Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er glutenfrie bløtkaker hos bakeren like gode?

#1

Charlie sa for siden:

Skal bestille marsipankake til et arrangement, og det med allergier kom opp. Lurte på å bestille samme kaka til alle, dvs glutenfri og laktosefri.
Det er enklere for meg, og ifht at da kan alle spise alt.

Er den da like god, eller vil noen synes at den er mindre smakelig? Har bare erfaring fra laktosefri krem, som jeg synes smaker det samme som «vanlig». Vet ikke hvordan det er med de glutenfrie bunnene? :vetikke:


#2

Syrinx sa for siden:

Sukkerbrød er like godt glutenfritt er min erfaring iallfall.


#3

meisje sa for siden:

Jeg syns de smaker likt, men jeg er ikke glad i bløtkake og tar alltid kun et lite stykke.


#4

kamp sa for siden:

Skal ikke uttale meg om bløtkake med eller uten gluten da jeg formodet første ikke spiser bløtkake samt fikk cøliaki som barn så jeg husker ikke ting med gluten..

Men mamma har alltid bakt med glutenfritt mel til sukkkerbunn og det gjør hun enda selv om ingen med cøliaki kommer, fordi hun syns det er bedre selv også ;)

Kan evt spør henne om oppskrift om noen ønsker.


#5

Addison sa for siden:

Vi hadde glutenfri marsipan-kake (aka hvit dame) fra Baker Hansen i konfirmasjonen nå nylig, helt nydelig! :nikker:


#6

Charlie sa for siden:

Takk, alle! Da høres det ikke ut til å være noen grunn til å operere med flere kaker. Det gjør jo alt lettere.


#7

apan sa for siden:

Vi har stadig gluten- og laktosefrie kaker hjemme hos oss, de er like gode, selv om det da er moren min og jeg som har lagd dem. En baker gjør det helt sikkert enda bedre.
Det er kun gjærbakst som er spesielt vrient glutenfritt.


#8

kamp sa for siden:

Gjærbakst?

Nope.. riktignok ser det morsomt å bake med en deig som er mer elastisk det gjør det men mine deiger med gf gjærbakst kjevler jeg ut 1cm tynne of kan løfte rett opp fra benken. La jeg bilder og oppskrifter på norsk cøliaki forening sin fb vegg og har fått en del tilbakemeldinger der ja! (Har lagt ved et par bilder..). Super deig å jobbe med :ja:

Men det er helt avhengig av hvilke mel du bruker når du bruker glutenfri til gjærbakst. Kutt ut tullet med semper og Toro. Gå får schar melmiks b. Glem alt det andre ;)


#9

Syrinx sa for siden:

Jo, kamp. Det er vrient å få til bra gjærbakst uten gluten. Ikke umulig, men vrient.
Det er vel ikke uten grunn at Cøliakiforeningen arrangerer bakekurs blant annet?


#10

Blondie sa for siden:

Det er definitivt vanskeligere å bake glutenfritt. Jeg har hatt cøliaki i åtte år og sliter fremdeles. Det har sikkert med interesse (og evner) å gjøre, men det er ikke like lett å få det bra.

Sukkerbrød går fint, glutenfri bløtkake synes gjerne alle er godt. Ekstra pluss for dem med allergier, at de kan spise det samme som andre.


#11

kamp sa for siden:

[quote=Syrinx;5095956]Jo, kamp. Det er vrient å få til bra gjærbakst uten gluten. Ikke umulig, men vrient.
Det er vel ikke uten grunn at Cøliakiforeningen arrangerer bakekurs blant annet?[/QUOTE

Skal ikke si deg i mot på det. Det blir som å gå fra hvete til rug mel.
Det krever andre variasjoner.

Men det er faktisk hundrevis av forskjellige melblandinger i forskjellige varianter.

Prøver man seg på schar sitt mel så får man fort sansen for det melet. Vet ikke hvor mange som har sagt - jeg hater glutenfri gjærbakst. Så skifter de melblanding og får andre erfaringer..

De arrangerer kurs ja :) man kan ikke bare bytte ut Toro med finax eller semper, fordi det blir som å bytte ut hvete med bygg. Man trenger spesifikke oppskrifter, derfor er det kurs.

Men det er ikke sp vanskelig!


#12

Blondie sa for siden:

Poenget er vel at det ikke er vanskelig for deg. Det er ikke gjengs for alle. :hehehe:


#13

apan sa for siden:

Jeg har både gått bakekurs og jeg bruker spesielle oppskrifter. Jeg klarer bake glutenfri gjærbakt, men nei, den blir på ingen måte like god. Og ja, jeg tviler ikke på at det KAN gå an, men det er krevende for privatpersoner i alle fall.


#14

kamp sa for siden:

Overgangen er nok ikke enkel nei ;)
For å si det sånn - de aller fleste får det ikke til på første forsøk ;)


#15

kamp sa for siden:

Skal ikke forsvare glutenet for å si det sånn selv om det muligens virker slik her :(

Det jeg ønsker å poengere er at å spise glutenfritt gjærbakst kan fint gå, men det kommer jo også an på hva man er vandt med. Jeg baker fint alt gf og server til andre som spiser gluten og det ER en forskjell i smak men det betyr ikke at det smaker vondt. Her i helga tulla jeg til en gluten, melkefri og sukkerfri fromasj kake (lavkarbo) så til de grader så det ble en helt ny oppskrift. Men dette er jo ikke gjær ;)

Gjær oppfører seg annerledes med gluten.
Man trenger ikke elte og vende like lenge. Det holder bare å røre sammen. Noen oppskrifter trenger tilføre eks xanthan gum, guargum (Forøvrig alt for lite brukt i norge!) og den mest kjente fiberhusk.

Den er mer sensitiv på å få ovenproof osv.

Men men.. trenger ikke diskutere det :ja:


#16

Benzo sa for siden:

Enig, glutenfri sukkerbunn er mye bedre enn vanlig. :nemlig:


#17

-ea- sa for siden:

Tips: sett opp lapp/info ved kaka så folk tør å forsyne seg da. Har erfart altfor ofte at man står ved kakebordet og tør ikke forsyne seg fordi ingen av de som er i nærheten vet ikke sikkert om den er laktosefri osv.


#18

millact sa for siden:

Vi hadde marsipankake, gluten-og laktosefri, til konfirmasjonen, som eneste bløtkake. Smakte ikke forskjell.


#19

Charlie sa for siden:

Ja, vi har gått på den smellen ved catering, en gang. Den som ikke tålte gluten fant ikke «sin» tallerken, og siden cateringfolka ikke var tilstede, satt vedkommende og dissekerte hva hen kunne spise. Da vi spurte etter spesialtallerkenen dagen etter, sa de at alt var glutenfritt. :duh:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.