To leger har sagt til meg, uavhengig av hverandre, at de synes jeg drikker mye kaffe. Jeg ble forbauset, må jeg innrømme. Jeg drikker tre kopper daglig. Traktekaffe med litt melkeskum.
Jeg er glad i kosen rundt kaffen og funderer derfor å prøve koffeinfri kaffe. Men smaker det helt likt?
Lege 1: Drikker du mye kaffe?
Jeg: Nei, jeg drikker tre kopper om dagen. En etter frokost, en etter lunsj og en etter middag.
Lege 1: Tre kopper. Det er ganske mye, altså.
Flere måneder senere:
Lege 2: Drikker du mye kaffe?
Jeg: Pussig nok fikk jeg det samme spørsmålet fra en annen lege for en tid tilbake. Jeg mener jo at jeg ikke gjør det. En kopp etter frokost, en etter lunsj og en etter middag. Men jeg fikk høre at det var mye!? Jeg drikker vanlig svart kaffe med litt melk.
Lege 2: Ja, tre kopper er ganske mye. Kunne du prøvd å redusere til to? Og gjerne ta mer melk i?
(Det siste der er jo noe jeg helst ikke vil, jeg liker at det bare er litt melk. Ikke mye.)
Jøss, jeg som synes jeg er "flink" når jeg reduserer til 4-5 kopper for dagen. :eek:
Jeg har drukket en del koffeinfri kaffe, mest da jeg var gravid, og syntes det gikk an hvis jeg kjøpte litt fænsi koffeinfri fra kaffebutikk/kaffebar, da merket jeg ikke så stor forskjell. Hadde neppe klart å kjenne forskjell i blindtest.
Vet ihvertfall at da vi skiftet kaffemaskiner på jobb til sånne schmancy med bønnemaling, var det mange som plutselig fikk dårlige kolesterolresultater hos legene sine, og endel maskiner ble deretter skiftet til filterkaffe. Bønnene males fremdeles pr kopp, men i noen av maskinene kan man få filterkaffe. Det er ikke koffeinet, da. Det er fettet i bønnene.
Var det en generell bekymring, eller var det for eksempel relatert til søvnforstyrrelser? For i en sånn kontekst kan kanskje det å kutte ned fra tre til to kopper om dagen gjøre en forskjell?
De maskinene vil fortsatt da gi deg "kolesterolkaffe". "Filterkaffen" i disse går ikke gjennom et filter (som er det som filtrerer ut fettstoffene), den lager bare en kaffe med annet blandingsforhold. Med mindre noen har oppfunnet en skikkelig fancy maskin der kaffen faktisk blir filtrert da.
For å illustrere; den aller beste ølen jeg har drukket var en lettøl i et bryllup da Storesøster var tre uker. Etter ni måneder med alkoholfritt øl var den lettølen helt fantastisk. Jeg hadde lurt meg selv til å tro at alkoholfritt øl var et godt substitutt,det er det ikke! Koffeinfri kaffe er mye bedre enn alkoholfritt øl, bare så det er sagt, men det ER en forskjell.
Jeg kan ikke forstå hvordan 3 kopper om dagen - med litt melk - skal være for mye, spesielt hvis det ikke er relatert til noen plager, symptomer eller noe som helst. Så siden jeg mener det og ikke kan forstå det hadde jeg ikke brydd meg om det. :knegg:
Jeg klarte ikke å se at nhi-artikkelen sier noe om hvor mye en kopp er. Er kopp et standardmål? Er det 2 dl, 3, 4?
Jeg drikker 2 kopper kaffe om dagen vanligvis. De koppene består av 3,5 dl vann, 20-23 gram finmalt gresk/tyrkisk kaffemasse. Kaffen røres godt sammen med helt nykokt vann og står til gruten har lagt seg i bånn. Den kaffenmassen inneholder helt sikkert fett fra bønnene og det fettet løser seg kanskje opp i det kokende vannet. Hmm, kanskje jeg må redusere kaffen jeg også?
Ja, kokekaffe regnes som den "farligste" når det kommer til kolesterol, dessverre. Alt som ikke filtreres er ikke så bra. Det går jo an å helle den gjennom et filter etterpå?
Jeg har slitt med noe forhøyet kolesterol selv, og har fulgt nøye med på kaffeforskningen. :knegg: Siden jeg som regel kun drikker en espressobasert kaffe om dagen, så er jeg innafor. Skal jeg ha mer velger jeg filterkaffe/drypp. Tidligere drev jeg å silte espressoen, men nyere forskning viser at én espresso om dagen er greit, siden det er så liten mengde. Og godt er det, for silt espresso tar jo bort alt som er godt med en espresso. Cremaen (som sikkert i størst grad ER det farlige fettet) forsvinner helt.
Jeg har slitt en del med søvn, og har dermed kutta den lille kaffen jeg drakk med koffein. Jeg har gått over til hele bønner av koffeinfri kaffe som jeg maler selv. Denne kaffen smaker godt, og jeg tror ikke jeg ville kunne plukke den ut som koffeinfri i blindtest.
Jeg har Nespressomaskin og synes de koffeinfrie kapslene funker godt om kveldene hvis jeg vil ha en kopp sent og ikke vil ha med koffein. Dette skjer typisk på middagsselskaper med venner. Jeg lager kaffen i espressostørrelse og synes den smaker som vanlig omtrent, muligens fordi den da som oftest blir fortært etter en del glass vin. Hehehe.
Nå har jeg testet det ut. Jeg synes det smaker helt likt som vanlig kaffe. Likevel har det ikke blitt noen hit. Jeg liker visst selve koffeinet mer enn jeg var klar over. :knegg: