Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Matt maling, blank maling, fordeler og ulemper

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har fått med meg at nu til dags er det mattest mulig maling som brukes. Men gjelder det også panelvegger og paneltak? Og hvorfor er det matt som er greia? Lister og dører - er det fortsatt halvblank som gjelder der?


#2

Erica sa for siden:

Jeg skal ikke uttale meg om hva som gjelder, men jeg malte med matt maling på panelet i yttergangen min, og jeg angrer på det. Det blir veldig fort merker i den, og vi må nok male om nå snart, allerede etter 3 år.


#3

Polyanna sa for siden:

Matt maling er mer tilgivende, ujevnheter viser ikke så godt. På panel så skal det jo ikke være helt flatt uansett.

Glatt er lettere å rengjøre enn matt.


#4

Teofelia sa for siden:

Panelmaling er normalt høyere glansgrad enn akryl. Glansgrad 15 er vanlig for panelvegg. Det gir et ganske matt inntrykk og er lett å legge pent. Lady Supreme finish 15 fungerer fint.

For lister er det vanlig å bruke 40 (halvblank) til 80 (helblank). For min del foretrekker jeg 40, som er mye mer tilgivende enn helblank.

Til dør brukes vanligvis samme som for list, men det går sikkert bra å male med panelmaling også, hvis man vil ha mattere finish.


#5

Teofelia sa for siden:

Det viktigste er å bruke maling til det underlaget den er ment for: alltid oljemaling (klassisk eller vanntynnet oljemaling) til treverk. Akryl brukes på plater, gips og tapet.


#6

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg trodde oljemaling var helt faset ut nå?

Tusen takk for gode innspill!


#7

Hyacinth sa for siden:

Vi har nettopp malt tak, vegger, vinduskarmer og dører med helt matt maling. Ikke samme maling på alt det, malingen er beregnet for underlaget. Men alt er matt. Det er kjempefint! Og veldig, veldig tilgivende. Underlaget er ikke optimalt alle steder.


#8

Teofelia sa for siden:

Det er i stor grad erstattet av vanntynnbar oljemaling. Som er det man bør bruke på alt treverk. :)


#9

Myria sa for siden:

Vi er mest fornøyd med helt matt maling. Det er som andre sier veldig tilgivende med tanke på ujevnheter. Jeg er enig i at det fort blir merker når man kommer borti med ting så ville kanskje ikke valgt det i et trangt rom med mye aktivitet (som en gang) eller på et barnerom, men samtidig har jeg ennå ikke opplevd at merkene ikke lar seg tørke bort lett med en klut så jeg synes det fungerer veldig bra.


#10

Pepper Lemon sa for siden:

Ah, nettopp. Da er jeg med.


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg endte med en 0,5 matt maling for paneltak og panelvegger. Fingers crossed!


#12

Strå sa for siden:

Er du fornøyd er jo bare det bra.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.