Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan nå ut til sårbare familier?

#1

tink sa for siden:

La oss si at man skal lage et fritidstilbud som skal nå ut til sårbare familier, med sårbare familier tenker jeg på dårlig økonomi, få sosiale ressurser, sykdom i nær familie og ulike former for at man kjenner på et utenforskap. I fjor testet vi ut en sommerskole som var gratis for alle, men gjorde ikke noen særskilte tiltak for å nå ut til sårbare familier utover ordinær markedsføring og kontakt til barnefamilier via skolene og kommunen. Jeg tror at dette tilbudet kan være en mal for et tilsvarende tiltak til kommende sommer. Det konkrete tilbudet vil være ulike former for håndverksaktiviteter og fellesskap for barn/unge med likende interesser. Men strever med å finne ut hvordan vi kan nå ut til den sikkert store og mangfoldige gruppen som kan havne i gruppen "sårbare familier". Tenker å ta kontakt med organisasjoner som Røde kors, Frivilligtjenesten, kulturkontoret og kanskje skolehelsetjenesten i bydelen. De kan jo ikke akkurat sende oss lister med kandidater, men kanskje de kan hjelpe til med å formidle tilbudet til noen som trenger det.

For at det ikke skal bli en "sommerleir for fattige" tenker jeg å åpne opp for at ca halvparten av plassene er åpen for førstemann til mølla, muligens med en form for egenandel.

Jeg vet at det er mange her inne som har erfaring fra arbeid med sårbare familier og flere som sitter og kjenner dette på kroppen selv. For å være helt ærlig så dreier det seg om en tilskuddsordning som passer perfekt for arbeidsplassen å krysse av på, men jeg er genuint interessert i å gjøre livet lettere for de som kan passe inn i dette tilbudet. Men aner ikke helt hvor jeg skal begynne, eller om jeg er i ferd med å tråkke i en klassisk priviligert "kan de ikke spise-kake"-salat.

  1. Er jeg helt på jordet?
  2. Tips til organisasjoner eller institusjoner som kan hjelpe meg på vei inn i et godt samarbeid.

#2

Blå sa for siden:

Kan dere ta direkte kontakt med skoler i de mest sannsynlige områdene? Bruke kommunens levekårsmåling?

Mine barn gikk på en barneskole der mange barn kom fra fattige familier. Ett år fikk vi tilbud om gratis høstferietur med Røde Kors. Da har de tydeligvis gått direkte til de skolene som har største behov, men tilbudt leiren til alle på et klassetrinn slik at det ikke var stigmatiserende.


#3

Tjorven sa for siden:

Åh. Dette er vanskelig. Vi har forsøkt en del av dette i fotballklubben også, men det er faktisk vanskelig å nå "rett publikum". Vi fikk faktisk en del hjelp fra skolene, hvor noen fikk enda tydeligere kommunikasjon enn andre om at dette var et gratis tilbud. Den delen var det skolen som tok seg av. (Vi trengte ikke å forholde oss til så mange skoler.)

Når det er sagt, så har mine unger vært med på et par sånne tiltak. Vi er ikke gruppen de ønsker å nå, men det har ved påmelding vært tydelig på om man har flere andre tilbud i ferien. (Jeg oppfattet i hvert fall tydelig hva de spurte om, og jeg var helt klar på at ungene mine ikke skulle prioriteres.) Dette ble gjort for at det skulle være et attraktivt tilbud for alle, og ikke et stigmatiserende "gode for fattige". For meg så det ut som om de klarte målsetningen om god blanding.


#4

Polyanna sa for siden:

Utfordringen er litt at det er mange som vet innen en kommune (skole, helsesykepleiere, barnevern, sosialtjenester, etc.), men de er begrenset av taushetsplikt (og siloer generelt). For de fleste kommuner vil det ikke være flere familier enn at man ganske lett kunne samlet en liste og rett og slett kontaktet familiene, men det er selvsagt problematisk på veldig mange måter.

Jeg tror det beste er det Tjorven er inne på, at skolene, som er tett på mange, får bruke sitt skjønn og sine vurderinger, til å få tilbudet ut. Og tilsvarende i barnevernstjenesten og andre tjenester som er "der ute". Og så blande med det Blå sier: Et generelt tilbud også, til alle i for eksempel ett område.


#5

meisje sa for siden:

Ikke lett dette her, vi bor et område med ulike bakgrunner, og der jeg stort sett kan plukke ut på mine barns trinn hvilke familier det gjelder. Informasjonen har jeg gjerne fra verv som klassekontakt eller i idrettsaktiviteter. Kontaktlærerne vet det nok også. Så viktig at tilbudet er lokalt, helst slik at de kan gå dit hjemmefra (transport koster tid, penger eller overskudd som foreldrene ikke har)

Også veldig viktig at det ikke fremstår som stigmatiserende å delta, min erfaring er feks at man ikke ønsker å arve i familier med dårlig råd, mens middelklasse familier gjerne vil arve. Så tilbudet må gjelde alle. Mange av disse barna 'måtte' slutte når treningsavgiftene begynnte å øke for å delta på treninger på fotballen feks. Så tilbud om støtteordninger bør gies uoppfordret fra starten av, sånn at spillerne selv vet om at støtteordningene finnes. Ofte er det helsesøster/avdelingsledere som hjelper familiene med å finne frem.


#6

Pamina sa for siden:

Sosiallærere på skolene og utekontakt/ungdomsklubber har ofte god oversikt over disse barna. De kan bistå med å gjøre tilbudet tilgjengelig.


#7

zinatara sa for siden:

Har dere en frivilligsentral i nærheten? Her jeg bor driver frivilligsentralen med matkasser til familier med anstrengt økonomi og kan ha en oversikt over de som kan trenge sånt.


#8

tink sa for siden:

Takk for gode tips. Vi har som sagt ingen tilgang til denne type informasjon, og ønsker egentlig ikke å sitte med sensitive opplysninger og noen for for utvelgelse. Fortsett gjerne å komme med viktige ting å tenke på og forslag til gode samarbeidspartnere.


#9

Charlie sa for siden:

IOGT har et tilbud som heter Enestående Familier. Mulig det kan være aktuelt å snakke med dem om de kan ha ønske om å formidle til sine brukere. Som du også er inne på, er Enestående Familier et mix-tilbud som retter seg mot alle familier hvor den voksne opplever seg alene i foreldrerollen, men det kan være ulikt hva de har av ressurser sosialt og økonomisk. Det er viktig at det ikke er et religiøst/politisk tilbud dere har, for formidling gjennom IOGT.

Vet ikke hvor små barn vi snakker om, men det er jo ulike leksehjelps- og barn/ ungetiltak som kan være aktuelt for å nå brukerne. Her har kommunen fritidstilbud om somrene, og ihvertfall ungdomsskoleelevene melder seg på selv, det de vil. En mulighet er også et dropin-tilbud, hvor man er tilgjengelig for dem som har lyst. Har vært slike tilbud her, feks. hobby og lek på skolen, eller tilbud med utespill og grilling i park i byen.


#10

Mei sa for siden:

Barneverntjenesten kan også få informasjon om tilbudet for å viderebringe den til aktuelle familier som selv melder seg på eller får hjelp til det.


#11

sindrome sa for siden:

Her hvor jeg bor har vi sånne Hjelp oss å hjelpe organisasjoner. De kan kanskje ha oversikt over hvem som kan dra godt av et sånt tilbud? Det ser ut som om de har kontaktpersoner pr litt mindre områder. Kan det være noe å prøve å kontakte dem, så kan de evt spre info til de de tenker det er relevant for?


#12

millact sa for siden:

Blå Kors har familiegrupper. De har nok en oversikt over aktuelle familier.


#13

Wix sa for siden:

Spør dem! Ta kontakt med noen som er i målgruppa og hør med dem hva de ønsker av tilbud og hva som skal til for at de skal ta det i mot og melde seg på.


#14

Nextlife sa for siden:

Jeg jobber litt mot den samme målgruppen, og mine tips er å få innpass og noen få minutter på planleggingsdager og kursdager hos bestillerkontoret i kommunen, helsesykepleierer, team/trinnledere i skolen, prestetjeneste, sosionomtjeneste i kommunen, kirkens bymisjon, Røde Kors

Min erfaring er at markedsføring via SoMe, nyhetsbrev og andre generelle kanaler har svært begrenset effekt. Man trenger noen få minutter ansikt til ansikt med de menneske e som står i menneskemøtene med disse sårbare.


#15

tink sa for siden:

Takker for kloke innspill fra alle så langt. Jeg tror vi lander for et likt tilbud til alle. Det er snakk om en slags sommerskole som skal være dagtilbud for barn fra 10 år og opp. Vi klarer ikke å gjøre det i stor skala, så vi håper å nå ut til de som er interessert i å lære og jobbe litt med en spesiell interesse. Noterer meg at vi kan forsøke å få kontakt med hjelpeorganisasjonene, og få hjelp herfra til å finne fram til målgruppen.


#16

Blånn sa for siden:

Min erfaring er at man må ha en person som følger opp påmelding. Jeg jobber på en skole hvor vi har mange barn som er sårbare/har store barndomsbelastninger. I feriene er det mange tilbud, men det er først i år hvor vi hadde en person som laget oversikt over de ulike tilbudene, informerte i alle klassene og fulgte opp og hjalp til med påmelding at mange meldte seg på. Flere ble også fulgt opp med telefoner når aktiviteten startet og ble til og med kjørt til aktiviteten ved en anledning.


#17

Elise sa for siden:

Jeg tror dere tenker lurt, at dere sender tilbudet til noen som kan formidle til de som de tror/vet har behovet. I tillegg til de du nevner har vi tenkt at den kommunale barnevernstjenesten kan ha kontakt med aktuelle familier. :jupp:


#18

Nextlife sa for siden:

Dette tror jeg er essensielt, vårt tilbud har også en person som følger opp og gir påminnelser, helst både til foreldre og barn, gjerne flere ganger.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.