Skal ha selskap og en av gjestene har IBS. Kan noen med kunnskap ta en titt på denne menyen kajsas.no/kajsas-selskapsbuffet/ og se om det er spiselige ting der, evt fortelle hvilke tilpasninger jeg bør be om?
Det kan jeg mye om, men det er så individuelt hva man reagerer på, så det beste er jo å spørre den det gjelder. Men jeg ser mye på den menyen som jeg kunne spist uten problemer.
Fordi IBS ikke er allergi, men overfølsomhet, ofte mot FODMaP (Fermenterbare Oligo- Di- Mono- og Polysakkarider). Jeg ser også flere ting her som jeg kunne spist. På en god dag kunne jeg spist hele retter også, mens på dårlige dager hadde jeg måttet legge ting til sides. Den viktigste tilretteleggingen for meg ville vært å passe på at sauser og tilbehør ligger ved siden av, slik at det er lett å ta det bort. For meg ville f.eks. nudelsalaten gått bra, hvis den var uten brokkoli og edamame. Lammecarreen kunne jeg spist, så lenge epletzatsikien var lett å pirke bort (både pga eple og melk). Men det er ofte en sum, slik at selv om litt av triggermaten går bra, så kan summen av mange "litt" bli ganske ille.
Det er jeg klar over, fordi mannen min har det. Og det var egentlig det jeg mente. Det står feks ikke om nudelsalat en inneholder noen form for saus eller dressing. Det står heller ikke hvilken type nudler det er, men de fleste nudler er høy fodmap. Hadde allergener vært oppgitt for hver rett, kunne man jo i hvert fall litt mer treffsikkert antatt om den inneholder noe man ikke tåler.
Enig..
Dessuten er jo ikke fruktaner definert som noe som må oppgis.
Jeg trenger nøyaktig innhold for alt. Er det eddik i noe så utgår det uansett. Eller eks eple.
Fordi jeg ikke reagerer på små mengder. Det er totalen som avgjør. Bortsett fra et par ting som løk og eple. Men det er jo som sagt veldig individuelt.
Som andre sier her, så er det ganske individuelt. Den i min familie som lever med dette reagerer på løk, hvitløk, eple, honning og de vanligste kornsortene som hvete, bygg og rug.
Løk og hvitløk er ofte lurt inn ganske mye av i slike tapas-retter. Løkpulver og hvitløkpulver som brukes til smaksetting er en versting. Dette er ikke et allergen, og er derfor ikke merket annet enn ved å lese på ingredienslisten.
Det er heller ikke gluten som er problemet for min slektning, men hvete, bygg og rug. Daglig brød er surdeig av spelt, mens en del glutenfrie alternativer til bakst inneholder eple og andre sukkerarter som kan være uheldig. Vedkommede kan spise vanlig bakst i små mengder.
Så ja, spør, enten personen selv, eller en som står tett på (jeg er ambassadør for mitt familiemedlem for hen hater at vi snakker om det).
Jeg tenker også at IBS er så ulikt fra person til person at det er vanskelig å si ut fra menyen. Det er jo ikke bare FODMAPs, noen sliter også med fett, for eksempel.
Generelt tenker jeg at rene matvarer er enklest for en med IBS å velge. Alt av sauser, dressinger og krydder kan potensielt være trøblete. Protein er safe, så når det er sashimisalat så er en skål med kun laks praktisk. Det er karbohydrater som kan være vanskelig, men poteter og ris er uten fodmap. Laktosefrie melkeprodukter funker (hvis ikke fett er et problem), og oster.
Jeg ville nok spurt den det gjelder, hvis det er mulig. IBS arter seg så forskjellig, som flere sier her, og det er ikke sånn at alle reagerer likt på ulike matvarer. Den menyen har for lite informasjon for min del, og siden de fleste rettene har saus, marinade etc. med ting jeg ikke tåler i store mengder kunne jeg ikke spist meg mett på det som står der uten å risikere å få smerter. De fleste proffe cateringselskaper kan få beskjed om at man har en gjest som skal unngå gitte matvarer, og lage noe ekstra eller endre på noen retter, så med god dialog med den det gjelder tenker jeg det er helt løsbart å få til noe bra her.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.