Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Valg - hvilket parti

#1

frukt sa for siden:

Jeg har for mye å styre med til at jeg orker å følge så mye med på nyheter, og da politikk spesielt. Men jeg skal såklart stemme, og vil gjerne ta et noenlunde informert valg. Når jeg har tatt Aftenbladets valgomat får jeg MDG, Rødt og SV som resultat. Kan dere si noe om disse partiene, hva de står for, hva de har fått til osv?


#2

Stompa sa for siden:

Jeg får de samme partiene. Har stemt SV fordi jeg oppfatter partiet som mer stabilt og realistisk og de andre to som for ekstreme og ensporede (pluss personlige følelser som utelukker Rødt i fylket mitt, men det er jo irrelevant i din sammenheng).


#3

oslo78 sa for siden:

Av de tre ville jeg stemt MDG. Rødt og SV vil melde Norge ut av EØS og NATO - det burde være nok til å droppe dem med tanke på hva som har skjedd de siste par åra. Vaksinesamarbeidet (EØS) og Russland som rasler med sablene (takk og lov at Norge er NATO-land) er argumentasjon nok. Vi er et bittelite land og helt avhengige av samarbeid med andre land. Også i klimakampen!


#4

Anne C sa for siden:

Jepp, da utgår de to. Da står jeg bare ingen med ett parti, og det er IKKE MDG for min del.


#5

frukt sa for siden:

Takk alle sammen. :blomst: Synes slikt er vanskelig å sette meg inn så veldig greit med litt innspill fra dere.
Det står for øvrig ikke kun mellom de partiene for min del. Men tenkte det var greit å starte med de.


#6

Blondie sa for siden:

Jeg ville sett på denne. Her kan du velge viktige saker og stemme fra det:
www.nrk.no/valg/2021/partiguiden/nb/

Jeg SV-medlem og stemmer selvsagt på dem, jeg er mest enig i deres politikk. Ikke i alt, men i kjernepolitikk og ideologi. Å være helt enig (f.eks om NATO) er utopisk.


#7

frukt sa for siden:

Takk for tips, Blondie. Nei man vil vel aldri finne det perfekte partiet. Jeg må nok tenke litt mer på hva som er de viktigste sakene for meg.


#8

Anne C sa for siden:

For meg spiller det en rolle om jeg ønsker et skifte eller ikke. Det avgjør ganske mye for min stemme.


#9

Fjols sa for siden:

Samme.


#10

Syrinx sa for siden:

Godt sagt!


#11

polarjenta sa for siden:

Jeg ønsker regjeringsskifte og har stemt deretter. Man finner ikke et parti som man er enig med alt i. Så man må finne ut hvilke saker som er viktigst.


#12

Floksa sa for siden:

Jeg er medlem i (og delvis aktiv, er 2.vara til kommunestyret) i MDG.
Jeg valgte meg MDG i 2015 da Sp valgte Borten Moe til nestleder. For klimasaken er den absolutt viktigste saken for meg. Den trumfer alt annet. Men det er også viktig for meg å være trygg på andre kjerneverdier som likestilling, asyl og flyktningepolitikk og diskriminering. Jeg vet at jeg aldri vil våkne til lysebrune utsagn fra MDG.
Etter klima er landbruk min viktigste sak. Og har vært en del av landbruket i 30 år og jeg er skremt av det jeg ser. Både ute og hjemme. Vi er i ferd med å ødelegge det viktigste vi har. Matproduksjonen. Det trengs en formidabel snuoperasjon for å få orden på det. Og ingen har hittil hatt mot til å prøve engang.
Jeg er ikke enig med MDG i alt, særlig er rovdyrsynet i MDG ganske kraftig på kollisjonskurs med mitt (men jeg er ikke enig med Sp heller) og jeg er VELDIG skeptisk til narkotikapolitikken. Men alt i alt står MDG for et verdisyn jeg er svært enig i og en samfunnsutvikling på linje med det jeg ønsker meg.


#13

nokon sa for siden:

Eg stemmer SV fordi desse sakene er viktig for meg:

  • Ein human invandringspolitikk
  • Miljø
  • Reversering av AAP-reformen
  • Tannhelsereform

#14

Maverick sa for siden:

Både en FrP-er og en SV-er kan si at de stemmer sitt parti fordi de er opptatt av en god innvandringspolitikk, kan være greit å finne ut hva man selv mener for eksempel er en god innvandringspolitikk og så sjekke åssen det matcher partiene - eller hva nå enn som er hjertesakene.

Jeg er blodrød i hjertet, mener fremtiden er grønn, og ønsker å stemme på noen jeg oppfatter har styringsevne, og som jeg ikke får vond smak i munnen av. Det ser ut til å bli SV i år. Jeg vil ha Støre som statsminister og SV så store som mulig for å nulle ut mest mulig SP - og gjerne Rødt over sperregrensa, jeg tror de vil ha godt av å ha flere enn Moxy på Stortinget. Kunne også stemt MDG, men selv om jeg er stor fan av ungdommen er det nok allikevel fortsatt slik at jeg mener at en noe mer variert sammensetning av bakgrunn og erfaring på stortingslista ville vært en fordel.



#16

Hondacrv sa for siden:

Stiller Giske til valg i år? Viss ikke, vurderer eg AP.



#18

mkj sa for siden:

Jeg hadde aldri stemt på et parti som vil ha oss ut av NATO. Be careful what you wish for.


#19

gajamor sa for siden:

Rødt og SV er sosialistiske partier, mens hos MDG varierer det fra representant til representant hvor sosialistiske vs liberalistiske de er. Partiprogrammet er også en eklektisk blanding. Blant annet skal de revurdere konkurranseutsettingen av jernbanen, men åpne for at private kan bygge sin egen jernbanestrekning. Og de skal stoppe høyreregjeringens effektiviseringsreform i det offentlige (ABE), men innføre sin egen istedenfor. De er også, som andre skriver over, positive til EU og EØS, det er ikke SV og Rødt.

Forskjellen på SV og Rødt er mer metode enn innhold. Det er selvsagt noen enkeltsaker som er forskjellige på innhold også, men hovedmålene for de to partiene er like: et ikke-kapitalistisk samfunn som er godt å leve i for alle. Dette innebærer vesentlig omfordeling av ressursene. Men mens Rødt er tydelige på at de vil være vaktbikkja i politikken som alltid står på krava og prinsippene, så tar SV en mer pragmatisk tilnærming og ønsker å gå inn i regjering for å kunne gå i dialog med makta, og prøve å gradvis dra samfunnet over på riktig kurs.

Så det opp til deg:
-Er du sosialist?
-Er du for eller mot EU?
-Hvis du er sosialist: mener du det er viktig å stå på krava og stemme for det som er riktig uansett, eller er du villig til å svelge en kamel eller to for å komme fram til et best mulig kompromiss?

Og ikke minst: Norske valg er personvalg. Det har skjedd før at folk er stemt inn fra et parti, og så har skiftet midt i en periode. Eller er blitt kastet ut fra partiet. Så se på de som står øverst på listene for de tre partiene i ditt fylke, og vurder hvem av dem du har mest tiltro til.


#20

gajamor sa for siden:

Niks. Og jeg har faktisk såpass tiltro til kvinnene på toppen i AP at jeg heller ikke tror at de kan finne på å sette ham inn i en regjeringspost.


#21

Hondacrv sa for siden:

Takk for svar. Interessant tråd!



#23

sindrome sa for siden:

Ikke bare kvinnene. Det var et ganske massivt opprop fra AP-politikere fra det ganske land da Trøndelag forsøkte å velge ham som leder. Det må skje veldig mye for at han skal få et verv i en evt regjering. Hvis så skulle skje vil det rive i stykker partiet tror jeg.


#24

Fløyel sa for siden:

Det er få som snakker om Partiet Sentrum, her er deres svar på NRK valgomaten. Jeg må lese partiprogrammet deres grundigere for å få litt mer innblikk. Jeg liker hovedpoengene deres, dessverre er de for små, men små må også starte et sted.
www.partietsentrum.no/partiet-sentrum-sine-svar-pa-nrk-sin-valgomat/

Jeg er dog ikke fan av hverken Støre eller Vedum som statsministerkandidater. Jeg stemmer mot høyresiden, men er nærmere sentrum i år.


#25

him sa for siden:

Mental helse har kåret Sentrum son best psykologisk.no/2021/08/en-av-norges-fremste-rettspsykiatere-og-norges-mest-kjente-forsvarsadvokat-vil-ha-nasjonalt-krafttak-for-psykisk-helse-de-neste-fire-arene/

Er ellers enig med Gaia: Rødt setter fokus på venstrepolitikk (de er også for liten til å få noe gjennom), mens SV er opptatt av gjennomføring (med tilhørende kamelspising). MDG har til nå skreket og ropt (de også er for små til å få noe gjennom). Jeg og Polyanna diskuterte det tidligere - og små partier som kommer i ledelsen (regjering, bystyret) kan få masse gjennom på tross av størrelsen, men hverken Rødt eller MDG vil komme i styringsposisjon, SV vil det.


#26

vixen sa for siden:

Selv er jeg jo aktiv i Arbeiderpartiet, men håper på et stort SV også. Når det gjelder dette med NATO og EØS og SV så er det saker de ikke akkurat kjører på med. Jeg vet det står i programmet og jeg vet også at mange i partiet ønsker det vekk. Fordi de ser at det er litt utdatert på et vis og skremmer potensielle velgere bort. Helt enig med et parti er man jo aldri. Man kan også engasjere seg i det partiet man er mest enig med og påvirke innenfra. Alle parti skulle hatt flere engasjerte medlemmer!


#27

him sa for siden:

Ja, "de fleste vil ha vekk" motstanden mot NATO og EØS i SV (og Rødt vil ha vekk "revolusjon" fra sitt program. Moxnes prøvde jo iherdig for 2 år siden (ok, litt usikker på tallet?) å få det vekk, men mislykkes)

Her er forresten en artikkel i Aftenposten som nærmest er "spesialsydd" til deg: "Sliter du med å se forskjellen på politikken til Rødt og SV? Her får du litt hjelp"


#28

oslo78 sa for siden:

SV burde definitivt droppet det med EØS og NATO. Det er helt avgjørende for at jeg og veldig mange andre i min bransje dessverre er nødt til å velge dem bort. Det er ikke en liten fillesak, det er på mange måter helt avgjørende for Norge.


#29

nokon sa for siden:

Eg er ikkje i tvil om SV, sjølv om eg tenker det er store fordeler med å vere medlem av EØS og NATO. For min del er eg likevel einig med SV i at eg er negativ til måten NATO har utvikla seg på. Etter Afghanistan, Irak og Libya dei siste tiåra, ser eg ikkje lenger NATO som den forsvarsalliansen den ein gong var.

EØS/NATO-spørsmålet er langt meir komplisert enn medlem/ ikkje-medlem. Og eg tenker at sjølv om vi treng det internasjonale samarbeidet, kunne vi med fordel ha gått gjennom avtaler og sett på kva det er vi er med på her. Verda ser ikkje ut som ho gjorde i etterkrigstida.

Når eg stemmer SV til tross for at eg ikkje er 100% einig i dette med internasjonale avtaler, er det fordi eg likevel meiner det er det partiet som kjem best ut i nasjonale saker som er viktige for meg. SV aleine vil ikkje få med seg eit stortingsflertal på å melde Norge ut av EØS, sånn over natta. Men SV kan stille ein del krav til ei ny regjering, som vil trekke i det eg meiner er riktig retning, på ei rekke andre områder.


#30

Albertine sa for siden:

Kan egentlig bare signere dette. De fikk min stemme i år.


#31

Wix sa for siden:

Jeg signerer også de over her. Har også stemt SV.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.