Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Går det an å sy om denne kjolen?

#1

Marla Singer sa for siden:

Denne kjolen har hengt ubrukt i skapet i mange år, og nå må jeg enten kvitte meg med den eller få den i stand. Men går det an å sy den om? Jeg vet ikke helt hva måten den er sydd på bak heter, men håper det kommer frem av bildene. Det er dette som gjør at den ikke passer, så er det mulig å ta opp sømmen her og rette ut stoffet (heller legge inn innsnitt bak), eller er det en for stor operasjon til at det er verdt det?


#2

Maverick sa for siden:

Det kommer an på åssen den er sydd inni, altså den falden? Om den er klippet ned vil det vel antageligvis bli en åpen trekant der om du spretter opp og retter ut. :gruble:


#3

Marla Singer sa for siden:

Selve folden er bare sydd fast på midten (se andre bilde), med en søm som skal være grei å få opp. Oppe, derimot, er den bretta inn (se første bilde her), men den er jo sydd fast øverst, og hvis jeg skal brette den ut igjen så vil jeg jo måtte sprette opp både øverst og på sidene, klippe av stoffet som blir til overs når foldene rettes ut, osv?


#4

Marla Singer sa for siden:

Eller, det må jeg jo, men hvor styrete er det og hvor fint får jeg gjort det? Jeg har ikke sydd stort før.


#5

Maverick sa for siden:

Jeg hadde tenkt "dette går sikkert fint" og gønna på, men det kan like gjerne være diagnosen min som snakker. :knegg:

Om du uansett ikke bruker den kan du jo bare prøve? Hvertfall sprette opp, brette som du vil ha den og se om det funker?


#6

Marla Singer sa for siden:

:knegg: Diagnose eller ikke, så kunne jeg med fordel hatt mer av den innstillingen din. Jeg skal helst vite at det går før jeg prøver. :nemlig: Men det er også fordi jeg heller selger den videre enn å ødelegge den.


#7

Maverick sa for siden:

Du får legge den ut på 'tise og se hvor mye den er verdt før den blir prøveklut. :knegg:


#8

Fløyel sa for siden:

Jeg er usikker, fordi stoffet som utgjør skulderen er ikke bredt nok. Si du får 10 cm mer stoff, men stoffstykket som kjolen skal sys til er ikke det. Da må du evt rynke kjolestykket slik at du får samme bredde som på skulderstykket, da går det.

Den ser ut til å være vrangsydd, men det er ikke noe problem, du må bare sy innsiden av kjolen igjen for hånd.


#9

Tallulah sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt hvilken del du mener ikke passer.

Er det slik Fløyel sier, at det egentlig er skulderstykket som er for trangt, så vil det jo ikke hjelpe å utvide ryggen.

Om det er slik at ryggen er for stor fordi det har denne bretten på midten så er det jo bare å sy sammen den uten problem.


#10

Lhi-My sa for siden:

Det er lettere å bidra hvis vi hadde fått sett kjolen på eller om du hadde forklart tydeligere hvordan og hvor den ikke passer.


#11

Marla Singer sa for siden:

Jeg skal prøve. Får ikke tatt bilde nå, så håper forklaringen holder.

Det er ikke skulderstykket som er for trangt. Problemet er at denne bretten står ut på rumpa når jeg har på meg kjolen, litt ala Donald Duck. Rumpa er vel litt for stor, så i stedet for å ligge fint ned, står altså bretten ut på en merkelig måte. Jeg må sjekke om underdelen uansett vil være for trang selv om jeg skulle klare å fjerne bretten, men den er i hvert fall ikke nødvendigvis det (har plass til rumpa, men bretten blir stygg).


#12

Tallulah sa for siden:

Da skjønner jeg! Om den sømmen som akkurat fester den i livet går å sprette opp ville jeg prøvd det. Da vil kjolen få en litt mindre formsydd fasong, og du kan justere med beltet, framfor at den er formsydd. Men det krever at foret (om det er for?) ikke er sydd for å passe kjolen når den er formsydd. Slike legg er litt vanskelige om man ikke har hofter eller høyde på overkroppen som ikke passer perfekt.


#13

-ea- sa for siden:

Mulig kjolen er sydd til noen som er lengre i ryggen, som Tallulah antyder. Da kommer den sømmen på "feil" sted. Prøv å sprett opp nederst på sømmen og se om det blir bedre, evt sy den lengre ned - jeg fikk ikke hele forståelsen av hvor problemet ligger.


#14

Marla Singer sa for siden:

Den er ikke foret, så akkurat det er ikke noe problem.

Har ikke tenkt på at det blir feil fordi jeg er for kort i ryggen, men det kan godt stemme, i tillegg til litt for bred. Kanskje jeg kan prøve å flytte den nederste sømmen lenger opp, evt fjerne den helt, som dere foreslår. Usikker på hvordan bretten kommer til å ligge da, siden den jo er festet øverst, men det skal jeg forske litt på i morgen. Takk for hjelpen så langt!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.