Avlasterne og assistenten til poden skal få en liten hjemmelaget gave fra oss i år, tenkte jeg. Jeg har anskaffet meg noen fine julebokser og tenkte å lage noe hjemmelaget godteri eller noe.
Men hva kan jeg lage? :confused: Jeg er ingen kløpper på kjøkkenet, så det må være noe enkelt. Jeg har ikke kvern, så det kan ikke bli marsipan. Og det må være noe som holder seg litt.
Varm opp fløten, og ta den av platen, bland inn sjokoladen så den smelter og rør inn melisen. Putt "røren" i små former (jeg bruke små, papirformer, "fudge-former" elns.), og sett i kjøleskapet. Ferdig!
Jeg brukte soyafløte, øko-melis, samt to typer øko-sjokkis fra Helios, den ene (som jeg brukte 150 g. av) var mørk (minst 51% står det på), og den andre (som jeg brukte 100 g. av) var ekstra mørk (minst 71%).
Veldig godt!
Del opp en blokk nougat i "passelig store biter" og form dem slik at de blir rund.
Kjevl ut marsipan - eller kjøp et marsipanlokk om du er like lat som meg - og del opp i ruter. Pakk marsipanen rundt hver nougatbit.
Smelt kokesjokolade - ta evt litt delfafett e.l for å få den litt blankere. Dypp kulene i sjokoladen slik at de dekkes helt. (sjokoladen må ikke være for varm)
De blir veldig gode og mektige. Holdbarheten kan jeg dessverre ikke si så mye om.......:sparke: men antar de kan holde seg en god stund om de oppbevares kjølig og utenfor min rekkevidde.
Laget noe nydelig i fjor, som også skal lages iår! Og dette tar ikke lange tiden, max en halvtime å lage begge sortene. Og dette oppbevares i kjøleskapet der det holder seg i mange uker. Ihverfall 3 uker.
Troikakonfekt:
1 plate kokesjokolade
100 gr delfiafett
2 ss melis
2 ss sterk kaffe
ca 100 ge marsipan
1 pose geletopper
1.Kle en brødform med matpapir. Kjevle marsipanen tynn(ca 1/2 cm) og tilpass bunnen av formen.
2.Skjær geletoppene i passe tykke skiver og legg de tett i tett på marsipanen.
3.Smelt sjokolade, kaffe og delfiafett sammen og avkjøles til håndvarm før den piskes godt med melisen.
4.Hell sjokoladeblandingen over til slutt og sett kjølig.
5. Deles opp i passe store biter.
Sjokoladekonfekt:
1 dl fløte
250 gr mørk sjokolade
1 1/2 ss melis
Kok opp fløten og ta den av platen. Ha i sjokoladen til den smelter. Bland i melis. Helles i små former og sette i kjøleskapet.
Kan godt ha litt likør i denne. Jeg bruker sånne små aluminiumsformer som egentlig er beregnet til stearinlys.
300 gr sjokolade
2 dl kremfløte
30 gr smør
Appelsinskall og evt en skvett appelsinlikør
Kok opp fløten og smelt sjokoladen oppi. Ha i skall og likør. Sett røren kaldt, gjerne over natten. Rull små kuler av massen og dypp de i mørk sjololade og trill de deretter i kakao.
Jeg har laget drops flere år, men det er ikke enkelt å lage alene. Man bør være to.
Marsipanchips. Hvis du ikke lager marsipan selv så kjøper du ferdigmarsipan. Da trenger du bare å skjære den i skiver - legge utover brettet og steke i ovnen til de er sprø. Husker ikke helt hvor lenge, men de skal bli gyldne og sprø. 200 grader i 10-15 min, kanskje?
250 g smør
250 g melis
200 g kokos
3-4 (?) ss kakao.
Kna sammen til en guffen gugge, rull ut til sjokoboller som man ruller i kokos.
Sett i kjøleskapet.
Det er så godt at jeg nesten blir litt gal. :)
Lages til hver jul til vennene som hører til Kirsebærsheimen. :slurp:
Jeg fikk ikke tak i fudgeformer, så jeg lagde marsipanchips. Det var kjempegodt. Men kanskje ikke noe man gir bort i julegave? Forresten, bør det jeg lager, pakkes inn i cellofan eller noe?
Fant to oppskrifter på brendte mandler. En med melis og en med smør. Har selv bare prøvd med melis (skikkelig godt), men skal prøve med smør i år.
Brendte mandler med:
Melis -ikke få panikk når det tørker og blir helt hvitt.Det hele smelter snart!
Smør:
Ingredienser
250 g mandler
250 g sukker
2 1/2 dl vann
75 g smør Slik gjør du
Ha mandler, sukker og vann i en kjele og la det småkoke 1 1/2 time til mandlene er tørre. Tilsett smøret og la det og sukkeret smelte sammen i ca 10 min så massen blir gyllenbrun og blank. Rør hele tiden. Hell ut på smurt bakeplate. Avkjøl - og brekk mandlene fra hverandre. Oppbevar mandlene i tett boks eller glass.
Jeg har prøvd marsipanchipsene. Og de er allerede spist opp, gitt. Til helgen skal jeg teste ut flere av de andre oppskriftene dere har kommet med. Skal bli spennende.
· 2 egg
· 1 dl fruktose
piskes til eggedosis.
· 2 ss fløte
· 2 plater 70% sjokolade
· 250 g Delfiafett
smeltes sammen, avkjøles litt.
· 100 g ristede, grovt hakkede mandler/ nøtter
· 50 g (+) skivede tørkede aprikoser
· 50 g (+) skivede svisker
· (litt kokosmasse)
Alt blandes, rør til du skjønner at godsakene ikke faller så raskt til bunns. Helles i bakepapirkledd form (1,5 l). Oppbevar i kjøleskapet.
Marsipan !
· 500 g mandler
skåldes, tørkes og males fint. Blandes med
· 350-450 g melis
· (1 ts tragant)
· 1 ss eggehvite + (lett pisket).
Begrenset oppbevaringstid pga eggehvitene.
Fylte aprikoser ?*
· 20 myke dessert aprikoser
· 100-150 g marsipan
· 100 g kokesjokolade
Skjær et snitt i hver aprikos. Rull små kuler av marsipan og stikk inn i hver aprikos. Trykk aprikosen igjen og ta bort overflødig fyll. Smelt sjokoladen og dypp snittflaten på aprikosen i sjokoladen. La stå kjørlig til sjokoladen er stivnet.
Aprikosmarsipan ?*
· 100 g skållede mandler, malte
· 100 g tørkede, myke aprikoser i skiver
· 50 g melis
kjøres sammen i hurtigmikser/ foodprosessor. Tilsett
· 1-2 ts eggehviter
og kjør videre til den samler seg og får marsipankonsistens. Form pølser og dypp i smeltet sjokolade. Eller bruk som fyll i marsipanbrød.
Sjokoladedyppede nøtter eller frukt !
Smelt
· kokesjokolade
i vannbad. Dypp nøtter eller frukt i sjokoladen, eksempelvis
· macadamianøtter
· paranøtter
· jordbær.
La stivne på bakepapir.
Sjokoladekuler (20) ! ?
· 1 dl kesam
· 4 ss sukker
· 1 ts vaniljesukker
· 1 ½ ss kakao
· 2 krm salt
· 3 dl havregryn
· ca 2 ss melk
· (1-2 ts konjakk)
blandes godt sammen. Trill ut 20 små boller. Vend i kokos. Oppbevares i kjøleskap.
Trøfler (100) *?
Basis (ganache):
· 550 g sjokolade
hakkes grovt og kjøres i hurtigmikser til ’pulver’. Ha over i en bolle.
Varm
· 5 dl kremfløte
til kokepunktet. Hell over sjokoladen og rør inn fløten. Tilsett
· 125 g usaltet smør
og rør skikkelig.
Appelsintrøfler (50):
Riv
· skallet av 1 usprøytet appelsin
på fint rivjern. Rør sammen med
· ½ porsjon basis
Sett til kjøling i 2-3 timer. Dryss
· 100 g kakao
på et fat. Form kuler med teskje eller hendene og vend dem i kakaoen.
Konjakktrøfler (50):
Rør
· 4 ss konjakk (+)
i
· ½ porsjon basis.
Sett til kjøling i 2-3 timer. Dryss
· 100 g kakao
på et fat. Form kuler med teskje eller hendene og vend dem i kakaoen.
Trøflene oppbevares kjølig, i lufttett boks. Rull gjerne i frisk kakao igjen rett før servering.
Cappuchinopraliner (20) *?
Varm opp
· ¾ dl fløte
og legg i
· 150 g oppbrukket sjokolade
Når sjokoladene er smeltet, tilsett
· 2 ss sterk, kald kaffe
og rør om. Hell massen i små konfekt former og sett kaldt for å stivne. Kan pyntes med smeltet hvit sjokolade etterpå om ønskelig.
Mandeltopper (40)
· 150 g skåldede mandler (må være helt tørre, og gjerne ristede)
skjæres på langs eller hakkes grovt. Temperer
· 250 g sjokolade
i vannbad. Vend inn mandlene. La massen hvile i 5-10 minutter. Sett topper på bakepapir. La stivne. Oppbevar i lufttett boks.
· 250 g sukker
· 2,5 dl kremfløte
· 30 g smør
· 50 g honning
Alt blandes i en tykkbunnet kjele og varmes langsomt opp under konstant omrøring - til 125°C (?)og rør av og til. Ta eventuelt kuleprøven. Ta kjelen av varmen og fortsett å røre til massen har kroppstemperatur. Kle en form 15x15 cm med bakepapir og hell i massen. Når den er stiv, skjæres den i karameller. Pakk inn i mellomleggspapir eller cellofan. Oppbevar lufttett.
Nøtteruter (45) ?*
· 100 g smør
· 1,5 dl fløte
varmes i en kjele til smøret smelter. Rør inn
· ½ krm salt
· 3 dl sukker
· 1,5 dl fløte til
· 125 g kokesjokolade i biter
la koke til 125°C (?)og rør av og til. Ta eventuelt kuleprøven. Tilsett
· 3 dl hakkede hasselnøtter
Hell massen i smurt langpanne. Avkjøl. Skjær eller klipp biter.
Brente mandler
Kok opp
· 1 dl vann
· 1 dl sukker
i en tykkbunnet kjele til det blir lysebrunt, vannet fordamper og sukkeret smelter. Ta kjelen av varmen og tilsett forsiktig
· 200 g skåldede, og ristede mandler.
Rør om. Bre utover på bakepapir til tørking.
(Ikke doble porsjonen, hvertfall ikke vannet)
Julerøkelse !
Rester av gammelt julekrydder, gir fin julelukt når det varmes på en aromalampe. Bruk for eksempel:
· nellikspiker
· hel kanel
· biter av tørket ingefær
· mandarinskall
Jeg lagde Fudge her en dag. Brukte oppskrift som kommer fra Eldorado.
Var ganske gode, men tok sinnsykt lang tid.
Ellers skal jeg lage brente mandler.
Har pleid å lage følgende:
Svisker delt i 4 legges i conjac e.l over natten
Pakkes inn i marsipan og trilles til kuler.
Dyppes i smeltet kokesjokolade.
Denne lager jeg hvert år, og jeg skal jammen love dere at den får bein å gå på, jeg blir myrdet om jeg ikke lager denne et år:
ISETS SNICKERS-KONFEKT
1 glass peanøttsmør, bør helst være crunchy type
2 dl lys sirup (går godt med mørk og altså)
1 dl sukker
2-3 dl kokosmasse
3 plater lys kokesjokolade (jeg har brukt Coop sin, er kjempegod, men melkesjokolade blir vel enda bedre!!)
Smelt sirup og sukker sammen i en gryte. Sukkeret bør være mest mulig smeltet så det ikke knaser i tennene.
Ha oppi glasset med peanøttsmør og kokosen og bland GODT sammen. Ha evt mindre kokos i om det blir for tykt (jeg tror jeg tok 3 dl i, men jeg målte ikke helt).
Ha alt utover i en liten papirkledd langpanne. Sett den i kjøleskapet i ca 15 minutter til det er helt hardt.
Smelt sjokoladen og hell den utover peanøttmassen. Bre den godt utover så den dekker massen helt. 3 plater er akkurat passe har jeg funnet ut, da smaker det best.
Sett det i kjøleskapet til det er helt stivt. Ta ut hele papiret med massen på, legg det på kjøkkenbenken og skjær massen i forkanter. Velg størrelse selv, men siden dette skal være litt konfektaktig, bør bitene ikke være større enn dobbelt så store som twist feks.
Legg dem lagvis med bakepapir i en kakeboks og oppbevar dem i kjøleskapet.
Jeg klarte ikke å klare så tynne skiver, så mine ble mer kjeks enn chips. Men kanskje noen med mer erfaring med meg kan svare på hvordan det skal gjøres?
Jeg lagde de så tynne jeg klarte uten å slite meg helt ut eller skjære fingrene. Gikk fint det. Jeg la oppå en bit 70% kokesjokolade per chips og strødde farget kakepynt oppå når det var ferdig. :)
Disse er veldig lette å lage. Lag snitt i fikenen og klem forsiktig en liten marsipanpølse ned. Smelt hvit sjokolade i vannbad og lag pent mønster. Disse laget jeg ifjor. :stolt:
Disse blir blanke. Lager man brente mandler med vann, blir de knudrete og grå. Jeg foretrekker den blanke varianten.
400 g mandler
200 g sukker
1 ss smør
Rist først mandlene i stekeovn på 200 g i ca 8-10 minutter, rør av og til. Hell sukker og mandler i en vid stekepanne. Det er viktig at ovnsplata er like stor som stekepanna. Dette varmes opp på middels varme, ca 3/4 av full styrke. Når sukkeret begynner å smelte må man røre hele tiden, helst med en tresleiv. Pass på at alle mandlene dekkes med smeltet sukker. Før sukkeret smelter skikkelig, vil det gjerne klumte seg litt og bli gråaktig. Fortsett bare å røre, så smelter det etter hvert. Når sukkeret er blitt karamellisert (har fått en pen gyllenbrun farge), har man i 1 ss smør. Dette er får at det skal bli lettere å skille mandlene etterpå. Hell alle mandlene over på en stekeplate med bakepapir.
På forhånd har man funnet fram gafler, og gjerne en kopp med litt olje som man kan dyppe gaflene i for å hindre at mandlene klistrer seg til dem.
Nå må man jobbe raskt og skille mandlene fra hverandre med gaflene. Når de begynner å bli litt avkjølt er det bedre å bruke fingrene i stedet.
La dem avkjøle helt før man legger dem i en tett boks eller et glass.
Det er lettere å få til et godt resultat om man ikke har stekepanna for full. Avpass mengden etter størrelsen på stekepanna. Jeg har sett oppskrifter med mindre sukker, og det kan hende at det går fint å redusere sukkermengden noe.
Man skal røres rundt i gryta en stund, til alt sukkeret er smeltet og har fått fin brunfarge, og alle mandlene er dekket med sukker. Det er ikke snakk om 1,5 time, kanskje heller en halvtime fra jeg skrur på varmen på plata. (Men jeg har aldri tatt tiden, så jeg vet ikke helt sikkert.) Sukkeret kan bli brent dersom man bruker for sterk varme, og sikkert også hvis man holder på altfor lenge. Når jeg lagde nå sist registrerte jeg at det såvidt begynte å ryke litt fra sukkermassen i panna, selv på forholdsvis lav varme, da antok jeg at jeg ikke burde holde på lengre.
Som jeg nevnte, det finnes en annen oppskrift med vann. Dette har jeg ikke prøvd, og vet ikke om det kanskje skal koke lengre?
Nå har jeg prøvd marsipanchipsen - både med og uten sjokolade. De var kjempegode! Jeg fikk ikke til å skjære med ostehøvel, men med en skarp kniv gikk det rimelig greit. Skal prøve noe annet på lista i morgen.
Hvis det er noen som har flere oppskrifter, så sleng dem gjerne inn. :jupp:
Nå har jeg vært på Fretex og handlet 6 store Norgesglass til 5,- kroner stykket. De står i oppvaskmaskinen nå. Jeg skal pynte dem med vindusmaling og ha rødt tøystykke på lokket med strikk og sløyfe rundt, og så skal de fylles med alle slags hjemmelagde godsaker og gis bort til jul.
Fretex er genialt!
Jeg skal forresten lage brente mandler så det ljomer etter, men jeg MÅ ha smør i dem, da smaker de best. Mest karamellaktig. Har aldri laget det selv før men det ser jo ganske lett ut. Står nesten alle steder at det skal kokes i 1,5 timer, det synes jeg var lenge.
Jeg har nå lagd sjokoladekonfekten og de franske brosteinene fra oppskrifter her - kjempegreit å lage, men har ikke smakt på dem enda. Takk for oppskrifter. :blomst:
I tillegg har jeg lagd salte mandler som også var greit å lage (skoldede mandler rulles i olje og ristes i ovn på lav varme (150 grader) til de er gyldne. Rulles så i maldoon-salt e.l.).
og trillingnøtter: hasselnøtter rulles i smeltet lys kokesjokolade og legges tre og tre sammen på bakepapir til det stivner.
I morgen står kokoskuler og de mer kompliserte sjokoladekaramellene for tur - gruer meg litt siden jeg aldri har fått det til før - og så tror jeg det får være nok julegodteri for i år. :lettet:
De lagde dem på barnas superjul i forrige uke. Jeg lagde dem i dag.
Reven marsipan blandes med finhakkede hasselnøtter og karamellsaus fra flaske. Rulles til små kuler. Vi brukte litt melis på hendene for da ble det lettere. Kulene ble dyppet i hvit sjokolade og rullet i kokosmasse.
Jeg har nå lagd konfekt (Aminta), marsipanchips og skal lage Mozartkuler i dag. Jeg tenkte å legge dette i en kakeboks og gi bort til noen i dag. Men kan det ligge rett i boksen eller bør det pakkes inn i noe. Det hadde vært best å kunne pakke det inn, siden det skal flere sorter i samme boks? Hjelp!!
Karamell: oppskrift? Eller står de oppover her i tråden? :leser:
Jeg har hatt barnebesøk i dag og vi har laget pepperkaker og lyse kakemenn og pyntet dem med all slags godterier og melisglasur i rosa, blått, gult og grønt. Skal legge dem i pent pyntede Norgesglass og sette sløyfe på så snart de har tørket ordentlig. Finfin gave til besteforeldre og hengiven onkel. :D
Caffè latte-trøfler:
[font=Times New Roman][/font]
1 ½ dl kremfløte
2-3 ts pulverkaffe
en skvett konjakk
150 g mørk sjokolade
100 g lys sjokolade
100 g hvit sjokolade
[font=Times New Roman][/font]
Dette blir ca 40 stk.
Kok opp fløten og ha i den mørkesjokoladen, den lyse sjokoladen og kaffen + konjakk.
Massen helles i en form kledd med plasfolie. Når den er litt kald vendes smeltet hvit sjokolade inn slik at sjokomassen blir marmorert med hvit sjokolade. Settes i kjøleskap over natten og skjæres i passende ruter.
Jeg må utelate cognacen siden jeg er gravid, men jeg hadde nok gjort det uansett siden jeg ikke gidder å kjøpe cognac bare pga. noen trøfler. Blir helt sikkert like godt fordet.
Nøttene risten i ovnen ved 175 grader. Skallet fjernes, deretter hakkes de. Marsipanen rives i den smeltede sjokoladen. Fløten og nøttene blandes inn. Blandingen formes til kuler og dyppes i den hvite sjokoladen v.h.a. to gafler. Pyntes før sjokoladen stivner. Må stå kjølig.
Vi tok det på søndag midt i mellom 128 rundstykker og en stor porsjon kakemenn. Det ble både snøballer og diverse marsipankonfekt med og uten sjokoladetrekk. :nikker:
Hehe. Kunne ikke si sjokoladeboller med sjokoladetrekk vel. :p
Dessuten mener jeg neger er et positivt ladet ord i denne settingen. Godteri er av mørk art er noe vi alle setter pris på.
Drar fram denne igjen, her er det mye godt. :nam:
Jeg har akkurat lagd årets første ladning av Isets snickerskonfekt :hjerter: og skal lage franske brostein i morgen + muligens noe annet.