Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sengetøy av god kvalitet som ikke krymper enormt?

#1

Tallulah sa for siden:

Jeg har gått gjennom sengetøyet vårt, først og fremst for å finne ut hva som var 2 meter langt og hva som var 2,20 for å sortere det litt. Men det viser seg jo at alt er i helt vilkårlige lengder og bredder, og pris eller merke har ingenting å si.

Til nå har jeg målt sengetøy som skulle være 140x200 til:
120x190 (flanell fra KID)
135x184 (flanell fra Princess)
129x195 (bomull fra HM: Dette trodde jeg skulle være 150x200 siden der er svensk)
129x201 (krepp fra husker ikke)
127x185 (svinedyrt egyptisk bomull fra Habitat)

Det henger jo ikke på greip i det hele tatt. KID skriver på hjemmesidene sine at de har lagt inn "slingringsmonn" for krymp på opp til 5 cm, og Jysk skriver at sengetøy ofte er større en dyna så den skal få god plass. :gal: Er dette et fullstendig ustandarisert og ukontrollert marked? :skingrestemme:

Finnes det sengetøy med norske standardstørrelser (har sjekket Gant, siden de har så deilige lakener, men de har ikke riktig størrelse så vidt jeg kan se) som faktisk ikke krymper 10-20 cm? Og som kan vaskes på 60 grader? Jeg ser at MYYK sier at sitt skal vaskes på 40, og det er helt uaktuelt. Vi tørketromler også, og skjønner at det kan bidra til ytterligere krymping, men flanell MÅ jo nesten tromles for å få flanellfeelingen.


#2

Hyacinth sa for siden:

Min erfaring er som din.

Fikk MYYK til jul. Seriøst beste sengetøy ever! Det er også det eneste jeg har som faktisk ER 220 cm. Jeg vet det står at det skal vaskes på 40. Men de skriver flere andre steder at man kan vaske det på 60, hvilket er det vi gjør. Vedder på at 90 også hadde gått fint.


#3

Tallulah sa for siden:

Kan du måle ditt? :knegg: For å se om det faktisk har holdt lengden og bredden etter 60 graders vask?


#4

Stompa sa for siden:

Jeg har primært sengetøy fra Princess. Det har krympet lite, om noe, selv om jeg vasker på 60 grader – men jeg tromler aldri sengetøy. Tror det er det som krymper det mest.


#5

Hyacinth sa for siden:

Nå ligger det i vaskemaskinen, men jeg skal prøve å huske det etterpå.

Har hatt det siden jul. Vi bruker kun dette sengetøyet. Det vaskes og tromles annenhver lørdag. Vel, søndag i dag, riktignok. Vi er ikke fullstendig rigide.


#6

Hyacinth sa for siden:

Ja, tromling krymper en del klær, det gjør det. Men min erfaring er at sengetøy krymper lite i trommel. Jeg orker ikke å la være å tromle sengetøy.


#7

Hyacinth sa for siden:

Myyk skriver følgende på nettsiden sin:

Vi anbefaler å vaske sengetøyet på vranga med et skånsomt vaskeprogram på maks 60 grader. Sengetøyet kan tørkes i tørketrommel på lav varme, men ta det gjerne ut før det er helt tørt og la det tørke litt hengende. Om du vil beholde det steinvaskede utseende lengst mulig, anbefaler vi å ikke stryke sengetøyet.

Men det stemmer at det er merket med 40. Det ignorerer jeg glatt.


#8

oslo78 sa for siden:

Har stoet sett fra Kid og Princess. Vaskes på 60 grader og tørkes hengende. Aldri merket noen krymping.


#9

millact sa for siden:

Har stort sett fra Princess tror jeg. Vaskes på 60 og tromles. Ikke krympet.


#10

Tallulah sa for siden:

Når dere sier "ikke krympet", har dere faktisk sjekket? For det er jo veldig rart om jeg har sengetøy fra nøyaktig samme leverandør og det har krympet såpass mye.

Jeg målte forresten dyna også. Som skulle tre 200x140. Den er 197x135. :knegg:


#11

Strå sa for siden:

Det meste jeg har er fra Princess og i glatt bomull, flanell eier jeg ikke. Vanligvis vaskes det på 40 eller 50 og henges til tørk, men 60°C har forekommet. Jeg har ikke målt dynetrekkene nå, men de passer som de skal til 200×220-dundyna mi.


#12

Shun sa for siden:

Jeg har primært sengetøy fra Høie, og har ingen merkbare størrelsesavvik når jeg bytter sengetøy. Har ikke kontrollmålt, da.

Jeg abonnerer på nyhetsbrevet, og kjøper hovedsakelig når de legger ut salg og tilbud.


#13

-ea- sa for siden:

Du har for mye fritid når du driver og måler dynetrekk. :humre: Har du målt dyna da?
Mitt sengetøy fra Kid, Høie, Princess og billigsettene fra Jysk ser ut for å passe helt fint til dyner og puter. To like fra Kid oppførte seg ulikt etter flere vask, dvs det ene falmet og det andre ikke (de var brukt sammen hele tida). Billig-impulskjøpene mine fra Jysk for fire år siden brukes hele tida og er favoritten som overrasket meg mht kvalitet.


#14

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg har ikke for mye fritid, jeg rydder og sorterer og syns det er et poeng å ha sengetøy som faktisk passer når man merker at dyna enten sklir rundt inni trekket eller bulker seg. Ang. målt dyna; ja, se over.


#15

Hyacinth sa for siden:

Har målt! Vi var tre personer, to holdt i hver sin ende, og jeg målte. :knegg: For et syn!

Lengden er 228 cm, men 3 cm går bort i den kanten hvor knappene er sydd på og knapphullene er. Altså 225 cm i reell lengde.

Bredden er mellom 142 og 143 cm. Tar vi bort litt sømmonn, eller hva det heter, er nok 142 det mest reelle tallet.

Dette er jo vasket på 60 og tromlet helt tørt annenhver uke siden desember, pg jeg målte det aldri da det var nytt. Så jeg aner ikke om det har krympet. Men opplevelsen min er lik som i starten.


#16

Elise sa for siden:

Sengetøyet vårt fra myyk er merkbart større enn annet sengetøy i lik størrelse, men jeg gidder ikke å måle. Jeg er ikke like stor fan av dette sengetøyet som mange andre, og liker like godt krepp fra Princess. :nemlig:


#17

Hyacinth sa for siden:

Størrelsen på dyna har nok litt å si, ja. Det har jeg ikke tenkt over. Våre dyner er temmelig nye og veldig dyre (de fulgte med i en pakke da vi kjøpte seng). Jeg har aldri målt dynene. Men jeg merker jo at med Myyk blir dyna plutselig lang nok. En liten periode tok vi på det gamle sengetøyet, som også skal være 220 cm. Det passer jo dyna, den blir bare litt høyere, men den dekker ikke lengden på sengen engang.


#18

Tallulah sa for siden:

Tykk, Hyacinth! :blomster:

Nå har jeg gått gjennom ALT sengetøyet, og dynene og funnet ut at vi har flest 220 dyner (vinterdynene og én sommerdyne), og mest 200-sengetøy (som da er mellom 180 og 195 langt, ca). :gal:

Jeg begynte jo ikke å måle for å finne nøyaktige mål på sengetøyet, bare hva som var (skulle være) 200 og 220 i lengden, og 140 i bredden. Det var først da jeg begynte å måle jeg så at det var helt kokos.

Av det vi har er det princess som ser ut til å ha holdt seg best (tror det er der kreppen som faktisk har riktig lengde er fra), så jeg bestilte litt ekstra derifra i riktig lengde, samt to nye sommerdyner, så får alt som er 200 bli gjestedyner sammen med et par av det sengetøyet som passer best. Flanellen er det som har krympet mest, men det er kanskje i flanellens natur.

Myyk er veldig lekkert, men jeg har ikke råd til det nå. For prisen av ett sengesett herfra fikk jeg to nye dyner og fire sett med sengetøy. Så får vi håpe det holder seg sånn relativt i størrelsen.


#19

star sa for siden:

Jeg har motsatt følelse, men skal jaggu måle. Vaskes på 60 og tromles aldri.
Synes trekkene er lengre enn dynene. Alt skal være 220.


#20

Hyacinth sa for siden:

Omg, er det så dyrt? :dåne: Vi fikk det av mine foreldre, og de kjøper alltid gaver til nøyaktig 1000 kr. Til alle. Alltid.


#21

Elise sa for siden:

Tror jeg betalte 3500 for to sett pluss laken. :jupp:


#22

frukt sa for siden:

Høie har god kvalitet synes jeg.


#23

Lavender sa for siden:

Det er også lov å reklamere eller klage. Står det 2-4% krymp og det både krymper mer og også til å bli for lite, klag.

www.forbrukerradet.no/siste-nytt/klag-pa-klaerne/

Vi har Høie og Borås Cotton fra den gang Paulson var stor fin butikk på Majorstuen.


#24

Høns sa for siden:

En venninne målte alt sitt sengetøy for ikke lenge siden og gjorde samme oppdagelse. Jeg har ikke målt, men er nesten fristet til det nå. På magefølelsen vil jeg si at det jeg har fra John Lewis og andre dyrere merker kjøpt i UK har holdt målene, tilsvarende med IKEA og Princes. Tror Høie også har holdt seg. Øvrige merker er ubrukelige.


#25

Malama sa for siden:

Engang da jeg hadde fått noe sengetøy til 220 dyner som skulle forkortes til 200 dyner gjorde min mor den samme øvelsen, måling av sengetøy. Ingenting stemte, sol du og har oppdaget.

Det forundrer meg ikke, vi har en del dyner dra ikea som jo ikke er i standard norsk mål, men kan ikke si at sengetøyet fra IKEA nødvendigvis passer bedre enn noe av der andre vi har. Etter noen år med vask og trommel.


#26

Millen sa for siden:

Jeg har mest sengetøy fra Kid og Princess og noe fra lenge siden. ( Jeg samlet sengetøy en periode).
Har aldri opplevd at 220 trekk ikke passer på 220 dyner, samme gjelder 200 dyner og trekk.
Vaskes og tromles.


#27

Hyacinth sa for siden:

De passer jo, Milen. Man får 200-trekk på en 220-dyne. Men dyna blir jo kortere. Det er veldig irriterende. Det er også irriterende med altfor stort sengetøy.


#28

Millen sa for siden:

Nå pleier ikke jeg å legge 200 sengetøy på 220 dyne...
Vi voksne har 220 dyner, og barna 200 dyner.
På min forholdsvis nye sommerdundyne (kjøpt tidligere i sommer) og nytt sengetøy er nok dynetrekket noen cm større. Men det plager ikke meg.


#29

Stompa sa for siden:

Det må man jo hvis man bare har 220-dyner og alt sengetøy har krympet til 200-størrelse ...


#30

Hyacinth sa for siden:

Ikke jeg heller, men det går an. Det har jeg faktisk lært her på FP. :knegg:


#31

Millen sa for siden:

Mulig jeg er heldig da, fir mitt 220 har aldri krympet så mye.


#32

Stompa sa for siden:

Nei, ikke mitt heller, men det er jo tydelig at mange har problemer med det, siden det er tema for tråden


#33

Gaia sa for siden:

Sateng-sengetøyet fra Princess holder rimelig greit på lengden også ved 90-graders vask og påfølgende tromling, så jeg er faktisk i ferd med å bytte ut alt vårt sengetøy med det. De variantene som er litt dyrere, og har noe mønster og er i lyst, litt tynnere stoff, har holdt seg best. Jeg klarer ikke se på nett hva de heter, men det er typen med smale striper. Vi har 220-dyner, og jeg hater at dynene klumper seg og blir for korte.


#34

Hyacinth sa for siden:

De to andre sengesettene vi har (men uhyre sjelden/aldri bruker) er fra Kid. Det ene der er et hvitt i «stor» krepp. Det er egentlig veldig deilig, men jeg skal jaggu måle det, for det er helt utrolig kort. I teorien er det 220.

Jeg liker egentlig å variere sengetøy, men vi er for late til å gjøre noe annet enn å legge på det samme som vi tok av om morgenen.


#35

Tallulah sa for siden:

Nå kan dere jo gjette hva målene på det nye sengetøyet var før vask. Det var IKKE 220, iallfall.

217 på det ene settet og 224 på det andre.


#36

Hyacinth sa for siden:

Altså to av samme slag? :gruble:

Jeg må innrømme at jeg kun målte det ene da jeg målte for deg. Kom rett og slett ikke på at de kunne høre ulike!


#37

Tallulah sa for siden:

De i samme mønster var like lange, men annet mønster fra samme produsent var annen lengde.


#38

Tallulah sa for siden:

Altså, sengetøy. Min nemesis. Det nye sengetøyet er meh. Det som var 224 har IKKE krympet, er veldig tynt og liksom løsner fra dyna og legger seg som et ekkelt klistrete lag rundt kroppen min når jeg sover. :sur:

Jeg er skikkelig sur på meg selv for å kjøpe billig fra Princess (riktignok var det klikk&hent så jeg fikk ikke kjent på det først, og et annet vi har derfra er i skikkelig kvalitet) fordi jeg misliker det så sterkt. Og nå er er ikke MYYK på salg lenger heller. :knegg:

Så noen flere tips til godt sengetøy? Gjerne i tykk hotellsateng eller tykk flanell.


#39

tink sa for siden:

Vi har stort sett bare rimelig sengetøy, som passer til dynene henholdsvis 200 og 220, med unntak av ett som er lillesøster sitt og alt for stort til hennes 200-dyne. Har ikke målt, og kvaliteten og hvordan det henger på dynene varierer. Mannen for eksempel hater lin-settet fra Høie, som må være det dyreste i huset fordi dyna hans løsner, mistenker det har noe med hvordan man bruker dyna når man sover, eller krøller den opp som ryggstøtte for ettermiddagshvilen.


#40

Bokormen sa for siden:

Vi er veldig fornøyde med Borås Cotton. :)


#41

Robyn sa for siden:

Kjæresten min har nettopp kjøpt nytt sengetøy i flanell fra Høie, og det er skikkelig godt. Tykk og god kvalitet og passer flott på dobbeldyna.
Han kjøpte det på tilbud i en butikk som hadde opphørssalg, så vet ikke helt hva prisen normalt er.


#42

Charlie sa for siden:

Fikk egyptisk bomull fra Kid til jul i fjor, og får knapt ha det i fred, fordi alle vil ha det. Det ble vel kjøpt på sånn sengesett-%-salg.

Er man kresen på egyptisk bomull er det ikke sikkert det er all that, men vi som er vant til krepp fra Høie liker det.


#43

liefje sa for siden:

Sorry altså men hahahahaha for at du har giddet å måle.


#44

Eia sa for siden:

50% på satengsengetøy på Princess nå. Har kun sateng i 220 (ikke målt) og ikke de problemene du beskriver.


#45

veobra sa for siden:

Jeg skulle ønske jeg kunne svare at Marimekko sitt er mye bedre enn alt annet. Dessuten er det 40% nå. Men sannheten er at det je har derfra i putevar har helt ordinær kvalitet. Gode ting, for all del, men ikke ekstraordinært. Det er bare så fint at je helst vil ha bare det. :knegg:

Jeg kjøper bare sateng. Ser også på trådtetthet der det er oppgitt. Jeg liker sengetøyet glatt og tykt. Av det vi har liker je Fru Lyng sitt egrt merke godt. Mye av det andre vi har blir fort tynt og slaskete etter kort tid. Jeg er sikker på at jeg ønsker meg noe enda dyrere. :nemlig:


#46

Tallulah sa for siden:

Resultat av søvnløse netter der jeg etterhvert har begynt å ergre meg over ALT. For lite dyne i trekket, for mye dyne i trekket, trekk som ikke henger fast i dyna, men i meg, trekk som er glatt og stikkete på samme tid, trekk som er for mykt, trekk som er for hardt … :knegg:

Jeg vil egentlig bare ha hotelldynetrekk!


#47

Neket sa for siden:

Si fra hvis du finner, det vil jeg også ha. Akkurat sånn som de har på hotell. Når vi bodde på Ritz Carlton ( fordi jeg er fancy :stolt: ) kunne man kjøpe sengesett til en halv formue, men bare teite amerikanske størrelser. Kanskje det går an på norske hoteller også? :gruble:


#48

Camomilla sa for siden:

Jeg kjøper, av naturlige årsaker, bare sengetøyet mitt på Fru Lyng.
Elegante, tynn og nydelig kvalitet både i flanell og sateng.
Mille Notti, noe tykkere men helt herlig.
Gant, krøller noe mere enn Elegante sitt, men den egyptiske bomullen er kjempebra.
Borås sin Cloud og Halvor Bakke sin sateng er ganske så lik, holder seg godt, myk og god og er noe rimeligere enn de nevnt over,
Skal du ha helt RÅ egyptisk bomull, så er det ingen over og ingen ved siden av Celso DeLemos… Men prisen er bra stiv.


#49

Hyacinth sa for siden:

Jeg bodde en gang på et hotell hvor man kunne kjøpe absolutt alt. Det var ikke et fancy hotell, det var et slitent hotell i Malaysia. De var tydeligvis lei av stjeling. Det var prisliste på sengetøy, fastmonterte lamper, glass og teskjeer, gardiner og dorullholdere. Og nattbord, og sikkert Koranen også.

Du får stjele eller forsøke å kjøpe på hotell, Tally. :nemlig:


#50

Ciela sa for siden:

Jeg liker percale , tett og god bomull . Har 220 dyner og 220 sengetøy tror jeg . Vasker på 90 grader og håper på det beste 😂.


#51

Elise sa for siden:

Har noen i flanell som jeg ikke bruker fordi jeg føler at dyna blir for kort, det er jo veldig synd.

Sammenliknet først med et fra IKEA som jeg er veldig fornøyd med. Det var tydelig at de i flanell var kortere. Hentet tommestokken.

Bomull fra IKEA: 195 cm
Krepp uten merkelapp: 200 cm
Flanell merket oeko-tex, husker ikke hvor det er kjøpt: 174 cm!
Flanell fra kid: 172 cm :dåne:
Myyk: 199 cm.

Nå har jeg bestemt meg for å kvitte meg med sengesettene som er så voldsomt korte, og kjøpe nytt i flanell, til 220-dyne. Det er så deilig med flanell. :hjerter:


#52

Tallulah sa for siden:

Jeg skal se om jeg får kjøpt noe flanell på salg etter jul, tenkte jeg.

Elsker at jeg har fått dere alle til å måle sengesettene deres. :knegg:


#53

millact sa for siden:

Jeg tenkte på deg da jeg så Elise sitt svar.:D


#54

Musemus sa for siden:

Vi har tjukk flanell fra Princess, tror jeg. Det er med grønt Marius-mønster. (Nedtona)


#55

Elise sa for siden:

Kjøpte nye flanell-sett i dag, for gavekortene jeg fikk til jul. Damen i butikken syntes ikke det virket som en god ide å kjøpe lange dynetrekk til korte dyner. Det spørs om dette også bare blir helt feil, da? :vetikke: Kjører iallfall på full rulle i tørketrommelen så det i det minste krymper bittelitt, da. :humre:


#56

Tallulah sa for siden:

Jeg har også kjøpt flanell i dag! Gikk for Høie og håper det holder stand.


#57

Fintdethei! sa for siden:

Jeg fikk sateng fra Kid i 200 lengde. Ikke målt. Men nå har jeg satt meg griller i hodet på at jeg vil ha 220 dundyner. Så vurderer å bytte sengetøyet til den lengden. Sant at 220 dyner er verdt investeringen selv om man rager 165cm over bakken selv?
(Fikk en sånn dyne noen netter i juleferien, og det var veeeeeldig deilig å pakke in tærne, og samtidig ha dynen nesten over hodet(.


#58

Tallulah sa for siden:

163 her. It is sooo worth it.


#59

Fintdethei! sa for siden:

Takk, du overbeviste meg! Søvnkvalitet er viktig investering...(løper til senteret før de stenger kl 20)


#60

Hyacinth sa for siden:

Jeg er 169 og kunne aldri hatt noe kortete enn 220. Har ei venninne som er 163 og mener at dyner burde finnes i 240-lengde. Minst. Jeg er helt enig.


#61

Tallulah sa for siden:

Har vasket flanellen fra Høie, og den virker tykk og god. Har ikle målt den ennå. :knegg:


#62

Elise sa for siden:

Tommestokken ble funnet frem så fort dette kom ut fra tørketrommelen. Foreløpig bare krympet 3 cm.


#63

Camomilla sa for siden:

Jeg er 160 og har hatt 220 dyne i over 20 år og digger det.


#64

Fintdethei! sa for siden:

Dundyner i 220 lengde kjøpt, og to nye puter. Sengetøyet ble byttet, og er i vaskemaskinen nå. En natt til før luksusen overtar. Får følge med på salg av sengetøy nå da.


#65

Tallulah sa for siden:

Gratulerer! Blir sikkert deilig.

Nå har alle dynene fått nytt sengetøy på seg, det har ikke krympet verken i vask eller tørketrommelen. Og det har glidelås nederst! Ikke de teite knappene. :lykkelig:


#66

Fintdethei! sa for siden:

Glidelås! Ja, det er et must på neste sengetøy jeg kjøper.



#68

Tallulah sa for siden:

Ja, faktisk. :knegg:

Men fant ut at jeg prioriterer et flanellsengetøy nå, vi har jo tross alt et glatt, selv om jeg ikke liker det. Er jeg fornøyd med kvaliteten på flanellen skal du ikke se bort i fra at jeg fortsetter med Høie.


#69

Elise sa for siden:

Etter noen flere runder i tørketrommelen har 220-settet mitt i flanell krympet til 205. Passer greit nå, altså. Men nå vil jeg ha vår, og har lagt på krepp i stedet.


#70

Tallulah sa for siden:

Høres ut som det var rett strategi!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.