Vi trenger å spise mer grønnsaker, men er så ufattelig enspora og kjedelige.
Min fantasi stopper stort sett ved dampet broccoli og salat med agurk og paprika.
Kan ikke dere legge ut tips til noenlunde enkle, velprøvde og gode tilbehør til middager. Si gjerne noe om hva dere syns de passer best til slags type retter.
Vi bruker ofte å ha grønnsaker i form i ovnen. Tomat, squash, aubergine og løk. Eller paprika, blomkål, løk, gulrot. Kutter i små biter. Krydrer ofte med litt chili pulver, salt og pepper.
Vi bruker mye gulrot, enten kokt eller revet og smakt til med ordentlig balsamico typ 1830. Kan også rives og blandes med revet hodekål. Revet passer godt til stekt fisk, og kokt til det meste annet. Vi bruker også mye grønne erter, enten bare lettkokte eller som moset til pure med litt smør. Godt til både fisk og kjøtt.
Vi pleier også å blande en enkel salat til pastaretter, ofte bare ruccola, rødløk og småtomater, evt litt paprika.
Vi bruker også dampet brokkoli og/eller blomkål. Har ingen middager uten grønnsaker, og gulrot, brokkoli, blomkål, rødløk, cherrytomat, erter og ruccola står på vår faste handleliste.
Kål stekt med chili og ingefær. Hodekål finsnittes og stekes sammen med finhakket chili og raspet ingefær. Knallgodt til laks. (Aller best når sommerkålen er i sesong.)
Bakte beter og evt andre rotgrønnsaker. Skrell og skjær grønnsakene i biter, ha over litt olje og salt. Det gjør seg også med honning og urter etter smak. 200 grader i 30-40 minutter. Godt til kylling, karbonader, fisk... går det alt egentlig.
Jeg bruker mye stekte grønnsaker, tar alt jeg synes er godt og freser i panna. (Kål, løk, gulrot, selleri, purre, paprika, blomkål, kålrot...) Hiver på en skvett vann så grønnsakene forsåvidt dampes såvel som stekes.
Jeg gjør ofte omvendt, dvs damper såvidt i passende wokkestore biter. Ev overskytende vann helles i en koppe.l. Ved wokkingen tilførers krydder og ev oljer og vann. Nå ble jeg sulten igjen.
Poteter gjør jeg slik med når jeg panne- eller ovnssteker. Får dem i gang i vann, steker etterpå. Blir knall, så ser for meg at det blir veldig bra med grønnsaker også.
Og kokte grønnsaker selvsagt.
Jeg liker hodekål, gulrot og kålrabi, gjerne selleristang og purre også, som kuttes og kokes i lettsaltet vann. Godt til alt av kjøtt. Noen ganger blander jeg i en hvitsaus så det blir stuing. Elsker det! Restene gratinerer jeg gjerne neste dag.
Jeg baker en del rotgrønnsaker i ovn. Spesielt nå i sesong. Kjøper pakkene i butikken, selleri, betre og en til er det gjerne i pakkene. Skreller og kutter grovt. Steker 30-40 ,minutter på 230 grader. Passer godt til litt kraftig mat, men jeg bruker til det meste.
Stekt blomkål, giver blomkål på grovt rivjern. Steker i panne noen minutter. Ett fedd hvitløk stekes med. Godt også å blande i et par spiseskjeer rømme ved servering.
Har jeg liten tid blir det en del paprika, agurk ol i staver.
Stekt sopp med fløte, da er fløten sausen også. Med matfløten blir det ikke like mye fett. Hadde dette til stekt kylling og pasta.
Revet gulrot er klassisk og veldig godt. Jeg liker med et revet eple og en del sitron.
Jeg spiser 3/4 tallerken grønnsaker og 1/4 protein hehe så akkurat grønnsaker kan jeg!
Disse er det som oftest går igjen hos meg -
Smakt blomkål ris?
Ovnsbakte blomkål bite med curry krydder
Sellerirot pure (gjerne kokt i fløte med litt salt, siler av fløte og moser med stavmikser)
Dampet brokkoli/blomkål most med søt chili saus og kokosolje (veldig godt til kylling og svin)
Søt potet pommes fri (staver, bakes i ovnen. Vennes i olje før steking)
Så er jeg er veldig glad i alle former for gresskar. Ikke den der typiske Halloween. Men butternut og hokkaido. Mos, dampet, pommes fri.
Lager mye av det min familie kaller timian grønnsaker.
Det blir en god miks av
Squash
Paprika
Løk
Sopp
Blomkål
Brokkoli
Butternut gresskar
Søtpotet
(Evt andre rot grønnsaker men de må evt kuttes mindre biter da de trenger lengre steketid)
Alt kutes i biter. Har de i en stor panne og steke sammen med hvitløk og timian, evt estragon. Liker ikke rosemarin men det kan også brukes.
Sopp og løk stekt sammen med timian og fløte (evt kokosmelk). Kokosmelk er godt til ris, da dropper jeg Timian.
Gulrot og søtpotet er godt stekt sammen i små biter til svin.
Prøvd romanesco? Krysning mellom blomkål og hode, damper den.
Fylt paprika.
Skjærer av lokket og fyller med kjøttdeig, mais, stekt løk og taco krydder)
Legger på toppen igjen og steker i ovnen. Godt alternativ til fredags tacoen..
Tørr du prøve deg på noe helt annet?
Prøv ut bok choy!
Dra til nærmeste asiatiske og be om bok choy. Skyll den godt. Skjær av nederste del (ca 2 cm) og hakk resten litt større biter (gjerne 5-6) biter).
Stek litt hvitløk, chili og løk godt i en panne. Tilsett østerssaus, soyasaus og fiskesaus. På slutten har du oppi bok choy. Ha gjerne litt lime over.
Passer fint til ris og stekt kylling/svin.
Kinakål er også godt stekt. Gjerne sammen med bok choy og gjøres på samme måte.
På rema 1000 har de to morsomme wok mikser.
Den er er fersk og inneholder (ikke ta meg helt på ordet nå..)
Revet gulrot, purre, bok choy, rød paprika og noe mer.
Stekes lett.
En frossen gul pose i frysen
Mango, gode vann kastanjer (blir ikke sånn ekle bløte slik de i boks blir!), asparges topper, brokkoli, limeblad, chili rød løk og noe mer.
Veldig godt med nakkekoteletter, blomkål og bearnais saus. (Forøvrig er eldorado sin ferske best av de syns jeg ;) )
Ovnsbakte rotgrønnsaker er jo alltids en slager, men de blir litt kjedelige men passer jo fint på høst/vinter. Gjerne med litt tørket chili over formå lage ekstra smak.
Brokkoli ris har kiwi. Denne liker ikke jeg så godt men mange liker den.. stekes i panne.
Kiwi har også noe mer grønnsaks ris som kan stekes.
Findus har sine faste frosne mikser som passer fint på travle dager.
Piff de opp med litt like, soya/øster/fiske saus vist du har ris til.
Joda.. listene er laaange. Men dette var vel de som oftest går igjen hos meg.
Jeg lever jo litt lavkarbo i tillegg. Men jeg lager jo mye rart hehe.. kan sikkert komme på enda mer også :)
Til stekt kjøtt er det godt med ovnsbakte grønnsaker. Sett ovnen på 230 grader. Del potet, gulrot, sellerirot og løk i biter/staver. Ha på litt olje, salt og pepper og stek i 20-25 min.
Ja, egentlig kan man bruke veldig mange forskjellige grønnsaker. Vi tar det vi har liggende. Men siden HI var formulert på den måten som det var, så listet jeg opp de grønnsakene vi oftest bruker til ovnsbaking.
(Jeg kan spare min begeistring for fennikel, men det er min personlige preferanse.)
Hiver meg på forslaget om ovnsbakte rotgrønnsaker. Tar litt tid, men kjempegodt. Fint å ha sojasaus og honning over
I dag skal vi ha ratatouille i ovn, squash, rødløk og tomat skåret i skiver og satt opp i ovnsform i stedet for å stekes flat. Jeg vet ikke om det gjør så mye med smaken, men det ser veldig fint ut.
Grillete grønnsaker - paprika, sjalottløk, sopp og tomat skåret i skiver og stekt i ovn med grillelement.
Både gulrot, sellerirot og blomkål er godt som mos, kokt og rør sammen med smør i blender.
Vi spiser mye rosenkål - litt smør og vann i bunnen av en gryte og la dem smørdampe langsomt.
Og denne brokkolisalaten blir helt utrolig god. (Jeg dropper persillen, men krydrer heller med bittelitt cayenne). Det høres litt unaturlig ut å spise rå brokkoli, men så lenge man har spist i små biter, så smaker det utmerket.
Feil sesong nå, men jeg griller mye grønnsaker. Tomater og sopp bruker vi mye, det meste annet kan også fint grilles. Gjerne i slike aluminiumsformer så kraften bevares. Når vi ikke griller så butter jeg en del i ovenen på samme måte. Bakte tomater er kjempegodt. Deler de store i to, de små hele. Litt olje på.
Stekte grønnsaker med soyasaus og masse krydder
Stek ulike grønnsaker som gulrot, brokkoli, paprika, grønne bønner lett i stekepanne eller wok, sammen med hvitløk, chili, frisk gurkemeie og ingefær. Tilsett litt limesaft og soyasaus, og la det putre litt.
Krydderet kan jo varieres, må ikke bruke frisk gurkemeie og ingefær, men det blir ekstra godt synes jeg.
Passer til mye forskjellig for eksempel biff, fiskekaker, karbonader, kylling, fisk. Kan også blandes med stekt kjøttdeig.
Jeg liker salat i ymse varianter. Tomater, agurk, avocado, pinjekjerner og fetaost er godt, synes jeg. Ovnsbakte grønnsaker. Løk og paprika er godt til pølse.
Surkål, ertestuing, kålstuing, blomkålpureé, agurksalat, stekt rosenkål med bacon, kålrabistapp, stekte grønnsaker med hvitløk og chili, sjampinjong med hvitløk og timian.
Ikke tilbehør, men jeg slår et slag for supper. Vi har innført en suppedag i uken. Finner alskens oppskrifter på nett, stort sett sånne supper som pureres, men egentlig alt. Nå i høst har vi laget flere kjempegode gresskarsupper, soppsupper, brokkolisuppe, linsesuppe, hjemmelaget tomatsuppe, gulrotsuppe, potet- og sellerisuppe etc. etc. Noen ganger har vi bare suppen med brød til, andre ganger tilsetter vi kjøtt i ulike former (kjøttboller, bacon, kyllingfilet i biter etc.
Ellers synes jeg alt annet enn kokte grønnsaker er bedre enn kokte grønnsaker: Bakt i ovn, gratinert med ost på, rå, grønnsaker i wok, smørstekte grønnsaker etc. Jeg bruker internettet veldig mye for å finne tips til små vrier som gjør at det er grønnsakene som blir det mest spennende til middagen. Kjøper sesongens grønnsaker og varierer mye.
Gulrøtter med honning og urter
Rødbeter med feks feta
Blanding av potet og søtpotet
Selleri og pastinakk
Gjerne bare med olje og havsalt. Blir så crispy og mykt inni.
Jeg steker ofte brokkoli og blomkål, lav varme og litt olje. Det er også veldig godt.
Ellers salater med noe ekstra som couscous eller noe nøtter. Vi lager gjerne grønn salat med tomat, agurk og løk og så kan de som vil adde feta eller noe annet på.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.