Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lage hempe til å henge bunadsveska i

#1

Erica sa for siden:

Jeg har en sunnmørsbunad, og på den er det en slags hempe som er sydd fast i livet på bunaden som bunadslomma skal henge i. Nå har denne røket og jeg forstår ikke helt hvordan man lager en slik hempe. Noen her som har sydd en slik som kan gi meg noen instruksjoner?


#2

Gri sa for siden:

Eg har først sydd gjennom stoffet “rundt og rundt” 3-4 gongar, så stor som hempa skal vere, og etterpå sydd knappholssting rundt desse trådane. Gav det meining?


#3

Jålebeinet sa for siden:

Jeg har en veskestøl som jeg bruker istedenfor hempen. I tillegg fester jeg vesken med en stor sikkerhetsnål i skjørtet, for å ta av litt av vekten.


#4

Erica sa for siden:

Ja, når du beskriver det slik kan det nok stemme med den resten som henger der nå. Takk!



#6

Erica sa for siden:

Hva slags tråd har du brukt?


#7

Erica sa for siden:

Aha, tusen takk, det var kjekt å se en forklaring med bilder også. :-)


#8

Gri sa for siden:

Svart tråd som var med i materialpakken.
Trur det er perlegarn det heiter.


#9

Lhi-My sa for siden:

Bruk iallfall ikke en syntetisk tråd, den gnager seg gjennom og ødelegger stoffet. Knapphullsilke er egentllg det beste, synes jeg. Lin fungerer også bra. Det er ikke alltid så enkelt å finne knapphullsilke, men litt velassorterte sybutikker med ansatte med kunnskap har det, ellers har Husfliden og lignende bunadsbutikker. Jeg har også for salg, så kan eventuelt sende deg om du ikke får tak i andre steder.


#10

GinaK sa for siden:

Jeg gjør som Jålebeinet. Har belte og vesken skal henge mellom to støler.
Har en gammel stor sikkerhetsnål som mamma brukte på bleiebuksa mi når jeg var baby, som avlaster tyngden. Fester den inni vesken og mot skjørtet. Litt morsomt at det er skikkelig gammelt. Bunaden er fra 1982 så den er også noen år. :)


#11

Erica sa for siden:

Jeg kan høre med husfliden her. Bor på et ikke så stort sted så har ikke helt troa på at det finnes noen andre butikker for slikt. Hvis ikke jeg får tak i hos husfliden tar jeg kontakt med deg, for da takker jeg ja til tilbudet ditt, veldig snilt av deg. :blomster:


#12

Lhi-My sa for siden:

Husfliden har nok, men ellers er det bare å si fra.


#13

tink sa for siden:

Min veske henger bare rett på kanten til stakken, som er festet til vesten med hemper. Men det er kanskje ikke så lett dersom vest og stakk er sydd sammen.


#14

My sa for siden:

Storesøster hekter veska på kanten av forkleet på sin bunad (sunnmørs-).

#15

tink sa for siden:

Smart, da kan det være en ide å forsterke den delen av forkleet. Det kommer jo an på hvor tung veska blir og hvordan anhenget er laget. Min har sølv-aheng, og skinnbunn - så den veier litt før jeg stapper nedi mobil, nøkkel og kort. For ikke å snakke om posene med vekslepenger som ungene får av besteforeldre...


#16

Erica sa for siden:

Det var det jeg gjorde, men da henger forkleet så stygt, så derfor er det greit med hempe.


#17

Gri sa for siden:

Opplever at det heng veldig skeivt om ein gjer det (iallfall om det er noko oppi veska). Anbefaler å sy hempe + sikkerheitsnål inni til å avlaste vekt.


#18

Lhi-My sa for siden:

Bunadsvesker veier litt i seg selv og med telefon og nøkler og diverse oppi, blir det litt vekt. Den bør derfor henge på dertil egnet sted, dvs godt sydd hempe eller belte med støle som er laget for å henge veske på. Å henge veska på stakkekanten, på forkleet eller på spongen (for de som har det), er ikke lurt. Det sliter på stoffet og det dras også ut av fasong.


#19

mina sa for siden:

Tror mine jenter har et "hull" beregnet til veskeoppheng i sømmen mellom vest og stakk på sine Sunnmørsbunader., Veska over forklekanten og inn over stakken, stakken tar av for vekta så forkleet ikke blir dratt nedover.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.