Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Slitesterkt, billig sokkegarn? Et nybegynnerspørsmål

#1

Lille meg sa for siden:

Det er bare noen år siden det mest imponerende jeg hadde strikket, var et sitteunderlag hvor jeg fingerstrikket og deretter tovet remsen. Jeg trodde ikke jeg noen gang skulle strikke et klesplagg som andre mennesker faktisk ville gå med, så jeg befinner meg nå i en - for meg - surrealistisk situasjon.

Jeg har i noen år strikket tykke ullsokker til en venn av meg. På grunn av ulike plager er det kun mine sokker han bruker, så det er viktig at sokkene har god holdbarhet og er slitesterke. Jeg er dessverre ikke spesielt flink til å finne rett type garn, for de aller fleste sokkene blir det raskt hull i. Jeg har forsøkt å spørre han jeg strikker til om han merker forskjell i holdbarhet på de ulike sokkene jeg har strikket (jeg har jo forsøkt mange forskjellige typer garn), men han er bare overlykkelig for hvert par jeg strikker, og er sånn sett en elendig tester.

Jeg lager nå et par sokker fra dette garnet som er 60 % ull, 20 % nylon og 20 % akryl. Prismessig kan jeg godt betale mer (muligens opp mot det dobbelte) per nøste, men da må de sokkene som strikkes bli mer holdbare.

Vil denne miksen gi mer holdbare sokker? Er det andre ting jeg burde tenke på? Jeg trenger helt opplagt hjelp. :hjelp:


#2

Luftslottet sa for siden:

Kommer hullene på samme sted hver gang?
I så fall ville jeg gått på en garnbutikk og kjøpt det som heter forsterkningstråd og sydd inn et lite nett av det på innsiden av sokken.

Det sokkegarnet som har holdt seg desidert best over mange år hos meg er Regia 4- eller 6-trådet. Ikke billig, men suverent. Järbo Raggi i ulike tykkelser kommer på en god andreplass.


#3

Luftslottet sa for siden:

Høyt ullinnhold gir generelt ikke de mest holdbare sokkene, med mindre garnet er tvunnet hardt og ikke er så mykt, men det er jo ulla som gir varmen. Garn med 80 % ull og 20 % nylon er det vanligste, og av hensyn til miljø og varme tær bør man heller forsterke sokken strategisk med nylon enn å pøse på med større andel akryl. Akryl tar dessuten til seg lukt.

Ikke velg det mest pusete og fluffy sokkegarnet, med andre ord, men se på om tråden er tett snurret sammen.


#4

Adrienne sa for siden:

Ull/nylonblanding er best, gjerne med forsterkningstråd, enten sydd inn som Luftslottet sier, eller strikke det sammen med garnet der sokkene slites mest.


#5

Tjorven sa for siden:

Hvis jeg skal strikke gode og varme sokker, bruker jeg gjerne Sterk fra DuStoreAlpakka.

Men jeg er usikker på om jeg er noen god tester jeg heller, for jeg sliter visst veldig lite på mine sokker i forhold til hva andre beskriver. Jeg strikker dem forholdsvis stramt (på pinne 2,5 selv om anbefalt pinnetykkelse er 3,5) og da sitter de stramt på foten. Kanskje bidrar det til at de slites mindre?


#6

Blå sa for siden:

Kombinasjon ull og nylon er nok det beste for slitesterke sokker. Jeg har strikket en del mønstersokker i finull også, og det holder, men slites nok litt raskere.

Jeg har veldig gode erfaringer med Regia. Mannen bruker ullsokker det meste av året og selv om de brukes og vaskes masse, så holder de.

Ett litt rimeligere garn, som jeg har fått fine og holdbare sokker av er dette fra Sparkjøp
www.sparkjop.no/hobby-og-fritid/haandarbeid/garn/stripy


#7

Luftslottet sa for siden:

Jeg er en som bruker ullsokker nærmest året rundt og som sliter veldig på dem og hos meg kan bare Sterk brukes til kosesokker, ikke sokker til å ha i sko.


#8

Luftslottet sa for siden:

Drops Fabel har forresten også holdt seg ganske bra, og det er veldig ofte på salg.


#9

Tjorven sa for siden:

Drops Fabel er godt garn. I tillegg er det i utgangspunktet billig og ofte på salg.

Det er bare at jeg har en aversjon mot drops etter å ha lest litt for mange artikler om at de har stjålet strikkedesign osv. Uten at jeg egentlig har håndfaste bevis.


#10

Lille meg sa for siden:

Takk for mange gode tips!

Det er slik som flere av dere skriver - det slites typisk på ett eller to steder: Under hælen og innimellom på siden av foten.

Jeg kom på at jeg glemte å skrive noe. Jeg bruker to eller tre tråder når jeg strikker. Dette fordi jeg strikker på runding ("loom"). Vil det ha noe å si for hvor raskt sokkene blir slitte? Er det et alternativ at den ene av trådene jeg bruker i selve foten alltid er et forsterkningsgarn?


#11

Luftslottet sa for siden:

Det stemmer at Drops har frynsete rykte som designinstitusjon, jeg bruker aldri oppskriftene deres, og har selv sett oppskrifter som utvilsomt har vært tett inspirert av indiedesignere.

Samtidig gjør ikke dette sokkegarnet noe dårligere, så hvis alternativet er akryl fra Europris, tror jeg fortsatt at jeg ville velge Fabel, av hensyn til miljø og slitestyrke.

Jeg har ikke noe erfaring med strikking på strikkemølle/loom selv, men strikkefasthet har definitivt noe å si for slitestyrken. Tettstrikkede sokker slites mindre enn løst strikkede, fordi det da er et tynnere stoff og kanskje fordi de enkelte maskene er utsatt for mer friksjon?

Du kan godt bruke forsterkningsgarn som den ene av flere tråder. :jupp:

Selv sliter jeg alltid hull på hælen og under tåballene.


#12

Camomilla sa for siden:

Fabel som er nevnt over, er veldig godt.
Hender jeg strikker sokker i 100% ull og, men da strikker jeg hel og fot sammen med en sytråd i nylon, da holder de fint.


#13

Lille meg sa for siden:

Mange gode tips her. Jeg trodde at akryl fungerte på lik linje med nylon i å gjøre sokkene mer slitesterke. Så feil kan man altså ta! :rolleyes:

De sokkene jeg strikker blir ganske løst strikket, som er litt av poenget for min venn. Jeg tror derfor at det vil være lurt av meg å introdusere forsterkningsgarn som et fast innslag i fot-delen av ullsokkene. :nemlig:

Jeg skal også bestille litt Drops Fabel-garn, og se om det faller i smak. Spennende. Takk for gode innspill!


#14

Shun sa for siden:

Strikkefastheten er viktig for slitestyrke, ja.
Jeg strikker løst, så jeg strikker sokker i Fabel eller 4-tråds Regia på pinne 2. For å være verdt innsatsen. :nikker:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.