Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

De, Dem og dere

#1

DM sa for siden:

Siden vi ikke trenger å bruke det lengre i formelle brev, er det slik at vi ikke har lov?


#2

Toffskij sa for siden:

Det er uvanlig, men lov. Jeg ville aldri brukt dem på eget initiativ, men hvis noen hadde brukt dem i et brev til meg på jobb, ville jeg brukt dem i svaret mitt også. Det skal bare være stor forbokstav når man tiltaler én person i høflig form. De, Dem, Deres. Når man skriver til flere personer og bruker dere, skal det være liten forbokstav uansett hvor høflig man føler seg. :p

men Se ellers her.

#3

DM sa for siden:

Tusen takk. :neie:


#4

Bluen sa for siden:

Jeg tror jeg sist brukte slike former som 12-åring i 1985, i et forsøk på å innynde meg hos folk over 75. :humre: "God dag, vil De kjøpe lodd?" Snakk om gamlisungdom.


#5

Inagh sa for siden:

Nå fikk jeg flashback tilbake til den tiden jeg jobbet på et lite konferansehotell. Jeg, og alle mine medarbeidere med norsk etnisk bakgrunn, henvendte oss konsekvent til kundene med "du."

En av medarbeiderne hadde foreldre med annen kulturell bakgrunn. Selv var hun født og oppvokst i Norge, og snakket ikke språket til foreldrene. Men på et vis skilte hun seg ut fra oss etniske norske - hun henvendte seg konsekvent til kundene med "De."

Vi var alle ca jevngamle - mellom 23 og 30 år.

Mulig det hadde noe med kultur å gjøre, mulig det hadde noe med oppdragelse å gjøre - ikke vet jeg?


#6

Gremli Skremli sa for siden:

Faren min skriver og mottar endel formelle brev (han er advokat) og ser det i bruk, men mindre og mindre. Han bruker det ikke selv, tror jeg.


#7

Lykken sa for siden:

Vi brukte høflighetsformen i kundebrev på jobben for ca 11-12 år siden. Det var i finansbransjen. Husker ikke helt når vi kuttet det ut, sånn ca slutten av nittitallet, tro.


#8

Honda sa for siden:

Jeg lærte nå på vk1 helsesekretær, kontorfag for 3 årsiden at i brev og søknader så SKULLE man bruke De,Dem og Dere ...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.