomater, sorte oliven og feta
-spinat, feta, sopp, sorte oliven
-pekan nøtter, paprika, mango, og mangochutney i eggestanden
Unngå å bruke tomater, agurk etc ifyllet fordi det avgir fukt.
Jeg steiker paien noen minutter i ovnen uten fyll for å unngå at den blir blaut.
Lager fyll av egg og fløte/melk, paprikapulver, salt, pepper. Har i ost og skinke og soltørka tomat (den som ligger i lake). Synes det gir en ren og god paismak. Hvis jeg fyller for mye artig oppi blir den tungstekt.