Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Julegrøten] Alternativ til mandel?

#1

Blondie sa for siden:

En allergiker skal spise julegrøt, mandel utgår derfor. Hvilket alternativ kan jeg ha som gjemmes like godt i grøten og som er stor nok til å ikke svelges uforvarende? :gruble:


#2

Fluke sa for siden:

Svigermor brukte valnøtt - og mannen min som er hyperallergisk mot valnøtter fikk typisk nøtten. :skremt: Han syns liksom det stakk litt i munnen da han spiste grøten, men tettet helt igjen i hals da han fikk nøtten i munnen. Det var dritskummelt. Men det hjalp ikke deg. :knegg:

Kan du bruke en hard pærebit?


#3

Nextlife sa for siden:

Liten bit med eple eller kokosflak


#4

Elise sa for siden:

Ukokt pastaskrue, e.l.?

Evt kan man ha en annen markør, som ikke innebærer at en må presse nedpå mat en ikke orker hvis en blir mett. Lapp klistret under stolen, noe gjemt inni servietten, e.l.

Jeg går heller for premie til alle. :knegg:


#5

Syrinx sa for siden:

En hvit bønne eller pasta som er nevnt.


#6

Blondie sa for siden:

Alle former for nøtter må unngås, også gluten (men jeg kan selvsagt ta glutenfri pasta). Eple er kanskje et alternativ, kokosflak blir kanskje litt små?

Halve moroa er at gjestene må spise til de blir kvalme. :knegg: Juletradisjon.


#7

Myria sa for siden:

Jeg ville gått for ukokt makaroni eller noe lignende.


#8

My sa for siden:

Ja, ukokt pasta hadde blitt løsningen her også. :nikker:

Oh yes! Her er det faktisk en av ungene som ikke liker grøt. Vi må likevel ha det hvert år, noe til og med hun som ikke liker grøten insisterer på. Tradisjon er tradisjon. Hun tvinger i seg litt, rører mye rundt, helt til noen finner mandelen. I fjor fikk hun forresten broren til å spise grøten for henne, med avtale om at hvis han fant mandel i hennes tallerken så skulle hun få premien. Og det gjorde han faktisk. De delte premien da.

Vi bruker ikke store porsjoner. Har noen mindre nisseskåler som jeg tror egentlig er til dessert, og som rommer perfekt mengde til dette måltidet. Det er ingen som egentlig er kjempesultne, med det er godt med litt. Og det som blir til overs brukes til riskrem etter middagen.


#9

veobra sa for siden:

En bit rå potet.


#10

Erica sa for siden:

Vi har skjært ut en "mandel" av en kålrotbit. Den må ikke ligge lenge i grøten, for da blir den myk. Det har funket som bare det hos oss.


#11

Niobe sa for siden:

En makaroni.


#12

Sola sa for siden:

Vi brukte en hvit legokloss en gang.


#13

millact sa for siden:

Lapp under tallerken har jeg hørt om.


#14

Acino sa for siden:

Vi bruker en bit ukokt pasta type halv skrue eller stor makaroni. For å unngå den blir myk velger vi å sørge for noen får den i første porsjon. Jeg legger den oppi en og øser opp til alle uten at noen ser. Så bærer noen andre på uten at jeg ser, og jakten er i gang.


#15

Magica sa for siden:

Eple og mandel er begge steinfrukt så styr unna eple hvis det er mandelallergi ville jeg sagt. Mannen min reagerer i alle fall på begge deler.


#16

IOA sa for siden:

Hva med en hvit, ukokt bønne? Tipper du får tak i en sånn bønne på Lindbæk i sentrum, de selger sånt i løsvekt. :-)


#17

Isolde sa for siden:

I barnehagene bruker vi ofte en liten del av en post-it under tallerken. Klistrer under og blandet de før vi serverer grøten.

Finnes ganske store kokoflak også nå.


#18

nokon sa for siden:

Olivenstein?


#19

My sa for siden:

Eller kanskje heller en daddelstein, den er større og lettere å få løs fra kjøttet.

Jeg kjenner ellers noen som brukte en hvit legokloss. :knegg:


#20

Tussa sa for siden:

Vi brukte en liten legobrikke et år :lol:


#21

amo sa for siden:

Vi brktevogså en hvit legokloss.
00


#22

Stompa sa for siden:

Sånn gjør jeg det også hvert år (men med mandel, siden det ikke er noen allergier blant de som spiser grøt sammen hos oss). Fungerer som bare det; ingen vet hvor mandelen er, og vi vet at den kommer i første porsjon. Så kan de som vil spise flere porsjoner, og vi andre slipper. :knegg:


#23

Strå sa for siden:

Vi gjør det som Stompa og Acino.


#24

kamp sa for siden:

Litt o.t.

På pappa sin side av slekta er det mye spillopper.. aldri kjedelig juleselskap for å si det sånn :rolleyes:

Pappas samboer sin selskaper er derimot mer sitt og prat :o ikke spesielt morsomt men men. De gjør det på samme måte.

Flere skåler og en mandel i en av de.

Så var det en jul her for noen år siden at pappa hadde klart å lure en mandel til oppi en skål.

Så da fikk to stk mandel og absolutt ingen forsto noen ting før samboer så på pappa..

Jepp, det var han :digger::digger::digger: (han hadde Forøvrig med seg en marsipan gris til da ;))


#25

Charlie sa for siden:

Vi har også hatt onkel med ekstra mandel. :knegg:

Mest interessante julaften var likevel da vi hadde en giga-bolle riskrem og mandelen ved et uhell ble liggende på kjøkkenet…. :kneggnisse:

Lapp under tallerkenen var en god idé, særlig når noen trenger et alternativ. Har elever som har opplevd mye rart på skolen. Fra eleven som trengte laktosefri som fikk mikrogrøt klaska foran seg i plastskålen (synes det burde gått an å gi vedkommende grøt i vanlig tallerken som de andre fikk) eller havregrøt når de andre fikk risgrøt. Og selvfølgelig aldri mulighet til å få noen mandel, som kun var i ordinær-maten. Men det er noe med å komme på et alternativ som fungerer. TAKK!


#26

Taien sa for siden:

Da jeg var Fau rep. i barnehagen hadde vi grøtfest, og da selvsagt med allergikere som fikk grøt på mandel/havremelk. Vi klistret klistremerke under tilfeldige tallerkener og sa i fra etter første grøtrunde at de måtte se under tallerkenen. Flere av de allergiske vant, og foreldrene kom etterpå og var så takknemlige for at alle ble inkludert.


#27

celebelen sa for siden:

I mammas familie har vi pleid å ha julegrøt med tanter og søskenbarn, og der har vi tradisjon for ikke å si hvem som har fått mandelen før alle er ferdige med å spise. Jeg har tatt med den vanen til mannens familie, som også har stort julegrøtselskap men ikke venter med å avsløre noe. Alltid moro hvis jeg får mandelen, og ikke sier noe mens de andre spiser og spiser... :knegg:


#28

Charlie sa for siden:

Hos oss «kan» man si det når man finner mandelen, men som regel er finneren litt hemmelighetsfull, for å bevare spenningen.

Nå skal det sies at så lenge det var små barn i familien, var det på magisk vis slik at barna alltid fant mandelen. Alle sammen. Og så måtte man i hui og hast…. :kneggnisse: finne mandelgaver til alle. Men fra skolestart er det «game on».


#29

My sa for siden:

Her sier vi det med en gang noen finner mandelen, for å skåne stakkars minstemor, som tappert forsøker å tvinge i seg grøt hun ikke liker, fram til hun eller noen andre finner mandelen (akkurat i år er det litt dumt at hun ikke elsker det, for noe sier meg at grøt er bedre egnet mat enn pinnekjøtt, for nymontert tannregulering).

Her har det ikke vært noen skånsom fiksing av mandelvinner blant barna. Alle stiller med like muligheter, både barn og voksne, selv da barna var helt små. Men vi har alltid hatt gode "taperpremier" da. Som har vært det samme som hovedpremien (sjokoladenisse - ungene liker ikke marsipan), bare i mye mindre størrelse.


#30

Smash sa for siden:

Mamma brukte hvit smurf i stedet for mandel da vi var små, og når barnebarna var små var det alltid en hvit smurf i hver grøtporsjon. Her hjemme er det ingen nåde, på lørdag var det jeg som fikk begge mandlene. :knegg:


#31

Charlie sa for siden:

Trodde først du mente en ordentlig smurf, og tenkte at den måtte være vanskelig å få dekket med riskrem. :gladspøkels:

Så kom jeg til å tenke på smurfe-pastiller….. :lol:


#32

Elise sa for siden:

Finnes det ordentlige smurfer? Hvor? :hyper:


#33

My sa for siden:

Jeg tenkte også på disse plast-(gummi-?)figurene som vi lekte med da vi var små, og husket for det første ingen hvite, og for det andre tenkte jeg at det var en diger gjenstand å bruke til det formålet.




Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.