Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp! Stinkende fjellsko!

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg har nesten splitter nye, gode fjellsko. Alfa Kvist Advanced, eller noe sånt. Fine og rosa. Jeg er nøye med å rengjøre dem etter bruk, og jeg tar alltid ut innersålen etter bruk. Det gjør jeg også med alle mine joggesko, og jeg har aldri hatt problemer med sko som stinker, men jeg kjenner til problemer ift mannens sko…

Nå stinker fjellskoene mine. Helt utrolig mye. Virkelig stinker. De er nesten nye!!

Kan de reddes?


#2

Appelsin sa for siden:

Jeg pleier å sette mine ute et par netter hvis de stinker, noe jeg innbiller meg at hjelper.
Blir det for ille hiver jeg dem i vaskemaskinen, men det er litt fordi jeg har ganske høy turnover på fjelløpesko, ikke fordi de egentlig nødvendigvis tåler det så godt.


#3

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips!

Vaskemaskinen altså? :gruble:


#4

Fintdethei! sa for siden:

Jeg sliter alltid med det når det er Goretex-sko. Har kastet sko av samme årsak. Nå har jeg det siste halvåret brukt terrengsko uten Goretex, og de lukter ikke i det hele tatt. Så da har jeg friskmeldt føttene mine, og sykemeldt Goretex.

Henger i tråden for tips som måtte dukke opp. (Synes ikke vaskemaskin og lufting hjelper mer enn til neste gang skoene har vært brukt).


#5

Niobe sa for siden:

Jeg kjøpte brukte fjellsko til minstemann, og de stinket. Jeg fikk tips om å legge dem i plastpose i fryseboksen, og det hjalp mye. Og så tips om å gi de en omgang i skotørkeren selv om det ikke er vått ute. Fordi membranen også holder fuktighet/svette inne.


#6

Fintdethei! sa for siden:

Jeg har hørt at man ikke skal tørke Goretex med skotørker eller på varmekabler og den slags, fordi det kan gjøre membranen mer porøs. Men dette kan jo være gammel vranglære.


#7

Hyacinth sa for siden:

Jeg har hørt det samme, men jeg gjør det likevel.

Har også løpegoretexsko, og de stinker ikke. Ingen av de jeg har hatt i årenes løp.

Fryseboks skal jeg prøve. Jeg har alltid tenkt at det ikke funker fordi det ikke har virket på noen av mannens sko (heller ikke bakepulver, potetmel eller eddik), men jeg skal jaggu prøve likevel.

Takk, alle!


#8

Teflona sa for siden:

Hvis du tilfeldigvis har fått myrvann i dem og de kanskje ble tørket over litt lang tid etterpå, må du gjerne fortelle meg hvordan du får vekk lukta. Jeg måtte kaste mine, tror selv Forsvaret ville takket nei til å benytte dem som våpen, det ville gått inn under tortur.


#9

Magica sa for siden:

Har du ikke noe sted ute du kan oppbevare de da? I en utebod eller noe? Vi har en putekasse av flettet pil (eller noe) ved inngangsdøra vår (overbygd) med fjellsko og fotballsko.


#10

Hyacinth sa for siden:

Jo, har uisolert utebod. Der bor mannens fjellsko. Og de er iallfall ødelagt. Slalåmhjelmer og -støvler likeså. Det er så mye fukt der at alt mygler… :knegg:


#11

meisje sa for siden:

Bruk sko deodorant i dem, og tørk så med skotørker. Kan hende du må kjøre et par runder før lukten blir helt borte. Det har virket på sønnens fjellsko som han gikk imyr med og glemte å tørke etterpå.


#12

Hyacinth sa for siden:

Det skal jeg teste!


#13

Hyacinth sa for siden:

Skoene mine er helt vanntette og jeg er sikker på at det ikke er kommet vann i ovenfra, altså fra ankelen. Dette er garantert forårsaket av svette føtter etter en lang tur. (Og ja, jeg luftet og tørket etterpå :mumle: )


#14

Mex sa for siden:

Sleng en te-pose i hver sko? Jeg har ikke testet dette selv, men min mor sverger til dette trikset.


#15

Hyacinth sa for siden:

Skal også testes.

Er nok litt farget av at mannen har måttet kaste sko som stinket uansett hva han prøvde: Vaskemaskin, fryser, bakepulver, potetmel, eddik og skodeo. Derfor har jeg tenkt at det er umulig å fjerne slik lukt…


#16

frukt sa for siden:

Jeg setter min tursko, fjellstøvler,og skoene jeg trener i ut over natten. Men mine har aldri stinket, så jeg vet ikke om det vil hjelpe på dine.


#17

Magica sa for siden:

Jeg ville testet en del av disse triksene her, og så ville jeg oppevart de i en luftig bod eller loft eller noe sånt, altså ikke noe fuktig mugghull. :knegg:


#18

Elisabet sa for siden:

Kan de ikke vaskes i vaskemaskin med eddik og vaskemiddel, så sett de med vann i kummen med eddik oppi. Lar stå litt og skyller godt etterpå. Så setter du de i vann med litt vaskemiddel etterpå og skylle godt. Tørke skoene i skotørker så de ikke bruker for lang tid på å tørke.


#19

Lavender sa for siden:

Natron, kjerringråd med dokumentert effekt.
www.tv2.no/a/10570375/

Som edikk mot lukt i teknisk tøy.

Jeg ville ikke brukt varme eller vaskemaskin på Goretex, hvis membranen bryter blir det ikke litt fuktig, men som å gå i joggesko.


#20

Hyacinth sa for siden:

Skavise…

Sålene ligger i eddikvann.

Skoene står ute med Earl Grey i, samt en blanding av potetmel, bakepulver og natron. Etterpå skal de støvsuges, sprayes med skodeo og tørkes i skotørker. Deretter skal de i frysen.

:knegg:


#21

annemede sa for siden:

Ikke så aktuelt nå kanskje, men sollys kan hjelpe på. Før det blir for ille.


#22

Hyacinth sa for siden:

Joda, solen steker her ute. :elsker:


#23

Hyacinth sa for siden:

Kan melde om at sålene ikke lukter overhodet mer, og at lukten i skoene er mye svakere, men ikke borte. Nå ligger alt i frysen.

Det rare er at det mest er kanten rundt ankelen som lukter, ikke det nede i skoen. Det kan vel tyde på at fukt (og lukt?) kom utenfra, og ikke fra føttene. Samtidig var det tørt i fjellet da dette skjedde. Jeg er 99% sikker på at det ikke kom inn vann fra utsiden/oversiden.


#24

Isprinsessen sa for siden:

De har ikke stått og ute og et dyr har tisset i dem?


#25

Hyacinth sa for siden:

Neida, ikke i det hele tatt. Heldigvis. Det er jeg helt sikker på. Lukten var dessuten helt fin fram til jeg var ferdig med turen på onsdag. Kjente stanken på vei hjem i bilen veldig godt.


#26

Fintdethei! sa for siden:

Hvordan gikk det med skoene dine?

Jeg tok i bruk mine halvhøye goretexsko i dag. De ble vasket i maskin i vår, og har stått parkert i ro og mak i over et halvt år. Ingen lukt da jeg tok dem på. Da jeg kom hjem etter 2 timers tur, luktet det død og fordervelse av både skoene og ullsokkene.

Terrengskoene mine som er uten Goretex, lukter fortsatt blomst etter mye bruk. Sykt irriterende!


#27

Hyacinth sa for siden:

De lukter ikke så ille lenger, men de lukter ikke akkurat godt, heller.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.