Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Galdhøpiggen for dummies

#1

Blånn sa for siden:

Kommer jeg meg opp? Kommer jeg meg ned igjen? Hjelp… Dere som både har gått Galdhøpiggen og Besseggen - hva var mest krevende?


#2

Fintdethei! sa for siden:

Jeg synser uten noe som helst selvopplevd fakta innabords. Jeg tror Besseggen er mer krevende enn Galdhøpiggen. Venter på svar fra de som har personlig erfaring.


#3

Pelen sa for siden:

Galdhøpiggen er kortere tur og mindre slitsom. Det slitsomme med Galdhøpiggen var høyden over havet. I hvert fall så var det slik jeg opplevde det. De siste 200 høydemetrene gikk jeg 20 og 20 skritt og tok en pause. Det var ikke slitsomt for musklene, men det sugde på en eller annen måte. Hadde ganske tung sekk på meg og det var snøvær (i juni). Du klarer Galdhøpiggen uten tvil om du har gått Besseggen. Så bilde på snap i går fra venninne som var der og hun gikk i shorts i solen.


#4

Palmen sa for siden:

Jeg har gått Galdhøpiggen i tåke og snøvær i juni. Det var slitsomt men ikke uutholdelig.


#5

Timar sa for siden:

Galdhøpiggen har to mulige startsteder. Turen fra Spiterstulen har 1350 høydemeter mens turen fra Juvasshytta "bare" har 650. Fra Juvasshytta må du krysse en bre, og må derfor booke tid med en guide.

Jeg gikk fra Juvasshytta da jeg var 12, og husker det som uproblematisk. Det skal dog sies at jeg gikk 350 høydemeter i raskt tempo hver eneste skoledag på den tiden, så jeg var i god form.

Mannen og jeg gikk fra Spiterstulen en gang før barn. Da var vi ikke i særlig god form, og jeg husker turen som hard. Særlig bratt i starten, og slitsomt med alle høydemetrene ned igjen. Men vi klarte det jo helt fint, på normert tid.

Så konklusjonen er at: ja, dette klarer dere! :)


#6

Blånn sa for siden:

Tur er bestilt. Det er bare jeg som får panikk. Men moskussafarien vi var på på mandag var på ca. 15 km og 400 høydemetre og det gikk jo greit. Men kjipt om jeg blir den som sinker alle.


#7

Charlie sa for siden:

Kjenner noen som akkurat har lagt ut post i sosiale medier, og deler av selskapet er ikke i mer enn hverdagsform (trener ikke, meg bekjent) og så ut som hen hadde overlevd med god margin og var ved godt mot på toppen (kan ha vært lettelse. :knegg: ). De hadde ikke på shorts, men turbukse og jakke som var lukket. Mine 10 øre.


#8

Palmen sa for siden:

Går dere over breen? Jeg ville valgt den turen. (Har gått den fra Spiterstulen også og syns den var tøffere)

God tur!


#9

Pelen sa for siden:

Om du går over breen så sinker du ikke noen. Der er det ikke bratt frem til at man kan gå i eget tempo.

#10

Elisabet sa for siden:

Jeg har gått Galdhøpiggen i tåke og snøvær i juni jeg også. Helt utrent egentlig. Slet opp siste biten, men mest pga. snøen og at det var tungt å ikke se hvor langt det var igjen til toppen pga. tåke. Følte jeg gikk 2 skritt frem og 1 tilbake siste meterne opp, men jeg kom opp. Ned igjen var ikke noe problem. Gikk som en lek.

Jeg gikk med jobben i stort følge fra Juvasshytta. Og vi hadde egne lag over breen. Skal en gå selv derfra så må en vel bestille seg plass på et lag å gå med over breen som er organisert tror jeg?


#11

Palmen sa for siden:

Haha Elisabeth, akkurat slik var mine siste skritt opp også. Det var så TUNGT å ikke kunne se hvor nærme mål jeg var!


#12

Pamina sa for siden:

Jeg har gått begge, opplevde Galdhøpiggen som mest krevende på grunn av høyden på slutten. Besseggen tar lenger tid, men er mindre krevende for du har lange områder som er flate og fine. Du kommer til å fikse turen helt fint.


#13

Selma sa for siden:

Jeg har gått fra Juvasshytta. Første delen går i slak motbakke i litt steinete terreng. Helt uproblematisk. Det var satt av god tid til denne etappen, sånn at alle fikk en pause før turen over breen. På turen over breen går man i taulag og det gikk i rolig tempo da vi var der. Folk i alle aldre på tur. Etter at breen er passert, så går man siste etappen på egen hånd. En del store steiner og ganske bratt, men hverken luftig eller skummelt på noe som helst vis. Siste delen gikk i ganske bratt motbakke på snø. Vi gikk i strålende sol, men temmelig kaldt vært i midten av juli (type vindtett jakke- og bukse-og ull-kaldt).

God tur!


#14

Elisabet sa for siden:

Det gikk kun på sterk vilje siste biten opp. :knegg: Det var ikke pga. formen. Den var ferdig brukt opp da. Men tungt i snø, nå i juli er det helt sikkert bedre.


#15

C3PO sa for siden:

Hvor vant er du til å gå i steinur? Det er det avgjørende. Ifjor skulle jeg gå opp fjellet, men måtte avlyse på grunn av forkjølelse. Senere i ferien tok vi en kveldstur opp første tredjedel av turen. Dette for å teste meg, da man må klare denne biten på 90 minutter for å bli med videre. Jeg syntes det var rimelig utfordrende, selv med staver, da det var rimelig løs stein og jeg brukte 92-93 minuttet på denne delen. Jeg tror at jeg hadde klart hele turen, men jeg hadde nok ikke fått mange pauser.


#16

My sa for siden:

Fin tur i tre akter, akkurat slik Selma beskriver, hvis du går fra Juvasshytta (den kjedeligste er den biten som C3PO beskriver, den siste delen er brattest og kanskje mest slitsom, men likevel så fin og "underholdende" med masse utsikt hele veien og du kan se toppen hele tiden, noe som var overraskende pedagogisk). Har gått med to 9-åringer.

Besseggen er både lenger, luftigere og mye mer krevende.


#17

Blånn sa for siden:

I morgen er dagen… Kom på at jeg jo klatret Via Ferrata i Loen i fjor.

Jeg tryna på tur i går og håpte jeg skulle skade meg bittelitt, men neida. :knegg: Så nå er mitt siste håp tordenvær og lyn. Dobbelt-:knegg:


#18

My sa for siden:

God tur!


#19

Timar sa for siden:

God tur!

Jeg skal gå der i august. Gleder meg!


#20

Millen sa for siden:

God tur!




#23

C3PO sa for siden:

God tur!


#24

Blånn sa for siden:

Fullført tur! Turen inn til breen gikk veldig greit, det samme gjorde breen og taulaget. Derfra brukte jeg ca. 50 minutter både opp og ned og rakk alle tidsfristene med grei margin slik at jeg fikk gode pauser under veis. Det skumleste var da vi gikk noen meter nedover steinura i taulag, for da måtte jeg gå litt fortere enn jeg likte. Totalt brukte vi 6 1/2 time. Så nå er jeg sliten, men særdeles fornøyd med egen innsats. Anbefaler dog å være i noe bedre form en meg. :knegg:


#25

Pelen sa for siden:

Godt jobba!


#26

Timar sa for siden:

Godt jobba!

Men er ikke du i ganske så god form da? Ble litt betenkt her, for jeg er definitivt ikke i god form..


#27

Blånn sa for siden:

Nei. Jeg sitter helst på rumpa. Men jeg er ganske seig. Det som fikk det mest hos meg var hoftene. De har knapt gått tur det siste året.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.