Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
I år skal jeg prøve meg på noe helt annet enn tidligere. Jeg skal dele en oppskrift som prøvde for første gang i fjor. Den var en stor suksess blant oss voksne. Jeg tror denne kan falle i smak for flere og med så tidlig luke håper jeg denne kan bli inspirasjon for noen selvlagde julegaver.
Trinn 1:
Du trenger:
3 appelsiner
2 dl sukker
1 ½ dl vann
Skrell appelsinene og del skallet i passende lengder. Fjern alt av det hvite fra skallet. Kok opp appelsinlengdene i vann. Skift vannet tre ganger, og kok opp for hver gang. Tilsett sukker og vann og kok forsiktig i ca. 15 minutter. Hell av vannet, og damp appelsinlengdene tørre. Legg dem på et bakepapir. La dem avkjøles før du ruller dem i sukker. Del i små biter.
Dette blir veldig mye! Mye mer enn du trenger, så det går an å redusere oppskriften.
Appelsinskallene kan brukes til mye forskjellig. For eksempel som pynt på ostekake (gjerne med bunn av pepperkaker) så blir det litt julete sving på den eller på pepperkakemuffines med kanelostekrem. Det finnes sikkert andre bruksområder også, og de kandiserte skallene kan ligge i tett boks i kjøleskapet i flere måneder uten å bli dårlige.
Trinn 2:
Du trenger :
1 rull marsipan (jeg bruker lilla Odense)
1 appelsin
3 ss Cointreau eller annen sitruslikør
200 gram sjokolade (minst!) Bruk kokesjokolade, så mørk du vil.
Ha en marsipan i en bolle sammen med Cointreau. Riv skallet fint av en nyvasket appelsin, og ha i sammen med likøren. Rull ut små kuler og legg ut over på et bakebrett. Smelt sjokolade i vannbad, og dypp marsipanen i sjokoladen. Før sjokoladen stivner pynter du med små biter av kandisert appelsinskall. Sett til avkjøling. Oppbevares i tett boks eller glass, helst i kjøleskapet, men i hvert fall kjølig.
Lurer litt på denne setninga: "Ha en marsipan i en bolle sammen med Cointreau." Bør man dele opp marsipanen i biter først for å gjøre det enklere å blande sammen?