Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

And til jul

#1

frukt sa for siden:

P spiste and på restaurant på fredag, og da fikk jeg en tanke om å ha det på julaften i stedet for det sedvanlige pinnekjøttet. And er jo utrolig godt, og noe jeg sjelden spiser.
Men hva jeg kjøper jeg, hvordan tilberede og hvilket tilbehør?
Vi blir sannsynligvis tre voksne og barna.


#2

Tjorven sa for siden:

Mannen min lager nydelig andebryst. Han steker det først i panne (legges i kald panne med skinnsiden ned) og deretter en liten stund i stekeovn. Steketermometer anbefales hvis man ikke er rutinert.

Det kan serveres med sopp (vi elsker nemlig sopp), stekte småpoteter og rødvinssaus.


#3

ingling sa for siden:

Andebryst er nydelig, ja! Og vil tro det er enklere enn å tilberede hel and, det har jeg ikke prøvd. Jeg har spist and til jul i Danmark noen ganger, da har de sukkerbrunede poteter og rødkål til (og rosenkål, tror jeg?). Og brun saus. Det er jo veldig godt og julete. Pappa lagde med appelsinsaus, også helt nydelig.


#4

Fluke sa for siden:

Vi pleier å ha and på nyttårsaften - helstekt. Rotgrønnsaker, sopp, rødkål, rosenkål og poteter som tilbehør. Appelsinsaus med chilli. :nam:


#5

millact sa for siden:

Du får sikkert kjøpt flotte andebryst hos Helgøe.


#6

Syrinx sa for siden:

Ville gått for andebryst. (Og så ville jeg kjent godt etter om å lage noe jeg ikke har laget før var det jeg skulle satse på på julaften. Ikke grunnet frykt for dårlig resultat, men fordi nye retter gjerne kan medføre noe unødvendig stress.)


#7

frukt sa for siden:

Takk for gode tips! Bryst er nok lurt. Da holder det gjerne med fire, et per voksen og et til barna. De er nokså småspiste.


#8

frukt sa for siden:

Jeg har tilberedt andebryst før, men det er lenge siden. Men nå tar jeg sånt på strak arm så stress er jeg ikke redd for. Det går helst godt. :jupp:


#9

kamp sa for siden:

Jeg er veldig glad i mitt digitalt steketermometer :nemlig:


#10

Madicken sa for siden:

Andebryst med sprøstekt skinn er nydelig sammen med en god rødvinssaus, soppstuing og gode poteter (eller potetmos, men da synes jeg det er best med stekt sopp til). Jeg har aldri tilberedt and, så jeg vet ikke hvor krevende/vanskelig det er å få det til, men mannen min lager dette innimellom. :nam:


#11

Fluke sa for siden:

Både andebryst og helstekt and er lett å få til. :nikker:
Bare å følge oppskrift - og bruk steketermometer.


#12

frukt sa for siden:

Takker!


#13

liefje sa for siden:

Vi har alltid and 2. juledag og det er nydelig. Serveres med hjemmelaget rødkål, rosenkål, poteter og rødvinssaus. Det er lettere å få saftige bryst enn lår, så jeg ville gått for det. Synes også at en sånn middag passer bedre en av juledagene enn selve julaften for det er mye mer arbeid enn å dampe pinnekjøttet.


#14

Malama sa for siden:

I tillegg ville jeg i alle fall hatt en forventningsavstemming med ungene, særlig fordi dine ikke bor med deg hele året. Mine yngste spiser knapt pinnekjøtt uansett, men eldstemann hadde fått bakoversveis om vi skulle servert and , tror jeg. På julaften. TRADISJONER er ekstremt viktig for mine unger.

(Jeg har aldri spist and, det er sikkert godt, og jeg kunne laget det en juledag, men ikke julaften. For meg er lukta av pinnekjøtt mye av julestemningen)


#15

Charlie sa for siden:

Kjøper gjerne and fra Gårdsand, det tror jeg er noe Meny har generelt i sortimentet?

Masse oppskrifter og inspirasjon på

gaardsand.no/

Konfitert and er jo bare så digg, da. :elsker: Den ferdige andeconfiten fra Gårdsand er nærmest fastfood.

Ellers ville jeg vurdert å rett og slett ta en "dansk jul", siden and er juleaftensmat i Danmark.

spiselandslaget.com/2015/12/29/dansk-juleand-brunede-kartofler-og-saus/

Ellers enig i at jeg ville hørt med ungene hva de tenker. Vi droppet ribba i vår familie, for ungene var ikke så keen som de voksne trodde (og da gadd de ikke lage ribbe når ikke alle syntes det var stas), men for noen tradisjoner er det kjempeviktig at det er akkurat som i fjor.


#16

Tjorven sa for siden:

Ja, Gaardsand har gode produkter. Når vi ikke gidder å lage helt fra bunnen, så kjøper vi gjerne saus derfra også, for den er laget på andekraft.

Jeg er ikke så glad i appelsin, så den sausen styrer jeg unna, men det er mye annen god saus som kan serveres til and.


#17

frukt sa for siden:

Jeg fikk ideen da vi var på kinarestaurant og P bestilte and. Og de var begge enige i at det var en god ide. ;) De er ikke så opptatt av mattradisjoner. De har tross alt vokst opp med en salig blanding av pinnekjøtt, ribbe og engelsk julemiddag.


#18

Malama sa for siden:

Så lenge ungene liker det, synes det er en god ide, du har lyst, og ikke synes det er stress, go for it.


#19

millact sa for siden:

Det kan jo bli en ny tradisjon, frukt.


#20

Malama sa for siden:

Det kan bli en ny tradisjon, eller tradisjonen kan være at man velger det familien har lyst på, av ulike alternativer, sånn ungene er vant til. Opp til frukt og ungene :)


#21

Nenne sa for siden:

Vi spiser helstekt and på dansk vis andre juledag. Den helstekes med svisker og epler inni og serveres med rødkål og i fjor prøvde jeg meg til og med på sukkerpoteter. Brun saus laget på innmat og kraft fra stekingen.


#22

frukt sa for siden:

Det kan godt hende det blir ulik julemiddag fra år til år. Jeg liker variasjon, men om barna helst vil ha tradisjoner går jeg selvfølgelig for det. :ja:


#23

polarjenta sa for siden:

Har du sjekka med de andre voksne at de syns det er greit? Jeg tror foreldrene mine hadde følt at julaften ble litt ødelagt om jeg hadde servert noe annet enn det de er vant til.:knegg:


#24

frukt sa for siden:

Nei, men de takler det. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.