Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor ofte renser dere bunaden?

#1

trøtt sa for siden:

Gjør dere det regelmessig?

Hvor mye koster det å få den renset?


#2

Tjorven sa for siden:

Skjorta vaskes jevnlig (men ikke hvert år). Stakken har jeg aldri renset, men jeg har vasket flekker. Det har jeg gjort selv og for hånd.


#3

Polyanna sa for siden:

Det har jeg aldri gjort. Kun flekkvask.

Skjorta vasker jeg etter hver bruk.


#4

Bluen sa for siden:

Dette.


#5

Tallulah sa for siden:

Guri, det har jeg aldri gjort. Og den er fra 1940-tallet.


#6

trøtt sa for siden:

:lettet: :puh:

Dette svaret likte jeg. Min er fra 60-tallet og jeg har hatt den siden 1990. Jeg har aldri renset den, men vet ikke om min bestemor renset den da hun eide den.

Skjorta vasker jeg etter hver bruk.


#7

Galathea sa for siden:

Min er også arvet etter bestemor, sikkert fra 60-tallet. Jeg har hatt den i ca 10 år, ikke renset den. Vet ikke om mormor noen gang renset den heller.

Motvekt til nyheten som nettopp kom om at bunad var et lite miljøvennlig plagg!:D


#8

Luftslottet sa for siden:

Det skal holde å lufte ull og fjerne flekker, så jeg vasker bare skjorta og strømpene.

Min har aldri blitt vasket av meg, kan ikke egentlig se for meg at mora mi har gjort det heller.


#9

Luftslottet sa for siden:

Den "nyheten" er dessuten veldig omdiskutert, blant annet er det klesindustrien selv som står bak målesystemet der plastmaterialer kommer ut som miljøvennlige, så det kan du nok uansett ta helt med ro. :knegg:


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg er rett og slett litt redd for at den går i oppløsning om jeg får den renset. :knegg:

Men altså, jeg bruker den maks en gang i året, så selv om den har blitt brukt i rundt 80 år, så har den kanskje sammenlagt blitt brukt omtrent samme antall ganger. Så det er jo begrenset hvor skitten den kan være. :denial:


#11

Polyanna sa for siden:

Og hva gjør det, i så fall? Det er ikke som om det lever ting i den, liksom. I hvert fall ikke farlige ting. :knegg:


#12

Tallulah sa for siden:

Sant nok. Jeg BURDE riktignok få en pose til den, jeg er litt redd for at den skal bli spist på av pelsbiller.


#13

Fakse sa for siden:

Min bunad er så mye ull at jeg antar den er så godt som selv-rensende bare den luftes. Skjorta vaskes etter hver bruk.


#14

Madicken sa for siden:

Rense bunad? :sparke: Jeg tar flekker etter hvert, henger til lufting, og vasker selvsagt selve skjorta. Jeg har imidlertid renset en flott, nokså gammel bunad jeg har arvet.


#15

ingling sa for siden:

Dette var en lettelse å lese! Jeg har aldri gjort det og trodde det var noe man burde, men da er det en ting mindre å tenke på. :knegg: Vasker skjorten etter hvert bruk, og noen ganger før bruk hvis den er veldig krøllete, for å lette det hersens strykearbeidet.


#16

liefje sa for siden:

Jeg har silkeskjorte til min fantasistakk og den renses etter hver bruk. Selve drakten er bare fem år gammel og jeg har ikke engang tenkt på at den noen gang skal måtte renses. Nå skjønner jeg at jeg kan vente i alle fall 80 år med å tenke på det. :knegg:


#17

My sa for siden:

Samme her.


#18

Charlie sa for siden:

Skjorta blir vasket og strøket på renseriet, stort sett etter hver gangs bruk, den er som regel i bruk ganske få timer av gangen, så kunne sikkert vært vasket mindre, for den del. Jeg betaler 250 kr per skjorte for vask og stryking. Synes det er vel verdt, det er mye små stikksømmer og sånn på den, og jeg tenker vel også det blir mindre slitasje på den dyre skjorta med profesjonell damping osv, enn om jeg skal stå og gnu på den. Men primært, selvfølgelig, fordi det er en ting mindre å tenke på for meg, og jeg har råd til å prioritere det. Alle har ikke de pengene.

Selve bunaden tror jeg ikke jeg har renset, noen gang. Den brukes aldri til annet enn "pene" anledninger med få folk og lite alkohol, det kunne sikkert gjort at den kunne bli mer utsatt for flekker med mer fart og spenning. Den oppbevares i en sånn oppbevaringspose fra Husfliden til bunader. Skoene blir også passet godt på, og lagt fint i esken sin mellom slagene.

Kunne sikkert levert den. Ullkåper pleier jeg å levere nesten hvert år, leverer en haug vintertøy om våren, så det er rent når det henges bort. Rent tøy er jo også mindre utsatt for møll og andre skadedyr, så hvis jeg skulle hengt bort en bunad for lang tid, ville jeg sørget for at den var renset først. (Vi fikk mus i kjelleren en gang, det ble oppdaget fordi et kjøkkenhåndkle med blåbærsyltetøy på ble liggende ved vaskemaskinen, og det var musedigg. Så er litt oppmerksom også at også tekstilflekker har tiltrekningskraft.)


#19

Blånn sa for siden:

48-14=34
Hm… 34 år uten rens og still counting. Planen er å rense den, men nå er vi litt uenige, bunaden og jeg om hvorvidt den har krympet eller jeg har est ut. :sukk:


#20

Charlie sa for siden:

På Husfliden var de forståelsesfulle da jeg kom for omsøm, og sa den nok hadde hengt på yttervegg. :knegg:


#21

Blånn sa for siden:

Tror dessverre omsøm ikke er mulig. Den er allerede sydd ut.


#22

Stompa sa for siden:

Har aldri renset den. Brukte den tidvis flere ganger i måneden i studietida da jeg dansa folkedans.


#23

Polyanna sa for siden:

Hos meg var det litt å hente da jeg dro til systuen som sydde den. Litt trylling med å senke livet og legge ut et legg eller hva det var. Nå er den litt rommelig, men heller det. :nemlig: (Gjorde det mens jeg fortsatt hadde litt "småbarnsårvekt")


#24

Gri sa for siden:

Har aldri rensa min. Skjorta vaskar eg etter bruk kvar gong.


#25

Hyacinth sa for siden:

Min bunad var ny til konfimasjonen, noe som er… skavise… 31 år siden. Den har aldri blitt renset. Har aldri tenkt over muligheten engang.

Skjorta vaskes etter hver bruk. (Av min mor. Ja, jeg vet… :sparke: )


#26

Magica sa for siden:

Jeg har renset min en gang, min er fra 1991. Jeg renset den etter en småbarnsperiode, sikkert både med amming og søl fra is og kaffe og diverse kliss.

Jeg vasker skjorta etter hver bruk, selv ja. Stryker den selv og. :knegg: Mamma bor 50 mil unna.


#27

Kaprifol sa for siden:

Jeg har en bunad som har veldig gammel stakk, nyere liv. Det er aldri renset, tror jeg. Jeg har vasket bort flekker noen ganger. Jeg har skylt opp silkesjalet en gang, da var det sølt noe på det (is på 17. mai eller noe).

Jeg vasker skjorta i vaskemaskinen, men bare når det trengs, altså ikke etter en gangs bruk med mindre det syns noe på den.

Tror ikke at en bunad har godt av rens egentlig. Det er nok lurere å flekkvaske og lufte den. Den kan jo henges ut for å få blåst litt av seg, da lukter den friskt og godt etterpå.



#29

Input sa for siden:

Dette har vi løst ved at mannen har bunad som ikke kan renses, sier de som solgte stoffet, i hvert fall, så det er veldig greit. Jeg har aldri renset min heller, men har ikke hatt behov for å flekkvaske den heller. Blir vel annerledes neste år når jeg har en to-åring.


#30

Fløyel sa for siden:

Bunad skal ikke renses! På renserier bruker de kjemikalier som kan skade den.

Fjern flekker før du henger bort bunaden. En fuktig klut og rent vann. Dette er viktig, for har du matrester på bunaden og den henges bort med dette kan den bli møllspist. Noen dager før du skal bruke bunaden tar du den frem, dusjer den lett med rent vann med en spritsflaske og henger den ut til lufting. Da får du spenst i ulla igjen.

Bunadsskjorter skal alltid vaskes etter bruk! Parfyme og deo gjør skjortene gule hvis du legger den bort uten vask.


#31

Timar sa for siden:

Dette var en oppløftende tråd! Å rense bunaden står nemlig på den eviglange burde-burde to-do lista mi. Jeg tror faktisk jeg har tenkt tanken helt siden jeg sølte ketchup på innsiden av livet sånn på ungdomskolen en gang. For den flekken ser jeg HVER gang jeg tar på meg bunaden. :humre:


#32

Nenne sa for siden:

Aldri. :sparke: Jeg går over med våt fille og tar flekker og ellers lufter jeg den. Den lukter helt fint.


#33

Camomilla sa for siden:

Sånn er det her og.

Bunaden min er «ung», bare borti 30 år..
Blir luftet før og etter bruk, flekkvasket og henger i stoffpose i skapet resten av tiden.


#34

-ea- sa for siden:

Såe... dere lar bunader henge? De blir ikke "dradd nedover" av langvarig henging?
Kofter i ullklede skal helst oppbevares liggende - spesielt kofter med stor/tung holbi (kanten nederst, her er det forskjell på koftene fra ulike steder), og med vranga ut for å hindre at de blir skitten under lagring.


#35

Input sa for siden:

Min bunad er delt i to, og livet er ganske lett. Det henger. Ullstakken veier et tonn og den ligger i en skuff.


#36

Charlie sa for siden:

Bunader kan henge, og de bør henge etter hempene i livet, også om liv og stakk er sydd sammen. Det er vanlig at det er montert ganske kraftige hemper i hver side inni stakken - i linningen.

Bunader kan renses, men ikke vaskes. Leste en gang at utfordringen er ikke kjemikalier, utfordringen er om renseriet bruker vann som renseforsterker, for det skal man ikke for bunader. Ikke mitt kompetansefelt, da... :knegg: Man burde jo velge et bra renseri, som har greie på bunader. Se etter svennebrev, og gjerne mesterbrev, også. Er man i tvil, spør den lokale Husfliden, de vet sikkert, og har kanskje et de bruker, når det er nødvendig. Er velsignet med et kjempebra renseri, har fått mer tekstilkunnskap av eieren. Har også fått hjelp med ting som "ikke kan renses" iflg lappen. Da sa eieren at det var rart, med de materialene, og at produksjonslandet for møbeltekstilene jeg hadde med, var kjent for å være overforsiktig på merking, og mye var merket "kan ikke renses" som fint kunne renses. Så da ga jeg det et forsøk, på egen risiko, og det ble et helt storveies resultat, på et tekstil som var så møkkete at det ellers måtte kastes, og som "ikke kunne renses". Spør flinke folk, så får man svar.


#37

ingling sa for siden:

Min bunad henger, ja. Og den er vel 32 år ca. nå, og har ikke tatt skade av det. Henger på henger i en stoffpose, går så fint så. Mamma sin som vel er 20 år eldre enn det igjen henger også (mine barn har arvet den).


#38

Camomilla sa for siden:

Min henger i hemper som er sydd i skjørtet.
Går finfint det.


#39

Tallulah sa for siden:

Min bunad er foret med fast lin i vesten og kan derfor fint henge etter den. Det er en sunnmørsbunad i ganske tynn ull, så den strekker seg ikke. Bunader er veldig mye forskjellig, så det er ingen fasit for hva de tåler.


#40

Pøblis sa for siden:

Min bunad er vest og stakk og serk og skjorte og silkesjal. Stakken veier flere kilo og har spesialsydde hemper den kan henges i - de fordeler vekten jevnt, på en måte. Serken/underskjørtet er i bomull og ganske lett, det heger i en løkke i snoren jeg strammer i livet med Selve livet er brokade foret med lin, det henger på henger. SKjorta ligger i spesialsydd pose, Silkesjalet ruller jeg inn et rent liinhåndkle og så henges/legges alt i bunadposen.
Mamma har hel ullbunad, den er ganske tung, og burde noen sikkert ha vært oppbevart liggende.

Jeg er blitt veldig interessert i kofter de siste årene, og diggget Marianne som var med i "Symesterskapet" sist :hjerter: , jeg synes hun er en fantastisk kulturformidler, og jeg følger henne på Insta, og synes det er så kult at koftekulturen er så levende og at dere er så mange som bruker kofte til hverdags og fest og sommer og vinter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.