Etter to skikkelige runder matforgiftning tørr jeg egentlig ikke spise noe jeg ikke har laget selv. Men av og til må man. Hva er det tryggeste man kan kjøpe? Enten på restaurant/kafeteria eller i varmdisk?
Og hva må man styre unna? Jeg skal aldri nærme jeg en salatdisk noen gang. Men det må da finnes varm mat man kan spise?
Jeg spiser mat på restaurant flere ganger i uka, og har blitt matforgiftet en eneste gang. Da spiste jeg lakris solgt fra en bod på et marked.
Normalt sett skal all mat i Norge være trygt, men det er vel enda bedre når den er skikkelig varmebehandlet. Så jeg anbefaler å sjekke litt nøye før du forsøker deg neste gang.
Er magen din spesielt sensibel også når du spiser hjemme?
Jeg har et system som reagerer på veldig mye, så jeg er forsiktig med hvor jeg spiser. Større restauranter, skikkelig varmebehandlet mat etc. Det går oftest bra.
Endte med vårruller denne gangen. Da vi vet at disse er i overkant godt varmebehandlet :knegg:
Jeg har aldri vært sensitiv, tålt alt. Eller jeg innbiller meg det. Men sannheten er vel at jeg reagerer på flere typer mat og nok har hatt flere runder opp igjennom årene. I august ble jeg skikkelig syk og på nytt igjen nå. Så jeg er helt vettskremt.
Har aldri blitt syk av hjemmemat. Men jeg er også ekstremt nøye på kjøkkenet og vi håndterer mest første linje varer (altså kjøtt som bare har vært gjennom et ledd før fryseboks) og spiser aldri kylling.
Av og til må man jo ha seg skikkelig mat også ute (wasa knekkebrød er ikke middag). Så nå må jeg lære meg hva som er bombesikkert.
Om du vil safe så kan det jo være greit å tenke som på reise, altså at det du spiser skal være skrelt, kokt eller stekt. Og at det ikke skal ha ligget på lunk i buffé.
Jeg har en mage som reagerer på mye (muligens med bakgrunn i en parasittvariant), om ikke med direkte matforgiftning så med mye smerter, luft og ubehag. Mest mulig reint er fint - kjøtt som er godt tilberedt, fisk, ovnsbakte poteter (pommes frites går som regel greit også). Ordentlig hamburger (uten brød for min del). De fleste spisesteder har jo god kontroll på tilberedning og oppbevaring, så jeg tror ikke det er overhangende fare for matforgiftning så mange plasser - men skjønner at en blir ekstra forsiktig etter dårlige opplevelser. :trøste:
Nei jeg tror egentlig maten er trygg. For andre. Men jeg tror jeg tåler veldig liten mengde matbakterier og kanskje særlig fremmede matbakterier.
Så da må jeg safe.
Ja, det forstår jeg kjempegodt. Godt stekt, godt kokt, minst mulig mikkmakk og ikke salat høres fornuftig ut. Og så kan det hjelpe noe å få i seg melkesyrebakterier for å stabilisere magen, men det er mye humbug å få kjøpt, så sikkert lurt å konferere med lege. Jeg bruker det i perioder og på reise.
Helt ufundert, men: en avholdsmann jeg kjenner ble ALLTID dårlig på reise (og det passet alltid dårlig, siden det var mye typ statsbesøk…) og han mener bestemt at grunnen til at de andre ikke ble dårlige, var at de «spritet» mageinnholdet med alkohol til maten. :humre:
Har i reisesammenheng fått vite at mat som blir tilberedt på høy varme før servering er trygt, dvs. typ wokede retter.
Min matforgiftning var en kake med saus, og jeg mistenker den lune sausen. Var ikke i Norge. Tenker at sauser gjerne kan unngås, om man er bekymret. Man vét ikke om de har stått på varming på kjøkkenet, eller hva. Ris, pasta, sjømat og buffet ville jeg unngått.
Velkommen til cøliaki verden :( jeg tåler overhode ikke noe «rask mat» fordi alt må ja vaskes, alt må sjekkes osv. skal en feil til og jeg ligger der..
Nei for å være på den seriøse siden så ville jeg også godt for wok.
Men med cøliaki har de fleste seriøse utesteder full kontroll. Jeg møter sjelden noen utfordringer i forbindelse med det, egentlig. Andre utfordringer er verre, særlig når de er litt diffuse. Som Floksa reagerer jeg på ulike ting og det er ikke så lett å vite bestandig. Lurt å være på den trygge siden.
Jeg er helt ekstrem sensitiv på gluten dessverre..
men det er jo også litt andre småting her, men det slår ikke like hardt ut.
Jeg skal uansett ut å spise for første gang nå i desember og det er da flere år siden sist. «Min» meny er nok ikke spesielt fristende fordi det er kun rent pinnekjøtt, ribbe og kokt brokkoli/blomkål, de andre får buffé med alt av tilbehør, sauser og julemat samt dessert.
Men da vet jeg vertfall om jeg blir syk så er det ikke fordi jeg får noe i meg jeg i teorien blir syk av.