Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kong Ingrid Alexandra

#1

Heilo sa for siden:

Hva skal den fremtidige regenten Ingrid Alexandra og hennes eventuelle fremtidige ektemake tituleres som? Jeg synes denne kronikken var både morsom og ganske prinsipielt relevant, også i lys av andre diskusjonstråder her inne om kjønn og rettigheter: www.aftenposten.no/kultur/i/L14rJJ/spraaket-vaart-blir-det-kong-ingrid-den-foerste?fbclid=IwAR2GIx2KUjO4J2nXzi-7QF722N8O5rxBwLAWE-ACZBjNaQ42lQKhPFg047E

Merker meg forresten at regent ikke var tatt med som et kjønnsnøytralt alternativ, men det er det da? Og da kan ektemaken hete... ikke medregent, for det antyder jo en annen konstitusjonell rolle enn regenters ektemaker vanligvis har?

Avskaffe monarkiet er selvsagt det mest logiske alternativet da. :nemlig:


#2

Blondie sa for siden:

Enig i siste avsnitt. :nemlig:

Regentgemal/-gemalinne synes jeg fremtidig ektefelle skal hete. :glis:


#3

Heilo sa for siden:

Hva med regentfelle, for en kjønnsnøytral variant?

:D


#4

Blondie sa for siden:

Ja! :grineler:


#5

Strå sa for siden:

Ingrid Alexandra blir ikke regent om det er opp til meg. Men det er en annen sak. Regent Ingrid Alexandras eventuelle ektefelle kan være regentfelle, slik Heilo foreslår.


#6

Tjorven sa for siden:

Regentfelle var smått genialt. :rofl:

Hvordan sender man inn forslaget?


#7

Inagh sa for siden:

Regentfelle. :nemlig:


#8

Toffskij sa for siden:

Drott var et ganske kult forslag. :D


#9

Pøblis sa for siden:

Jeg likte drott best. :nemlig: Og regentfelle, så klart! :ja:

Og så ergrer det meg VELDIG at vi i Norge har valgt å bruke de mannlige titlene som lærer, skuespiller, sykepleier etc. som kjønnsnøytrale titler. I Danmark bruker de sygeplejerske som fellestittel. En fin måte å hedre et godt gammelt kvinneyrke på.


#10

Karamell sa for siden:

Åh, dette fikk jeg dejavu på. Har vi hatt en diskusjon om slike regnetnavn før, for lenge siden?


#11

Polyanna sa for siden:

Drott. Eller, blir det også mannlig, hvis man følger Pøblis-logikk? (Ref drottning)

Pøblis-kjepphesten var en total mindfuck, forresten, så den kommer jeg til å buksere med hele kvelden!


#12

Input sa for siden:

Jeg likte kronikken godt da jeg leste den i går. Morsomt skrevet. Jeg er veldig enig i at vi må ta den debatten nå, før det finnes en fremtidig ektefelle.


#13

Zulu sa for siden:

Ja!

Og JA! :gal:


#14

Pøblis sa for siden:

Jamen - kjør på med betraktninger og sånn, da vel! :hyper:


#15

Strå sa for siden:

Jeg tror ikke jeg skal kjøre nå Pøblis. Ad betraktninger så heller jeg til at vi kan da for fanken ikke fortsette med dette regenttullet, hvor øverste post i Norge arves på tvilsomt grunnlag og attpåtil MÅ være protestantisk-Luthersk. Fordi på akkurat det punktet valgte Harald Olavsønn å bruke vetoretten sin. Det er hårreisende fjernt.


#16

Gaia sa for siden:

Min yndlingstittel var Norg! Tenk det, da, Norg Ingrid Alexandra av Norge og hennes regentfelle. :elsker:


#17

Maverick sa for siden:

Jeg har softspot for "jarl" jeg, altså. Eller "høvding". Og gjerne noen skinnfeller over skuldrene og litt mer sverd og slikt, ikke bare sånn pyntesabel.

En Lagertha kan vel få de fleste til å bli monarkister, eller? :elsker:

(Hvis ikke blir de halshugd, obviously.)


#18

Strå sa for siden:

Jeg blir vel halshugd jeg da, republikaner som jeg er.


#19

Input sa for siden:

Jeg synes også først og fremst vi skal kutte ut hele monarkiet. Har dere forresten sett Young Royals på Netflix? Den var brutal.



#21

Fløyel sa for siden:

Ingrid Haakonsdatter av Norge og gifter hun seg med Knut fra Ørsta, kan han hete Knut av Ørsta, eller Knut av Møre og Romsdal, hvis man skal se litt stort på det.


#22

Polyanna sa for siden:

Glemte å følge opp denne, og har tenkt litt. For det første: Det het vel sykeSØSTER i Norge, gjorde det ikke det? Det kalte i hvert fall min grandtante seg for. :nemlig: Da syns jeg sykepleier er både mer presist og mer dekkende.

Angånde lærer: Nei, ikke enig i at det var en "mannlig" tittel. Det er en rent gramatikalsk form av en som driver og lærer bort. Så var det nå en gang sånn i patriarkatet at dette per def var en mann, men ordet er i seg selv kjønnsnøytralt. Og så slang de på "-inne" når kvinner våget seg ut i yrket.

Så ikke enig. :niks:


#23

Zulu sa for siden:

Men det samme etymologiske prinsippet gjelder vel for sygeplejerskene i Danmark? Altså at utgangspunktet er en som pleier de syke, og så slang man på -ske for å understreke at det var en kvinne. Men da var det ikke den mannlige sygeplejeren som var referansepunktet som i tilfellet lærer.


#24

Polyanna sa for siden:

Ja, der er kanskje plejer og plejerske mer sidestilt, så sett og vis? :vetikke:


#25

Pøblis sa for siden:

Nei, Poly, tittelen har aldri vært sykesøster. :knegg: Diakonissene ble kalt søstre, så mange sykepleiersker ble kalt sykesøstre, men sykepleierske har vært tittelen siden utdanningen ble etablert.
Jeg tror helsesykpleierne er de enste som har hatt søster som offisiell tittel.


#26

Charlie sa for siden:

Slipp dem fri. Kidsa til Harald, ikke sykesøstrene. Jeg er fremdeles skuffet over at HM ikke proklamerte sin utmelding når han hooka opp med MM. Det hadde vært en gylden anledning, og oppsigelse i god tid.


#27

Polyanna sa for siden:

Her bøyer jeg umiddelbart av for kompetanseovermakten. :nemlig:

(Grandtante og venninnene hennes kalte hverandre "søster ditt" og "søster datt" hele livet, så det er der jeg har det fra. )


#28

Pøblis sa for siden:

Haha, det gjør vi jo noen ganger ennå. :knegg: Og vi hadde jo søsterhjem og sånn. Og helsesøstre.


#29

Heilo sa for siden:

Digresjon: Kanskje din og min grandtante var venninner? Jeg har en grandtante som reiste til Oslo, tok sykepleierutdanning og ble boende der hele livet sammen med en annen "søster" (kanskje var det også en annen relasjon der, sett med dagens øyne).


#30

Polyanna sa for siden:

Nope, hun utdannet seg og jobbet i Haugesund. Men spesialiserte seg til operasjonssykepleier i Oslo, tror jeg. De var altså en helt nydelig gruppe med damer, de "søstrene". :hjerter:


#31

GeekyGirrrl sa for siden:

Jeg måtte bli voksen før jeg skjønte at søster Eli og søster Kari IKKE var min mors tanter, men min mormors venninner og kollegaer. :knegg:


#32

Agent Scully sa for siden:

Foreslår at vi kaller dem "Krona"


#33

Libra sa for siden:

Men atte hvorfor kan han ikke ha tittelen konge? Har ikke abo på Aftenposten så jeg vet ikke om det blir forklart der? Dame gifter seg med konge = dronning. Mann gifter seg med dronning = konge?

Blir kanskje mer komplisert med samme kjønn giftemål. Dronning 1 og dronning 2 blir kanskje litt knøvlete?


#34

Polyanna sa for siden:

Konge er lik regent. Dronning har vært brukt både for regent og for kongens ektefelle.


#35

Strå sa for siden:

Det at konge har pleid å bety regent er vel ikke noe argument mot at det også kan bety regentektefelle, slik dronning kan bety begge deler. Prinsgemal har vært brukt om den regjerende dronningens ektefelle, jf England og Danmark.


#36

Floksa sa for siden:

Burde partner ikke egentlig tituleres Joker?
H*n er jo bare der, ingen vet helt hvorfor og hva man skal med Joker’n men den er jo alltid med.


#37

Fløyel sa for siden:

Og både Henry og Philip var muggne for de tittlene.


#38

Strå sa for siden:

Og jeg klarer ikke helt å synes synd på dem. Arvelige titler er ikke noe jeg støtter bare fordi noen tror at å velge president er like galematias som i USA.


#39

Blondie sa for siden:

Det må da sies å være en bonus.

:sparke:


#40

Fløyel sa for siden:

:knegg: Jeg er helt enig. Jeg regner med at de kjente til hvilke fremtidige jobber konene deres ville inneha og da bli putt fordi kona de har høyere rang :knegg: Jeje, get over it.


#41

Marla Singer sa for siden:

Litt sent inne her, men for en fornøyelig tekst! :knegg:

Jeg heier på kong Ingrid, helt på ordentlig (hvis vi først skal ha denne ordningen, egentlig heier jeg på bare Ingrid). Hva ektefellen skal hete, vet jeg ikke, men bør vi ikke også gå bort fra prins og prinsesse?


#42

Tjorven sa for siden:

Det jeg synes var spesielt fornøyelig med teksten var at den tok innover seg at det på ingen måte er gitt at Ingrid Alexandras kommende livsledsager er en mann, og problematiserte at dette bør vektlegges når man skal finne passende tittel.

Jeg har lest flere svar på dette innlegget, og samtlige av dem ser helt bort fra denne muligheten. Det synes jeg blir helt feil. Hele poenget nå er jo at man må lage titler som er kjønnsuavhengige i alle retninger. Ikke bare for Ingrid Alexandra sin del, men for kommende generasjoner.

(Jeg er helt enig i at monarkiet har utspilt sin rolle, men så lenge vi har monarki mener jeg vi har en oppegående og fungerende kongefamilie som fyller oppgaven sin til fulle.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.