Kalenderpiken sa for siden:
[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
-
- årgang -
5
[1 Heilo] [2 Nenne] [3 Mex] [4 Fersken] [5 Che] [6 Toffskij]
[7 Tjorven] [8 Blånn] [9 ingling] [10 oslo78] [11 Tallulah] [12 Skilpadda]
[13 Pøblis] [14 amo] [15 Floka] [16 Dali] [17 tink] [18 daffy] [19 vixen]
[20 Taien] [21 007] [22 annemede] [23 Maverick] [24 celebelen][/CENTER]
I år har jeg slitt litt med å finne på hva jeg skal skrive om i denne fantastiske julekalenderen. - Luke fem er tidlig.
Jeg har likevel tenkt å skrive om noe så julete som gløgg. - Gløgg går jo langt tilbake i tid. Internettets mest pålitelige kilde, Wikipedia forteller at "Gløgg ble opprinnelig holdt for å være en sunn og helse-bringende drikk. Den stammer fra omkring år 400 e.Kr og ble opprinnelig kalt «ypocras» eller «hipocras», etter Hippocrates (460–377 f. Kr.). ... Den tyske varianten kalles glühwein og ble populær i Europa på 1800-tallet.
Mitt minne om gløgg, stammer selvfølgelig fra den sedvane ferdigvarianten med supersøt gløgg på flaske. Som er så søt at tunga krøller seg litt sammen, rett og slett.
I voksen alder har jeg selvfølgelig funnet andre gløgger som jeg liker bedre. Den nyeste varianten for meg er blåbærgløgg.
ingredienser:
1 liter frosne blåbær
1 liter vann
1/2 sitron skåret i skiver
1 kanelstang
1 vaniljestang
1/2 stjerneanis
10 nellikspiker
1 ts kardemommekjerner
1 pomeransskall
(selges i tørket variant, men andre skall kan og fungere)
3 dl sukker
Ha blåbær og vann i en kasserolle, og legg i sitronskivene. Tilsett krydderet (kanelstang, vaniljestang, stjerneanis, nellikspiker, kardemommekjerner og pomeransskall). Pomeransskall er tørket skall av pomerans, en sitrusfrukt. Dette får du kjøpt på apotek, i enkelte velassorterte butikker og i Sverige. Vaniljestangen deles i to og skjæres opp slik at vaniljefrøene kommer ut.
La blandingen koke forsiktig opp, men ikke fosskoke. Etter oppkoket skal dette stå og trekke og godgjøre seg i 10-15 minutter. Ta opp stjerneanisen når det har gått 5 minutter. Grunnen til dette er at den ellers vil dominere smaken på gløggen for mye.
Etter endt trekketid siles saften av gjennom et sileklede eller lignende.
Hell saften tilbake i kasserollen, og tilsett sukker. Varm forsiktig opp slik at alt sukkeret løser seg opp. Jeg får 1.4 liter gløggkonsentrat av denne oppskriften.
Nå har du et gløggkonsentrat. Bland konsentratet med lik mengde vann og varm opp. Dette skal ikke koke. Om du ønsker blåbærgløgg med alkohol, kan du blande med lik mengde rødvin, eventuelt lik mengde rødvin og litt konjakk. Dette varmes opp og nytes.
Hvis du ikke skal bruke gløggen med en gang, kan den helles på sterile flasker. Disse oppbevares kjølig.
Oppskriften er hentet fra boka «Ville bær – rå smak»
- med litt prosecco eller annen sprudlevin, er dette god som velkomstdrink og. :)