Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan vaske ullsokker?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg har et par stinkende, møkkete og stive ullsokker som har vært på fjelltur og deretter ligget i en uke. Det er ingen her i familien som bruker noe særlig med ull, bortsett fra disse sokkene, da. Jeg tror ikke de blir rene i vanlig ullprogram, det har jeg vanskelig for å se for meg. Da ungene var små, vasket og tromlet vi ullsokker sammen med annet tøy på høy temperatur, og det gikk helt fint, de krympet jo, men det tok vi bare med i beregningen da vi kjøpte dem. Men nevnte ullsokker er av den dyre typen.

Noen tips?


#2

Fintdethei! sa for siden:

Hva om du vasker de på ullprogram først, og om de ikke blir rene, så kjører du de på vanlig 40 grader? Jeg pleier å kjøre ullsokker etter fjellturer på ullprogram, no stress. (Men lar de sjelden ligge mer enn en dag før vask).


#3

Hyacinth sa for siden:

De kunne ikke bli vasket før i dag, dessverre.

Ullprogrammet vårt er 40 grader. Det jeg tenker er at de nok burde vaskes på høyere temperatur for å drepe bakteriene som gjør at de stinker…


#4

millact sa for siden:

Hadde vasket på ullprogram og hengt ut til lufting.


#5

Magica sa for siden:

Kan du ikke legge de i vann i milo til i morgen eller noe og så bare vaske de i maskina eller for hånd?


#6

Cauchy sa for siden:

Man kan koke ull, bare ikke rør ulla mens vannet er varmt.


#7

Hyacinth sa for siden:

Det er det jeg lurer på å gjøre. Først ullprogram, deretter et oppkok i en gryte?


#8

Lhi-My sa for siden:

Det er jo sokker… du skal jo verken spise de eller ha de i ansiktet. Det gjør da ikke noe om det eventuelt skulle finnes igjen en bakterie eller tre etter en ullvask. Her bor hele familien i ull fra topp til tå stort sett 10 mnd i året. Alt vaskes på ullvask 30 grader. Null problem. Ull blir rent ved mye lavere temperaturer enn feks bomull, så det går nok aldeles fint å vaske sokkene på vanlig ullprogram.


#9

millact sa for siden:

Tenker som deg. Begge mine er speidere og bruker mye ull. Vasker kun på ullprogram.


#10

-ea- sa for siden:

Bruker ikke ullprogram engang - vasker alle ullsokker på vanlig 40-grader ilag med andre sokker og klær. Tørketromler dem ikke da, det er eneste forskjellen. Legger dem oppå tørketrommelen mens ikke-ull tromles, så tørker de fort.


#11

Hyacinth sa for siden:

Det har jeg også ofte gjort. Er ikke spesielt nøye med ull, egentlig. Vasker roseulltrøyer på ullprogram, da. Men som sagt bruker vi sjelden ull. Ingen av oss liker det.


#12

Hyacinth sa for siden:

Ja, hvis de slutter å stinke, så går det vel greit.


#13

Lavender sa for siden:

Jeg vasker all ull, også sport og stinkeutgaver på 30 ullprogram. Er det lukt etter det får de henge ute til det har gått over. Synes ull lukter mer etter 40 vask. Så kaldt vann, litt ullvaskemiddel og lufting. Har lagt en genser i kokvarmt vann, en som ikke ville bli ren eller luktfri, det funket.


#14

Hyacinth sa for siden:

Er det vanlig med ullprogram på 30 grader? Synes jeg har hørt flere snakke om det tidligere. Jeg har hatt fire ulike vaskemaskiner de siste årene, og alle har hatt 40 som standard. Det er kun finvask som er på 30 her (og det skrur jeg alltid opp til 40).


#15

Teflona sa for siden:

Har ullprogram på 40 grader. Hadde lagt dem i veldig varmt vann først, gjerne med eddik for lukta. Maskina etterpå, gjerne med ullfornyer.


#16

Strå sa for siden:

Vaskemaskinen min behandler ulla pent på 40 grader og det blir rent da, men oftest bruler jeg bare 30°C. Ofte syns jeg ulla blir like bra om det henger ute i skyggen en stund.


#17

Trois sa for siden:

Legg de i kaldt eddikvann over natten og vask de på ullprogram. Pleier å funke.


#18

Hyacinth sa for siden:

Takk for alle gode råd! Jeg har hørt på noen av dem. :knegg: Nå ligger de i veldig varmt eddikvann, og etterpå skal det på ullprogram. :)


#19

Fintdethei! sa for siden:

Du kommer til å få de reineste ullsokkene vestafor Dovre.


#20

Hyacinth sa for siden:

:haha:

Måtte husbonden (eier av sokkene (som jeg kjøpte, i dyre dommer)) bli fornøyd med sin kone.


#21

veobra sa for siden:

Jeg vasker noen ganger ull på normal 40 grader. Det gjlder ull, stort sett sokker, luer ig buffer, som jeg ikke er redd for. Synlig skitt forsvinner bedre da. Jeg har ikke opplevd å ødelegge noe.


#22

Magica sa for siden:

Du kan koke opp vann i en stor kjele også, og så slippe sokkene oppi og skru av kokinga, og la de ligge til vannet er kaldt, da blir det vel basillfritt. :knegg:


#23

Hyacinth sa for siden:

Sokkene ble rene, men herregud så mange mikroskopiske små kvister jeg har plukket av dem nå etterpå. De var jo omtrent tovet inn i ullen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.