Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Katt? Ja eller nei? Og hva må til?

#1

Kaija sa for siden:

Jentungen vil ha katt. Guttungen vil ikke. Jeg vil gjerne ha et dyr, tror jeg, men er redd for å ikke få det til. Heller katt enn hund, i hvert fall. Og heller et dyr som statistisk sett lever noen år enn en tass som vi må vinke farvel til etter bare en liten stund. Utflyttet storebror er allergisk, men vil gjerne ha katt hos meg likevel, og sier han kan ta medisiner når han besøker. Lege vil ikke allergiteste resten for sikkerhets skyld.

Vi bor på et rolig boligfelt. Har ok plass og ok hage. Relativt traffikert vei på nedsiden av huset, men ellers lite trafikk inne på feltet. Mange katter i nærheten, så jeg regner med at kattehold bør være forsvarlig.

Hvor mye jobb er det med en kattunge, og med en voksen katt? Hva må man tenke over før man får seg katt? Trenger nøytralt + og -.


#2

zinatara sa for siden:

Jeg syns ikke det er mye styr, men greit å være bevist at man må ha noen innom hver dag dersom man skal reise bort.

Av stell trenger de daglig fjerning av bæsj i kattedoen, fôr og vann. Mine får en miks av tørr og våtfôr og har tilgang til kattefontene og vannboller. Det er greit å ha flere steder å skrape, både vertikalt og horisontalt. Og div. leker og soveplasser. Innekatter bør ha tilgang til gode utkikksplasser.

Langhåret katt trenger mer pelsstell enn korthåret. Vi har korthåret og det eneste jeg gjør er å bruke furminator i røytesesongen for å få litt mindre pels på møblene og unngå at de kaster opp pelsballer.

Katten bør steriliseres, vaksineres og få chip. Forsikring kan også være lurt. Har de chip kan man skaffe dør med chipleser, da unngår man at andre katter kommer inn.

Kattunger trenger sosialisering og stimulering og har ikke stedsans før de er minst 8 måneder. Det kan være en ide å ha to kattunger dersom de må være mye alene hjemme. En voksen katt som er utekatt krever mye mindre. Mine er 5 år nå og de oppsøker oss når de vil ha oppmerksomhet.


#3

Input sa for siden:

Jeg synes generelt folk undervurderer hvor mye jobb og ansvar som følger med en katt. En del katter er happy go lucky og trives best for seg selv, men katter er sosiale dyr. Jeg synes ikke det er greit å la katten være alene hjemme med tilsyn en gang i døgnet, den kan bli syk eller skade seg, og om det skjer rett etter at tilsynet har dratt, er det veldig lenge til den blir sett igjen. Ingen ville dratt fra en hund med tilgang til hage å gå på do i, så hvorfor katten? Men jeg innrømmer at jeg også tenkte annerledes før jeg opplevde at katten vår ble akutt, alvorlig syk (mens vi var hjemme). Tanken på at den skulle vært alene sånn et helt døgn er grusom.

At det er andre katter i nabolaget betyr også at dere risikerer slåssing om områder, selv om deres katt er kastrert.

Også bør dere ha en plan for hva dere gjør dersom det skulle vise seg at flere i familien er allergiske eller utvikler allergi. Selv med medisiner er det en risiko for at eldstes allergi blir verre av å stadig eksponeres. Å få gitt bort voksne katter er ikke alltid så lett.


#4

frukt sa for siden:

Jeg ville nok gått for en voksen katt. Da vet du hva slags temperament den har. Og sjekke muligheter for pass hvis du reiser bort.


#5

Input sa for siden:

Man må bare være obs på at folk som ønsker å bli kvitt kattene sine av ulike grunner juger.


#6

Nera sa for siden:

I tillegg er det ikke alltid automatisk at katter trives bedre om de er to selv om det er koselig så lenge de er kattunger.


#7

Milfrid sa for siden:

Har hatt hund, har katt. Anbefaler katt over hund. :nemlig: Vi fikk katten som pitteliten kattunge og hadde hjemmekontor/sommerferie. Katten vår er en sosial og kjærlig liten fyr som elsker selskap. Sånn sett er han litt som en hund og milevis fra sånne videoer om sære katter som gjemmer seg når det kommer folk. Vår katt hopper rett opp i fanget til gjester for å få kos.

Vi holdt ham inne til han var 12 mnd, nå har vi kjøpt kattedør. Da vi var en uke i Lofoten hadde vi fått naboen til å se etter ham og sørge for mat, vann og kos, men eldstemann syntes synd på ham og flyttet inn til oss. Nå er vi på hytta, og katten er med. Jeg er delvis enig med Input at det ikke er bare-bare å reise fra en sosial katt som er vant med masse kos og oppmerksomhet. Men jeg kjenner katter som kun kommer inn for å spise, og da hadde jeg nok ikke hatt samme kvaler med å dra.

Katter må kastreres/gå på p-piller, og de må chippes. :nemlig: Og jeg anbefaler å få dem når man har ferie, så man kan være hjemme med dem i begynnelsen.


#8

Input sa for siden:

Ikke p-piller. Det er usikkert og gir voldsom økning i risiko for kreft.


#9

vixen sa for siden:

Det kommer alt an på hvordan man bor. Vi bor i byggefelt ganske landlig til. Katta har katteluke og kommer og går som den vil. Når vi er bortreist så stikker noen innom og ser til at det er vann og mat et par ganger i løpet av en uke. Pappa har forsøkt seg på å klappe pus når vi er borte,men det er hun nix interessert i. Hun liker å henge rundt oss,men har aldri slått seg til ro i et fang. Og hun gjør def forskjell på folk, så å ha henne på kennel hadde ikke vært bra for henne tror jeg. Hun er lite stressa og minder sin egen business. Hun er sterilisert og får ormekur et par ganger i året. Ellers kun mat,vann kos. Ikke vært syk, skadet eller noen ting på seks år. Ikke så mye som et sår. Men det vet man jo aldri. Så vår er veldig lettvint!


#10

frukt sa for siden:

Jeg har lest at det som regel fungerer best om de er på omtrent samme alder. Men man vet jo aldri med katter.


#11

Milfrid sa for siden:

Har man katt man vil ha kattunger på finnes det vel ikke noe alternativ til p-piller. Å kastrere den vil jo være dumt. Min hannkatt ble kastrert så raskt det lot seg gjøre, selv om den skulle være inne til den har året.


#12

Kaija sa for siden:

Tusen takk for mange innspill. Her må det tenkes litt til, tror jeg.
Hva er fordeler og ulemper med jentepus og med guttepus?
Hvor lenge trenger en kattunge at man kan være hjemme med dem mesteparten av dagen? Og hvordan er det med bli kjenttid og behov for hjemmeværing om man får en voksenkatt ny inn i familien?
Hvor lenge kan en kattunge være alene etter den første tiden?


#13

Syrinx sa for siden:

Siden det er overproduksjon av kattunger så bør kastrering være hovedregelen.


#14

Timar sa for siden:

Katt er veldig koselig! Og veldig mye selskap og hygge sett opp mot innsatsen!

Det er jo et dyr, som må ivaretas. Med veterinærbesøk (vi har sjekk en gang i året) og pass hvis dere reiser bort. Vi har vår på kattepensjonat hvis han ikke kan være med. Han liker det ikke, sær utekatt som han er, men han liker oss litt mer enn vanlig når han kommer hjem igjen, så det er verdt det. :humre:

Kattunge er jo litt masete når de har raptusene sine, men det er forbigående. Vår har aldri hatt uhell hjemme. Han har en kasse stående inne, men han er utekatt og vil helst gå på do ute. Mat må de ha, men selv matvraket vårt bruker 3 måneder på en 8 kilos sekk. Det var skikkelig pes å holde ham inne de første 12 månedene til retningssansen var ordentlig på plass, for han ville bare uuuut! Men etter det så hadde han faktisk vett til å holde seg unna bilveien som er på ene siden av huset vårt, og trekker bare opp i den rolige gata på oversiden.

Naboene elsker katten vår. Noen fordi han fanger mus i hagen deres, andre fordi ungene får mulighet til å kose med katt uten at de må ha katt selv.


#15

Timar sa for siden:

Ser du spør om alenetid. Vet ikke om det finnes retningslinjer for det. Vi fikk vår i vinterferien, og siden dette var før korona så var vi på jobb igjen etter vinterferien. Så kattungen var nok alene hjemme rundt 8 timer etter en uke eller to.


#16

Milfrid sa for siden:

Helt enig i det. Men er det overproduksjon av kattunger for tiden? Jeg mener å ha lest et repeortasje om at det knapt gis bort kattunger lengre, at til og med gatemiks selges for et par-tre tusenlapper? Jeg har sett i avisen etter kattunger, og det er knapt noen her i distriktet som gis bort/selges for tiden. Hovedproblemet er vel alle de som skaffer seg katt og så bare kvitter seg med dem/flytter fra dem.

Mitt generelle inntrykk er at folk er vesentlig flinkere til å kastrere katter enn før. Heldigvis.


#17

sindrome sa for siden:

Det er vel ikke at det er mangel på katter og kattunger som gjør at prisen har gått opp, heller at "alle" skal ha coronakjæledyr.

Jeg har hatt 4 katter, aldri hatt kattunge. Jeg har holdt dem inne i noen dager før de har fått lov til å gå ut og ingen har forsvunnet. Mine katter har vært ganske hundelike og den jeg har nå følger etter meg når jeg går tur i nabolaget, ligger nå ved siden av meg på hjemmekontoret og digger å være i hagen sammen med meg. Utrolig mye kos og selskap i den vesle skrotten :hjerter: Det er ikke så vanskelig å få til katt synes jeg (og jeg tar ansvaret som dyreeier alvorlig), det er mat og vann og selskap og veterinærbesøk minst en gang i året og såklart pass hvis jeg skal bort. Jeg kan la henne være alene i over en dag/natt, sikkert litt mer. Hun har katteluke og jeg ville satt ut nok med vann og mat til at hun klarte seg. Men hun savner helt klart selskap!
Hun kommer ofte inn for å gå på do i kassa si, så jeg tror hun synes det er fint å ha det alternativet. Tror også det sparer naboene for at hun går på do hos dem. Ingen har klaget på det i alle fall.

Når jentene mine kommer hjem etter en uke hos faren sin så ser jeg at hun prioriterer å være sammen med dem framfor meg, og legger seg på rommene deres etter tur.

Jeg har opplevd det som nærmest problemfritt å ta til meg voksne katter.


#18

sindrome sa for siden:

Det har vært flere artikler de siste dagene om at dyrebeskyttelsen har mottatt masse katter som er dumpet, både voksne og små.


#19

Taien sa for siden:

Tro meg, det er IKKE mangel på voksne katter eller kattunger!
jobber frivillig på kattemottak
Ellers er jeg veldig enig med Input!


#20

Taien sa for siden:

Desverre så dumper folk kattene når de skal på ferie. Da er det plutselig ikke så greit med katt lenger. :sint:


#21

Strå sa for siden:

Dette, og som Taien m.fl. også bekreftet.

Jeg har hatt flere katter og det er skrekkelig når de blir syke og/eller gamle. Det jeg, og folk her inne ser det ut til, mener må til er bl.a.

  • Kastrering
  • Veldig god kontroll om katten går løs ute (løse katter dreper vanvittig mange fugler og andre dyr)
  • Vaksiner og oppfølging på det
  • Plan for kattepass når dere er bortreist mer enn et døgn
  • Vær sikker på at dere vil synes det er kos også om et, ti, femten og tjue år
  • Plass til minst to kattedoer

Lykke til.


#22

Milfrid sa for siden:

La meg få understreke at jeg mener kastrering er hovedregelen. Med mindre man skal bruke katten i avl, altså. Da er p-piller tingen (om det ikke er en innekatt man er 100% sikker på ikke klarer å snike seg ut). Min ble som sagt kastrert strax han nådde vektgrensen.

Men minst to kattedo?? Why? Jeg hadde to kattedo, et toppe og ett nede da han var kattunge, men nå har jeg kun kattedo på gangen nede, og det funker brillefint.

Og mulig det med mangel på kattunger skyldes folk som får deg coronakatter ja. Det er vel mye det samme med hunder har jeg hørt. Og de som bare kvitter seg med katter/reiser fra/dumper dem har jeg aldri forstått. Leste en artikkel her i avisen som hadde kastet to kattunger ut av bilen i fart. Jeg håper virkelig de som så det anmeldte det og at de skyldige straffes. :sint:


#23

Kaija sa for siden:

Tusen takk for mange nyttige innspill.
Kastrering/sterilisering er en selvfølge
Jeg mener det skal gå i orden med kattepass om nødvendig. I hvert fall de første 5-6 årene. Seinere finner jeg nok måter å fikse det på også.

Velger jeg katt, skal jeg ha den til den ikke er mer. Det er derfor jeg bruker så mye tid på å bli helt sikker på at det er dette jeg vil.

Hvordan kan man ha kontroll på «utelivet» og småfuglspisingen når katten vandrer ute?
Jentekatt eller guttekatt? Er det noen problemer å være obs på med de ulike?


#24

Neket sa for siden:

Det kan man ikke. Jeg har satt bjelle på mine innimellom, men ser ikke ut til å gjøre noe særlig fra eller til. Mine dreper klart mest mus og jordrotter, men det hender de tar fugler også.


#25

Strå sa for siden:

To kattedoer er visstnok for å sikre at den alltid har et trygt sted å gå til. Det funka på den nest siste katten vår som insisterte på at foran badedøra var trygt. Kanskje ikke alle trenger det, at jeg overdriver hukommelsen.


#26

frukt sa for siden:

Jeg har hatt både hankatter og hunkatter, og de har vært sosiale og kosete alle sammen, så jeg synes ikke det ene er bedre enn det andre. Tror personlighet har mer å si. Og rase. Noen raser er kjent for å være veldig sosiale.


#27

Strå sa for siden:

Neket sin bjelle er en måte. Ikke la katta gå ut er en annen måte. Man kan ha en hage sikret med nettinggjerder e.l. eller holde katten inne når fugler ligger på egg og smådyra får unger.


#28

vixen sa for siden:

Vi har hunnkatt. Hun dreper i perioder. Kan gå månedsvis mellom hver gang. Hun blir veldig kry og vil vise frem. Blitt mindre med årene. Jeg mener at man ikke kan ha kontroll på katten ute og at innekatter stort sett er rare fordi de trives best med uteliv. Vår har ikke brukt innedo på mange år og den er tatt bort forlengst.


#29

Input sa for siden:

Det vil man ikke om man er et anstendig menneske. Med mindre man har en rasekatt og driver oppdrett på en fornuftig og dyrevennlig måtte.


#30

Kaija sa for siden:

Et litt teit spørsmål, kanskje. Hvor setter man en katteluke? I veggen? I terrassedører? I vanlig inngangsdør? Jeg har terrassedører med vindu som går ned til gulvet, så jeg ser ikke helt at det blir plass der. Hva gjør man da? Og er det dyrt eller vanskelig å sette inn? (Når katteluke er det største hinderet er jeg vel egentlig solgt... :lol: )


#31

Milfrid sa for siden:

Mens jeg tenker at å avle rasekatter med sykdommer og feil pga innavl og hva-har-du ikke er nødvendigvis er tingen, og at man fint kan avle «streetmix» så lenge man er strenge hvem man selger til. Ikke gir dem bort til hvem som helst. Å kalle det å få kattunger om ikke foreldrene er renraset og man driver katteoppdret uanstendig… vel. Sorry. Nei. Uenig.


#32

Milfrid sa for siden:

Jeg har kattedør i inngangsdøren. Fullt mulig jeg kommer til å angre til vinteren og må sett ein dør mellom yttergang og innergang. Men for meg var det viktig å ha en dør som gjorde at pus kommer seg inn nå han vil og ikke bare når noen er hjemme og kan slippe ham inn. Jeg fikk naboen til å sette den inn for meg. Var gjort på en drøy halvtime.


#33

Neket sa for siden:

Vi har ikke kattedør. Jeg vil ha litt kontroll på hva de drar med seg inn. :knegg: Men de har både veranda med tak og garasje de kan bruke hvis vi ikke er tilgjengelig. Så man må ikke.


#34

Milfrid sa for siden:

Min sære pus har til nå ikke dratt noe med seg inn (bank i bordet!!). Men om han gjør det, så får det være en del av det å ha katt tenker jeg. Regner med at han har jaktinstinkt selv om han kun spiser tørrfôr og nekter å røre noe som helst som ikke er kjøpt på dyrebutikk og knaser når han spiser det.

Håper han holder seg borte fra fugl, men må vel ta rotter. Husker godt hvordan rottene poppet opp i muren der vi bodde før de par-tre månedene eks-svigers ikke hadde katt.


#35

Timar sa for siden:

Vi har ikke katteluke. Har heller ikke noe naturlig sted å sette den, og OM vi reiser fra ham en natt så vil jeg ha ham inne. Ellers har vi høy servicegrad på å slippe inn og ut. :humre: Han ligger og venter på oss oppunder taket til naboen, på toppen av utelampa, så han har både ly og varme.

Mannen bygde kattehus med katteluke til ham på trappa ute. Det har aldri blitt brukt..


#36

Input sa for siden:

Sykdommer og inavl er åpenbart ikke fornuftig og dyrevennlig.

Avler man på gatekatter har man ingen kunnskaper om hva man avler på av sykdom eller genfeil. Kattemoren har ingen glede av det. P-piller til katter øker sannsynligheten for kreft, betennelse i livmoren og diabetes markant. Man har heller ingen reell kontroll over om katten faktisk spiser dem, mange katter gjemmer pillene i kinnene og spytter dem ut, eller de kan komme opp igjen når katten spyr opp en hårball eller mat. Markedet trenger ikke flere katter, det finnes allerede alt for mange katter som trenger nye hjem, og man har heller ingen faktisk kunnskap om hvem man selger til. Folk har vist seg å være villig til å betale noen tusenlapper for katter de etterlater eller mishandler. Så jo, å avle på gatekatter er ikke bare uanstendig, men også provoserende egoistisk. Det finnes ingen gode grunner til å gjøre det.


#37

Milfrid sa for siden:

Nå snakker vi muligens om to helt forskjellige ting da. Du snakker om gatekatter, jeg snakker om å avle på katter som ikke er rene raser. Skrev «streetmix», la meg heller si huskatt da, om det gjør det lettere å forstå.

Min huskatt er forøvrig kastrert og skal ikke avles på, så jeg forstår ikke helt hvorfor jeg gidder å diskutere dette, men ansvarlig kattehold er ansvarlig kattehold uavhengig av om man har en rasekatt eller en huskatt.

Forøvrig usikker på om kattemor ikke har glede av å få kattunger, er det forsket på det? Mulig jeg har sett for mye TikTok for mitt fremste argument mot å få kattunger ville faktisk være at det er rimelig grusomt å skille mor og barn. Fullt mulig jeg tar helt feil der da. :knegg:


#38

Input sa for siden:

Huskatt og gatekatt er vel det samme? Jeg har ikke hørt ordet streetmix før, men gatemix er jo et vanlig ord for avl på katter som ikke er rasekatter.

Bjarne Braastad anbefaler kastrering og hevder at katter ikke har noe bevisst forhold til at de aldri får avkom, og at løpetid, drektighet og oppfostring av kattunger er stressende for dem. Han er jo professor i katt, så jeg antar han har forsket på det, men jeg innrømmer at jeg ikke har finlest forskningen hans akkurat. Tidligere ble det jo også hevdet at katter trengte å få et kull før de ble kastrert, men dette er tilbakevist (av forskning) og det er også vist at kastrering før kjønnsmoden alder gjør risikoen for jurkreft hos hunkatter nærmest ikke-eksisterende.


#39

zinatara sa for siden:

Jeg syns å huske at jeg har hørt at villkatter oftest vil støte fra seg kattungene når de er avvent og ikke lenger trenger mor. Eierløse usteriliserte hunner vil jo gjerne bli gravide igjen veldig kjapt og må ta seg av nye kull. Så jeg har ikke inntrykk av at katter har et behov for å være sammen med kattungene og blir lei seg når de drar så lenge de ikke gis vekk for tidlig.


#40

Milfrid sa for siden:

Igjen, jeg er veldig for kastrering/sterilisering av katter med mindre man har en katt man gjerne vil ha kattunger på under kontrollerte forhold. Ikke fordi kattunger er kos eller noe, men fordi det er en frisk katt med gode egenskaper og man enten vil beholde dem selv eller skal selge til seriøse eiere. Uavhengig av om det er huskatt eller rasekatt.

Input, takk for tips om katteforsker, har lest litt nå og funnet ut at det at katten min legger seg på ryggen og ruller rundt igjen og igjen når vi kommer hjem er et tegn på at han er en glad, trygg og tilfreds katt. Ikke det at det var en overraskelse. Han er supersosial og kosete. Går tur med naboen og nabohunden hver morgen, og hopper opp i fanget på alle gjester.

Vi fikk ham forresten da han var åtte uker. Han var enebarn og moren var møkkalei ham og avviste ham.


#41

Taien sa for siden:

Han ble tatt og bøtelagt.


#42

Milfrid sa for siden:

Det var enda bra! Håper det var en bot som svei skikkelig. Sånn gjør meg så sint!!


#43

Taien sa for siden:

De fleste katter støter vekk ungene når de når en viss alder. Mange kattemødre blir stresset av å være med avkommet etter at de når en viss alder. Ungene vil die, mor vil ha fred så hun spenner dem vekk eller flytter seg ut av rekkevidde for dem.


#44

Kaija sa for siden:

Oppdaterer med at det kommer ei lita kattefrøken i hus i september. Gleder meg, men lurer på hva i alle dager jeg har begitt meg ut på.



#46

Milfrid sa for siden:

Så det var en artikkel om kattunger og overflod av dem og innser jeg tok feil. :sukk: Men det stod i artikkelen at også huskatter ble solgt for tusenvis av kroner nå, men det hjelper tydeligvis ikke på dumpingen av dem. :gaah:

Og gratulerer ned katt Kaija! Jeg har ikke angret et sekund på at vi fikk katt. :hjerter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.