WHO gir ut nye retningslinjer for tilberedning av MME i disse dager. På grunn av blant annet bakterien E. sakazakii som kan finnes i melkepulveret anbefaler de nå å tilsette pulveret i vann som holder 70 grader. Tidligere artikler fra WHO har påpekt at denne bakterien dør ved 70 grader, og nå har de altså endret anbefalingene sine på grunnlag av dette.
Flaskeposten.org er oppdatert, og har fjernet en del av de gamle tilberedningsmåtene som nå ikke lenger er å betrakte som trygge. Sosial og helsedirektoratet er ikke oppdaterte enda, men vi satser på at de blir det ganske kjapt :).
(Også lurer jeg på om noen som har brukt flaskevarmere kan fortelle meg om de klarer å varme kokt vann opp til 70 grader?)
Det nytter altså ikke å bruke kokt, avkjølt vann? Jeg pleide nemlig alltid å koke opp vann, fylle flaskene med det og sette det i kjøleskapet. Så tok jeg ut en og en flaske, varmet den i mikroen og tilsatte MME-pulveret etterpå.
Nei bakterien dør ved 70 grader, og derfor må vannet være så varmt når pulveret haes i.
Ja jeg lurer på det samme. Eller om grøtpulveret som jeg bare hadde i Holle grøten nå må blandes ut før den mikses. Tidligere het det seg jo at vitaminer og mineraler kunne bli ødelagt ved så høy temperatur, men det gjaldt vissnok bare c-vitamin. Skriver ned spørsmålene dere kommer med og skal prøve å få et svar etterhvert.
Jeg ser at WHO i brosjyren fraråder å varme opp MME til flere måltider om gangen, men samtidig sier "må man så må man" og gir retningslinjer til hvordan det kan gjøres tryggest mulig.
Det er jo andre bakterier som også gror godt i lunken melk, og jeg ville ikke drukket melk som var varmet opp, kjølt ned og varmet opp igjen. Når det er sagt ser jeg jo at disse nye anbefalingene gjør tilberedning -særlig på tur og på reise- vanskeligere, og håper Shdir går ut og sier noe om hva som er anbefalt ifht norske forhold, om man kan bruke vann fra termos, hva som er verst av å bruke oppvarmet MME og å ikke bruke varmt nok vann dersom en ikke har noe valg.. i det hele tatt. Nye spørsmål som ingen kan svare på.
Barsel ANER ikke hva de snakker om isåfall ;) Og at helsestasjonene ikke vet mye om MME er ikke nytt. WHO, EFSA og sosial- og helsedirektoratet gikk for over ett år siden ut og sa at MME bør lages fersk til hvert måltid. At mange i helsevesenet ikke oppdaterer seg er ganske trist.
Hvilket merke er det dere bruker hvor det står slik på pakken?
Det er ikke sikkert at alle innholdsstoffene (og kanskje særlig vitaminene) tåler kokende vann.
Synes det er rart hvis de tåler 70 grader også, men det må de jo ha undersøkt :gruble:
Koma: Collett sin MME tåler i hvert fall så høy temperatur. Sånn sett kan jeg ikke skjønne at ikke andre MME skulle tåle like høy temperatur - det er ikke så stor forskjell på næringsinnhold i MME? Jeg tror at den eneste grunnen til at det i utgangspunktet har vært forskjellige fremgangsmåter på de forskjellige MME er at produsenten av NAN er mest bekymret for at foreldre skal skålde ungen og derfor har sagt at temperaturen skal være lav før utblanding mens Colletts pulver krever høy temperatur for å lettere løses for å unngå klumping.
NÅ håper jeg jo at jeg skal slippe MME denne gangen, men dette synes jeg ikke gjør ting så mye værre enn tidligere - Før fylte jeg 100 mm avkjølt, kokt vann på flaskene og tilsatte igjen 50ml kokende vann før jeg tilsatte pulveret. Melka ble da perfekt drikketemperatur.
Jeg regner med om jeg tilsetter 50ml kokende vann - tar så i melkepulveret (tilsvarende mengde for 150 ml) og så etterfyller med 100 ml avkjølt vann, så går det akkurat for det samme?
Jeg synes det blir litt mer pes. Når vi er ute på tur har jeg med MME i tilfelle jeg ikke skulle ha nok melk, og da har jeg vanligvis med meg kokt vann på termos og kokt avkjølt vann på flaska. Blander så det varme vannet med det kokte og har i pulver. Nå må jeg ha med en ekstra beholder med avkjølt vann så jeg kan helle det varme vannet på flaska først.
Førstemann fikk flaske og da mener jeg å huske at pulveret ikke løste seg skikkelig opp i for varmt vann!? Og hvor varmt er 70 grader? :blond:
Vi bruker kaldt vann som varmes opp i micro, til passe varmt.
Må vi begynne å koke vannet igjen nå da?
Koke halvparten, ta i pulver og så fylle på med kaldt vann?
Det "morsomme" med slike nye retningslinjer er jo at de slett ikke tar for seg alle aspekt som flaskeforeldre trenger informasjon om - og det er ingen som kan svare, og ingen som ser at dette er viktig for "det er jo så få som gir flaske i Norge".
WHO sier "ikke kaldere enn 70 grader". Jeg ville brukt kokt vann med litt kaldt vann i, blandet pulver og så hatt mer kaldt vann i.
Når det gjelder bruk av termos på tur står det på spørsmålslista mi. Vannet vil jo holde temperaturen en stund, men ikke i timesvis.
Mer tungvindt, ja absolutt. Men jeg er veldig glad for at de tar denne bakterien på alvor.
Må man virkelig koke vannet for store barn? Jeg brukte MME fra Sneipen var 1 til 1,5 år, siden han var atopisk og ikke ville ha puppen lenger. Da brukte jeg også mikrometoden.
Til nå har man ikke trengt å koke vannet til større barn, men de nye anbefalingene gjør jo ikke forskjell. Denne bakterien er aller farligst for premature og barn med nedsatt immunforsvar - til disse anbefales det å bruke disse pakkene med ferdigblandet MME. Likevel, anbefalingene nå gjelder alle som drikker MME.
Kan ikke huske at vi prøvde å blande pulver i halve væskemengden. Kan noe fortelle om det går? Noen som har prøvd? Og noen som vet om flaskevarmere varmer vannet så varmt som til 70 grader? Jeg er jo håpløst ute av "flaskegamet" kjenner jeg. Får vel oppdatert meg i 2008 :)
Hmmm. Lurer på om eg klarer å riste pulveret skikkelig ut i så varmt vatn. Det har ein tendens til å klumpe.
Fungere så greit slik me gjer det no. Ei flaske med kaldt kokt vatn i kjøleskapet som blandast med kokande vatn. Det me må endre på i så tilfelle er å ha pulveret oppi før det kalde.
Og så må eg skifta rekkefølge på malt og pulver.
Jeg klarte å få en boks middagsmat til å både koke over og svi seg så det går sikkert å få melken varmet opp til over 70 grader med flaskevarmer. Skylder på ammetåken.
:fnise:
Forøvrig var dette litt tungvindt for min del, håper virkelig ammingen går bedre denne gangen. :sparke:
Jeg synes ikke dette er tungvint i det hele tatt. Men nå er jeg kjent for å ikke se problemer i noe som ikke er et problem.
Har ikke opplevd klumper enda, pulveret løser seg med en gang jeg har det i.
Bruker NAN 1.
Rismelk og havremelk er helt greit før barna er et år gamle altså, sikkert fra et halvt års alder (i hvertfall rismelk, de får jo risgrøt før den tid), men havren følger like etter. Havremelken smaker godt også.
Soyamelk og kumelk er ikke anbefalt før etter et års alder (soya pga. allergifare).
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.