Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vektkrav i hoppsporten

#1

banana sa for siden:

Jeg må først si at jeg har en enorm respekt for Maren Lundby, og særlig det valget hun har tatt nå om ikke å tulle med kroppen sin hva vekt angår.

Dernest lurer jeg på om noen vet hva disse vektkravene det snakkes om er. Er det uttalte krav som noen har satt (hvem?), eller er det mer av typen «du må ned i vekt, hvis ikke kommer du aldri til å kjempe i toppen»?


#2

Fersken sa for siden:

Det finnes et nedre krav, de kan ikke ha BMI under 21 og ellers så er det slik jeg har forstått lavest mulig vekt for å kjempe i toppen.


#3

My sa for siden:

Ja, kravet kom vel etter publiserte bilder av Sven Hannawald på stranda i badebukse, som satte fart i diskusjonen. Hvis jeg ikke husker feil.

Edit: Google forteller meg at det var i 1999, han var 183 cm høy og veide 54 kg. Og at de første vektreglene kom i 2004 og ble skjerpet ytterligere i 2010.


#4

Blånn sa for siden:

BMI-grensen er 21. Veier hopperne mindre enn det må de hoppe med kortere ski. Dermed er det mange hoppere med lavere BMI enn 21.


#5

banana sa for siden:

Joda, nedre grense er jo en ting, men her høres det ut som man snakker om en øvre grense - uttalt eller ikke uttalt. De snakker jo også med ord som «vektproblem(atikk)», men jeg klarer ikke helt å få tak på hvordan de vektkravene det snakkes om er definert.


#6

My sa for siden:

Problemet er vel at hun veier for mye nå, for å prestere helt på topp. Det er ikke et formelt krav, men hun innser at det er realiteten. Skal hun kjempe i toppen må hun ned i vekt, slanke seg rett og slett, og det er hun ikke klar for nå.

Brutalt sagt, hun er for feit for å konkurrere på olympisk nivå, selv om hun bare er et fnugg. Det er vektproblematikken. Mange som driver den idretten slanker seg langt forbi det som er bra, fordi det er det som kreves for å bli best, dessverre.


#7

Timar sa for siden:

Vektproblematikken består vel i at det er enklere for en lett utøver å hoppe langt enn en tyngre. Så for å ha en reell sjanse til å kjempe om de beste plassene, så må hun sikkert ned mot en bmi på 21. De under bmi-grensa må hoppe med kortere ski, for å unngå at enda lavere vekt premieres.

Jeg skjønner ikke hvordan de klarer å trene og være toppidrettsutøvere når de har så lav vekt som enkelte har? For hopp handler jo om mer enn lav vekt og stort mot? :gruble:


#8

Niobe sa for siden:

Nei, det er ikke en øvre grense, men hun veier for mye til å hevde seg i toppen. På mange måter synes jeg saken blir litt uryddig fremstilt, for det høres ut som det dreier seg om en maxvekt.

Når det er sagt, så synes jeg det er feil å omtale henne som et fnugg. Hun er åpenbart godt innenfor normalvektig, dog et stykke i fra en skihopperkropp og BMI på 21. Som også er normalvekt. Det er jo ikke gitt at man har kroppen til en skihopper år etter år, uansett innsats.


#9

Fløyel sa for siden:

Det er ikke bare i hoppsporten det er vektkrav. Relativt mange idretter som har det.


#10

My sa for siden:

Mange andre idretter konkurrerer i ulike vektklasser. Det blir noe annet. Da blir kravet at man må være innenfor vektkravet i den klassen man har meldt seg opp i. Det gir seg også mange uheldige utslag i form av å pine seg ned i vekt, men det blir likevel noe annet siden man alltid har valget om å melde seg opp i en høyere vektklasse. Ellers vet jeg ikke om andre idretter med samme problematikk som hoppsporten, med dertil hørende krav om nedre minimum tillatte vekt. Kanskje hestesport -er det noe tilsvarende der?

Ellers er det selvsagt mange idretter hvor det er et problem at utøvere har fordel av lav vekt, og at det derfor er utbredt med slankepress og spiseforstyrrelser. Langrenn har vært mye i fokus, og turn, blant annet. Men har ikke hørt om at det har ført til noen formelle krav om minimum BMI, på samme måte som i skihopping.


#11

Timar sa for siden:

Det er i hvert fall mange idretter der det lønner seg å ha lav vekt. Eksempelvis langrenn slik den har blitt de siste årene, turnere er ofte lette og spinkle, men vet ikke om det er vekt eller kroppsfasong som er avgjørende der. I løping og sikkert de fleste utholdenhetsidretter er det jo en fordel å være lett.

Men på et eller annet tidspunkt så må jo den fordelen tape sett opp mot hva mye trening på for lite mat gjør med kroppen?


#12

Tjorven sa for siden:

Mange idretter har den samme problemstillingen. Ta for eksempel friidretter som høyde, lengde og tresteg. Det er lettere å få en lett kropp høyt/langt. For ikke å snakke om turn og kunstløp. Og skal du gå langt på ski er det klart det er enklere hvis du har færre kilo å bære på.

Vektproblematikk er vanlig i svært mange idretter, selv om noen er enda verre enn andre.


#13

My sa for siden:

Men er det andre idretter som har satt en grense for nedre BMI eller lignende restriksjoner?


#14

Fløyel sa for siden:

Jeg vet ikke om BMI, men jeg vet at f.eks i bryting spises det svært lite i dagene før kamp. Utøvere sitter godt påkledd pakket inn i plast i badstu for å komme seg ned i vekt. Det er en pine.

Jeg er utrolig glad Maren Lundby står frem, og jeg blir ikke overrasket om flere følger.


#15

Tjorven sa for siden:

Nei, ikke som jeg kjenner til. Og på en måte vil jeg si dessverre. Det nedre BMI-kravet kom som en konsekvens av at noen ble så altfor tynne.

Samtidig som normalområdet for BMI går ned til 18,5, og det er jo rart at man ikke skal kunne være innenfor normalområdet. Men for toppidrettsutøvere vil kanskje muskelmassen gjøre det svært vanskelig å befinne seg i nedre del av nromalområdet. :vetikke: Altså; man kan konkurrere selv om man har BMI under 21, men skiene må være kortere.


#16

My sa for siden:

Ja, men den store forskjellen her er at bryterne selv velger å delta i en vektklasse lavere enn sin naturlige vekt. Intensjonen er jo at man skal møte motstandere på sin egen størrelse, men slik det praktiseres så er det om å gjøre å pine seg ned i vekt for å være av de største i sin vektklasse, heller enn å være minst i vektklassen over. Og alle gjør det samme, så alle er like dehydrerte og utsultede når de kommer i konkurranse (eller stappet med junkfood og sukker etter innveiing selvsagt - etter det jeg har bevitnet i forbindelse med judostevner :gal: ). Men det er ikke slik at for å være bryter på toppnivå så må du være veldig liten og tynn, slik det er i langrenn, hopp, friidrett, turn m.m. Men du må være i en vektklasse under det som er naturlig, så det blir på sett og vis det samme, selv om motivasjonen er å ha lavest mulig tall på vekta, ikke minst mulig fysisk kropp, snarere tvert om.

#17

Maverick sa for siden:

Det er vel en del idretter med vektkrav ene eller andre veien, boksing, seiling (sier google) feks, men ved kampsportene er det vel mer en begrensning ved hvilke klasse man konkurrerer i, enn at man faktisk blir gitt et utstyrshandicap (som jo kortere ski er for hopperne).

Det burde sikkert vært innført noe for veddeløpsjockeyene som gjerne er så små som mulig. I sprang/dressur/feltritt er det ikke noe sånt. Hverken for hest eller rytter. :knegg:


#18

Niobe sa for siden:

Det jeg ikke forstår er at Maren Lundby gis heltestatus for å gå ut med at hun er for tung til at hun har lyst til å drive idretten sin denne sesongen. Mens f eks. Ingvild Flugstad Østberg er gitt startnekt fordi hun ikke oppfyller helsekravet i sin idrett, uten at jeg har sett henne hylles for å være åpen om det. Jeg synes Maren Lundby-saken er så opphauset.


#19

ingling sa for siden:

Hun har da også fått mange gode tilbakemeldinger på åpenheten sin? Dessuten er det jo ikke en popularitetskonkurranse, jeg tenker at jo flere som er åpne om denne typen ting jo bedre.


#20

My sa for siden:

Helt enig med siste, og jeg synes det har vært bra med lovprising og skryt også rundt langrennsjentene, for åpenhet rundt både kropp og psykisk helse i mange saker som har vært aktuelle de siste årene. Både Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Astrid Urenholdt Jacobsen, Johaug og Bjørgen, hele bunten har hatt hver sin runde med ulike problemstillinger de har vært åpne om, og fått masse hyllest for i media. Og bra er det.


#21

Niobe sa for siden:

Jeg synes det blir to forskjellige ting. Ingen har pålagt Maren noe, hun kunne like gjerne ha vist at man kan være glad i idretten sin og stille til start med noen kilo for mye? Jeg synes jo hun i større grad legger press på andre/yngre utøvere, ved å si at når hun veier litt for mye til å bli best, så er det ikke vits å starte. Det er jo hun som skaper et inntrykk av en øvre vektgrense hvor det ikke er noen.


#22

Karamell sa for siden:

Leste jeg et sted at Maren Lundby ønsket vektklasser i hopp på lik linje med kampsporter? På den måten kan de som ikke er født med "skihopperkropp" også vinne, i sin klasse. Jeg spør fordi jeg skummet en overskrift pluss litt til, bare.


#23

Zulu sa for siden:

Maren Lundby får særdeles velfortjent positiv oppmerksomhet fordi hun ikke er villig til å risikere helsa si for å kunne konkurrere i år. Jeg synes det viser en imponerende styrke og evne til å ta gode beslutninger om egen helse i en situasjon hvor hun står i et sterkt press.

Østberg klarte dessverre ikke å ta det valget på samme måte og helseteamet i landslagsapparatet måtte dermed ta beslutningen for henne. Hun har heldigvis fått mye positiv oppmerksomhet for åpenheten sin. Jeg tror det er minst like viktig å fortelle om de gangene man ikke klarer å ta vare på seg selv som de gangene man tar gode beslutninger.

Det som gjør Maren-saken spesiell er at det kanskje blir lettere for andre idrettsutøvere å velge å stoppe opp for egen helses skyld i stedet for å bli dratt videre og videre i en usunn spiral. Hun er et stort forbilde for mange.


#24

Frøy sa for siden:

Maren-saken blir vel også litt "opphauset" av at hun nå deltar på skal vi danse og er dermed en del av lørdagsunderholdningen. Tror dessverre ikke at denne saken hadde fått så mye oppmerksomhet hvis ikke.


#25

Niobe sa for siden:

Men hun må ikke risikere helsa for å delta. Hun kan delta med den vekten hun har. Hun kan derimot antagelivis ikke vinne. Men det er noe annet. Det deltar hvert år tusenvis av utøvere i idretter de aldri kan bli best i.

I en artikkel på TV2.no står det igjen at hun trekker seg som følge av «beinharde vektkrav». Det er det jeg mener gir inntrykk av at hun har blitt rammet av en maxgrense.


#26

Zulu sa for siden:

I et OL handler det om å vinne medaljer. Hvis hun hadde valgt å delta i Beijing, hadde jo åpenbart presset om å gå ned i vekt økt, fordi hele Norge hadde forventet at hun kom hjem med gull. Konsekvensen av det presset kunne ført til at hun valgte usunne snarveier for å gå ned i vekt, og det ville hun ikke risikere.


#27

Malama sa for siden:

Det deltar hvert OL deltagere som ikke har sjangs til å vinne medalje, men når man er den regjerende oOLmesteren så er det andre forventinger som stilles enn om man aldri har hatt sjangs, så ja, hun ville vært utsatt for et press og en forventing om forsvare gullet dersom hun stilte.


#28

Polyanna sa for siden:

Hvis jeg har skjønt det riktig, så er det den alternative treningen hennes etter skade, som har gjort at hun har blitt "tung"? Noen er jo laget sånn at de lett bygger tung muskulatur, og da er det jo ikke lett å bli en "lett og spretten sprett", som er den optimale kroppstypen for en skihopper. Jeg stusser litt over premisset om at hun vil måtte gå usunt ned i vekt, for det er jo fire måneder til OL, og SÅ mange kilo er det vanskelig å se at det kan være snakk om? Men det er antagelig vanskelig å kombinere vektnedgang og den nødvendige treningen, for hennes kroppstype og skadehistorikk.

Det er vel noen idretter som skiller seg ut her. For i utholdenhetsidretter så vil det rett og slett ikke lønne seg å være usunt tynn, i lengden. Fordi de skal yte over lang tid. Både på trening og i konkurranse. Tvert i mot, så jobber de fleste av dem noe voldsomt med å stappe i seg nok mat. Det er selvsagt ikke noen fordel å bære med seg mange kilo ekstra heller, men for de fleste vil en ganske sunn "slank og sterk" vekt være det som fungerer best. For hoppere, så er det optimalt å være så lett som bare mulig, kombinert med så eksplosiv muskulatur som mulig. Den skal jo bare fungere i noen sekunder. Og da er det kroppstyper som klarer å bli veldig eksplosive uten å bli veldig tunge, som har en fordel.

Og så er det vektklasseidrettene, som kommer med sine egne utfordringer (hurtigslanking ned i vektklasse).


#29

Zulu sa for siden:

Ja, sånn har jeg forstått det også.

Jeg leser henne som at hun velger å være better safe than sorry. Altså at hun erkjenner at å satse mot OL vil øke sannsynligheten for at hun blir fristet til å «ta noen snarveier», som hun kaller det, for å oppnå matchvekt. Spesielt når hun beveger seg i et miljø som er så fokusert på vektnedgang som hoppmiljøet. Det er så fort gjort at det bikker over, og det vil jeg tippe at hun har opplevd mange ganger i idrettsmiljøet sitt.


#30

banana sa for siden:

Med dette siste der setter du ord på det jeg tenker. Uansett om det er hennes eller medias formulering. Jeg synes at det hadde vært bra om de klarte å formulere seg på en klarere måte.


#31

Blånn sa for siden:

Men på mange måter er bmi på 21 maksgrense. Du skal ikke veie så mange gram over det og ha en sjanse i verdenstoppen. Det er jo en grunn til at flertallet av hoppere velger å ha en bmi under 21 og heller hoppe med kortere ski.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.