Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spiser du sardiner og annen småfisk?

#1

Tallulah sa for siden:

Når jeg er i Spania bestiller jeg ofte sardiner som tapas, men jeg spiser det aldri hjemme. Men det burde man jo. Småfisk er ekstremt sunt og bærekraftig kost, og jeg vil bli flinkere til å spise slikt.

Jeg er ganske god på makrell i tomat (King Oscar med chili er favoritten) og tunfisk (men tunfisk er ikke særlig bærekraftig, så det vil jeg prøve å kutte), men kjenner ikke til gode merker for sardinhermetikk. Gjør du?

Hvordan spiser du sild og sardiner? Gode oppskrifter på småfisk?


#2

Floksa sa for siden:

Jeg øver aktivt på å like sild. Jeg vil like sursild. Og tror jeg skal greie å lære meg det. Spiser det på skiva noen ganger i mnd i håp om å lære å like det.
Sardiner spiser jeg når det er på egg og serves av andre. Men burde øve på det også. Jeg innbiller meg at det er skikkelig sunt også?


#3

Tallulah sa for siden:

Ja, som jeg skriver, det er både sunt og bærekraftig. :knegg:

Det er vel helst ansjos du spiser på egg. Jeg er ikke spesielt glad i syltet sild, men kanskje jeg kan finne en variant uten de klassiske skandinaviske smakene.


#4

Fintdethei! sa for siden:

King Oscar sardiner er de beste på markedet innen sardinhermetikk. Brisling er fanget i de norske fjordene om høsten.


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke de er noe gode. :sparke: Jeg syns de smaker harskt.


#6

millact sa for siden:

Nei. Det er en av få ting jeg ikke spiser.


#7

Floksa sa for siden:

Så mange typer småfisk da :lol:


#8

frukt sa for siden:

Jeg spiser sardiner i olivenolje. Er ikke veldig glad i smaken egentlig, men i en salat med diverse grønnsaker, kalde kokte poteter, kokt egg, og tacosaus f.eks er de ganske spiselige.

Sild liker jeg, men aner ikke hvordan jeg skal spise, så det blir lite av det.


#9

Pasta sa for siden:

I barndom og ungdom elsket jeg ansjos på egg. Nå spiser jeg aldri sånn mat.


#10

Zulu sa for siden:

Spekesild synes jeg er godt. Med løk og flatbrød med smør.


#11

Palmen sa for siden:

Nope. Spiser det ikke.


#12

Tallulah sa for siden:

Jess!

Vi må ta tilbake småfisken. :kampsak:


#13

My sa for siden:

Jeg elsker sild, men spiser det mest i jula. Og på frokostbuffeter på hotell og sånt. Sennepssild, rømmesild, tomatsild, sursild ... :vilha: Gleder meg til jul kjenner jeg!

Og i Danmark! :elsker: Der kjøper jeg alltid sild og rugbrød. :nam: Kunne godt ha spist sild mer. Ansjos spiser jeg ekstremt sjelden, men jeg liker det jo egentlig, så jeg vet ikke hvorfor jeg ikke spiser mer av det. Hjemme var det også en juleting, noe som hørte hjemme på frokostbordet i jula, sammen med egg.

Makrellpålegg spiser jeg en del av da. Det er jeg veldig glad i.


#14

Karamell sa for siden:

Jeg liker bitte små ansjos på egg, og hjemmelaget tomatsild.

Mannen liker King Oskar sardiner i tomat, og spiser masse småfisk i Spania og Portugal. Og han ville nok hatt det hjemme også om det ble servert.


#15

Retz sa for siden:

Jeg liker og spiser en del sild i perioder. Liker også sardiner i olje, men kjøper sjelden da jeg kløner for mye med å åpne boksene. Det jeg spiser oftest er italienske ansjos i olivenolje, eller acciughe som de heter. Nydelig på pizza, i dressingen til Cæsarsalaten og som snacks sammen med brød, oliven og vellagret parmesan.


#16

kamp sa for siden:

Har vurdert å prøve meg igjen, mye småfisk i fersk disken her men aner ikke helt hvordan tilberede den..


#17

løve70 sa for siden:

Nei, det er en av de tingene jeg virkelig ikke klarer å spise. Arvingen spiser noen friterte småfisk i Spania da. De er faktisk ikke så ille.


#18

Avatar sa for siden:

Jeg spiser ikke sardiner, men vet ikke hvorfor.
Jeg elsker stort sett all fisk, så skal jammen kjøpe det om det kommer inn et godt tips her.


#19

Sissel sa for siden:

Nei, er ikke noe glad i det.


#20

Tjorven sa for siden:

Jeg kan styre min begeistring for småfisk. Dette er særlig vanlig på Kreta (hvor vi er jevnlig), og jeg har forsøkt mange, mange ganger. Det går ned, men det er ikke noe jeg selv velger å bestille.

Jeg synes at ansjos kan fungere fint som "krydder" på pizza i middagen, men jeg bruker det bare som ingrediens når det følger med matkassene.


#21

tink sa for siden:

Jeg spiser gjerne klassisk gaffelbiter eller de der vanlige sild i saus (tomat, rømme, sennep) på skive med egg. Det har jeg lært meg å like som voksen, er ikke helt sikker på at jeg er innstilt på å gjøre samme øvelse for å spise det som middagsrett.


#22

Mex sa for siden:

Jeg spiser makrell i tomat, og jeg spiser småørret og sik fra lokale fjellvann hvis de legges rett på grillen. Men jeg er ikke spesielt begeistret for småsild, ansjos, sardiner og den slags.
Vi spiste mye sild i min oppvekst, og jeg HATET alle beina. I tillegg jobbet min mormor på en av King Oscars fabrikker og la ned sardiner i olje, og jeg klarer bare ikke den lukten av hermetisert småfisk i olje.


#23

Tallulah sa for siden:

Jeg er heller ikke veldig begeistret for alle småbeina, så jeg tror jeg kommer til å holde meg til hermetikk av god kvalitet, og evt. sild om jeg får det filetert hos fiskehandleren.


#24

liefje sa for siden:

Er også en som elsker sardiner og sånt når jeg er i utlandet. Her hjemme spiser jeg det ikke så mye. Jeg spiser sursild dvs. helst rømmesild og sennepssild. Bruker også en del ansjos i matlagingen. Blir dårlig bare jeg tenker på makrell tomat, men makrell er vel uansett ingen liten fisk?


#25

scilla sa for siden:

Bøkling( varmrøkt sild) er godt. Jeg er også veldig glad i forskjellige silder spesielt til jul og på sommeren. Hvis du er på jakt etter gode sardiner på boks tror jeg at jeg ville dratt til en spesialbutikk. I fiskebutikker eller litt større ferskvaredisker får du rå sild og andre mindre fiskesorter og de som jobber der har gode ideer til hvordan du kan tilberede dem er min erfaring. Lykke til med småfisken!


#26

Tallulah sa for siden:

Jeg tror, men er usikker, på at makrell regnes som småfisk. :vetikke: Da tenker jeg på vanlig makrell, ikke makrellstørje. Det er iallfall en stimfisk slik som sild, og det er det vel helst småfisk som er? Nå er jeg på veldig dypt vann (pun intended) altså.

Jeg har altid likt makrell i tomat, men må være fileter, ikke mos. Også liker jeg aller best king Oscar med chili eller med soltørkede tomater, ikke de store boksene fra stabburet.


#27

kamp sa for siden:

Hvor finner jeg dette? Liker varmrøkt fisk godt..


#28

Malama sa for siden:

Nope.

Jeg spiser jo egentlig minst mulig fra havet, rett og slett. Noe, enkle ting klarer jeg. Stekt torsk funker best. Aller helt sprøstekt filet, så mannen bomma litt når han kjøte ei kasse torskeloins og lagde dem som "fiskepinner" (aså med egg og mel og griljermel utenpå) fr da er jo fisken inni ikke det minste stekt.... jaja, det går da ned)

Men jeg er ikke glad i fisk og sjømat, så derfor frister et ikke å begynne med ansjos og sånn.


#29

scilla sa for siden:

Kamp: Jeg har kjøpt bøkling i fiskebutikk og har også sett det innimellom i ferskvaredisken i store Menybutikker.


#30

Lavender sa for siden:

Vi kjøper med ujevne mellomrom, men er ikke så god på å spise den. Har hatt et par uhell i sør Italia og Kroatia og fått hel urenset småfisk som kun har vært dyppet i smult gryta.


#31

Madicken sa for siden:

Jeg er ikke veldig glad i sardiner, men elsker sild og ansjos. Jeg spiser mye ansjos på egg i hverdagen, og lager sild i ulike varianter til jul og andre høytider/selskaper (dette er også populære gaver).


#32

Charlie sa for siden:

Spiser gjerne, ofte og mye makrell i tomat, men foretrekker peppermakrell og varmrøkt laks.

Sild opplever jeg som "rå" og er ikke sånn veldig fan, men kan spise noen biter med annen mat om høfligheten eller matsituasjonen tilsier det. Sardiner var jammen interessant - det tror jeg at vi gjerne spiste som barn, men det er fullstendig ute av kjøpe- og spisemønster. Så det burde vi spise mer av? :vetikke: Hm. da burde man vel undersøke det, litt nærmere. Kanskje kjøpe en boks.


#33

celebelen sa for siden:

Jeg er veldig glad i sild som pålegg, særlig rømmesild og ramsløksild.


#34

Taien sa for siden:

Jeg elsker sursild og spekesild. Kaldrøkt makrell er nydelog på skiven, og makrell i tomat er også veldig godt.
Jeg kan styre min begeistring for sardiner, de har en ettersmak jeg ikke liker.


#35

Noba sa for siden:

Jeg vet ikke helt hva som går i kategorien småfisk, men jeg spiser gjerne stekt småørret og harr f.eks. Husker bestemor stekte sånne bittesmå abborer, det ble nesten som snacks. Ellers liker jeg også sild som pålegg og synes ansjos er kjempegodt på egg. Men spiser ingen av delene særlig ofte.


#36

polarjenta sa for siden:

Jeg spiser ikke det. Da jeg var barn likte jeg smaken av ansjos på egget, men selve ansjosen ga jeg til pappa.
Jeg likte også smaken på sursild, men spiste bare løken. Det var også i barndommen, jeg spiser ikke det lenger.


#37

Madicken sa for siden:

Makrell er da ikke småfisk? :hmm:


#38

Charlie sa for siden:

Har kjøpt en boks sardiner fra King Oscar i dag, ekstra små. Etter inspirasjon fra denne tråden. Tror det er bra. Eller dårlig! :sjokk:



#40

Nextlife sa for siden:

Jeg tåler dessverre ikke fisk, så det utgår. Men jeg er vokst opp med svenske juletradisjoner, og all den gode silden og annen småfisk.:hjerter:
Vi fikk ofte servert Janssons frestelse til byggematerialer, og det var så godt, servert som i oppskriften her med knekkebrød, rødbeter og kokt egg.
www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/janssons-frestelse,61897


#41

frukt sa for siden:

Inspirert av denne tråden har jeg kjøpt kryddersildfileter. Men hvordan spiser man sånt?


#42

Tallulah sa for siden:

Jeg også! Hadde egentlig tenkt til å vente til jeg var innom en delikatesse, men siden jeg liker makrellen med chili og tomat så skal jeg teste sardinen med det samme.




#45

Polyanna sa for siden:

Den oppskriften så digg ut! Hvordan og hvor lenge kan man lagre sånt?


#46

Tallulah sa for siden:

Ikke veldig lenge tror jeg. Siden den lages på en liten boks med sardiner tenker jeg at det er ment at man spiser den opp i løpet av helgefrokostene. Jeg pleier å spise de små boksene med makrell over to dager, dette blir omtrent samme mengde.

De andre fiskerettene så også digg ut.
Denne skal jeg teste: spiselandslaget.com/2017/10/24/spaghetti-med-sardiner-hvitlok-og-mynte/

Annen sardinpålegg: spiselandslaget.com/2017/11/14/sardinrore-med-urter-og-chili-til-brodskiva-di/


#47

Che sa for siden:

Jeg synes sardiner i oliven er innmari godt - men ellers er jeg dårlig på småfisk med unntak av makrell (om det skal defineres som smått) både røkt peppermakrell og makrell i tomat synes jeg er nyyyydelig.


#48

Filifjonka sa for siden:

Nei. Jeg vet det er sunt, men jeg har skikkelig avsmak for det. Liker godt mye annen fisk da.


#49

Tangerine sa for siden:

Jeg lagde posteien i dag, var ganske god selv om der var en fremmed smak i den som jeg må bli vant til. Men så lenge det både er sunt og bærekraftig skal jeg prøve flere ganger. :D


#50

Charlie sa for siden:

Hva er den fremmede smaken, tror du? Sardinene, eller f.eks. kapers? ( Hvis det siste, ville det vært bedre uten kapers?)


#51

Tangerine sa for siden:

Sardinene. Men du kan nok kutte ut kapers om du ikke liker det. Jeg må av og til øve litt før jeg synest noe er veldig godt. Som kaffe og øl, likte det ikke først, liker det nå. Oliven. Røkelaks etc.


#52

Lavender sa for siden:

I dag ble det spagetti puttanesca til lunsj, beste på veldig lenge. Det ble Abbas ansjosfileter.


#53

Strå sa for siden:

Hmm, nei, det er lite småfisk jeg spiser. Jansons fristelse er godt når svigerinna mi lager det. Ellers spiset jeg varmrøkt makrell og makrell i tomat, men det er jo ikke smått. Større fisk kan jeg lange innpå.


#54

P.K. sa for siden:

Jeg er generelt glad i fiskepålegg, ulike typer sild, laks og makrell, fiskekaker og fiskeoudding. Spiste sardiner før, men det har forsvunnet fra kosten, mest fordi jeg er den eneste som spiser, og det er best 'ferskt'.


#55

Madicken sa for siden:

Det høres veldig godt ut med ansjos i pasta, så jeg måtte google oppskriften, men siden den dessverre inneholder både kapers og olivener, som ikke er stor favoritter hos undertegnede, lar jeg være å prøve den ut.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.