Blondie sa for siden:
Jeg er på jakt etter opplevelser som kan passe til historieinteressert 22-åring, en generelt uinteressert 13-åring og to lærevillige 43-åringer.
I fjor var vi i Borre, både gravhaugene og museet var suksess. Tips?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjon av reiser, reisemål, og fremmedspråk.
Blondie sa for siden:
Jeg er på jakt etter opplevelser som kan passe til historieinteressert 22-åring, en generelt uinteressert 13-åring og to lærevillige 43-åringer.
I fjor var vi i Borre, både gravhaugene og museet var suksess. Tips?
Pelle sa for siden:
Gruvene i Kongsberg?
Topp stemning his 44, 14 og 11 år hos oss, ihvertfall. Må forhåndsbestilles, ha med litt varme klær.
Myria sa for siden:
Folkemuseet på Bygdøy i Oslo liker våre veldig godt. Vi var på Kistefos på Jevnaker for første gang i år, det var også veldig fint.
-ea- sa for siden:
Kistefos!
Masse kule skulpturer ute, liten kafé inne og ute, historisk utstilling, mye å se på.
Sjekk ut #kistefos #kistefosmuseet osv på insta. Artige ting; den store "beholderen" med vann som snurrer, se den fra forskjellige kanter og se på hverandre gjennom den. "Vannsprederen" borti bakken er moro, også speilspiralen like ved.
Gleder meg til å komme dit og se The Twist neste gang jeg drar sør.
Palmen sa for siden:
Øverst på lista mi nå står Folkemuseet på Bygdøy og deres nye permanente utstilling TidsRom (ja ok hun ene kuratoren er en nabo som har framsnakket denne utstillingen men den høres så bra ut!)
Ellers har du alltid Maihaugen på Lillehammer som er både innendørs og utendørs og ligger vakkert til. Pluss at Lillehammer har verdens hyggeligste gågate som egner seg svært godt for isspising.
Pøblis sa for siden:
Jeg elsker folkemuseet. Særlig bygården med leiligheter fra ulike epoker fra byggeåret og fremover, bla en leilighet som var i bonytt på 70-tallet. Arbeiderboligene fra enerhaugen er også veldig spennende. Og det er gøy med de gamle bygdetunene og den gamle skolen og stavkirken også - men aller mest bymiljøene, synes jeg.
Nenne sa for siden:
Litt utenfor allfarvei kanskje, men vi ble positivt overrasket over Eidsborg-museet på Dalen, altså Vest-Telemark museum. De hadde litt om bunader og brukskunst fra gamle dager og masse stoff om Telemarkskanalen og dens betydning for indstriutviklingen i fylket. Kombiner med en kaffekopp på Dalen hotell og så tur over til Rjukan og Vemork.
Billa sa for siden:
Roseslottet ved Frognerseteren - jødeforfølgelsen. Lærerikt og gripende, og veldig fint at man løfter frem helt ukjente helter.
Fløyel sa for siden:
Min favoritt i Oslo er Akershusfestning m/slottet og slottskirken, det er flere guidede turer der som anbefales. I selve slottet/slottskirken og ned til mouseleet hvor de konglige ligger kan man gå innom besøkssenteret å få digital omvisning.
På selve festningen kan man få omvisning ned i fangekjellere og i cellen til Ole Høiland.
Hjemmefrontmuseet er også bra.
Her har du oversikt over alt du kan se på Akershusfestning www.forsvarsbygg.no/no/festningene/finn-din-festning/akershus-festning/lar-historien/museer-og-omvisning/
Avslutt gjerne dagen på Festningsrestauranten, flott utsikt over Aker Brygge.
Charlie sa for siden:
Tønsberg er en mulighet. Slottsfjellmuseet ligger smash bang midt i byen. Tror det p.t. er både middelalder og draktutstilling inne i selve museet, så tror jeg delen med det gigantiske hvalskjelettet er åpent (?). Friluftsdelen med bygninger og Seterkafeen, gå opp til Slottsfjelltårnet og se over byen.
Hvis dere vil ha litt fysisk aktivitet, gå Berg-stien (mulig å gå fra museet, eller man kan kjøre opp på Berg for å gjøre det kortere). Berg er et åpent fengsel i dag, men har vært nazileir på norsk jord, omtalt som Quislings hønsegård. Bergstien er alltid tilgjengelig, det er en hyggelig runde med variert terreng med informasjonstavler, primært om leiren og livet i forbindelse med det. Mulig å få omvisning inne i bygningene, men tror det må avtales.
Den kulturelle skolesekken har opplegg for ungdomsskoleelever, så det er beregnet på gruppa til den uinteresserte.
vestfoldmuseene.no/utforsk/bernhard-plesanskys-historie/
Det er også flere Pokemon gymer langs stien. :knegg:
Haugar Vestfold kunstmuseum har i sommer bl.a. en utstilling med Astri Welhaven Heiberg, aktmaleri fra Tjøme, som bl.a. er interessant fordi det er akt fra en kvinnes blikk, uten det seksualiserte.
vestfoldmuseene.no/haugar-kunstmuseum/
De har også fin kafé, URO.
For en litt annen opplevelse: Holmestrand har i helgene tilbud om gratis båt ut til Langøya.
(Båten går 10-17 lør og søn hver time).
Langøya er deponi for farlig avfall (NOAH) og de gjør et formidabelt arbeid med å både deponere og samtidig med en plan om at øya skal tilbake som friluftsområde. Endel rødlistede arter, bl.a. Også på Langøya er det steder av historisk betydning og informasjonstavler. Det er også et Stolpejakt-kart der ute, som anbefales uansett, fordi det ligger endel informasjon på hver stolpe. Og to Pokemon-gymer. :knegg:
De lokale drar til Langøya for sol og bad, så flere muligheter. Selve Stolpejaktkartet tar en time, så man kan fint ta båten ut, gå runden og ta neste båt tilbake. Flott bade-og parkområde ved Holmestrand Fjordhotel, hotellet har morsomme relaxgreier utenfor, det er noe sand og hengekøyer og sånt.
veobra sa for siden:
Domkirkeodden på Hamar, hvis det er innafor reisemessig. Kombinerer historie og fint område for tur og bare det å se. Vi plukket noen håndfuller bringebær også.
Det er middelaldreleir med diverse aktiviteter der i sommer.
domkirkeodden.no/middelalderleir-2021
Høns sa for siden:
Så enig!
Vil også slå et slag for Blaafarveværket,Oscarsborg, togmuseet på Hamar og museene på Akershus festning.
På egen liste står også Kistefoss og gruvene i Kongsberg.
Input sa for siden:
Folkemuseet besøkte vi i forrige uke og det var i praksis tomt. Overraskende lite folk der. Flott sted for piknik, men elendig tilbud til allergikere i kafeen.
Slenger meg også på anbefalingen om Kistefos. Der er også et supert sted å ha med medbragt mat.
Alexa sa for siden:
Z Museum i Treungen: www.z-museum.no/no/
frukt sa for siden:
Hadeland glassverk? Ikke akkurat museum, og jeg har ikke vært der selv, men det virker interessant .
Hondacrv sa for siden:
Gruvene på blaafarvevrket er spennende.
Myria sa for siden:
Hadeland Glassverk og Kistefos ligger bare noen få minutter fra hverandre så disse to lar seg lett kombinere en dag. :jupp:
My sa for siden:
Vemork, Norsk Industriarbeidermuseum (inkl tungtvannsaksjonen) på Rjukan, Telemark.
millact sa for siden:
Greit å vite.
My sa for siden:
Norsk fjellsenter i Lom.
Chablis sa for siden:
Steinsenteret på Lom.
Om dere drar på kistefossmuseet , er det også nord Europas største badepark på Jevnaker , om barna vil bade.
apan sa for siden:
Vi var på Kistefos sist uke, jeg anbefaler også det. Godt med plass, flott for piknik.
-ea- sa for siden:
Hadeland er mye kjøpepress, det består liksom mest av butikklokaler de ulike husene. På den annen side er det ikke inngangspenger for å komme inn på området, bare inn i storbygningen som har museum, glassblåseverksted og galleri med årets kunstutstilling (som er bilder vist på store skjermer, jeg ble skuffet sist jeg var der, ser de har samme opplegg i år).
amo sa for siden:
Vi var på Blaafarveberket forrige uke. Flere rundturer med mye kjekt å se. Flåte der en kan fra seg over elven og litt historie om hvordan arbeidslivet var tidligere.
Chablis sa for siden:
Veldig koselig å gå rundt der , synes jeg.
apan sa for siden:
Vi var på Hadeland Glassverk i fjor og jeg ble skuffet. Det er stort sett butikker egentlig. Kistefos var noe helt annet.
Ørnekvinnen sa for siden:
Jeg er glad i friluftsmuseer og gamle hus og likte meg godt på Stenberg gård i nærheten av Gjøvik/Toten. Fikk ikke vært med på omvisningen og planlegger en tur tilbake en gang for å være med på det. Fin cafe rett ved var det også.
mjosmuseet.no/stenberg
Chablis sa for siden:
Det er jo to helt forskjellige ting , ikke rart du synes Kistefoss var noe helt annet.
apan sa for siden:
Det er jeg enig i, men jeg synes glassverket med fordel kunne kommunisert at de hovedsakelig er butikker.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.