Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skalldyr og bibelen

#1

amo sa for siden:

I samtale med 17 åringen å, så meiner ho at det står i Bibelen at vi ikke skal spise skalldyr.
Noen som vet om det stemmer? :knegg:


#2

My sa for siden:

Ja, det stemmer. Og svinekjøtt. :nikker:


#3

Strå sa for siden:

Både forbudet mot skalldyr og det mot svin og påbudet om at dyret skal bløs tom (mens det lever) står i GT. Der står det også at man ikke skal ha ulike stoffer i klærne og mye annet horribelt. Kristne følger vel ikke GT så mye. Tror jeg.


#4

Millen sa for siden:

Det med skalldyr har jeg aldri hørt.


#5

amo sa for siden:

Ikke jeg heller, men det hadde 17 åringen fått med seg i en politisk diskusjon på skolen. :knegg: Ja,ja lærer stadig noe nytt, og takket være fp slipper jeg å lese gjennom Bibelen også. :tilber:


#6

Blånn sa for siden:

Det stemmer med matrådene. De var nok viktige på den tiden da skalldyr fort blir farlige å spise om de ikke blir behandlet riktig, det samme gjelder for svin. Og å blø ut dyret. Men med moderne kunnskap og bedre mathygiene er det ikke lenger et problem.


#7

Charlie sa for siden:

Det er riktig som flere sier, og det er flere religiøse samfunn som følger kostholdsrådene, bl.a. Syvendedagsadventistene, som er et kristent samfunn.

Jeg vet flere som ikke spiser feks svin uten å være religiøse, fordi grisen ikke har tilstrekkelig nyrekapasitet og pga rånelukt i kjøttet (androstenon og skatol). Er ikke så glad i gris selv, og kjøper ikke svin for bruk hjemme.

Bibelen sier noe om det flere steder, men kap. 11 i tredje Mosebok gir en grei gjennomgang:

Rene og urene dyr
11Herren sa til Moses og Aron: 2 Si til israelittene: Dette er de dyrene dere kan spise av alle dyreslag på jorden: 3 Alle som har klover, klover som er kløvd helt igjennom, og som tygger drøv, kan dere spise. 4 Av drøvtyggere eller klovdyr er det bare disse dere ikke må spise: kamelen, for den tygger drøv, men har ikke klover, den er uren for dere; 5 og fjellgrevlingen, for den tygger drøv, men har ikke klover, den er uren for dere; 6 og haren, for den tygger drøv, men har ikke klover, den er uren for dere; 7 og grisen, for den har klover, klover som er kløvd helt igjennom, men tygger ikke drøv, den er uren for dere. 8 Kjøttet av disse dyrene må dere ikke spise, og de døde kroppene må dere ikke røre. De er urene for dere.
9 Dette kan dere spise av alt det som lever i vannet: Alt som har finner og skjell, enten det lever i havet eller i elver, kan dere spise. 10 Men alt som ikke har finner og skjell, enten det finnes i havet eller i elvene, alt som myldrer i vannet, alt som lever der, det skal være motbydelig for dere. 11 De skal være motbydelige for dere. Kjøttet av dem skal dere ikke spise, og de døde kroppene skal være motbydelige for dere. 12 Alt i vannet som ikke har finner og skjell, skal være motbydelig for dere.
13 Disse fuglene skal være motbydelige for dere. De må ikke spises, for de er motbydelige: ørnen, lammegribben og svartgribben, 14 glenten og alle slags falker, 15 alle slags ravner, 16 strutsen, uglen, måken og alle slags hauker, 17 kattuglen, skarven og hubroen, 18 sløruglen, pelikanen og åtselgribben, 19 storken og alle slags hegrer, hærfuglen og flaggermusen.
20 Alt kryp som har vinger og går på fire, skal være motbydelig for dere. 21 Men disse kan dere spise av alt kryp som har vinger og går på fire: det som ovenfor føttene har leggbein til å hoppe på marken med. 22 Av dem kan dere spise disse: arbe-gresshopper, solam-gresshopper, hargol-gresshopper og hagab-gresshopper av alle slag. 23 Men alt annet kryp som har vinger og fire bein, skal være motbydelig for dere.
24 Dette er de dyrene som dere blir urene av. Den som rører ved de døde kroppene deres, er uren helt til kvelden. 25 Den som bærer en slik kropp, skal vaske klærne sine. Han er uren helt til kvelden: 26 Hvert dyr som har hover og ikke klover, og som ikke tygger drøv, er urent for dere. Enhver som rører ved dem, blir uren. 27 Og alle firbeinte dyr som går på poter, er urene for dere. Enhver som rører ved de døde kroppene, blir uren helt til kvelden. 28 Og den som bærer en slik kropp, skal vaske klærne sine, og han er uren helt til kvelden. De er urene for dere.
29 Blant smådyrene som myldrer på jorden, er disse urene for dere: moldvarpen, musen og alle slags firfisler, 30 anaka-firfislen, koah-firfislen og letaa-firfislen, salamanderen og kameleonen. 31 Disse smådyrene er urene for dere. Enhver som rører ved dem når de er døde, er uren helt til kvelden. 32 Alt det som et slikt dødt dyr faller på, blir urent, enten det er trekar eller klær, skinn eller sekker eller noen annen bruksgjenstand. Det skal legges i vann, og det er urent helt til kvelden. Da er det rent igjen. 33 Faller et slikt dyr ned i et leirkar, blir alt det som er i karet, urent, og karet skal dere knuse. 34 Kommer det vann derfra på noe som kan spises, blir det urent. Alt som kan drikkes, blir urent i slike kar. 35 Alt det som et av disse døde dyrene faller på, blir urent. Enten det er en bakerovn eller en kokeovn, skal de slås i stykker. De er urene, og urene skal de være for dere. 36 Bare kilder og brønner som det samler seg vann i, er fortsatt rene. Men den som rører ved det døde dyret, blir uren. 37 Faller dyret ned i korn som skal sås, er kornet like rent. 38 Men har de slått vann på kornet, og det så faller et dødt dyr nedi, er kornet urent for dere.
39 Når et dyr som dere kan spise, dør, da er den som rører ved det døde dyret, uren helt til kvelden. 40 Den som spiser av dyret, skal vaske klærne sine, og han er uren helt til kvelden. Og den som bærer et slikt dyr, skal også vaske klærne, og han er uren helt til kvelden.
41 Alle smådyr som myldrer på jorden, er motbydelige. De må ikke spises. 42 Enten de kryper på buken, eller de går på fire eller flere føtter, må dere ikke spise dem. De er motbydelige. 43 Gjør ikke dere selv motbydelige ved smådyr av noe slag! Gjør dere ikke urene ved dem, så dere ikke selv blir urene. 44 For jeg er Herren deres Gud. Dere skal hellige dere og være hellige. For jeg er hellig. Dere skal ikke gjøre dere selv urene ved smådyrene som det kryr av på jorden. 45 For jeg er Herren som førte dere opp fra Egypt for å være deres Gud. Dere skal være hellige, for jeg er hellig.
46 Dette er loven om dyrene og fuglene, om alle levende skapninger som det kryr av i vannet, og om alt levende som myldrer på jorden. 47 Den skiller mellom urent og rent, mellom dyr som kan spises, og dyr som ikke kan spises.

Endel av disse pandemiene med fugleinfluensa, svineinfluensa og kinesiske vannmarkeder har vel bidratt til å gi Bibelen aktualitet, kan man si.


#8

Strå sa for siden:

Hvis du hinta til meg så skrev jeg at "kristne ikke følger GT så mye", noe helt annet enn at kristne ikke følger GT. Jeg burde nok ha skrevet "De færreste kristne følger alle påbud og forbud i GT". Og takk og lov for det. Når det gjelder Syvendedagsadventistene så fulgte ikke de GTs matråd konsekvent på 1970- og 1980-tallet i hvert fall, men jeg tror de er strengere nå.
EDIT: Jeg må lære meg å skrive mindre hardt, jeg blir jo stuss når jeg leser på nytt. Unnskyld.


#9

amo sa for siden:

Det står spesifikt altså, at man IKKE skal spise flaggermus. Noen burde lest Bibelen…..


#10

My sa for siden:

Ikke kameler eller fjellgrevling. :noterer:


#11

Maverick sa for siden:

Heldigvis er det nye testamentet mye mindre ekstremt, da det er dette de kristne følger. Småtteri som «mannen er kvinnens hode» og at kvinner skal dekke til hodet når de taler profetisk og i forsamlinger og slikt. Og ha langt hår. Og det der med at menn som ligger med menn er en styggedom. Skikkelig moderne!

:klarteikkedymeg:

Moselovene er særs underholdende, og mye (men ikke alt!) kan forklares med hygiene og sykdomsforebygging. Oldschool FHI. :nemlig:


#12

Nenne sa for siden:

Og der så jeg omsider poenget med misjonering. :humre: Send dem til Kina, alle som én!


#13

amo sa for siden:

:latter:


#14

nokon sa for siden:

Min favoritt er «Loven om mugg på klær». Trur det er rundt 3. mosebok 13. :bidrar:


#15

Palmen sa for siden:

Tenkte nøyaktig det samme! :knegg:


#16

Nextlife sa for siden:

Jeg leste vers 3, og ble litt forskremt over at man kunne spise klovner, kløvne klovner som rygger drøv. :eek:


#17

Charlie sa for siden:

Hintet ikke til deg, bare generell info., fordi religiøse kostholdsråd ofte forbindes med feks muslimer,men det er mange religioner som har det, også jøder og kristne.

Slik jeg har oppfattet det i min ferd i SA i det tidsrommet du nevner, var det «strengt» i alle typer menighetsarrangementer, inkl. barne- og ungdomsarbeid, bl.a. var pølsene på speiderleir soyapølser. Alt var vegetar på arrangementer, men ikke alle var vegetarianere hjemme. Men kostholdsråd i SA ligger til plikten om å ta vare på kroppen/ Guds tempel såvidt jeg oppfattet det og er ikke et spørsmål om frelse i og for seg, så det var vel en del som spiste både pølser og reker på privaten. Det var ikke noe man hadde lyst til å snakke høyt om på møter. De unge i SA har gått fra å være litt rare på 70/80-tallet til å bli Grünerløkkatrendy med falafel og rawkaker, det unner jeg dem. :jupp: Det ligger ikke for meg, da. Men gris unngår jeg.


#18

Maverick sa for siden:

Jehovas Vitner skal ikke spise (eller drikke, knis) blod, og ønsker ikke blodoverføring. Det stammer også fra det gamle testamentet. De har dog en mer liberal holdning til klesplagg med blandede stoff.


#19

Isprinsessen sa for siden:

Det blir jo nuppete med blandede stoffer i klær så det sier jo seg selv :filer:


#20

Strå sa for siden:

Interessant Charlie. De jeg kjenner tok nok kostholdsteget gradvis, med mindre streng praksis når de var sammen med slekta som ikke var SA. Forrige gang jeg møtte dem var det ikke noe slark i matveien, men nå er jo omverdenen blitt bedre på å lage noe til alle sånn til sammen.


#21

tink sa for siden:

Enig, det står vel også en del om mugg i huset. Leste denne delen da jeg jobbet med leprahistorie for et par år siden. I en eldre oversettelse omtales alt muggens som spedalsk og bør brennes. (om jeg ikke husker helt feil).


#22

nokon sa for siden:

Skal det ikkje bes for av ein prest og gravas ned først?


#23

My sa for siden:

Tydeligvis var mugg i hus og klær et stort folkehelseproblem på den tida (også).


#24

Tjorven sa for siden:

Dette var sikkert ganske nyttige kostholdsråd/leveregler for den tidsepoken det ble skrevet/gjenfortalt. Og da var det fornuftig.

Det er ganske mye som står i GT som vi slett ikke kan/skal forholde oss til lenger. :nemlig:


#25

My sa for siden:

Jeg skjønner forsåvidt de fleste av kostholdsrådene, men det med tøy av blandet materiale - det har jeg litt mer problemer med. Finnes det en logisk forklaring på hvorfor det var uønsket?


#26

Maverick sa for siden:

Synes isprinsessens forslag om nupper her er utmerket. :nemlig:


#27

Milfrid sa for siden:

Og heldigvis kan man velge å se bort fra det nye testamentet også om man vil. :nemlig:


#28

My sa for siden:

Ja, det er sant. Det kan jo være at de var plaget med både mugne og nuppete klær. Jeg kan i grunn forstå at de hadde behov for en frelser.


#29

meisje sa for siden:

:D Dagens kommentar!


#30

Pappalille sa for siden:

Nå kniste/gryntet jeg sånn her at jeg måtte forklare kollegaene hva jeg leser. :lol:


#31

Mams sa for siden:

Når jeg gikk på barneskolen måtte vi skrive resyme fra de 5 første mosebøkene.
Det er det eneste jeg husker da.


#32

zinatara sa for siden:

Ja, jeg lever godt med å ikke forholde meg til noen religiøse tekster for hvordan jeg skal leve livet mitt.

Det sagt, så syns jeg det til dels bedrives mye apologetikk for å slippe å forholde seg til de delene av religion som kræsjer med moderne syn, samtidig som man velger å ikke gjøre det samme når det gjelder de tingene som støtter ens eget syn på ting.


#33

Tjorven sa for siden:

Jeg forholder meg i ganske stor grad til Kardemommeloven. :nemlig:


#34

Milfrid sa for siden:

Kardemommeloven. :hjerter:

Jeg argumenterte en gang heftig overfor en personlig kristen at det burde være om man lever etter den, og ikke om man tror på en Gud som avgjør om man havner i en potensiell himmel, får 40 jomfruer eller whatever, men han var helt uenig, man måtte tro.

Nah.


#35

Malama sa for siden:

Ja. For det står jo i et av få bibelvers jeg kan.

"for hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt men ha evig liv."

Det er troen som frelser. Såpass har jeg skjønt. (jeg omgås tross alt flere personlig kristne og misjonærer på jobb hver dag enn jeg har truffet tilsammen før i mitt liv.


#36

Shun sa for siden:

Nja, dette gjelder først og fremst i protestantismen.
I katolisismen betyr handlingene dine mer.


#37

Malama sa for siden:

Ja. De gjør vel det.

Men må du ikke likevel tro, altså? Sånn i tillegg?


#38

Milfrid sa for siden:

Ja, jeg vet jo hva Bibelen sier, men jeg synes det er ulogisk og teit. Handlinger bør telle mer enn ord og det bør være grenser for hvor lange ganger man skal tilgi noen som gjør samme feil om og om og om igjen fordi man kan tilgis.

Jeg finnes jo ikke religiøs, men synes man bør oppføre seg skikkelig mot medmennesker uavhengig av hva de tror på og fordi det er rett, ikke fordi man skal til paradis i et potensielt neste liv eller noe.


#39

Malama sa for siden:

Jeg et slett ikke uenig i at man skal være grei mot andre og at gode gjerninger er en god ting. I seg selv. Fordi det er rett.

Men at en kristen mener at troen frelser og er det som gir muligheten for å komme til guds himmel eller hva det enn er, er nå sånn da at for den som altså ikke tror, vel heller ikke tror på dette?

Sannelig om jeg vet. Det ble slutt på andakt og bønn som inn ledning på lunsjen for noen år siden. Så det er ikke så mye jeg utsettes for av dette i det daglige lenger. Bare på personalsamling og sånn.


#40

Maverick sa for siden:

Hjelpes, Malama, hvor i alle dager jobber du? Vatikanet?


#41

Malama sa for siden:

Nei. Men et selskap som er, kristent eid og styrt.


#42

Strå sa for siden:

Aha, da er det forståelig.


#43

Hondacrv sa for siden:

:knegg: det er riktig at troen frelser. Og at gjerningene, ifølge Luther, skal komme som et resultat av gleden over å være frelst. Mens i islam, frelser gjerningene pluss troen. Det er derfor kristnendommen kalles nådereligion (nåde=Gratia=gratis) og islam pliktreligion.
Det med at kristendommen er en nådesreligion oppfattes av fleire som provoserande.


#44

nokon sa for siden:

Neppe. Det høyrest veldig luthersk ut, det der.


#45

Polyanna sa for siden:

Ja, her var det mye kjent. :knegg:


#46

Malama sa for siden:

Meget korrekt. Luthersk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.