Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Straffeskatt - bra - tja - hvorfor?

#1

Strå sa for siden:

Fra tidligere vet jeg at bl.a. Skattebetalerforeningen mener straffeskatt slår feiil og tilfeldig ut. I Ropstadsaken sier både Stortinges administrasjon og presidentskap at de ikke helt har forstått hvordan regelverket tolkes. Ev. straffeskatt, kan det forsvares? Hvis ja, når? Hvis nei, hvorfor ikke?


#2

Billa sa for siden:

Jeg har tenkt at dette er en slags bot på 20 % ekstra skatt når man har unndratt seg skatteinnbetaling eller snusket på annet vis. Er ikke det fair da? Det er IKKE vanskelig å betale riktig skatt i Norge...


#3

Strå sa for siden:

Stort sett har du helt sikkert rett Billa. Men jeg undres om det er riktig alltid. Særlig når Stortingets egen administrasjon feiltolker eller er i tvil om hvordan regelverket skal tolkes. Det er av og til vanskelig å betale rett skatt også i Norge, dersom man ikke har helt rettfram økonomi. Det er forskjell på bevisst unndragelse der reglene og feilberegning der reglene er uklare.


#4

sindrome sa for siden:

Jeg tenker at for en som innehar et tillitsverv fra det norske folk, og som jobber med statsbudsjett mm. så stiller det krav til at man ikke skal tenke at her skal jeg gjøre det som gangner min privatøkonomi mest og "ta aktive grep" for å unngå skatt.

Hvis man ser på hvordan de som har fått feilutbetalinger fra NAV etc blir behandlet, ingen kjære mor såvidt jeg kan se, så tenker jeg at det er på si plass å behandle Ropstad uten bomullshansker.


#5

Pelle sa for siden:

Det er jo skatteetaten og ikke arbeidsgiver/stortinget som tolker skattereglene. Slik praktiseres det ganske hardt for oss alle.


#6

Strå sa for siden:

Men fanker'n da. Jeg prøver å få en debatt om straffeskatt generelt. På bakgrunn av at Stortingets egen administrasjon sier det er vanskelig å tolke. Hvordan er det da for andre folk i andre tilfeller? Glem R. liksom.


#7

Billa sa for siden:

Jeg er enig i at det er forskjell på bevisst og ubevisst, med og uten forsett. MEN, det påhviler alltid den enkelte å finne ut av disse tingene selv også. Jeg måtte melde inn ekstra inntekt fra utenlandsk firma for noen år siden. . Det er IKKE vanskelig, altså. Det går også fint an å betale inn ekstra skatt hvis man er usikker - så kan man sjekke i etterkant. Det er noe med redeligheten og ønsket om å bidra med minst mulig. Akkurat her må det være likhet for sammenliknbare feil.


#8

Milfrid sa for siden:

Jeg er også der. Av med silkehanskene med tanke på hvordan andre behandles når de feiltolker eller trør feil av andre grunner, det være seg skatt eller trygd eller whatever.

Så kan vi heller slutte å lage sensasjonsoppslag i pressen og heller sitte rolig og vente på å vite hva straffen hans blir. For jeg mener han skal straffes. Men han trenger ikke dobbeltstraff med å «henges ut» i pressen. Pause. Og informer oss når det er bestemt hva som skjer videre.


#9

Maverick sa for siden:

Selvfølgelig er det for noen vanskelig å holde oversikt og gjøre det riktig. Come on. Det er ikke uten grunn at skjønnsligning er det skumleste ordet som finnes for frilansere i kulturbransjen, og det er ikke sånn at det er føkkings easypeasy for enhver å holde oversikt over alt, forstå regelverk riktig og bladibla.

Det hadde vært en fordel om skjønn kunne brukes også i andre settinger enn skjønnsligning, og det hadde vært en fordel om det var en høyere andel personer med menneskekunnskap som forvaltet dette.

Straffeskatt vil ikke alltid være riktig, og i noen settinger vil det sende folk inn i en neverending spiral av økonomisk slit. Det gjelder dog neppe statsråder.


#10

Strå sa for siden:

Takk Maverick, du sier mye rikig der. Noen folk som f.x. er flinke i faget sitt er ikke like flinke bokholdere, kvitteringsamlere, paragraftolkere osv. Fatter'n gikk konkurs da Mutter'n flytta, da var det ikke lenger noen til å holde kontakt med regnskapsbyrået, grave i bukselommene etter kvitteringer, konfiskere betalingene fra oppdragsgivere osv. Kjempeflink i faget sitt, helt på bærtur med regnskapsregler osv. At Billa, eller for den saks skyld jeg, synes det er enkelt penkelt hjelper ikke slike som ham. Litt mer veiledning og hjelp og litt mindre "nå tar vi alt du har din juksemaker og snylter" kunne vært på sin plass. Gjerne før det blir katastrofe for folk.


#11

Billa sa for siden:

Men er det ikke slik at offentlige etater benytter skjønn i slike saker i det hele tatt? Og hvem er det som til slutt skal ta/ha ansvaret for at noe blir riktig, eller feil? Enten i forhold til skatt, mottak av offentlig støtte eller andre steder hvor man skal melde inn/rapportere slik eller sånn? Selvsagt synes ikke alle at alt er like enkelt å følge opp, og selvsagt er man ulikt skrudd sammen i forhold til sterke og svake sider - men de aller fleste forstår jo at noen ting må være på plass for å få samfunnsnavet til å gå rundt. Hva er da alternativet til å finne ut av ting eller be om hjelp?

Det er himmelvid forskjell på å handle i god tro, misforstå kompliserte skjemaer og forskrifter og handlinger som bevisst gjøres for å unndra seg ulemper i regelverket. Jeg synes derfor at det også bør være forskjell på sanksjonsnivåer og tidsintervaller for tilbakebetaling.


#12

Nenne sa for siden:

Jeg er enig med deg. Han har helt bevisst prøvd å unndra seg skatt. I dette tilfellet er straffeskatt helt innafor.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.