Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ordet "krenket", har det endret mening?

#1

Polyanna sa for siden:

Som en ettervirkning av både diskusjoner om hvem som genuint blir krenket av diverse ting, og så neste "sving" med at folk og grupper anklages for å være "lettkrenka", osvosv., så føler jeg at ordet "krenket" på rekordtid nesten har endret mening. Fra å bety at noen genuint har lidd overlast, til å være et litt nedsettende "fornærmet", eller "djupt såra og vonbråten", for de som husker den.

Så da jeg her om dagen så en overskrift som gikk på "Samer ble krenket av ... (en vindkraftutbygging, tror jeg)", så åpnet jeg den og forventet å finne en hustorie om noen som hadde tatt seg nær av noe, antagelig i overdreven grad. Men det handlet om en rettsavgjørelser der det ble slått fast at samer i et område rent faktisk hadde fått sine rettigheter krenket i forbindelse med en utbygging.

Er ordet blitt vanskelig å bruke? Ville du sagt at "jeg ble krenket over det du sa/gjorde", eller ville du valgt et annet uttrykk, bare for å unngå alle assosiasjonene?


#2

Tjorven sa for siden:

Ja, ordet har fått endret betydning. Nå oppfatter jeg det som å "bli fornærmet uten god grunn".


#3

Stompa sa for siden:

Ja, krenket har blitt et ord jeg ikke klarer å ta alvorlig mer. Det samme med "raser" og "hylles" i avisoverskrifter. :nemlig:


#4

løve70 sa for siden:

:nemlig:


#5

Inagh sa for siden:

Ja, det har, godt hjulpet av media, gått inflasjon i ordet krenket, så nå kan man føle seg krenka om man ellers, i høyden, burde være litt snurt. (Sånn for å sette det på spissen.)


#6

Charlie sa for siden:

Jeg er enig i at det har endret bruk. Nå brukes det for å slå noen i hodet med, når man ikke ønsker å høre hva de har å si, eller ikke har argumenter å imøtegå det med. Ordet brukes som en hersketeknikk for å få noen til å ikke si noe. Jeg påpeker det, av og til. Liker ikke hersketeknikker.


#7

Niobe sa for siden:

Det er bruken som har endret seg. På samme måte som «mobbing». Man er ikke mobbet eller krenket hver gang man møter motbør.


#8

Lorien sa for siden:

Den opprinnelige betydningen av å bli krenket er vel fortsatt å ha blitt utsatt for genuin urett, og den er fortsatt gyldig. Men bruken av ordet er endret i dagligtalen. Nå brukes det ofte for å latterliggjøre/parkere folk som reagerer på etellerannet. Særlig har jeg sett det mye brukt om «woke»-bevegelsen. Som en form for hersketeknikk for å devaluere meningsmotstandere.


#9

Marla Singer sa for siden:

Jeg ville absolutt valgt et annet uttrykk, med mindre det var i en faglig sammenheng om krenking av rettigheter el., som du gir eksempel på.


#10

Maverick sa for siden:

+1 på Marla der.

Ordet misbrukes i vilden sky og betyr alt mulig rart, er en overdrivelse, en fornærmelse, en dårlig unnskyldning og en hersketeknikk.


#11

-ea- sa for siden:

Det var NRK som brukte den teite tittelen der, og det er sendt flere klager til dem på det. Å bruke ordet krenket i denne sammenhengen fyrer opp under hets og rasistiske utsagn i kommentarfeltene, og de burde holde seg unna denslags. Men det genererer jo klikk og aktivitet, da. :snill:
PFU kommer til å få det travelt på de neste møtene sine, tror jeg.


#12

zinatara sa for siden:

Min erfaring er at de som anklager andre for å bli krenket uten grunn gjerne er de som tåler minst selv men gjerne har lyst til å trakke på sårbare grupper.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.